maandag 2 april 2012

Rijstpuddingtaartjes Toscaanse stijl


Net met een noodgang mijn huis een oppervlakkig gekuisd. Was zwaar nodig want ik had het hele weekend niets gedaan. Nu mag ik van mijzelf weer bloggen.
Het hele weekend heb ik in de computer zitten turen. Bijna nonstop. Het zijn mijn reisburo-genen. Voor de 2e week van onze zomervakantie zoek ik nog een leuke acco. Eerst wilden we over de Provence terug (naar oude acco) zodat we al op weg naar huis zouden zijn. De mevrouw vd acco reageert echter niet, waren we zulke slechte huurders?
Ondertussen ben ik weer van gedachten veranderd, we blijven de 2e week ook in Toscane. Het is tenslotte de 1e keer voor de kids en voorlopig ook de laatste (ben zelf Francofiel). In 1 week hebben ze vast niet genoeg ijs en pizza gegeten en ik wil de Toscaanse gloed langer vasthouden.
Ik ben zulke leuke dingen tegengekomen, kan bijna een reisburootje beginnen.
Toch blijf ik zoeken naar de perfecte acco, want wij zijn een beetje verwend.
Wij (mijn gezin) willen graag een vrijstaand boerenhuis, zonder buren. Een eigen zwembad zou het summum zijn, maar dat is zeker in Toscane snel te duur. Agriturisme zou een leuk idee zijn, maar daar heb je voornamelijk appartementen en dat is no go.
Nu ben ik 2 hele leuke opties boven Lucca (N.Toscane) tegengekomen, met eigen zwembad. Nog net te doen qua prijs (minder toeristisch gebied) maar ik ben bang dat de sfeer minder Toscaans is, meer Zwitsers. Ook zag ik foto's van haarspeldbochten en donkere tunnels, brrr. Misschien is het weer ook wel wisselvalliger en hebben we bijna niets aan het zwembad. Zijn er ervaringsdeskundigen? Ondertussen blijf ik zoeken, heb een paar plekjes achter de hand.

Als voorbereiding op onze vakantie lees ik op het moment regelmatig diverse blogs van Toscanebewoners. (soms ben ik overgeorganiseerd). Tussen de regels pik ik tips/tricks op voor leuke restaurantjes/bezienswaardigheden. Zeker voor de 1e week (als we met z'n 10'en zijn) is het handig leuke eetadresjes te bespreken. Als het aan mij ligt gaan we ook zeker naar La Vialla, bijv. voor de lunch. Kunnen we eenmaal thuis alles nabestellen via internet.
In 1 vd blogs kwam ik een enthousiast verhaal tegen over rijsttaartjes uit San Gimignano en die moest ik natuurlijk maken.
Ondanks onvrijwillige aanpassing van het recept (ik had geen rijstebloem en was de extra suiker in de rijstepap vergeten) was het een leuk en lekker taartje.
Weer eens wat anders, deed een beetje denken aan mijn paastaart van vorig jaar.


Rijstpuddingtaartjes (+/- 16)

voor de rijstpudding:
1 liter volle melk
1 eetlepel vanilleextract/1 vanillestokje
300 gr dessertrijst
geraspte schil van 1 citroen (biologisch), en beetje sap
3 + 3 el ruwe rietsuiker/kristalsuiker

8 gr bakpoeder
2 eieren, gesplitst, eiwit uiteindelijk stijfgeklopt

voor het deeg:
200 gr (patent)bloem
100 gr rijstebloem (wit/volkoren), ik gebruikte 100 gr maizena
150 gr ruwe rietsuiker/kristalsuiker
150 gr boter, geraspt/blokjes
8 gr bakpoeder
1 tl zout
1 ei, losgeslagen

Eerst het deeg: meng de bloem met de rijstebloem/maizena, suiker, zout en bakpoeder. Maak met de botervlokjes een kruimeldeeg met je vingertoppen. Voeg het ei toe en kneed luchtig en snel tot een deegbal. Niet te lang, wordt te warm. Rol uit tot 1 of meerdere dikke plakken en leg in plastic in de koelkast.
Maak de rijstpudding door de melk, vanille en citroenrasp bijna aan de kook te brengen in een pan met dikke bodem. Als het mengsel bijna kookt kun je de rijst toevoegen, zacht gaar laten koken , af en toe roeren, ongv 15-20 min tot gaar/zacht en plakkerig. Voeg 3 el suiker toe en laat compleet afkoelen.
Wanner de rijstpudding geheel koud is voeg je de eierdooiers, extra citroensap, 3 el suiker en bakpoeder toe. Sla de eiwitten stijf en vouw in het rijstmengsel. 
Verwarm de oven op 170C. Rol het gekoelde deeg tot lappen van 5 mm en steek met bijv. een glas rondjes voor 16 muffinholletjes. Vet de holletjes in en misschien zelfs bakpapier op de bodem (zie onder). Drappeer het deeg zachtjes in de holtes en vul met rijstpudding.
Bak ongv 30-40 min tot gaar en mooie kleur. Serveer evt. met jam/mascarpone.

Bron: HIER geweldig mooi blog met veel betere foto's, ze heeft ook een kookboek geschreven!

Voordat ik de foto nam hadden we 4 taartjes lekker opgepeuzeld. Ze gingen goed uit de vorm en bij ons er goed in. Voor de foto (volgende dag) wilde ik de rest uit de vorm halen, maar dat lukte niet goed. Ze zaten allemaal vast. In stukken en brokken waren ze ook lekker, maar dat is natuurlijk niet de bedoeling! Misschien een ideetje om bakpapier op de bodem te leggen of ze binnen een 1/2 uur uit de vorm te halen.







2 opmerkingen:

  1. Mijn ouders zijn een tijdje geleden in de buurt van Lucca op vakantie geweest en ze vonden het er geweldig! Ze waren er twee weken in juli en hebben er prachtig weer gehad. Er zijn erg veel leuke dingen te zien in die regio, zeker doen dus!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. En zij zijn geen Zwitserland fans? Zaten ze boven/onder Lucca? Het is trouwens loos alarm, de site was niet goed bijgehouden. Toch balen, nu voelt zonder zwembad opeens als minder terwijl het daarvoor eigenlijk nooit een optie was. Nog even goed de alternatieven bekijken en dan kiezen (kan ik heel slecht).

      Verwijderen