woensdag 25 april 2012

Dubbel inzetbaar.Het voordeel van foto's maken van je eten is dat je later nog weet wat je die week ook alweer gegeten had. Soms wordt het namelijk een beetje een blur. Vooral als ik aan het fröbelen raak met restjes of ter plekke verzonnen gerechten.
Deze week werd er o.a. weer druk gefröbeld. Ik had op mijn werk namelijk wat zachte rode paprika's en idem courgettes uit de groenbak gered (letterlijk, even goed afspoelen en eten maar). Ik had visioenen van goedgevulde Provençaalse vissoep.
Thuis dus de paprika's in de oven geroosterd en in bouillon gepureerd. Dit was de kleurige basis voor een zonnige soep.
Omdat een deel vd familie onverwachts (expres?) niet aanwezig was hield ik echter redelijk wat soep over. Niet getreurd, de soep kreeg na toevoeging van wat extra groente een 2e leven als pastasaus. Weer feest!

Provençaalse vissoep/saus

2 rode paprika's
2 courgettes, 1 blokjes
1 ui
1 teen knoflook
witte vis (200-400 gr, kan diepvries)
(surimikrab, 4 staafjes gesnipperd)
gekookte grote garnalen, 100 gr
grote hand diepvriesdoperwten
1/2 rolletje vermicelli
1/2 blokje visbouillon
1 blik tomatenblokjes
1 tl dille
paar takjes peterselie
(1 blaadje djeroek poeroet) /citroenschil
beetje sinaasappelsap (vers)
beetje tijm
gerookte paprika (pimenton)
scheut pernod/ouzo/ricard
scheut sherry
zout/ cayennepeper
1/2 + 1/2  liter water
olijfolie

Verhit de oven (200C) en zet de grill aan. Snij de paprika doormidden, haal de zaadlijsten/pitjes eruit. Leg de platgedrukte  helften met lekbakje onder de grill (10-15 min.) tot ze redelijk zwartgeblakerd zijn. Stop ze in een plastic zak en doe dicht.
Na 10 min. kun je de huid zó van de paprika's trekken. Snij in grove stukken.
Fruit de ui met de knoflook in de olijfolie. Doe de stukken paprika en de 1/2 van de courgetteblokjes erbij. Laat even meebakken. Voeg dan het bouillonblokje met het 1/2 water toe en laat alles 10 min. pruttelen tot de courgette ook zacht is.
Pureer het geheel met de staafmixer. Voeg nu de tomatenblokjes, extra water en vermorzelde vermicelli toe. Laat de soep aan de kook komen en zet dan zacht. Nu kan de witte vis (ontdooit wel in de soep), evt. de surimi en de drank/kruiden/specerijen erbij. Laat 10 min. sudderen. Voeg op het laatst de grote garnalen en de diepvries erwten toe en maak op smaak met sinaasappelsap/zout/cayennepeper. Garneer met peterselie.


Blaas een restje soep nieuw leven in door (in pastawater) gekookte broccoli toe te voegen.
Maak een stevig papje van 2 el bloem met een scheutje olijfolie en bind de soep hiermee (even opkoken en 5 min doorkoken). Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten