dinsdag 17 april 2012

A thing of beauty........

is a joy for ever. (J.Keats)
Deze 1e regel kende ik wel, maar vanochtend ook maar eens de rest van het gedicht doorgelezen. Gelukkig hoefde ik 'm niet uit mijn hoofd te leren zoals (vroeger) in Engeland het geval is/was.


Het past in ieder geval goed bij de ananasbloemen die ik laatst gemaakt had.
Zeker een 1/2 jaar geleden kwam ik de bloemen tegen op Tastespotting, meerdere varianten op een oorspronkelijk Martha Stewart idee.
Fantastische manier om een gezonde eetbare tropische decoratie te maken.
Het kost even tijd, maar dan heb je ook wat.

Verhit de oven op 100C.
Je hebt een rijpe ananas nodig. Deze ontdoe je van zijn/haar schil. Vervolgens peuter je met een klein meloenbolletjestekertje (weer zo'n Scrabblewoord) alle 'ogen' uit de ananas. (of je snijdt ze later uit de plakjes, zijn dan wel kwetsbaarder).
Vervolgens snijd je zo dun mogelijke plakjes (paar mm).
Leg de plakken op een (cake)rooster in de oven en droog de plakjes. Draai regelmatig om.
De dikte van je plakje bepaalt de droogtijd. Het zou tussen 30 min-3 uur kunnen duren! Je kunt de oven ook iets heter zetten, maar dan moet je zeker regelmatig checken of het niet te hard gaat (zoals bij mij).
Echt hard worden ze niet, eerder taai. Je kunt nu kiezen of je de bloem plat houdt/ in een ander modelletje snijdt/3D maakt.
Voor dit laatste leg je de gedroogde plakken in de holtes van een cupcakeblik, zo lang mogelijk. Kort voor gebruik er pas uit halen.
Details hier
Het resultaat: een prachtige versiering. Mijn exemplaren zijn niet het best gelukt, maar ik was er zelf verrukt van. Vooral het hart, net als een zonnebloem.

Deze bloemen worden vaak gebruikt voor Hummingbird (cup)cakes, soort combo van banana/carrotcake. Ga ik vast nog een keertje maken, maar hier alvast een recept:

Zó hoort het natuurlijk!
Hummingbird Cupcakes

Makes 24
Ingredients:
For the cupcakes:
2 cups all-purpose flour

1/2 teaspoon baking soda
3/4 teaspoon salt
1/2 teaspoon ground cinnamon
11 tablespoons unsalted butter, melted and cooled
1 1/4 teaspoons vanilla extract

1 1/3 cups sugar
2 large eggs
1 1/3 cups mashed ripe banana
2/3 cup crushed pineapple, drained
2/3 cup chopped walnuts, toasted (optional)
2/3 cup unsweetened shredded coconut

For the frosting:
8 ounces cream cheese

5 tablespoons unsalted butter, at room temperature
2 teaspoons vanilla extract

2 1/2 cups confectioners’ sugar, sifted
2 large pineapples, peeled (for the flowers)

Directions:
Preheat the oven to 350º. Line cupcake pans with paper liners. In a medium bowl, whisk together the flour, baking soda, salt and cinnamon and set aside. In the bowl of a stand mixer fitted with the paddle attachment, combine the butter, vanilla and sugar and beat until blended and smooth. On low speed, beat in the eggs one at a time, mixing well after each. Mix in the mashed banana, then the dry ingredients. Beat just until incorporated. Using a rubber spatula, gently fold in the pineapple, walnuts (if using) and coconut.

Fill each prepared liner about 3/4 full of batter. Bake for 20-22 minutes, until a toothpick inserted in the center comes out clean. Allow to cool in the pans for about 5 minutes, then transfer to a wire rack to cool completely.
To make the frosting, combine the cream cheese and butter in the bowl of a stand mixer. Beat on medium speed for 2-3 minutes, or until combined and smooth. Mix in the vanilla extract. Gradually add the sugar until completely incorporated. Increase the speed and continue beating until the frosting is smooth. Frost cooled cupcakes as desired.
Note: It is recommended increasing the frosting by 50% if you like higher frosted cupcakes.

foto+ recept: Annie Eats, sorry geen zin om te vertalen

Ook mooi!

En deze:

 2009_02_03-Pineapple.jpg

4 opmerkingen:

  1. Het ziet er prachtig uit!!!! bedankt voor het idee!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat ziet er inderdaad fantastisch uit! En een heel leuk idee.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Gerry,
    Wat weer mooi! Ik vind de "ruwe" bloemen wel het mooist eigenlijk. Ik ga het zeker een keer proberen.
    Ben je zaterdag nog in de gelegenheid of houden we het op 19 mei?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Leuk he? Ik heb het plan om het ook nog een keer met een kiwi te proberen, dat heeft ook zo'n mooi hart!

    BeantwoordenVerwijderen