zaterdag 25 april 2020

Gewoon bijzonder

 
De Paasdagen liggen natuurlijk al weer geruime tijd achter ons, maar erover bloggen mag natuurlijk altijd nog, vind ik.
In deze coronatijd loopt alles natuurlijk nèt een beetje anders. Ik was heel nieuwsgierig hoe het de broodverkoop bij ons in de winkel zou verlopen: veel mensen gaan normaal buiten de deur ergens lunchen in (grote) familiekring. Zouden ze nu dat niet kon thuis extra groot uitpakken? Restaurantje spelen? Of juist een beetje coronadepri bij alles op de rem trappen?
Zelf leuke broodjes en taart bakken werd enigszins bemoeilijkt door de stokkende aanvoer van meel en gist..
Tegen mijn verwachting in bleek onze verkoop van gewoon brood niet anders te zijn geweest als op een gewoon weekend. Mensen kochten dus niet perse luxere dingen.
Zo zie je maar, de mensch is onvoorspelbaar....
Bij ons bleek op korte termijn dat Ilja toch samen met haar vriend 'even' (bijna 90 km enkel) kwam aanfietsen voor een paasbrunch. Megagezellig natuurlijk, vond het al niets dat ik maar voor 4 moest rommelen.
Omdat de vriend een zeer kwetsbaar familielid heeft hielden ze zich netjes aan de 1.5 meter afstand, gelukkig konden we met het mooie voorjaarsweer lekker buiten op de ruimte zitten.

 
Genoeg excuus om aan het bakken te slaan.
Had al een tijdje wat projectjes op de rol staan en maakte een citroen-kokoscheesecake, ricotta-citroen-amandeltaart en sneeuwstermuffins met advocaatcreme.
Nachtwerk natuurlijk.

't zag er mooi uit, maar er was eigenlijk niets dat ik weer zou willen maken. Nou ja, met wat kleine aanpassingen de cheescake. De bodem werd pas na een paar dagen lekker, maar de vulling had een hele goede textuur zonder zwaar te zijn.
De ricottataart was net een mislukte cake qua klefheid en de muffins waren ook niet luchtig genoeg.
Gelukkig zijn er buitenshuis altijd genoeg afzetmogelijkheden: Ilja kreeg een halve cheesecake mee (kreeg later appjes dat ze ontbeten had met cheesecake) en mijn oudbuurtjes hebben van de beetje opgepimpte ricottataart gesmuld als toetje. Opgelost.


Wat wèl heel goed lukte en in de smaak viel was een spinazie-feta-filodeegtaart bij het avondeten.
Ik had niet altijd goede ervaring met filodeeg, maar wilde het toch maar weer eens proberen.
Lang gezocht naar koelverse, maar moest uiteindelijk toch weer voor de diepvriesvorm gaan.
Bladerdeeg zou voor mijn gevoel te rijk en vet zijn, nou, uiteindelijk smeer je toch aardig wat boter op de filodeegvellen.
Daar moet je het dus niet om willen, wel voor de luchtige knapperigheid.
Met een beetje mixen en matchen ontstond er een heerlijke bijgerecht voor onze paasmaaltijd (lamskoteletjes met gemixte groene bonen).
Zeker een blijvertje!

spinazie-fetataart

1 zak spinazie, 400 gr
1 grote prei, wit en groen gesnipperd
olijfolie
1 grote of 2 tenen knoflook, geperst
2 eieren
2 a 3 grote scheppen ricotta 
evt scheut yoghurt
evt. 2 a 3 gekookte aardappelen in plakjes, in stukjes
zout (feta is al zout)
veel peper
1 tl dille, gesneden of gedroogde
pluk munt, gesnipperd 
pluk peterselie, gesnipperd 
1 pakje goede feta, verkruimeld (schapenfeta, EKOPLAZA)
ruime hand pijnboompitjes
2 a 3 el roomboter/margarine
1 doos filodeeg, diepvries/koelvers
 
20 cm springvorm
 

Ontdooi ruim vt voren 1 portie filodeeg (zitten meestal 2 per verpakking)
Verwarm de oven tot 200C.
Verwarm een beetje olie in een ruime koekenpan, roerbak 3/4e zak spinazie tot de blaadjes zacht zijn.

Duw in een vergiet zoveel mogelijk vocht uit de gare spinazie, evt. wat fijner snijden.
Roerbak de prei in wat olie samen met de knoflook tot beetgaar, laat afkoelen.
Roer 2 eieren los met de ricotta, kruiden en pijnboompitjes.
Meng er de afgekoelde groente, stukjes aardappel en verkruimelde feta doorheen. tot een redelijk dikke massa.



Smelt de boter tot vloeibaar. Snij de portie deeg in de lengte door midden zodat er langwerpige repen ontstaan. Trek de vellen van elkaar, vrij elastisch. Dek af, filodeeg droogt snel uit.
Vet de bakvorm in met boter, smeer elke te gebruiken deegvel ook ruim in met boter vlak voor gebruik. Drapeer de vellen filodeeg over de bakvorm waarbij de helft over de rand moet hangen. Vul het midden op met stukken filodeeg, evt 2e laag op bodem.
Vul de vorm met de spinaziemassa en vouw de overhangende deegdelen terug over de taart. Besmeer de bovenkant ook met boter.


Bak de taart ong. 20 min. tot krokant en mooi bruin. Dek de bovenkant-midden af met wat bakpapier/folie als het te donker gaat kleuren.
Direct eten of afgekoeld.
Lekker om voor het eten nog even op te piepen in een hete oven zonder bakvorm zodat het deeg weer lekker krokant wordt.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten