zondag 28 augustus 2011

San Francisco, stad met vele gezichten.


In SF verbleven we in een best luxe hotel. 1 nadeel: het lag aan de overkant vd baai, dus moesten we steeds over de Bay Bridge. Naast tolgeld kost dit ook veel tijd, zeker als de Battle of the Bay gehouden wordt (soort Ajax-Feyenoord van SF Footballclubs) plaats vindt! De stad is echt heel mooi.
Heerlijke woonwijken met artistieke huizen waar je zo zou willen wonen. Zelfs Downtown is aantrekkelijk met zijn afwisselende bouwstijl en bevolkingsgroepen. Mijn dames waren echter alleen geintereseerd in shoppen en wel voornamelijk Abercombie and Fitch. Het winkelaanbod is zo overweldigend dat ik niet weet waar te beginnen en dus niets doe, zeker als we met z'n allen zijn. Werkt niet.
Eigenlijk ben wel een beetje klaar met toerist zijn.
Je mist altijd de beste spots, bent altijd maar onderweg van A-B, zoekende, en later lees je wat je allemaal gemist hebt!





Ik hou van Chinatown, maar welk vd 100 restaurants moet je kiezen? Onze uiteindelijk keuze viel een beetje tegen, waarschijnlijk gewoon het verkeerde gegokt want de tent zat wel bomvol Chinezen.

Gelukkig is er maar 1 Alcatraz! Je moet wel vt voren via internet kaartjes regelen want anders moet je soms dagen wachten op een plekje. Leuk kort boottochtje (veel Abercombie/Fitch sweaters aan boord, vooral bij de NL'rs). Individuele rondleiding met Ipods. Ook in het Nederland. Ideaal voor de kids om zelf rond te lopen. Gelukkig was er ook een boot terug, het is best wel beklemmend. Daarna wilde ik natuurlijk naar de Fishermans Warff voor vis en naar Ghirardelli voor chocolade. Ook had ik nog heel graag een naar het schijnt fantastiche bakkerij bezocht, Tartine Bakery, maar ik ben niet alleen op vakantie, we moesten verder, weg uit SF. (Later las ik ook nog over culinaire stadswandelingen door locals, mjammmm)

zondag 21 augustus 2011

Napa Valley

In de buurt van Seqoia kwamen we langs diverse fruitstalletjes. Toen wij bij 1 ook een NL'se vlag zagen zijn wij daar gestopt om iets te kopen. Van een passerende buurman begreep ik dat de bewoner het erg leuk zou vinden om even met ons te praten. Ik liep dus het terrein op en trof daar hr.Berghuis(84), pensionado uit zuid-California. Geemigreerd in de jaren 50 ( na Jappenkamp en slechte werkvooruitzichten in NL), met oprotpremie vd regering. Na zijn pensioen helemaal gelukkig met een speciale fruit/bamboekwekerij als hobby!
Hij vond het helemaal leuk dat we kwamen en we moesten blijven voor koffie/thee. Hij kreeg wel vaker bezoek en had zelfs een visiteboek. Het was een heel leuk echtpaar en jammer genoeg moesten we na een uurtje toch echt verder. 


In Seqoia ( grote Redwood bomen) trof ik als toppunt van toeval een Natuurwinkelklant!!!!
Ik wist wel dat zij ook zou gaan, maar eerder en startend va de Westkust. De wonderen zijn de wereld nog niet uit. Even echt gezellig.

Na een vreselijke accomodatie in de buurt van Yosemite vonden we voor de volgende nachten toch een leuk kampeerplekje. Super primitief, zelfs geen stromend water. Hoewel, er stroomde een beekje. Het water was drinkbaar na min. 5 min. koken. Back to basics.
Onze volgende stop was Napa Valley, civilisation at last!
Napa village moet je overslaan, daar is echt niets te doen, behalve Oxbow Market, een soort overdekt delipleintje met overheerlijke producten. Jammer genoeg hadden wij net gelunched in een redelijk anoniem tentje. 


De Valley zelf is erg leuk met allemaal wijndomeinen (=proeflokalen!!!!!).
Wij bezochten V. Sattui (125 jaar oud). Erg leuk plekje met deli en picknickplaats zodat je lekker kunt lunchen met hapjes en ingeslagen wijn. Ideaal met kids. Wij konden nog wel uren blijven, maar de kids wilden zwemmen. Dus terug naar de camping voor spetterend plezier!
Voor ons was er lekker avondeten in de vorm van overheerlijk frans brood (eindelijk weer normaal brood) lekkere kaasjes en ravioli ( allemaal V.) en voor de kids bezorgde pizza: Life is good!
Ps. tegenover de V. zat ook een deli van Dean & Deluca, wat had ik daar ook nog graag een kijkje genomen.

             

maandag 15 augustus 2011

 Wij maken echt (te)veel miles. In 2 weken tijd al meer dan 4000 (6500 km)!!!!
Natuurlijk komt dat door ons begin traject van Dalles-Denver, maar sowieso zitten we elke dag snel een paar uur in de auto. Nou vinden wij dat niet erg, maar voor de kids is het natuurlijk anders. Ik moet echter zeggen dat ze het geweldig doen! Op een paar uitbarstingen na geven ze geen kik. Zolang de radio tenminste aanstaat (  ik kan geen .... meer horen) en er geregeld iets lekkers in gaat. Gelukkig maar, anders waren het onaangename dagen.
Onderweg heb ik trouwens wel een paar lekkere dingen gescoord bij een stalletje langs de kant vd weg, zelf gebakken gooddies, heerlijk.


Wij lijken wel Jappanners. In vliegende vaart langs de hoogtepunten. Eerst Bryce Canyon, mooie mystieke uitgeslepen rotsformaties, daarna de Grand Canyon, wereldberoemde vergezichten hoewel de noordkant iets minder grand is dan de zuidkant en vervolgens LAS VEGAS. We hadden een beetje met de dagen en de timing geschoven zodat we uiteindelijk op zaterdagavond aankwamen. Dat was niet geheel handig! Het is natuurlijk DE uitgaansdag vd week en bovendien was het ook ongeveer het laatste weekend voor de scholen weer begonnen. Erg druk dus. Bovendien ook erg warm. Wij zijn met de auto een paar keer over de Strip gereden en toen lekker gaan slapen. 's Ochtend uitgebreid ontbijten bij Denny's en toen een beetje shoppen.

Tegelijk met heel California vertrokken wij richting de Westkust en stonden dus gigantisch in de files. 
4,5 uur over 150 km! Toch hadden wij nog mazzel, wij zagen ook veel mensen met autopech (kokende motor?). Uiteindelijk bleek de hoofdoorzaak van het oponthoud zeer onverwacht, de staat California checkte iedere binnenkomer op agrarische artikelen zoals zaden/planten. Op een 4 baanssnelweg. Vanwege ons Texas-nummerbord werden wij ook even gestopt, maar mochten gelukkig weer door. Stel je voor dat wij onze bagage moesten uitpakken ( > 11 tassen).
Na een overheerlijke steak stopten wij dicht bij Sequoia voor een motelletje. Vanaf morgen nog een paar dagen spartaans kamperen en dan richting de Nappa Valley (wijn) en San Fransisco. Mijn favoriet deel vd reis!
Typisch Amerikaans koekvormpje in souvenirwinkel Grand Canyon
 

zondag 14 augustus 2011

Birthday boy

Deze week hadden we natuurlijk het eigenlijke hoogtepunt van deze reis: Antal was jarig! Hij werd 10 (zelfs mijn jongste is nu een tiener!), en dat hebben wij geweten! We hadden de tent versierd en na de kadootjes hadden we zelfgebakken pancakes als ontbijt. Vervolgens vertrokken we voor een echt verjaardagsprogramma: eerst naar een soort funhal en daarna ergens zwemmen. Bij de funhal (videospelletjes en karten etc) hoorde ook een all-you-can-eat buffet. Pasta's, undercooked pizza's (schijnt zo te horen) en gelukkig ook een saladbar. Onbeperkt drinken en zelf ijsjes tappen. Wat wil je nog meer? (behalve weg). Pal er tegenover zal een Disney-achtig waterpark dus daar zijn we toen maar naar toe gegaan. Allemaal gekke glijbanen etc. Much fun.
Voor ons avondeten zijn we in Salt Lake City naar de Spagettifactory gegaan.
Niet duur, best lekker en in een oude fabriekshal. Het is een soort keten.

Als verjaardagstaart hadden we een supermarkt appeltaart, we zagen later dat het zonder gewone suiker was. Toch was de taart nog steeds erg zoet! Het was ook een erg gelei-ige taart, we hebben 'm niet helemaal opgegeten. Natuurlijk had ik in mijn Dutch Oven zelf een taart moeten bakken, maar ik twijfel nog een beetje of een taart ook naar chili gaat smaken (je mag geen zeep gebruiken). Ik had trouwens een Dutch Oven kookboekje gekocht en de schrijvers bleken in de buurt vd camping te wonen! Zij hadden al aan veel Championships meegedaan en vaak gewonnen, een goed boek dus. Ik heb ze direct een mailtje gestuurd dat ik hun boekje had gekocht. Ze wensten mij Good luck!

woensdag 10 augustus 2011

Yogi Bear?

Het is alweer een paar dagen geleden dat ik heb geblogd. We zaten namelijk in Yellowstone Park en daar heb je absoluut geen internet/wifi! Zelfs maar heel beperkt mobiele telefoondekking. Ik voel mij wel een beetje een junkie, maar ik heb vond het niet leuk om zo afgesloten te zijn. Er gebeurt elke dag wel zoveel dat ik wel 3 blog/dag kan schrijven!
Yellowstone was een leuk park. We hadden eigenlijk een camping in het noordelijk deel ingedachten, maar omdat we best laat aankwamen besloten we maar de 1e mogelijke camping te pakken: Lewis Lake. Prima plek, onder de bomen, wel veel muggen.  Nou zijn muggen altijd dol op mij. Op een gegeven moment vroeg een onbekende dame bij een bezienswaardigheid waar ik die muggenbeten opgelopen had want dan ging zij daar niet naar toe! Toen had ze de dikste nog niet eens gezien!
Wij hebben het park van onder tot boven bekeken. Weer veel miles dus. Het park is beroemd om zijn geisers, bijv. Old Faithful. Deze spuit gemiddeld elke 93 minuten en dan max 5 min, 30-55 meter hoog. Bijzonder natuurfenomeen.

Yellowstone Park was natuurlijk DE plek voor mijn Dutch Oven. Nog niet helemaal op de officiele manier (op een rooster boven de kooltjes ipv in de kooltjes), maar de chili was heerlijk! Toen ik naar het toilet liep (huisje met wc pot op gat in de grond) bood iemand mij zijn teveel aan rijst aan. Kijk dat vind ik nu leuk, ik heb dus rijst geswapt voor chili. De volgende dag zei hij dat het awsome was (Amerikanen kunnen altijd zo heerlijk overdrijven).

We zijn ook een paar keer uit eten geweest, mooie entourage in oude cabins, maar het eten was echt een beetje gaarkeuken en best duur met z'n 6'en.
De parkwinkel hadden maar beperkt aanbod dus wij hebben rijst met aangeklede soepsaus (was best lekker) en dat soort campfood.
Wij hebben veel herten en bizons gezien, maar geen beren. Hoewel.......?
Midden in de nacht liet iemand het alarm van zijn auto heel vaak afgaan. Zeer irritant. Toen hoorden wij: can anyone hear me? Onze buren reageerden en toen bleek dat hij dacht dat er een beer rond zijn tent scharrelde! Dan zit je toch wel rechtop in je (kwetsbare) tent. Ik was klaar om naar de auto te sprinten, maar mijn man blijft altijd cool. De buren gingen met hun koplampen op de tent schijnen en meerdere buren gingen rondjes rijden over de camping. Uiteindelijk ging iedereen maar weer slapen. Bleek de volgende dag dat het waarschijnlijk een snurkende buurman was geweest!!!! Wat een joke!
Nog een vistochtje gehad zonder vangst en toen was het alweer voorbij.
Na 3 nachtjes zijn wij weer verder getrokken richting Salt Lake city, voor een KOA camping met douches en zwembad. Dit was onderhand ook wel nodig. Ik denk dat de beren onze mensengeur al bijna niet meer zouden herkennen.

donderdag 4 augustus 2011

Happy camping ?

We hebben ons 1e nachtje tent er op zitten, in Mueller state park. Leuke plek, goed verzorgd, met toilet, douches en all! De perfecte combo van outback en comfort. We mochten hier gelukkig wel een vuurtje stoken, met het eten moeten wij erg voorzichtig zijn, alles in de auto bewaren want afgelopen weekend was er nog een beer op de campground geweest!
's Ochtend lekker boterhammen geroosterd in pannendeksels. Het zoetige casino witbrood is eigenlijk gewoon niet te eten, maar geroosterd is het prima te doen. Natuurlijk moest het ik wel iets upgraden, ook in de outback! Lekker met philadelphia, tomaat, ui en avocado.
Na het ontbijt gingen wij in Colorado Springs (leuke plaats) vishengels en mijn Dutch Oven kopen, een Lodge 8 quarts. Na een uitgebreide lunch (we hebben zelfs doggy bags laten maken) reden wij terug naar de tent voor een rustige middag. Het begon echter hard te regenen. Stom genoeg had ik nooit aan regen gedacht. Te heet/te koud, dat wel, maar regen? Nou er kwam plenty. Wat moet je dan op een camping? Na ruim een uurtje wachten op beter weer besloten wij maar een volgend dorpje te bezoeken. Dit was niet zo'n slim plan. Het was namelijk nog verder de bergen in. Nu hadden wij regen, slinger wegen èn mist/wolken.
Ook was het veel verder dan wij dachten en het was al donker toen wij in Cripple Creek aankwamen. wat een disappointment. Het was een soort Las Vegas in historische panden. Een en al gokmachines. We zijn de hoofdstraat op en neer gereden en toen weer snel down hill. Wat een desperate plek, daar wilde ik niet eens iets eten. Het regende nog steeds keihard, met onweer. Wij waren bang midden in de nacht uit een natte tent te moeten vluchten, dus besloten wij nogmaals op zoek te gaan naar een motel. Het voelde wel een beetje overdreven, maar de dag erna moesten wij weer minstens 9 uur rijden en dan wil je wel uitgerust zijn. Op de tv zagen wij later dat er hele wijken verzopen waren. 's Ochtends was het weer prachtig zonnig en het was echt jammer dat wij niet bij onze tent zaten voor een lekker ontbijtje. Terug op de camping bleek de tent het aardig doorstaan te hebben. Het motel was misschien toch niet echt nodig geweest, maar dat is achteraf. Alles weer in de auto gegooid voor onze laatste lange autorit, op naar Yellowstone park (en Yogi Bear?)

maandag 1 augustus 2011

Hit the road.

 Na een goede vlucht (met trouwens een erg lekkere groene curry) hebben wij al een nachtje geslapen in de buurt van Dallas. Het is erg heet, 40+, zo schijnt het al 30 dagen achter elkaar te zijn, ook voor hier bijna een record.
Gelukkig had ons hotel een zwembadje! Omdat wij in Tex-Mex county zijn gingen wij voor ons avondeten op zoek naar een taqeiria (of zoiets). Wij kwamen terecht in een local-jokaltent met alleen Spaans sprekende mensen, ik moest zelfs in het Spaans bestellen! Wel authentiek natuurlijk, echt lekker was trouwens anders. Ik had een soort taco die eerst in vet gebakken was ofzo, helemaal doordrenkt. Na een goed hotelontbijt (met pancakes uit een a la minute automaat) hebben wij vandaag met enkele pauzes zeker 12 uur gereden. De auto is lekker ruim en heeft airco, de kids zijn ook nog wel een beetje slaperig door het tijdsverschil dus niemand vond het erg. Volgens de planning zouden wij vandaag kamperen in een State park, maar omdat het ook om 18.00 uur nog 40+ wachtten wij nog even met het opzetten van de tent. We gingen eerst boodschappen doen in Amerillo. Bij de Wallmart. Schijnt een zeer uitbuitende keten te zijn met slechte sociale voorwaarden, maar wij waren blij met de airco. Alle schappen heb ik natuurlijk goed bekeken. Leuke dingen gezien bijv. frosting/glazuur in allerlei kleuren in een spuitbus, zoals de spuitslagroom bij ons. Omdat de Wallmart 24/7 open is hebben wij zelfs nog even geopperd om daar gewoon de hele nacht te blijven. De campsite hebben wij trouwens gelaten voor wat het was, zonde van de $30 maar het was echt te warm en het was een desperate plek, in de middel of nowhere, zeer sober, net of je op een parkeerterrein stond. In verband met de droogte mocht er ook geen vuur gemaakt worden , wat toch bij kamperen hoort. Ook een beetje zonde van het tent opzetten want wij moeten morgen al weer vroeg door voor weer een lange dag reizen. Dus ook nu weer in een motel. Dure business op deze manier. Door onze uitgebreide lunch hebben wij trouwens wel het avondeten geskipped, dus iets bespaard. Ik hoop dat wij niet vannacht wakker worden van de honger (en tijdverschil). Nu lekker slapen en morgen op naar de Rockey Mountains!

Antal and the amazing pancakemachine!