vrijdag 30 maart 2012

Kipragout in rijstrand.



Ik had al een tijdje in een bouillonerige ragout, als een kroket zonder korst. Comfortfood bij uitstek. Ik vermoedde dat de rest van mijn gezin er anders over zou denken. Om hen te verleiden had ik van die bladerdeegragoutbakjes gekocht, zag het er in ieder geval feestelijk uit.
Lekker kipfilet gepocheerd in water met kruiden waardoor het tegelijk bouillon werd voor mijn saus. Ik probeerde de smaak heel basic te houden, maar moest aan het eind toch wat bijkruiden omdat het anders wel een erg flauwe babyhap werd.
Na een paar aarzelde happen werd de ragout positief ontvangen. Ik kreeg van mijn oudste zelfs 'een compliment': het was niet zo vies als het eruit zag!
Wauw. (of auw)

Kipragout in rijstrand

2 kipfilets
1 liter water
1 ui
3 zwarte peperkorrels
laurierblaadje


kleine ui, gesnipperd
bakje champignons, in plakjes
paar el bloem
evenveel boter
1/2 tl kerriepoeder
tl tijm
grote hand diepvriesdoperwten
2 scheuten slagroom
beetje cognac, scheutje
zout/peper
evt. beetje citroen
evt. 1 eierdooier
1 bouillonblokje (kip/groente)/scheutje maggi
lekker veel peterselie/selderijblad


Zet de kip op met het water, ui en kruiden. Laat bijna aan de kook komen en zet dan zacht. Ongv. 30/45 min. Voeg op het laatst de plakjes champignon toe zodat ze iets gaar worden, maar niet verkleuren. Laat koud worden en snij daarna de kip in kleine stukjes. Vis de champignons uit de bouillon en zet apart, gooi het laurierblaadje en de peperkorrels weg.


Bak de uisnippers in de boter tot ze zacht zijn, niet bruin. Doe de tijm erbij. Voeg de bloem toe en roer tot een roux. Laat een paar minuten zachtjes bubbelen. Voeg dan in porties de koude bouillon toe. (dit schijnt het geheim van een rouxsaus te zijn, altijd een combo van heet/koud, voor de beste binding). Breng tussen de porties bouillon de saus steeds weer aan de kook en goed roeren. Voeg zoveel bouillon toe tot de saus yoghurtdik is. Laat de saus 10 min. lekker pruttelen op laag vuur. Voeg dan de kippesnippers, champignonplakjes, doperwten en overige ingrediënten toe. Evt het extra bouillonblokje, zout/peper. Of verfrissen met kneepje citroen. Van het vuur af op het laatst nog de eidooier en de verse kruiden. Opdienen in het bladerdeegbakje met extra rijst.



De volgende dag moest ik natuurlijk nog een foto maken, maar de bladerdeegbakjes waren op. Een berg rijst met beige saus ziet er natuurlijk niet zo aantrekkelijk uit, maar opeens kreeg ik een brainwave: ik ging een rijstrand maken.
Normaal gebruik je daar vaak een savarinvorm voor (soort grote donut), maar die had ik niet. Ik had echter wel een kinder/mini tulbandvormpje. Leuk voor een 1 persoons rijstrand. De rijst warmde ik op in de magnetron tot stomend heet. De vorm vette ik in met een beetje slaolie (goed uitlekken). Vervolgens drukte ik de rijst goed in de vorm met de achterkant van een eetlepel. Toen ik de rijst uit de vorm kieperde was ik onder de indruk van de beauty!
Maagdelijk witte golven, bijna zonde om er saus bij te gooien. Toch maar gedaan voor de foto (en mijn ontbijt) hoewel mijn jongste het toen op een uitgebarsten vulkaan vond lijken. No problem, zo'n uitbarsting wil ik elke dag wel als ontbijt.

2 opmerkingen:

  1. Rijst in een rijstrand en daarin de ragout is een prima manier om te serveren en fotograferen. 1 persoonsrijstrandjes zijn ook leuk. Die heb ik zelf ook.

    OT: bedankt voor je pakket. Helaas was de deksel van je vlierbloesem open gegaan en daardoor was alles vies, ook je bento-blikjes. Die maak ik zeker schoon en bewaar ze. Het zaad ga ik zaaien in mei. Hopelijk komt het op, dank je wel. Enne, ik doe niet veel als gewichtsconsulente hoor. Ik geniet net als jij, maar met mate. En zo zijn mijn recepten ook ;-))

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi, bedankt voor je reactie op mijn swapkado. Typisch iets voor mij, zo'n losse dop. Excuses. De doosjes zijn trouwens theedoosjes, mijn man krijgt ze altijd als zakengeschenk in China.

      Verwijderen