zondag 11 maart 2012

Al een beetje op z'n paasbest.

om op te (vr)eten
Pasen komt er alweer aan (8-9 apr/12). Het paasassortiment ligt al weer geruime tijd in de supermarkt. Tot nu toe ben ik alleen gezwicht voor van die kleine spiegeleikoekjes, mierzoet maar door hun formaat voelt het minder 'erg'.
Ik loop altijd zolang mogelijk met een grote boog om de paaseitjes heen. Soms te lang. Toen de kinderen nog klein waren moest ik ooit op Paaszondag naar een benzinepomp omdat ze anders geen eitjes konden zoeken in de tuin.
Naast het eieren verstoppen gingen we ook altijd eieren verven met zo'n klein draaiapparaatje en broodjes bakken, die goeie oude tijd.
Nog steeds is Pasen een leuke gelegenheid voor creativiteit (lente in de kop). Vorig jaar heb ik voor het eerst eieren geverfd met uienschillen, fantastisch resultaat, zie hier
Op internet (vooral USA) kom ik de meest geweldige creatieve ideeën tegen die ik natuurlijk dankbaar kopieer/leen. Zoals deze cake-eieren.

volwassen styling met mijn mooie servies
Het is een geweldig gepriegel, zeker geen kidsstuff, maar het resultaat is dankbaar. Als cakebeslag heb ik gewoon een quatre-quarts (=viervierde=pound cake) beslag gebruikt, dus van alle ingrediënten evenveel.
Omdat ik 4 proefeieren wilde maken leverde dit ook 4 eierdooiers/witten op en daardoor veel teveel beslag als vulling.
Van het overschot heb ik in een mini-springvorm (HEMA) een lekkere gemarmerde cake gebakken (deel beslag met cacao en scheutje dubbeldrank). Deze viel zo goed in de smaak dat hij op was voor er een foto gemaakt kon worden!

cake-eieren

X rauwe eieren, gewassen, gewogen
zelfde gewicht boter
zelfde gewicht suiker
zelfde gewicht bloem
tl vanilleextract
neutrale olie
beetje zout
(evt theelepels cacao en scheutje sap)

Verwarm de oven op 175C. Maak in de spitse top van het ei voorzichtig een gaatje met een kurkentrekker. Maak het gaatje iets groter maar zorg dat er geen gruis/schaalstukjes in het rauwe ei vallen. Het gaatje moet zo groot zijn dat er een spuitmondje in kan. (1/2 cm ofzo). Hou het ei boven een kommetje en laat het eiwit weglopen. Roer de eierdooier kapot en laat het ei leeglopen. (of roer direct in het begin).
Spoel het ei goed uit met warm/heet water en knijp vooral niet! In de VS-versie zag ik een soort desinfectie (germs) met zout water, maar ik dacht dat het zo wel kon omdat alles nog de oven in gaat.  Op de kop uitlekken en laat een beetje olie in het ei rondwalsen zodat de cake later gemakkelijker loslaat. (denk ik, was het zelf vergeten)
Roer de suiker en boter met de mixer tot een romig geheel, voeg de (losgeklopte) eieren in delen toe. Spatel vervolgens de bloem en het zout luchtig door het beslag.
Maak met aluminiumfolie de holtes van een muffinblik kleiner zodat de eierschalen stabiel kunnen staan. Doe een deel van het cakebeslag in een spuitzak met klein mondje en spuit de eieren vol. Schud het ei tussendoor zodat de vulling zakt. Stop als het ei bijna vol is, ivm rijzen.
Maak van de rest vh beslag iets anders. (muffins?)
Zet het muffinblik en de andere cakecreatie in de oven voor ongv. 20 min. Je zou na 10 min evt. de temperatuur kunnen terugschakelen naar 160C. Een deel vh deeg zal uit het ei gestroomd zijn. Dit is niet erg, je breekt het af en als het veerkrachtig is is je cake-ei gaar. (misschien dus 5 min. langer). Check of je cakecreatie nog langer moet, niet te droog bakken.
Breek al het overstroomde beslag direct van de hete eieren en veeg het ei schoon met een vochtig doekje (gaat moeilijker als het koud is).
Laat de eieren compleet afkoelen.

ooit hadden we 4 modelletjes, schattig he?
Tips and tricks:
Je kunt zelf kiezen wat je het leukst vindt: een deel vh schil wegpellen of de inhoud geheim houden (surprise ei!).
1 van mijn eierschalen was gebarsten door het cakegeweld. Misschien had ik ze toch iets minder kunnen vullen (nu echt volgepropt).
Beetje olie aan de binnenkant lijkt mij een goed plan, niet uitgeprobeerd.
Je kunt ook de eiwitten/dooiers scheiden en dan de stijfgeklopte eiwitten op het laatst toevoegen voor een luchtiger cake. (eierdooiers er eerder doorheen)
Je zou de buitenkant nog kunnen decoreren met eetbare verf/kleurstof.
Zou een gekleurd cakebeslag leuk staan bij bijv. een wit ei? Lekker kitsch.

Ander cakerecept en duidelijke instructie foto's hier

8 opmerkingen:

 1. Ziet er weer leuk uit Gerry, ik had natuurlijk al e.e.a. gehoord en dat er al wat uit het ei gebakken was, daar zie je niets van, erg geslaagd. Voor de kinderen zijn de kuiken eierdopjes erg leuk maar ik vind ze mooier in je mooie servies!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Stef, ik ben ook nog steeds blij met mijn trouwservies. We gebruiken het alleen bijna nooit, alleen feestdagen (Pasen?). DE theepot wel elke dag! Gr, Gerry

   Verwijderen
 2. Oh, echt prachtig! Ik denk dat mijn dochters deze prachtig zouden vinden :-)!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De cake eieren of de eierkuikens? De eieren zijn een leuk grapje zolang je er geen 100 hoeft te maken. Gr, Gerry

   Verwijderen
 3. Ik heb deze ook al heel lang op mijn lijst staan. Maar zoals ik het hoor is het nogal een gepriegel...
  Wat ik wel zat te bedenken: Ieder ei dat je gebruikt (wanneer je kookt) zou je natuurlijk voorzichtig kunnen leeghalen op de manier en dan bewaren voor Pasen. Dan heb je er lekker veel!
  Ik haal ze trouwens leeg met een injectiespuit en naald (beroepsdeformatie) en dat gaan heel goed. Gewoon te koop bij de apotheek, roze naalden zijn het best (opzuignaalden) die zijn het grootst.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik had ook al aan injectienaalden gedacht, maar dan vooral voor het vullen. Dat zal echter niet gaan ivm de dikte vh deeg. Eieren sparen is ook een goed idee, maar waar moet je het weer laten? Luxeproblemen. Gr, Gerry

   Verwijderen
 4. Wow, wat een creativiteit! En wat een gepriegel, denk ik. Wat zullen de kindjes je dankbaar zijn! Chapeau

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mijn kids zijn al te veel ver/gewend (grapje). Ik doe dit puur voor mij zelf, en voor jullie. Ze hebben lekker meegesnoept, maar voor hen hoeft het niet persé in een ei!

  BeantwoordenVerwijderen