vrijdag 16 maart 2012

Florida grapefruits, openmind smaaktest

Ik lust best veel, bijna alles, maar ben geen fan van grapefruits, te bitter. Ik ken het gezegde 'bitter in de mond maakt je hart gezond', maar dat was denk ik meer een smoes om mij vroeger de witlof te laten eten.
Florida Grapefruits pretendeert echter veel zoeter te zijn, zonder bittere nasmaak. Dat wilde ik wel eens meemaken dus schreef ik mij in voor een promotiepakket van Florida Grapefruits (zie hier)
Vorige week ontvangen, het zag er prima uit: 2 grapefruits, diverse recepten in een klapper en een speciaal grapefruitmesje.
Meerdere aansprekende recepten (o.a. eend met grapefruitsaus), maar ik besloot natuurlijk eigenwijs zelf iets te verzinnen.
Allereerst perste ik 1 grapefruit uit om de smaak te verkennen.
Hmmm (dit is niet de hmmm van lekker), laat ik zeggen dat ik niet de grootste afnemer van grapefruits ga worden.
Voor de kenners is dit misschien zoet, maar voor mij was het toch echt nog steeds bitter. Misschien zou een zoete tegenhanger helpen. Iets tropisch/Caribisch met kokos. Zo gezegd, zo gedaan: 2 creaties waar ik veel plezier aan beleefd heb zonder culinair succes te behalen.

kokoskoekjes met grapefruitgeleivulling
Ik wilde de kleur vh sap goed uit laten komen. Jam was een idee, maar ik wilde de pure smaak niet 'verpesten' met veel suiker. Gelei was dus een goed alternatief. Na wat mislukte experimenten was mijn sap echter bijna op dus besloot ik het te vermengen met het sap v een bloedsinaasappel. Nu was de kleur echt mooi roze-rood (nog steeds niet lekker).


Omdat ik in mijn koekje geen kokosstekeltjes wilde besloot ik zelf kokosmeel te maken. Hiervoor laat je kokosrasp weken in water. De kokos knijp je uit (sap=santen/kokosmelk) en laat je in een matig warme oven drogen. Niet roosteren. Dan in een keukenmachine vermalen tot meel. (glutenvrij, veel vezels, lage glycemischewaarde, veel eiwitten, voor goede stoelgang)
Het resultaat was een soort jodenkoek (favoriet), samen met de bittere gelei (als marmelade) een echt volwassen koekje!
Wel dezelfde dag opeten want het vocht in de gelei maakt het koekje zacht.

kokoskoekjes met grapefruitgelei (stuk of 15 dubbele)

225 gr boter/margarine, in blokjes
280 gr zelfrijzend bakmeel
20 gr kokosmeel
150 gr witte suiker
snufje zout


sap v grapefruit(evt mix)
bijbehorend aantal  kleine blaadjes gelatine


Week de gelatine 5 min. in koud water. Knijp uit en los op in een beetje verwarmd sap. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en meng dan door de rest vh sap. Maak een ondiep plat bord/rvs plaat nat met water, niet afdrogen. Giet de opstijvende sap uit en zet horizontaal in de koelkast. (paar uur)


Verwarm de oven op 175C. Kneed van alle ingrediënten een stevig deeg. Rol tot een dikke plak en laat koelen in de koelkast. Rol uit tot 3 mm en steek koekjes uit met een kartelvormpje. 15 min. in de oven tot blond/lichtbruin. Afkoelen.


Steek met hetzelfde vormpje plakjes uit de gelei en leg tussen 2 koekjes.

2e variant:

Yoghurtpannacotta met grapefruitgelei

Hiervoor had ik cocoscreme (santen) vermengd met yoghurt en aangemaakt met gelatine. Laag voor laag laten opstijven in een schuingezet glas. (steeds andere hoek)

Vooral niet de hoek veranderen
voor het opgesteven is!

 Zag er mooi uit, was niet te eten. De yoghurt was rubberig (teveel gelatine?) en niet zoet genoeg, de grapefruit te bitter. Geen 'match made in heaven'.
De overgebleven grapefruit geef ik maar aan mijn man, voor z'n ontbijt, hij is wel fan.

4 opmerkingen:

 1. Misschien niet lekker maar je creaties zien er beiden heel mooi en aantrekkelijk uit! Groetjes Danielle

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik zat net te denken aan mijn 4 grapfruits en zag je blog! En toch ga ik voor die yoghurt! Misschien met meer suiker en wat room.
  Ziet er spectaculair uit!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, het idee is leuk hè? Ga ik vast nog wel vaker doen voor andere gelei-en

   Verwijderen