vrijdag 13 april 2012

Paasrestanten



We eten al de hele week à l'improviste, oftewel restjes. Te ruime paasinkopen gedaan. Het is ook lastig voor 10 man en dat in een vreemd huis.
Hoewel we afspraken hadden gemaakt denk je snel, laat ik dat toch maar kopen voor de zekerheid. Zo kwamen wij thuis met meerdere zaken. Geen probleem, we verzonnen er wel een gerecht omheen.
Zo aten we dinsdag nasitaart (kun je lekker veel groente in kwijt), woensdag een meer dan lekkere pasta met groene asperges, andere groente restjes, gerookte zalm, witte wijn en alle roomrestanten. Kom ik zeker nog een keer op terug, maar nu eerst de donderdag: pizza! (goed voor het kaasoverschot)
Ik ben niet zo'n pizzafan. De rest van mijn gezin wel. Uit eten betekent ook eigenlijk altijd de pizzeria. Gelukkig hebben ze ook een lekkere visrisotto.
In ons Toscaanse vakantiehuisje van deze zomer hebben we echter een echte pizzaoven (loeiheet) en dan moeten we natuurlijk al wel het perfecte pizzadeegrecept hebben.
Dus maar weer eens het internet afgespeurd. Altijd hetzelfde drama, iedereen beweert het meest geweldige recept te hebben, maar ze doen allemaal iets anders.
Ik heb zelfs nog gegoogeld op 'recetta di nonna' (oma's recept) en dat leverde wel veel leuke blogs op, maar nog steeds niet veel duidelijk.
Uiteindelijk met m'n ogen dicht maar 1 uitgekozen. Dat was van iemand die een stoeptegel als baksteen gebruikte (wilde ik ook) dus nieuwe tegel met olie ingesmeerd en op de hoogste stand (250C) proberen in te branden (net als wok).
Dit was geen groot succes. Het duurde uren tot de oven heet was, er kwam een enorme stank uit de oven en mijn man begon over de mogelijkheid van uit elkaar spatten van de steen. (je hoort een chamotte-tegel te gebruiken). Toen de (giftige beton?) lucht op mijn keel begon te werken hebt ik het loeihete geval maar naar buiten gewerkt.
Ondertussen was ik aan een poolish begonnen (voordeeg), officieel moest dat een hele nacht fermenteren, maar ik dacht dat een paar uur ook wel wat was.
Het gewone deeg zag er goed uit, prettige structuur, goed gerezen en tegen etenstijd besloot ik de poolish maar te skippen want we wilden eten!
En het ging als een trein, iedereen belegde een hoek en bakken maar. Het was een groot succes, we gaan nooit meer een deegmix gebruiken.
De korst was smakelijk, de structuur fijn en iedereen bleef maar eten (dat is dan wel weer een nadeel).
Alles paste natuurlijk niet tegelijk in de oven en omdat ik toch niet zoveel zin had liet ik iedereen voorgaan. Toen zij verzadigd waren was het mijn beurt: ik belegde een veel te grote lap (erg elastisch deeg) met tomatensaus, ham, knoflook, paprika, courgette, kruiden en geitenkaas. Toen het klaar was nog wat lekkere rucola er op en smullen maar!
Ik ben bang dat we in de nabije toekomst nog vaak pizza zullen eten, op zoek naar perfectie hoewel we natuurlijk niet weten wat het effect van de houtoven (hoge temperatuur) zal zijn.


Homemade pizza

Deeg voor 4 kleine pizzabodems
  • 225 gram bloem
  • 75 gram griesmeel (fijn)
  • 195 gram lauw water
  • 7,5 gram olijfolie
  • 6 gram zout (of meer)
  • 6 gram gedroogde gist
Gist oplossen in water.  10 minuten laten staan tot schuimig. Ingrediënten mengen, en goed kneden gedurende 5 minuten. Voordeeg erbij kneden  en nog eens 10 minuten kneden.(heb ik dus geskipped)  Verdelen in porties van ca. 175 gram, en 1,5 tot 2 uur laten rijzen, op kamertemperatuur ingevette huishoudbakjes (met een doek afgedekt).
Bloem op werkblad strooien, en deegbal tot schijf duwen/rollen. Pizzaschep bestuiven met griesmeel, en bodem erop leggen (of bakpapier op bakplaat). Bodem beleggen, en afbakken op 225 tot 235 graden op bakplaat/pizzasteen, of 400 graden in pizza oven, tot de korst goudbruin, en de kaas gesmolten is.

Mocht je toch voordeeg willen maken:
Voordeeg voor 4 pizza bodems
  • 75 gram bloem
  • 25 gram griesmeel
  • 65 gram lauw water
  • 2,5 gram olijfolie
  • 2 gram zout
  • 2 gram gedroogde gist
Gist oplossen in water. 10 minuten laten staan. Ingrediënten mengen, en goed kneden gedurende 5 minuten. In afgesloten huishoudbakje 24 uur laten staan in de koelkast. (andere recepten laten de olie weg en gebruiken meer water)


Ik heb uiteindelijk het voordeeg na een paar uur gemengd met het restje pizzadeeg en daar een broodbol van gebakken. Het was volgens mij iets te kort gebakken en misschien niet genoeg gerezen, maar mijn kids vonden het erg lekker, toch maar eens echt brood gaan bakken dus!

6 opmerkingen:

  1. Heej leuk recept voor de pizza. Hier vanavond ook pizza op het menu. Maar dan één grote plaatpizza, hebben helaas geen pizzaoven...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wij dus ook niet (alleen in ons vakantiehuisje), maar we denken er over om misschien iets in de tuin te bouwen. combo v open haard/kampvuur/oven

      Verwijderen
  2. Die pizza ziet er mooi uit, maar is helaas niet voor mij (de gluten, die verdraag ik niet) maar je maakt me wel nieuwsgierig met je nasi taart. Hoe maak je die?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi, kun je geen pizza maken van GF-meel? Officieel moet je duro meel of 05 (sterk broodmeel)gebruiken maar dat had ik ook niet. Die nasi taart had ik van internet. Ik heb alleen andere groenten (restjes) toegevoegd en zelf op smaak gemaakt. Ik vond het meer een indische gehakttaart, volgende keer méér ei en minder gehakt. De smaak was wel goed maar totaal vrij machtig.
      http://www.ah.nl/kookschrift/recept?id=382633

      Verwijderen
    2. Dit is denk ik meer mijn ding, soort foe yong hai taart, incl rijst. Ook goed voor restje rijst.

      Verwijderen
    3. Deze dus:http://www.smulweb.nl/recepten/1047409/Pittige-rijsttaart-met-krab

      Verwijderen