dinsdag 20 september 2011

De gouden briket, BBQ-wisseltrofee

Echt goud
Hoewel ik collecte moet lopen voor de Nierstichting zou dit best wel eens een rustig weekje kunnen worden: mijn man in China en 1 dochter op zeilwerkweek. Dan zijn wij maar met z'n 4'en!
Culinair gezien niet zo'n goede start, vanavond patat gegeten ivm laat werken en dan dus 1/4 van mijn rondje collecte. Soms moet je voor gemak gaan.
'K ben wel blij met een rustig weekje: afgelopen weekend hadden wij onze  (schoon)familie BBQ-wedstrijd.
Na het succes van de quiche-wedstrijd werd al snel besloten dat we er een vervolg aan moesten geven, ook met een thema.
Toen nog in zomerse sferen werd gekozen voor een BBQ wedstrijd met een uitdaging voor de mannen (BBQ Kings) deze keer: wie maakt de lekkerste spies?
De organisatiemolen draaide al snel op volle toeren: er kwam een officiële uitnodiging, wedstrijdregelement en een vakjury.
Wij (ik) hadden al snel een idee die we natuurlijk niet met onze concurrenten wilden delen. Tot zaterdag wisten we alleen dat één andere partij iets met coquilles/St. Jacobsschelpen ging doen.
Ons masterplan was een spies van grote garnalen, gewikkeld in een blaadje basilicum en een plakje ontbijtspek. Thuis in de grillpan geprobeerd en het was heerlijk. (ook goede tapa)
Stel je nu eens het toeval voor: de coquilles werden ook in (katen)spek gewikkeld!!!! Gelijke zielen, gelijke gedachten!
Gelukkig hadden zij ook nog verse ananas en geconfijte sjalotjes aan hun spies en een pittig sausje.  Een goede combo: hartig, zilt en zoet.
Zij kregen dan ook mijn stem. (kon toch moeilijk op onszelf stemmen).
Tevens was er nog een merquez-combo met paprika, brood en knoflooksaus.
Last but not least was er een lamsspies, die de vakjuryprijs won. De jury (ondertussen geminimaliseerd tot 1 persoon) is een echte vleesliefhebber dus dat sprak voor zich. Wij wonnen echter de publieksprijs, zijnde 'DE GOUDEN BRIKET' (creatieve schoonzus). Direct maar een wisseltrofee van gemaakt , voor volgende BBQ's, in zomerse tijden.
voor het keffertje vd familie!!!
Voor de poedelprijs was er eigenlijk maar 1 geschikte kandidaat (de maker vd lamsspies) want het was namelijk een vreselijk ordinair opzichtig wit T-shirt met 'diamantjes' opdruk: I'm the KING of FUCKING everything. (Te bestellen via de website van Gerard Joling). Ik weet zeker dat hij het ook echt gaat dragen. 

Met ook nog ijs, koffie (toch?) en taart (creatie van mij, soort piña colada lemon merengue die nog wat verder uitgewerkt moet worden) en best veel alcohol hadden wij een hele gezellige avond. Gelukkig bestond er nog een zondag.


Door alle commotie heb ik geen foto gemaakt van de taart en de spies, maar ik vond een instructiefilmpje op internet van 'onze' garnalen. Voor iets meer pit had ik ze zelf nog gemarineerd in knoflook en beetje olijfolie. Het is handig als je lange plakjes spek gebruikt en geen cirkels. Met één groot blaadje basilicum en de spek goed uitgespreid kun je aan de uiteinden zien of de garnaal al gaar is. Evt met basilicum-citroenolie als dip.

Beetje laat voor een BBQ-recept, maar later in de week worden er toch echt zomerse temperaturen voorspeld, dus voor een laatste keertje????????

2 opmerkingen:

  1. Wat een leuke trofee en wat een leuk verhaal!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Tot mijn schaamte verneem ik uit sommige bronnen dat wij helemaal de briket niet gewonnen zouden hebben. Was ik dan zo beneveld? Anyhow, leuke kapstok voor mijn verhaal! Gr. Gerry

    BeantwoordenVerwijderen