dinsdag 29 januari 2019

Beetje vakantie




Ik wist meteen wat ik zou gaan maken toen ik voor de januari blogswap het blog Saudalicious kreeg toebedeeld.
Likkebaardend zocht ik op dit Portugees geïnspireerde blog naar het recept van de heerlijke pasteis/pastel de nata, de wereldberoemde custardtaartjes, Portugals trots.
Hm, alleen een gezondere versie in de vorm van een dadelgezoet amandel/havermeelcupje met kokosmelk/honing custard.
Oók lekker waarschijnlijk, maar niet het decadente origineel waar ik voor ging!

Met een Portugese moeder voelt Portugal voor Sabine Koopmans als een 2e vader(moeder)land, met een zwak voor de cultuur, het lekkere eten en de hele relaxte way-of-live. Zij promoot dit alles enthousiast waarbij ze de soms zware/boeren/vette kost passend maakt voor een bewuste levensstijl met gezonder eten en sport.

Goed, op naar plan B dus.
Ik bleef in de pasteis-hoek, maar nu hartig: Pasteis de bacalhau, gedroogde kabeljauw-kroketjes, ook een nationale trots.
Overal verkrijgbaar als snack voor bij de gekoelde vino verde.


In Scandinavië wordt de vis in het najaar maanden aan stokken in de koude wind gehangen om te drogen (stokvis), in het mediterrane zuiden wordt de vis gezouten en op de kades/klippen te drogen gelegd (klipvis). In Suriname is de vis vooral gezouten, minder gedroogd (bakkeljauw).

Sabine had het oorspronkelijke recept gemoderniseerd door ipv aardappel en frituren, kikkererwten en de oven te gebruiken.
Ik behield de oven, maar keerde terug naar de aardappel. 1 van mijn vakantieliefdes is namelijk brandade de morue, de Provencaalse aardappelpuree met gezouten kabeljauw.
De Portugese bacalhau is niet overal gemakkelijk verkrijgbaar, de bakkeljauw kun je bij grote supermarkten vinden. De structuur is wel anders, minder vezelig.


Door deze terugwijziging werd het recept natuurlijk wel een vraagteken, is 300 gr kikkererwten evenveel als 300 gr aardappel? Ik gokte maar wat.
Ik experimenteerde met au naturel, gewenteld in bloem en gepaneerd in amandelmeel.
Voor ons gaf naturel het beste resultaat.
De smaak vroeg nog wat tweaken, teveel vis, te weinig aardappel. Gelukkig aten we die avond stamppot andijvie, 1+1=…
Hm, toch niet zo slim om aangemaakte puree toe te voegen, de melk en boter maakte de mix slapper ipv steviger. (ook niet de geschikste aardappel
Het eind resultaat zag er niet heel bijster uit, maar de smaak bleek 'best chill' !

(groot compliment van mijn oudste)



Pasteis de bacalhau

450 gr gezouten kabeljauw (LUFO)
750 gr bloemige aardappelen, koken, prakken
1 grote ui, gesnipperd
3 tenen knoflook, uitgeperst.
2 a 3 eieren
(4 el bloem)
zwarte peper
hand gesneden peterselie

Week de bakkeljauw langere tijd in koud water, ververs het water meerdere keren.
Kook de vis in wat water 5-10 min tot gaar. Laat afkoelen en pluk de filets tot vlokken.
Verhit de oven tot 175C.
Bak de ui met de tenen knoflook glazig. Mix met de vis, aardappel, ei, peper en peterselie.
Evt verstevigen met de bloem.
Vorm met 2 grote lepels meerdere quenellen en bak deze op een bakplaat met bakpapier in ongv. 20 min. bruin en stevig. Evt. omkeren en nog 5 min. bijbruinen.

Lekker als snack of met een groene salade als hoofdmaaltijd. Kneepje citroen doet het altijd goed, net als een pittig citroenig mayodipsausje.
In de vulling zou je nog kunnen experimenteren met stukjes rode paprika of bijv. sambal.


amandelmeel-bloem en naturel
vakantie op een bord, alleen de wijn ontbrak (alcoholloze maand)
Oja, en de zon!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten