vrijdag 29 september 2017

Druk en Foodblogswap sept'17


Op het moment loop ik over van ervaringen en indrukken, zou bijna wel elke dag kunnen bloggen, maar door al die activiteiten heb ik juist geen tijd!
Sommige zaken komen echter met een deadline en daar moet je je dan ook aan houden, zaken zoals de Foodblogswap.
Na zeker een 1/2 jaar besloot ik maar weer eens mee te doen, vind het principe toch echt leuk. Neuzen op andermans blog en dan iets koken wat je aanspreekt, evt overgoten met een Gerry-sausje...
Maar ja die deadline, is altijd weer een issue. Een hele maand kooktijd klinkt zo lang en opeens is het bijna op.

Voor deze maand mocht ik koken van 'Met KORT in de keuken', het blog van Andreas Kort.
Bijna 2 jaar geleden begon hij onder een andere naam een blog om de frustratie en het dagelijks leven met de ziekte van Lyme (reeds 15 jaar) van zich af te  schrijven.
Koken en leuke dingen doen helpt hem om het geheel beter draagbaar te houden.
Sinds begin dit jaar heeft hij onder de huidige naam een echt foodblog waarin hij wil laten zien dat je ondanks de bepalende en energieslurpende ziekte met wat improvisatie toch je droom kunt volgen, je oorspronkelijke zelf kunt zijn.
In zijn, nu nog wat magere, receptenoverzicht kwam ik voornamelijk bakrecepten tegen. Een echte zoetekauw?
Omdat ik zelf al redelijk veel bak gaat mijn voorkeur bij een swap altijd uit naar een hartig recept. Onder tijdsdruk eindigde ik bij Stroganoff met gehaktballetjes, niet te ingewikkeld en lekker bij rijst en aardappeltjes. (beide restjes in de mijn koelkast (1 + 1 =...)


Vluchtig las ik het recept door, had wel eens eerder iets Stroganoff-achtigs gemaakt. Direct miste ik drank, wodka, voor mij onlosmakelijk verbonden met dit gerecht. Dat werd dus mijn 1e tweak!
Omdat ik niet goed had gelezen werd onbedoeld matig gebruik van rode paprika de 2e..
Het werd die avond een latertje, maar het eindresultaat viel goed in de smaak. (zelfs bij de anti-romige-tomatensaus-fan, nou ja, ze vond de balletjes lekker)
Bj gebrek aan daglicht was het maken van een smakelijke foto een uitdaging, heel georganiseerd ook maar wat actiefoto's gemaakt. Handig voor een collage.
Met een achtergehouden balletje kon ik 's ochtends nog een normale foto maken, fijn begin vd dag: wodka for breakfast!

 

Gehaktballetjes in Stroganoffsaus

500 gr. rundergehakt
45 gr paneermeel of 1 à 2 beschuiten
2 el mosterd
1 el paprikapoeder, evt. gerookt of combi
1 ei
1/2 bosje platte peterselie, fijngehakt

saus:
2 rode paprika's (ik had 1/2e), blokjes of reepjes
1 doosje champignons, plakjes
1 grote ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngeperst
1 el gerookte paprikapoeder (AH, Dille/Kamille)
1 blikje tomatenpuree
3-4 el creme fraiche, dikke yoghurt kan ook
1/2-1 runderbouillonblokje
100 ml water
50 ml wodka
1/2 bosje platte peterselie, fijngehakt

Meng het gehakt met de overige ingrediënten en maak er kleine balletjes van (20 st?) en braad ze licht aan in wat olie/boter.
Schep ze uit de pan en bak de paprika, knoflook, ui en champignons in het achtergebleven bakvet iets glazig. (evt klontje boter erbij)
Maak de saus door de overige ingrediënten toe te voegen en even op te koken.
Officieel hoor je de wodka even te flamberen in de pan, voorzichtig met je afzuigkap. (heb ik allemaal niet gedaan hoor)
Leg de balletjes terug in de  panen laat nog 10-15 min. meesudderen tot de saus de juiste dikte heeft (yoghurtachtig) en de balletjes gaar zijn.
Maak op smaak af met verse peper, extra zout?, extra wodka?, extra creme? Roer de peterselie er door en dien op met rijst/gebakken aardappelen of lintpasta en bijv. spercieboontjes.
 
 
Mijn husband reist bij vlagen veel naar Oostblok-landen zoals Polen en Oekraine, als relatiegeschenk krijgt hij dan vaak een fles wodka zoals deze mooi vormgegeven Chopin wodka uit Polen.
Niet echt mijn drankje, maar altijd handig voor huisgemaakte vanille-extract (puurste smakeloze alcohol verkrijgbaar in NL), cocktails en dus stroganoffsaus!!!!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten