Geen haute-cuisine maar gewoon lekker eten dat ook lekker gewoon is. In dit blog ga ik proberen al mijn indrukken en ervaring met eten te delen met een ieder die dit leest! Alles wat ik schrijf is mijn persoonlijke mening en wijsheid. Verschrikkelijk slechte vertaling is mogelijk met Google Translate. Als je mobiel leest, klik startpagina aan om in een keuzemenu te komen voor contact, receptenindex etc. Veel leesplezier!
vrijdag 7 februari 2014
Time for tea!
Bij ons in het dorp had je een leuke gelegenheid, 't Oude Theehuys' genaamd.
Gevestigd in een schattig oud boerderijtje op het terrein van een psychiatrische instelling.
't Was blijkbaar tijd voor schaalvergroting want recent zijn ze op hetzelfde terrein naar een groter pand verhuisd, met als nieuwe naam 'De Oude Keuken'.
(het was ook echt ooit de instellingskeuken)
De initiatiefneemster en uitbaatster is een goede kennis en ik werd uitgenodigd voor de officiële opening.
Wat neem je dan mee als kadootje, bloemen zullen ze genoeg krijgen!
Ik had eerst de neiging iets lekkers te bakken, konden ze het ook nog verkopen.
Ik weet echter dat ze uit principe alleen gebak voeren van een sociale werkplaats en dat is natuurlijk zeer lovenswaardig.
Toch zag ik hier een kans om weer iets van mijn 'to do' lijstje te strepen: theezakkoekjes.
Zandkoekjes gemaakt in de vorm van een theezakje, gedipt in chocolade met een leuk zelfgemaakt labeltje eraan.
Aangezien ik van 0 of 100 ben moest het plaatje natuurlijk helemaal kloppend worden gemaakt met een theeblikje als cadeau-doosje.
Een korte speurtocht op Marktplaats leverde al snel het gewenste exemplaar op, precies zo eentje als mijn oma vroeger had. (mijn moeder heeft 'm nog bewaard, schijn ik te kunnen erven).
Koekjesrecept geplukt van internet, natuurlijk een beetje opgepimpt en toen kon ik aan de slag.
Ik moet zeggen, 't viel best een beetje tegen, meer werk dan ik had voorzien.
Ik wilde eerst proefkoekjes bakken, maar al snel besloot ik dat dit het gewoon ging worden.
Labeltje ontwerpen (logo verknipt), printen, knippen, deeg maken, mal maken, deeg uitrollen, koekjes uitsteken, gaatjes uitsteken, stokjes breken, koekjes bakken, in chocolade dopen, labeltjes aan touwtjes maken, touwtjes aan koekjes maken, doosje bekleden, koekjes er in, 100 foto's, KLAAR!!!!!!
Mocht ik ze ooit willen verkopen dan worden het hele dure koekjes!
Door mijn veranderingen aan het recept reageerde het deeg anders dan verwacht, ze groeiden in de lengte/breedte. Niet meer elegante theezakjes, maar boertige broertjes.
De chocoladeganache bleef door de kokoscreme enigszins kwetsbaar, de opgestapelde koekjes plakten deels aan elkaar. Met een beetje terugduwen en plakken redde ik wat er te redden viel. Het blikje dus maar gevoerd met bakpapier en ook tussen de koekjes kwam een laagje.
Toch ben ik zeer tevreden over het eindprodukt, het koekje was erg lekker, de labeltjes precies zoals ik voor ogen had en in het blikje helemaal het perfecte plaatje! De ontvangster was verrukt:
Missie accomplished!
Theezakkoekjes
100 gr roomboter
50-75 gr witte basterdsuiker
200 gr bloem (of 150 + 50 gr amandelmeel)
snufje zout
2 tl oranjebloesemwater
1 tl vanille-extract
reep pure chocolade (70 %), 100 gr?
scheutje water/melk
klontje kokoscreme (santen)
keukentouw
labeltjes, dubbelgevouwen. Denk er aan dat je dus 1 deel op de kop print!
Rasp de boter en kneed met de overige ingrediënten tot een lekker deeg.
Plat tot een schijf en bewaar min. een 1/2 uur in de koelkast.
Verhit de oven tot 170 C.
Rol uit (4 mm?) en snij met de mal koekjes uit. Rol restjes deeg steeds weer plat voor extra koekjes. Maak met een sateprikker /achterkant mes gaatjes in de kop vh koekje.(Niet te hoog ivm scheuren)
Breek de sateprikker in hele kleine stukjes (1 cm) en plaats een stokje in elk gaatje. Zet de bakplaat in de koelkast (15 min.)
Bak de koekjes 20-30 min, blond/goudbruin.
Uit de oven zullen ze opharden. Verwijder de stokjes en laat de koekjes geheel afkoelen.
Smelt de chocolade met het water en evt. de kokoscreme, roer tot een glad papje. Giet in een bakje/glas zodat het ongv. 3 cm. diep is. Laat de ganache afkoelen tot minder vloeibaar.
Breng in de vouwnaad van de labels wat lijm aan en plak hier de laatste cm vd touwtjes in.
Bevestig aan elk koud koekje een touwtje en dip stuk voor stuk 1/3e in de ganache, laat overtollige chocolade er goed af druipen. Leg op de rand van een rooster.
Verpak nadat de chocolade helemaal gestold is, evt met bakpapiertje ertussen!
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Ik vind je koekjes (en ook je kadootje) in één woord geweldig, Gerry. Als bakkluns en fröbelmislukkeling zouden ze bij mij waarschijnlijk meer geleken hebben op een platgeslagen fluitketel. Het servies ter plekke is trouwens ook helemaal superdeluxe!
BeantwoordenVerwijderenHoi Nell, ik ben ook niet een über-fröbel, schat het soms iets te gemakkelijk in. Dat het dan wel perfect moet worden helpt ook niet altijd!
VerwijderenHet servies is trouwens mijzelf. Zie: http://gewoonlekkergewoon.blogspot.nl/2010/11/die-goeie-oude-tijd-als-au-pair.html
Hi! I would like to invite you to check out our site www.volrecepten.be . Adding your blog to our site will make your recipes available to many more users and will help you to receive more visits.
BeantwoordenVerwijderenI hope to see you there soon!
Ik heb die koekjes al vaak voorbij zien komen op Pinterest, jouw versie ziet er ook echt supermooi uit!
BeantwoordenVerwijderenHé, wij lijken op elkaar! Ik dacht eerst dat het mijn eigen commentaar was (nog niet helemaal wakker). Leuk dat je ook bent gaan bloggen over gewoon lekker eten.
VerwijderenGr, Gerry