zaterdag 28 januari 2017

sucadelap

 

Met studerende, werkende of sportende kinderen en een soms reizende husband is het altijd afwachten met hoeveel eters we 's avonds aan tafel zitten.
1(ik)-6 (of zelfs 8 met aanhang), alles kan.
Bij ons is bijna iedereen dol op stoofvlees, omavlees zoals we het noemen.
Toen o.a de niet-liefhebber een avondje de hort op was, was de keus dan ook snel gemaakt.
Deze keer in de vorm van sucadelapjes.
Vlees van de rundschouder, veel bewogen en gespierd met de grote pees dwars over het midden. Deze pees moet in alle rust bijna wegsmelten, een heerlijk smakend sappig draadjesvlees achterlatend.
Eenmaal in de pan is het altijd een beetje keuzes maken, gaan we voor wijn/bier/bouillon? Deze keus wordt mede bepaald door de sfeer van de maaltijd.
Gisteren hadden we al stamppot gegeten, nu koos ik voor pasta en broccoli als bijgerechten (ipv puree). Daar paste wel een vlezige saus bij, bouillon dus!
Wel lekker herfstig met veel mosterd.
't Viel weer bij iedereen goed in de smaak, nou ja, niet bij Ilja.
Ook afwezig, maar wel uitermate liefhebber.
Ja, dat krijg je als je op kamers bent, gelukkig hebben we de foto's nog....
(zal het recept in je foto-kookboek zetten)



sudderige sucadelappen

4 sucadelappen
1 grote ui
2 el lekkere mosterd
1/2 runderbouillonblokje
2 laurierblaadjes
1 tl tijm
1 scheut (cider)azijn
1 teentje knoflook, gesnipperd
zout/peper
heet water (300/500 ml?)
1 doosje champignons
2 el creme fraiche, gehalveerd
extra zout naar smaak
bakboter

Braad de lappen lekker bruin aan in de hete boter, blus af met het hete water tot het vlees net onder staat.
Voeg de ui, knoflook, tijm, mosterd, bouillonblokje, azijn en laurierblaadjes toe.
Leg de deksel op de pan en sudder op een laag vuurtje 2 uur, wentel de lapjes af en toe in het stoofvocht.
Laat de gesneden champignons nog 30 min. lekker mee sudderen tot het stoofvocht een lekkere saus heeft gevormd.
Maak het extra lekker met 2 el creme fraiche (en extra zout?) en smullen maar! (hè Ilja..)

 
Alweer enige tijd geleden schreef ik over mijn oma en haar omavlees! HIER


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen