dinsdag 29 april 2014

Boterige April foodblogswap.



En opeens was het alweer tijd, tijd voor de Foodblogswap van April!
Ik had mij een beetje verrekend, het voelde vorige week nog niet als de laatste week van April. Ik was niet de enige, velen sloegen spoorslags aan het koken.
Ik had het alleen erg druk met mijn Koningsdag-voorbereidingen en stelde mijn swap uit tot het weekend.
Officieel moet je bloggen voor de laatste zondag vd maand, dat is dus niet gelukt. Dit is een blog in de blessuretijd.

Deze maand kreeg ik het blog 'ik kook ook 73'. Ik vind het een erg intrigerende naam, waar staat de 73 voor, geboortejaar, huisnummer, leeftijd? Geen idee.
Ivanka's blog heeft geen receptenindex, het zoeken naar een leuk swaprecept is daardoor iets moeizamer.
Gelukkig is het nog wel een redelijk jong blog (aug'14) en is het doorscrollen van alle blogposts geen oneindige oefening. En op deze manier lees je wel haar hele bloghistorie!
Er kwamen zeker leuke recepten voorbij, vooral de herfstige stoofpotten en soepen spraken mij het meest aan.
Door een beetje tijdnood en uitbundig lentegevoel maakte ik echter een compleet andere keuze: kruidenboter van Moeder Marie.
Ivanka heeft van haar voormalige buurvrouw (met Frans restaurant) het recept van haar heerlijke kruidenboter geërfd.

Bij ons thuis heb je kruidenkaas-fans en kruidenboter-fans.
De biologische kruidenboter van mijn werk viel laatst erg goed in de smaak, heerlijk roomboterig.
Toen ik echter bij de DEEN andere kruidenboter goed bestudeerde, legde ik het van schrik direct terug. Er zaten doorgestraalde kruiden in!
Niet doorgedraaid, maar doorgestraald!
Tegen beter weten in vroeg ik aan een passerende bedrijfsleider of hij wist wat dat inhield, doorgestraald. Hij had geen idee, zou zich bij de inkoop laten informeren.
Ik heb het dus thuis maar even opgezocht.

'Doorstralen is een vorm van conservering. Doorstralen met gammastraling is een methode om voedsel veiliger en langer houdbaar te maken. Insecten en micro-organismen die ziekte en bederf veroorzaken worden gedood.
In Nederland gebruikt voor het doden van ziekmakende bacteriën zoals Salmonella, Campylobacter en Listeria in vlees, kruiden, gedroogde groenten en eiproducten.
Bij doorstralen denken veel mensen aan radioactieve straling. De straling die bij doorstralen van voedsel wordt gebruikt is echter een totaal andere dan die in kernreactoren gebruikt wordt. De stralingsenergie gaat door het voedsel heen, maar maakt voedsel niet radioactief'.
In Nederland wordt vers fruit en verse groenten niet doorstraald. Doorstraling van voedsel mag alleen bij producten waarvoor ontheffing is verleend. Voor elk van die producten is bepaald welke maximale dosis straling opgenomen mag worden'
(info voedingscentrum)

Klinkt nog steeds niet heel erg fijn, hoewel er ook positieve toepassingen zijn.
Zo kan het de eigenschappen van melkeiwitten die allergieën veroorzaken doen afnemen.
Doorstraling wordt ook gebruikt om voedsel veilig te maken voor personen die extra gevoelig zijn voor infecties, bijv. aidspatiënten/kankerpatiënten.

Doe mij toch maar gewoon de kruidenboter van Moeder Marie, de enige straling die daar aan te pas komt zijn zonnestralen! (als ik op ons terrasje lekker zit te smullen!!!!!!!!)


Kruidenboter à la Moeder Marie

100 gr. zachte roomboter
1/5 fijngesnipperde ui of 1 redelijk lenteuitje
1/2 klein teentje knoflook, uitgeperst
30 gr kwark (eetlepel)
1/2 tl aromat (of zout)
1/2 klein bouillonblokje (of niet)
grote hand peterselie, fijngesneden

evt. beetje dille, tijm, mierikswortel, mosterd

Meng alle ingrediënten tot een smeuiig geheel. Laat de smaken minstens een paar uur doortrekken. Eet smakelijk!


Eigenlijk was het recept voor 5x zoveel, het leek mij wel handig om eerst een kleinere hoeveelheid uit te proberen.
Ik hikte ook erg aan tegen de hoeveelheid aromat (überhaupt niet zulk fijn spul, E621) en verkruimelde bouillon, dit heb ik dus aangepast.
De kwark sprak mij juist erg aan, het wilde alleen niet goed mengen met de roomboter. Om het vrijkomende vocht iets te binden heb ik wat paneermeel toegevoegd (rijstemeel kan ook).
Zonder de extra kruiden vond ik het een beetje kaal, is het meer een peterselieboter. (ook fijn)

Mijn smaakpanel (Antal) zei dat de lekkere smaak (vd supermarkt-variant) aanwezig was, maar niet sterk genoeg.......
Zou het de afwezige hoeveelheid aromat en bouillonblokjes zijn of het gebrek aan doorstraling?

zaterdag 26 april 2014

Top Koningsdag

Bijna leeg....
Vandaag was de 1e Koningsdag.
't Is even wennen, de nieuwe naam en zeker ook de nieuwe datum. (lekker onhandig op Koningsavond een worstmaak-workshop besproken, goed voor de planning. Later meer hierover)
Ik heb mij de afgelopen dagen weer bezig gehouden met oeverloos taart en cake bakken. Alleen gisteren al 8 uur. Toch was het prima te doen, ik was klaar binnen mijn planning. En nog redelijk relaxed.
Door de workshop veel te laat naar bed en ook weer veel te vroeg eruit.
Om een plekje op de vrijmarkt te bemachtigen, gelukkig was ik nog net op tijd.
Veel was al bezet, maar er was voor mij nog een plekje in het vroege ochtend- zonnetje.
Omdat 6.30 nog niemand geïnteresseerd is in cake/taart (toch?), heb ik mijn tafeltje neergezet en toen lekker zelf een rondje gemaakt.
Wat ben ik blij dat ik geen babyspullen etc. meer nodig heb, nu kon ik lekker langs alle kleedjes lopen zonder echt te zoeken.
Wel zag ik soms nostalgisch servies, maar ik heb mij kunnen beheersen.

Rond 9 uur begon ik de verkoop en rond 12 uur was ik los!
Alles helemaal op!
Nonstop verkocht, geen tijd voor thee/wc.
Terugrekenend heb ik in 150 stuks cake/taart verkocht!
Carrotcake, amandel jamtaart, courgettecake, spelt bananencake met kokosbloesemsuiker en de glutenvrije alternatieve suiker blackbeanbrownie en sinaasappel-amandel-chocoladetaart.
Na het succes van vorig jaar had ik dit jaar meer gebakken, ik kneep 'm wel.
Zeker toen de weersvoorspelling eerst niet zo goed was. Uiteindelijk was het echter fantastisch weer, strakblauwe lucht met een zonnetje.

Daardoor ook veel publiek. Wat een mazzel.
Veel vaste klanten en bekenden, ook zelfs mensen die naar mij gezocht hadden.
Helemaal geweldig.
Ik heb de gelegenheid ook dankbaar aangegrepen om te vertellen dat ik taarten op verzoek ga bakken. Veel enthousiaste reacties.

Natuurlijk waren er dit jaar ook nog wel weer verbeterpuntjes, zoals bijv. mijn presentatie. Moet eigenlijk echt wel gelikter. Toch hoorde ik vaak dat het er allemaal zo lekker uit zag.
De organisatie kon ook beter, nu zat ik tussendoor nog visitekaartjes uit te knippen.
Ook was ik vergeten m'n oranje hoed en ketting om te doen, staat toch eigenlijk wel feestelijker.
Moe maar voldaan heb ik mijn leegverkochte winkeltje weer in de auto geladen.
Tijd voor uitbuiken en bijkomen.
Als avondeten met kennissen gepicknickt in het bos. Nu naar bed, morgen is mijn buurmeisje jarig. Ga ik nog even een bananencake voor bakken....


lekker toch?

woensdag 23 april 2014

Pasen = zalig!


Van al mijn goede Paas-voornemens is niet veel terecht gekomen.
Niks geen 'zelf croissants maken', 'fotogenieke ontbijtjes, 'eigen gemaakt Paasbrood' en 'zelfgeknutselde chocolade eieren'.
Ieder jaar stink ik er weer in, teveel plannen, te weinig gevolg.
Du moment zelf heb ik eigenlijk helemaal geen zin om mij zo uit te sloven, ben liever lui dan moe.
't Was ook nog eens lekker weer, dan ben ik liever buiten.
Ontbijten wordt het sowieso niet, iedereen ligt hier lang op 1 oor.
Maar, uiteindelijk hebben we prima lekker gegeten, met zachtgekookt eitje, afgebakken broodjes, gerookte zalm etc.
Er waren zelfs verstopte (en gevonden) paas-eitjes! For old times' sake.
Als paas-uitje gingen we bijna voltallig naar de Bazaar in Beverwijk. Altijd weer een belevenis, ondergedompeld worden in buitenlandse sferen.
 

Voor de oer-Hollandse touch werd er langs de bollenvelden gefietst, de Keukenhof in 't wild.
Om het af te toppen hadden we 's avonds onze BBQ-vuurdoop voor 2014!
Pasen = zalig!


2e paasdag hadden we een eet-date met onze Haagse familie, gezellig samen aan een uitgebreid menu.

Ik verzorgde het voorgerecht: lamsham, gemarineerde artisjok, babyavocado met kwarteleitje, groene aspergepuntjes op een bedje van sla met sinaasappel-honingmosterddressing. Prima.
Ik was deze Pasen in de ban vh kwartelei, zo schattig (het mini-eitje hè.)


Mijn schoonzus&co verzorgde het 1e halve hoofdgerecht: zelfgerookte zalm met aangemaakte zuurkool (met spekjes), gebakken krieltjes en wortel-linten.
Errug lekker!

gezellige drukte in de keuken
We zaten al best vol toen ik mijn deel vh hoofdgerecht serveerde: spinazietarteletje met munt/peterselie aardappeltjes en een lamskoteletje.

niet zo fotogeniek
We rolden naar het toetje, 3 Haagse taarten. Allemaal even lekker, maar 1 was door mijn nichtje wel héél mooi versierd.

Mango mousse charlotte
Veel te laat (in Den Haag was het nog geen schoolvakantie) keerde onze visite huiswaarts, 't was vanouds gezellig!

vrijdag 11 april 2014

Failure is not an option!!!!!!




Ter voorbereiding van mijn non-existing HeelHollandBakt-avontuur had ik het gevoel dat ik toch extra basics moest beheersen.
Ik vind het altijd zo stom staan als kandidaten in zo'n programma aangeven dat ze nog nooit met gist hebben gewerkt of nooit bladerdeeg hebben gemaakt.
Dat zou mij niet overkomen. (ik haal mijn stommiteiten gewoon vt voren uit, hoef je niet eens mee te doen!).
Croissantjes staan gepland voor de Pasen, maar met broodmaken heb ik dus de laatste tijd best regelmatig geoefend.
Met wisselend resultaat! Meestal geheel aan mijzelf te wijten.

Ik maakte een redelijk mislukt zonnepittenbrood en een geweldig speltbrood (beide van Levine ).
Vallen en opstaan met de amandeltwisters (mislukt door leesfout, toch opgesmuld door de kids ivm de suiker/kaneelsmaak) en laatst deze desem-achtige stokbroodjes.
Het is een wonder dat de broodjes nog aardig lukten, ik was weer erg dom geweest. Zou een leesbril helpen tegen het maken van leesfouten en onoplettendheid??????
Op mijn manier waren deze broodjes vooral een oefening in geduld bewaren en hoewel ze niet perfect waren was ik erg trots.
Op mijzelf. Op mijn doorzettingsvermogen.
Meerdere keren heb ik op het punt gestaan alles in de prullenbak te gooien, maar mijn calvinistische opvoeding weerhield mij van deze verspilling van tijd en ingrediënten.
Uiteindelijk kwam het goed, ten koste van maar 1 oude theedoek!
Binnenkort in de herkansing, nu goed opletten. Oefening baart kunst!

Voor dit artikel zocht ik trouwens nog even het toen gebruikte recept op in mijn Favorieten-kolom.
Ik kon het alleen niet goed vinden. Wel iets dat er op leek, maar ik had het gevoel dat 'mijn' recept er toch anders uit zag. Met veel foto's etc.
Dus besloot ik al mijn favoriet-opgeslagen recepten/sites bij langs te kijken.
Ik ben in shock: bij 1000 ben ik gestopt met tellen!
Meer dan duizend opgeslagen links naar websites met recepten of info over eten!!!!
Doorbladeren kostte mij uren,(het opslaan natuurlijk ook) zie alweer mijn doorzettingsvermogen. (ondertussen zag ik natuurlijk steeds waarom ik ze ook alweer had bewaard: die wil ik eens maken en die ook!!!!)
Het was ook leuk om te zien dat er fases in zaten, allemaal chutney recepten toen ik veel pruimen had. Komkommer-relish na onze Amerika reis, etc. etc.
Hele blokken brownie-recepten (altijd goed) en lemon bars (kan ik soms zo'n zin in hebben)
Allemaal potentiële to-do's!!!! (en to-blog)
Hopelijk zal mijn computer nooit crashen!
Laatst was onze TV/DVD-harddisk wel vastgelopen, moest ik UREN/MAANDEN/JAREN aan opgenomen kookprogramma's weggooien.
Daar kan ik dan best even ziek van zijn. (understatement of the year)

'alien shaped' baguettes

Volkoren baguettes

poolish (A)
160 gr volkorenmeel
180 gr water
mespuntje gist

Deeg( B)
poolish
320 gr witte bloem
175 gr water
9 gr zout
4 gr instant gist

Combineer de ingrediënten vd poolish in een kom. Dek af met plastic huishoudfolie and laat op kamertemperatuur 12-16 uur fermenteren.

Na deze tijd voeg het AFGEMETEN (fout 1) water van B (deeg) en roer alles los.
Neem een andere, grotere kom en doe daar de bloem, zout en gist van B in.
Giet daar vervolgens de mix van poolish en water bij en roer met een pollepel.
Voor het kneden met de hand stort je nu alles uit op een ingevet aanrecht.
Kneed tot een zacht, elastisch, beetje plakkerig deeg. Probeer of je er doorheen kunt kijken (na uitrekken). (de window pane test)
Kneden met machine, zie oorspronkelijk recept.
Leg het deeg in een ingevette rechthoekige plastic bewaardoos.
Dek weer af met plastic en laat 2 uur rijzen.
 
Na 1 uur moet je stretchen en vouwen, dek weer af en laat verder rijzen. (Totaal 2 uur)
 
Na deze 2 uur verdeel je het deeg voorzichtig in 4 gelijke porties.
Vorm hier kleine ovale kussentjes van. Laat 20 min. rusten.
Vouw nu elk kussentje dubbel, naar je toe, tot een soort worstje, zonder de bubbels te laten poppen. Knijp de deegnaad overal dicht.
Rol nu met je hele hand uit tot een baguette vorm, zo lang als je kunt!
 
Strooi uitermate VEEL BLOEM(fout 2) op een oude, schone, niet zepige theedoek. Hou ruimte tussen elke baguette door een plooi te maken in de theedoek. Laat 60-90 min rijzen (tot indruk vinger terug springt.)
 
Verwarm de oven voor op 230C.

Na de gewenste rijstijd flip je de baguette voorzichtig van de theedoek op een bebloemde houten plank en dan op bakpapier.

Bestrooi met een beetje bloem en maak in de lengte 5-7 cm lange ondiepe sneden.
Plaats 2 bakjes water onder in de oven voor stoom. (fout 3, gesprongen bakjes)
Bak de stokbroodjes 25 min., laat afkoelen voor je ze aansnijdt en op eet!!!!!!
(kàn fout 4 zijn!)


Voor verhelderende uitleg met foto's en video: het oorspronkelijke recept







donderdag 10 april 2014

Heel Holland Bakt..... (zonder mij)

Ik schreef in mijn vorige post al dat ik met spannende dingen bezig was waar ik nog niets over kon zeggen, nou, ze zijn niet spannend meer.......
Ik mag namelijk niet meer meedoen

Iedereen (?) kent wel het succesvolle programma Heel Holland Bakt (HHB), de Nederlandse variant op het Engelse Great British Bakeoff, waar amateurbakkers op charmante wijze strijden om de titel van beste thuisbakker vh jaar! 
Het leek mij altijd al leuk om een keertje aan zoiets mee te doen, al was het maar omdat zelfs Evert, als laconieke 'down to earth' Brabantse opa bij de 1e 3 eindigde! Zonder pretenties of fratsen, gewoon op smaak!
Ook was ik nieuwsgierig welke deuren er door open zouden gaan, gewoon een schop onder mijn kont, uit de comfortzone. (en ik wilde Martine Bijl ook wel een in het echt zien!)
Kort voor het sluitingstermijn (eind jan'14) heb ik al mijn moed bij elkaar geraapt en mij opgegeven als kandidaat.
Eind feb. werd ik opgebeld door de productiemaatschappij voor een kort gesprekje, dat ging blijkbaar OK want begin maart kreeg ik de uitnodiging voor een echte auditie!


Met knikkende knieën meldde ik mij op 20 maart in Hilversum.
Mèt 2 taarten, 1 appeltaart (vaste opdracht) en mijn carrotcake (vrije keuze).
Omdat ik dacht dat mijn normale appeltaart te simpel zou zijn had ik gekozen voor de Franse appeltaart met kardemom, lavendel en speltmeel. 
Gepresenteerd in de mooie blauwe aardewerk bakvorm, la douce France.
De carrotcake had ik gekozen vanwege mijn eigen, samengeraapt, recept en zelfverzonnen frosting. Uiting van inzicht en creativiteit (dacht ik).
De technische keuring vond plaats door 2 bakkerij-medewerkers van jurylid Robèrt van Beckhoven.

de boosdoener
Ze vonden de appeltaart er mooi uitzien, maar toen na het aansnijden de appelpunt werd omgedraaid zag ik het direct: de bodem was niet gaar!!!!!!!!
Geen 'soggy bottem', maar gewoon de kleur van rauw deeg.
Geen moment had ik over de bodem getwijfeld. Wel voelde het ongebakken deeg vetter dan anders.
Ik had mij meer zorgen gemaakt over de kartelrand, bang dat ze deze ter plekke moesten gaan loswrikken. Na het bakken had ik dus zorgvuldig de kartelkorst losgemaakt vd bakvorm. Even overwoog ik een puntje aan te snijden voor meer gemak, maar besloot dat dat er minder mooi uit zag.
STOM, STOM, STOM. Ik had altijd veiligheidsmarges in moeten bouwen, had ik de taart aangesneden, had ik het gemerkt en kunnen fixen!
Ik was niet geheel uit het lood geslagen, meer flabbergasted. Waar zat de fout?
(mijn husband denkt dat ik misschien zelf te veel nadruk heb gelegd op de mislukte korst, (zo ben ik wel), dat ik gewoon had moeten doen of het zo hoorde, maar kom op: een korst is toch echt het kritieke punt!)
De lavendel proefden ze niet echt en waarschijnlijk waren het ook geen spelt-types.
Waarom heb ik niet gewoon oma's appeltaart gebakken??????
Gelukkig hadden we nog de carrotcake, deze vonden ze smakelijk maar of ze nu onder de indruk waren? (van mijn inventiviteit?)


de redder in nood?
Daarna had ik nog een gesprek met een eindredacteur/programmamaker over motivatie en wie je was. (niet over je taart zelf)
Naar mijn idee ging dat goed maar misschien hadden ze wel zere oren toen ik weg was!
Ze vonden mijn blog er in ieder geval professioneel uitzien.
Door het succes van vorig jaar zal het kwaliteit/aanbod vd deelnemers denk ik dit jaar ook wel veel hoger zijn. Ook zullen ze een leuke kandidatengroep willen samenstellen, beetje jong, beetje oud, man/vrouw en mijn groep aanmelders(40+ desperate huisvrouw) zal wel het grootst zijn geweest. Just my luck.

Thuis heb ik iedereen nog mateloos lastig geval met mijn gezeur over het hoe/waarom van de mislukte korst. Had ik de ingrediënten verkeerd afgewogen/ temperatuur verkeerd/ ovenstand/ ander merk speltbloem? Nog steeds geen enkele clou!
De voorgaande keren was de taart zonder moeite gelukt (zegt altijd elke falende deelnemer)
Ilja zei dat ik mij er niet zoveel mee bezig moest houden, duh, hoe vaak doe je zoiets?

Het grote wachten begon. Een ongare bodem is natuurlijk eigenlijk altijd een enkeltje naar huis, maar ik hoopte dat mijn 'charme' mij kon redden naar de 2e voorronde. (5 april, 20 personen live-bakken waarna er 10 kandidaten worden geselecteerd). Mijn blog kon misschien ook nog een ondersteunende rol spelen, bewijs dat ik niet altijd faal.

Maar het sprookje is uit, ik heb bericht gehad dat ik niet door ben naar de volgende (voor)ronde.
Vette, vette pech natuurlijk, deels ook wel een beetje een opluchting.
Mijn time-management is niet om over naar huis te schrijven, misschien had ik mijzelf wel hopeloos voor schut gezet (of mijn kids, ik moest vooral niet gaan huilen, dat zou het ergst mogelijk zijn in hun ogen)
MAAR ik had mij zo verheugd op de reactie van de klanten. Ook had ik al bedacht dat ik voor elke aflevering nieuwe kleren nodig had....!!!!!
Ik zag mijzelf echt niet winnen, maar ook niet direct afvallen in de 1e aflevering.
Misschien een middenmoter.
Navraag bij de HHB-redactie leerde dat ik toch nog enige selectierondes had doorstaan, ze hadden honderden aanmeldingen gehad, velen gesproken en een selectie (moi) uitgenodigd voor auditie. Toch een beetje een pleister op mijn gekwetste ziel.

Het zal wel even duren tot ik weer appeltaart bak en het programma kijken zal ook lastig zijn (bij alles denk ik misschien: had ik ook gekund), maar......

over naar plan 2: taarten op verzoek bakken. Gewone eerlijke taarten of speciale dieetverzoeken.
Op mijn blog ga ik een basisassortiment aanbieden en voor elke allergie/voorkeur kan er iets speciaals ontwikkeld worden.
Van uit mijn werk heb ik echt het idee dat daar in Castricum een doelgroep voor is (die mij ook nog kent).
Ik zal daar echt niet 'rich and famous' van worden, maar wel hart/ziel in kwijt kunnen. Ik word blij van hulp bieden. Je gunt iedereen lekkere taart!

Blij dat ik even mij hart heb kunnen luchten. Misschien onderneem ik volgend jaar een 2e poging.
Met nog meer ervaring en zeker een ingebouwde safety-check!