zondag 17 december 2017

Vrij van zorgen


 
Voor mijn buum (buurman) bakte ik enigszins verlaat een appelcreatie als dank voor het mogen lenen van zijn klimspullen voor mijn buitenschilderwerk.
Probleempuntje: wegens huidirritatie eet hij op het moment zeer allergeen-arm.
Geen ei, geen zuivel, geen gluten, geen noten (behalve cashew) en zo min mogelijk suiker.
Tja, hoe maak je dan nog iets lekkers?
Alles wat normaal smaak toevoegt zat nu in de verboden hoek!
Ik maakte van oude appels, rozijnen en sinaasappelsap een lekkere vulling.
Door dit smaakbommetje is het direct minder belangrijk hoe het omhulsel smaakt!
De buum was prettig verrast en het geheel schijnt zeer goed in de smaak te zijn gevallen. (de buuf klaagde dat ze maar 1 ministukje had mogen proeven!)

 
zorgeloze appelkoek (ook nog vegan)

1-2 kilo appels (kunnen ook oude lelijke zijn)
1 gulle hand rozijnen
1-2 tl kaneel
evt. andere zuidvruchten zoals dadels, abrikozen of vijgen
evt. hand verse cranberries
sap van 2 ( oude) sinaasappels, 100 ml?
scheutje cognac of rum?
evt. gemberpoeder, allspice/piment of kruidnagel voor kruidiger geheel

60 gr boekweitmeel
120 gr rijstmeel/maizena
100 gr ongebrande cashewnoten, gemalen tot rul meel
90 gr kokosolie, klein gehakt
2-3 el appelcompote (klein gesneden)/appelmoes zonder suiker
snufje zout
1 tl kaneel

Schil de appels, verwijder lelijke plekken.
Snij de appels in kleine stukken. Snij de evt. andere zuidvruchten ook klein.
Breng het geheel aan de kook met de sinaasappelsap, het kaneel en indien gewenst andere smaakmakers. Laat zachtjes pruttelen tot alles zacht is, appelmoesstijl. Kook zonder deksel verder in  tot het meeste vocht is verdampt en het geheel een redelijk vaste massa wordt. Roer regelmatig om aanbranden te voorkomen.
Een sudderplaatje is handig, evt een scheutje water toevoegen.
Laat afkoelen.

Verhit de oven tot 175C.
Kneed alle deeg-ingrediënten tot een beetje plakkerig geheel en verdeel in 2 porties.
Bekleed een bakvorm (20x20) met bakpapier en duw 1 portie deeg plat op de bodem tot een koek. (evt eerst tot een plak rollen met deegroller)
Verdeel de koude vulling erover en maak van het resterende deeg platte vlokken en beleg hiermee de vulling op patchwork-wijze tot een bijna aaneengesloten geheel.
Bak 20-25 min. tot bovenkant een prettige kleur heeft.
Snij de koek in het bakblik in porties zodat het later minder brokkelig serveert.

 

proefstukje voor de kok!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten