Ter voorbereiding van mijn non-existing HeelHollandBakt-avontuur had ik het gevoel dat ik toch extra basics moest beheersen.
Ik vind het altijd zo stom staan als kandidaten in zo'n programma aangeven dat ze nog nooit met gist hebben gewerkt of nooit bladerdeeg hebben gemaakt.
Dat zou mij niet overkomen. (ik haal mijn stommiteiten gewoon vt voren uit, hoef je niet eens mee te doen!).
Croissantjes staan gepland voor de Pasen, maar met broodmaken heb ik dus de laatste tijd best regelmatig geoefend.
Met wisselend resultaat! Meestal geheel aan mijzelf te wijten.
Ik maakte een redelijk mislukt zonnepittenbrood en een geweldig speltbrood (beide van Levine ).
Vallen en opstaan met de amandeltwisters (mislukt door leesfout, toch opgesmuld door de kids ivm de suiker/kaneelsmaak) en laatst deze desem-achtige stokbroodjes.
Het is een wonder dat de broodjes nog aardig lukten, ik was weer erg dom geweest. Zou een leesbril helpen tegen het maken van leesfouten en onoplettendheid??????
Op mijn manier waren deze broodjes vooral een oefening in geduld bewaren en hoewel ze niet perfect waren was ik erg trots.
Op mijzelf. Op mijn doorzettingsvermogen.
Meerdere keren heb ik op het punt gestaan alles in de prullenbak te gooien, maar mijn calvinistische opvoeding weerhield mij van deze verspilling van tijd en ingrediënten.
Uiteindelijk kwam het goed, ten koste van maar 1 oude theedoek!
Binnenkort in de herkansing, nu goed opletten. Oefening baart kunst!
Voor dit artikel zocht ik trouwens nog even het toen gebruikte recept op in mijn Favorieten-kolom.
Ik kon het alleen niet goed vinden. Wel iets dat er op leek, maar ik had het gevoel dat 'mijn' recept er toch anders uit zag. Met veel foto's etc.
Dus besloot ik al mijn favoriet-opgeslagen recepten/sites bij langs te kijken.
Ik ben in shock: bij 1000 ben ik gestopt met tellen!
Meer dan duizend opgeslagen links naar websites met recepten of info over eten!!!!
Doorbladeren kostte mij uren,(het opslaan natuurlijk ook) zie alweer mijn doorzettingsvermogen. (ondertussen zag ik natuurlijk steeds waarom ik ze ook alweer had bewaard: die wil ik eens maken en die ook!!!!)
Het was ook leuk om te zien dat er fases in zaten, allemaal chutney recepten toen ik veel pruimen had. Komkommer-relish na onze Amerika reis, etc. etc.
Hele blokken brownie-recepten (altijd goed) en lemon bars (kan ik soms zo'n zin in hebben)
Allemaal potentiële to-do's!!!! (en to-blog)
Hopelijk zal mijn computer nooit crashen!
Laatst was onze TV/DVD-harddisk wel vastgelopen, moest ik UREN/MAANDEN/JAREN aan opgenomen kookprogramma's weggooien.
Daar kan ik dan best even ziek van zijn. (understatement of the year)
'alien shaped' baguettes |
Volkoren baguettes
poolish (A)
160 gr volkorenmeel
180 gr water
mespuntje gist
Deeg( B)
poolish
320 gr witte bloem
175 gr water
9 gr zout
4 gr instant gist
Combineer de ingrediënten vd poolish in een kom. Dek af met plastic huishoudfolie and laat op kamertemperatuur 12-16 uur fermenteren.
Na deze tijd voeg het AFGEMETEN (fout 1) water van B (deeg) en roer alles los.
Neem een andere, grotere kom en doe daar de bloem, zout en gist van B in.
Giet daar vervolgens de mix van poolish en water bij en roer met een pollepel.
Voor het kneden met de hand stort je nu alles uit op een ingevet aanrecht.
Kneed tot een zacht, elastisch, beetje plakkerig deeg. Probeer of je er doorheen kunt kijken (na uitrekken). (de window pane test)
Kneden met machine, zie oorspronkelijk recept.
Leg het deeg in een ingevette rechthoekige plastic bewaardoos.
Dek weer af met plastic en laat 2 uur rijzen.
Na 1 uur moet je stretchen en vouwen, dek weer af en laat verder rijzen. (Totaal 2 uur)
Na deze 2 uur verdeel je het deeg voorzichtig in 4 gelijke porties.
Vorm hier kleine ovale kussentjes van. Laat 20 min. rusten.
Vouw nu elk kussentje dubbel, naar je toe, tot een soort worstje, zonder de bubbels te laten poppen. Knijp de deegnaad overal dicht.
Rol nu met je hele hand uit tot een baguette vorm, zo lang als je kunt!
Strooi uitermate VEEL BLOEM(fout 2) op een oude, schone, niet zepige theedoek. Hou ruimte tussen elke baguette door een plooi te maken in de theedoek. Laat 60-90 min rijzen (tot indruk vinger terug springt.)
Verwarm de oven voor op 230C.
Na de gewenste rijstijd flip je de baguette voorzichtig van de theedoek op een bebloemde houten plank en dan op bakpapier.
Bestrooi met een beetje bloem en maak in de lengte 5-7 cm lange ondiepe sneden.
Plaats 2 bakjes water onder in de oven voor stoom. (fout 3, gesprongen bakjes)
Bak de stokbroodjes 25 min., laat afkoelen voor je ze aansnijdt en op eet!!!!!!
(kàn fout 4 zijn!)
Voor verhelderende uitleg met foto's en video: het oorspronkelijke recept
Hello there, thank you for trying out our recipe! (:
BeantwoordenVerwijderenI'm flattered for you stopping by! My clumsiness wasn't due to your recipe!
BeantwoordenVerwijderenHave a good bake, Gerry
Hoi Gerry, wat zien je stokbroden er mooi uit! Oefening baart kunst zeggen ze toch. Wat jammer van je heel holland bakt avontuur. Gr. Eva
BeantwoordenVerwijderenHoi Eva (jij bent toch uit de winkel?). Ik heb jouw blog ook even bekeken, ziet er goed ui!!!!!
VerwijderenGezellige Paasdagen! Gr, Gerry