dinsdag 18 oktober 2016

Altijd blijven opletten...


Toen onze computer gehacked werd waardoor al mijn kookfoto's geblokkeerd werden verloor ik best veel foto's voor blogs-to-be.
Dingen die ik al wel gekookt had, maar niet direct in een blog had verwerkt.
Het recept schijf ik dan met de ingrediënten en minimale aanwijzingen op een conceptblog. Jammer genoeg nog niet met de uitverkozen foto's (kost mij vaak de meeste tijd, kiezen en beslissen).
Nu had ik dus recepten, maar geen bijpassende foto's
In de herhaling dus maar.
Afgelopen weekend hadden we lekker geklust, eindelijk de plinten aan de muur, keukenkastjes in de bijkeuken, al het buitenschilderwerk klaar, basis gelegd voor het binnenschilderwerk etc.etc. 't Voelde goed.
Ideaal moment voor comfortfood!

Amerikaanse meatloaf, soort gehaktbrood.
Was lekker de vorige keer en ook gemakkelijk te maken, fijn want ik ging met mijn buuf naar de film die avond.
Ik had de hele dag alle tijd gehad, maar wilde het eten zo vers mogelijk opdienen.
Toen ik om 18.00 uur relaxed mijn aantekeningen eens goed doorlas ontdekte ik echter wel een probleem: het moest eigenlijk 1.5 uur in de oven.
Tijd die ik helemaal niet had en ik was niet de enige: ook Sacha had een filmdate.
Ik had er helemaal niet bij stil gestaan dat het in de oven veel langzamer gaart dan braden in de pan, zoals bijv. bij gehaktballen.
Help.
Het was ook te laat voor een plan B, gaan met de banaan dus maar.

Ik had zelfs nog een 2e fout gemaakt, aan de boodschappers had ik gevraagd 1x 300 gr rundergehakt te kopen (ipv 2x). Moest ik nu mijn recept helemaal aanpassen?
Ik besloot dat 600 gr. vlees meer dan genoeg was (snapte nu ook waardoor ik de vorige keer over hield...)
Minder groot, betekent ook sneller gaar... geluk is met de dommen, geluk bij een ongeluk etc.etc.
Ik maakte met een kleine aluminium bakvorm (normaal in een cakeblik) gewoon een semi-mini versie!
Vlak voor dat ik weg moest (en Sacha al zonder eten bij de film zat, slechte moeder) was alles klaar en gaar. Toch nog snel wat foto's gemaakt, tegen beter weten in.
Met een bord vol meldde ik mij bij de buuf, als zij zou rijden kon ik eten!
Mijn buren kijken nergens meer van op.
Zo kon ik toch nog met een volle maag zien wat 'De man die Ove heet' allemaal uitspookte.
  
Meatloaf (6-8 personen)

2x 300 gr rundgehakt
300gr half om half gehakt 
1 grote ui in snippers,
1/2 groene paprika (of rood) in blokjes
3 knoflooktenen geperst 
1 tl chilipoeder
1ruime tl zout (kan best wat zout gebruiken)
1 tl salie
2 eieren
2 boterhammen
1 tl worcestersaus.

1 cakeblik

4 el ketchup + 1 el bruine suiker+ enkele druppels worcestersaus


Verwarm de oven tot 175C.
Vermaal de boterhammen in een keukenmachine tot kruimels.
Meng alle ingrediënten voor de meatloaf door elkaar en vorm een soort worst ter grootte van het cakeblik. Vlei de meatloaf in zijn bedje (cakeblik) en bak midden in de oven voor 75 minuten.
Giet het overtollig vet uit de bakvorm.  Stort de meatloaf op een bakplaat/ovenschaal, verwijder evt. aanwezig eiwitstolsel aan de zijkant. Besmeer de bovenkant met het ketchupmengsel en bak het geheel nog 10 min. in de oven.
Warm lekker met 'mashed patatoes en green beans', koud met chutney en een augurkje.

Toen het buiten nog best licht was....




Het resultaat is een plak gehaktbal, sappig en smakelijk.
Handig voor grotere groepen en weinig werk.
De smaak is niet heel uitgesproken, maar de combi met de ketchupsaus doet het zeker goed.
Waarschijnlijk extra lekker met kleine blokjes kaas erdoor (smelten dan licht, mjam) of pikantere kruiden (chili, rode pepers, komijn).
Griekse variant met feta en oregano doet mij ook al watertanden!

Weet je wat het stomst is? Ik maakte deze meatloaf dus voor de herkansingfoto's (mijn oorspronkelijke waren juist zo goed gelukt) en nu kon ik  vanwege gebrek aan natuurlijk daglicht en te weinig tijd nòg geen goede foto's maken. Er bleef natuurlijk ook geen kruimel over voor de volgende dag.
Hè, wat vervelend nou, binnenkort nog maar een keertje maken......

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen