donderdag 3 november 2011

Heeft u ook worteltjestaart?






Mijn beloofde jubileumtaart! 
Ik ben al een tijdje in de ban van de carrotcake.
Als ik het ergens zie liggen moet ik eigenlijk altijd wel even proberen (net als brownies). Een soort quest naar de perfecte cake. Cake-ig, fluffy, vochtig vet, licht gekruid, ook nog fris en zeker niet met overheersende frosting (glazuur).
Vaak valt het tegen, veel te zoet of te kunstmatig. In Amerika zijn ze te grote fan van kaneel waardoor al het gebak dezelfde smaak kreeg.

Menig recept heb ik opgeslagen en vergeleken. In de 1e poging ging alleen kaneel. Best OK, maar het leek teveel op de courgettecake.
Bij poging 2 heb ik meer mijn eigen kop gevolgd en ik moet zeggen dat ik zeer te spreken ben over het resultaat. Alle proefpersonen waren het met mij eens (1 buurvrouw vroeg of ik niet met avondeten kon experimenteren: voor 5 personen graag...!)



Carrot cake -the best

4 eieren (of 3 grote)
1/2 mok bruine basterdsuiker (90 gr), 2/3e witte basterdsuiker (115 gr)
125 gr roomboter, iets zacht, kamertemperatuur
200 ml olie (2/3 mok)
2 mokken bloem (samen 290 gr)
1/2 mok zelfrijzend bakmeel (75 gr)
2 tl kaneel, 3/4 tl piment (allpice), 1/2 tl gemberpoeder
1 tl vanillaextract (geen essence)
1 tl baking soda, 1tl bakpoeder
1 tl zout
1 mok gechopte pecannootjes (100 gr)
1 zakje geraspte winterwortels (1 kantklaar zakje, 200-300 gr))
1/2-1 mok uitgelekte ananasstukjes,  fijn gesneden (zoals uien), 5 schijven en een scheut sap
geraspte schil van 1 sinaasappel, fijngesneden

Frosting
1 bakje mascarpone (250 gr)
1/2 blokje monchou , zacht
1 zakje kokoscreme, of meer (Go-Tan)
2-3 el sap van ananas/sinaasappel of citroen
1 tl oranjebloesemwater, of voorzichtig meer
evt tl witte basterdsuiker/poedersuiker
evt. wat slagroomversteviger, half zakje

decoratie
stukjes pecannoot
groene pompoenpitjes

Verwarm de oven op 175C. Vet een braadslee (23x33) in en leg bakpapier op de bodem. Klop in een kom de eieren fluffy. Klop in een andere grote mengkom de boter los met de suiker (tot soort nat zand)  
Mix met de olie tot een vloeibare massa.
Voeg alle andere ingredienten toe behalve de noten, wortels en ananas. Mix alles met de mixer kort tot een stevig beslag. De kant en klare wortelreepjes  (mooie dunne lucifers) korter snijden. Gewoon kriskras over een bergje wortelreepjes. Roer met een houten lepel de resterende ingrediënten erdoor tot alles goed gemengd is. Niet te lang, maar wel ook goed over de bodem gaan.
Giet in het bakblik en bak ongv. 35 min. De cake zal niet veel rijzen.

Maak ondertussen de frosting: smelt de kokoscreme met wat sap in de magnetron tot een stevige brij. Roer met de mixer de zachte monchou met de kokoscreme tot een romige massa, mix vervolgens de mascarpone er door tot een luchtig geheel.
Voeg wat bloesemwater toe (exotische touch) of meer sap tot een prettige consistentie (stevige slagroomdikte, het wordt weer stijver. Misschien wil je meer mascarpone, maar denk eraan dat de kokossmaak meer wegvalt in combi met de cake. Evt. beetje suiker toevoegen.
Haal de cake uit de oven en keer om, trek het bakpapier eraf en laat de cake uitdampen op een rek. Na totale afkoeling verdeel je de frosting over de cake met een spatel/mes. Laten opharden. De volgende dag is de cake het lekkerst en blijft zeker 5 dagen goed.

Opmerkingen: ik weet niet meer precies of ik een dubbele hoeveelheid fosting maakte voor een heel bakblik, dit is genoeg voor een dun laagje. Gewoon een beetje uitproberen, ik wilde niet weer een cake bakken! (kan op het moment geen worteltjestaart meer zien, waar zijn die konijnen?).
Veel recepten kwamen uit de VS, daar werkt men met cups, dit is een stoere rechte koffiemok, ongv 275 ml. Ik had het willen wegen, maar maar de batterij van de weegschaal was leeg.
De cake heeft een mooie licht vettige korrel, precies wat ik wilde.
Voor mij paste het oranjebloesemwater erg goed, zeker door de sinaasappelschil, gebruik echter niet teveel! (eau de cologne-smaak)
Ik had mascarpone gebruikt omdat we in de winkel geen monchou hebben, maar dat is een goed alternatief, iets minder zalvig.
Ik wilde een romige, niet  zoete frosting, kokos past perfect en is van nature zoet (en exotisch).








6 opmerkingen:

  1. Ziet er zalig uit! Ik ben er ook gek op.
    groeten, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Voordat we naar Niuw Zeeland kwamen(uit Servie0 had ik nog nooit wortelentaart gegeten.Ook geen pompoen(want dat werd aleen aan de varkens gevoerd).
    Er zijn natuurlijk nog dingen hier die ik dagelijks ondek(en ik woon sinds mijn 8ste jaar hie) want er leven hier 78 verschilende natinalitetiten(in vrede0.
    Wat ik dus wou zeggen wortelentaart maak ik en eet ik heel graag.En als pompoen voor de varkens is dan will ik er graag een zijn
    Heerlijk recept ikzal he tzeker binnenkort porberen..dan ik maak het anders;)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Leuk dat jullie ook allemaal zo fan zijn!
    Dzoli, leuk dat je in Nieuw-Zeeland woont, een kollega van mij heeft er in zijn jeugd gewoond, we hebben het er vaak over, typische gerechten/ingredienten enz. Wat doe je anders bij de carrot cake? Gr, Gerry

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb hem vandaag mogen proeven op weer een top en gezellig meiden, girls only feestje..dit keer een high tea! Echt heerlijk..ik ga hem eerdaags ook proberen te maken...en misschien is er een andere plek waar je hem " aan de man/ vrouw" kunt brengen?
    Theehuis...hof van kijk uit..etc...maar dat is het doel natuurlijk niet..leuk zou het zijn om klanten te laten zien en proeven wat er allemaal mogelijk is...enne..wat meer geloven in jezelf, was superlekker!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hé Karin, leuk dat je een berichtje achterlaat! Ik ga zo bloggen over de teaparty, was gezellig. 'k kan geen carrotcake meer zien! Gr, Gerry

      Verwijderen