donderdag 18 september 2014

Moutarde après dîner......

'
Dit schijnt ook in het Frans toch echt een uitdrukking te zijn (wel discutabel), vind ik altijd leuk die taalparallellen.
Mosterd na de maaltijd dus....
Na mijn blog over onze Spaanse vakantiebelevenissen zijn er alweer zoveel dingen gebeurd dat deel 2 (onze Franse avonturen) een beetje op de achtergrond raakten.
Dat mag natuurlijk niet gebeuren, vive la France!

Na onze fijne Spaanse belevenissen trokken we over de Pyreneeën dwars door Frankrijk westwaarts naar de Tarn-et- Garonne.
Onder de Dordogne, oostelijk van Bordeaux, ook wel het 'Toscane van Frankrijk genoemd.
 
 
 
Zoals vele eerdere jaren hadden we ook dit jaar weer een vakantiedate met onze Haagse familie. Altijd perfect gezellig voor de oudere jongeren en jonge ouderen. 1 big happy family!
Misschien wel voor de laatste keer, de oudste jeugd wordt dit jaar al 18! 
Waarschijnlijk willen ze volgend jaar niet meer mee met paps/mams.
Zou jammer zijn.
Ook dit jaar was het weer gelukt een leuke accommodatie te vinden, het vrijstaande eenvoudige landhuis 'Las Tuillieres'.
Redelijk in de middle of nowhere, in principe zonder wifi, mèt eigen zwem/vismeertje!
 
 
Dat meertje viel wel een beetje tegen, gelukkig zaten er geen muggen en vliegen maar de bodem was 1 en al drab van bladeren en modder. Niet echt uitnodigend om er in te stappen (door het kroos)
Gelukkig hadden we een paar waterschoentjes mee en luchtbedden, zo dobberden er af en toe toch een paar kids in het water.
 

 
Van uit Spanje had ik een in duigen gevallen bananencake meegenomen, de autorit had 'm niet mooier gemaakt. 't Was 1 kruimelfestijn, de smaak was echter nog steeds prima!

 


De vakantie was een fijne aaneenschakeling van luieren, eten, kletsen en uitstapjes. Echter 1 groot verschil met vorige jaren: we hadden een thema!
Mijn altijd creatieve schoonzus had een Franse variant op 'Wie is de mol' bedacht, onze eigen 'Qui est la taupe?' !!!!!!!!!
Nou ben ik helemaal niet van de spelletjes, heb ook dit spel nog nooit gezien, maar dit was natuurlijk wel mega bijzonder.
 
 
mollenboekjes lezen/geheim overleg...
Ze had zich helemaal uitgeleefd, zelf mollenboekjes gemaakt, uitstapjes gepland en  spelletjes verzonnen. Wat een tijdinvestering!

Voor 1 vd opdrachten moest bijv. de groep met zeer beperkte middelen zorgen dat een paar rauwe eieren de overkant vh meertje bereikten.
Er bleken vele creatieve geesten aanwezig (was natuurlijk al wel een beetje bekend), de opdracht werd zonder grote problemen volbracht: geld in de deelnemerspot!
 
de innerlijke mens versterken
 
gelukkig smaakt le coca hetzelfde
 
 
In de mooie stad Cahors werden we ook op een speciale missie gestuurd: elk team v 3 moest in de oude centrum 2 'jardins secrets' (geheime tuinen) vinden!
Dit zijn kleine parkjes of mini-tuintjes op onverwachtse plekjes.
Zonder aanwijzing, met alleen de naam. De ware aard kwam bij iedereen snel naar boven, enkele deelnemers kochten snel een stadskaart....
Zelf voerde ik met mijn Haagse neef en nicht verrassende gesprekjes met lokale bewoners. Leg maar eens uit dat je een speurtocht doet!
De tuinen waren soms zo 'secret' dat de lokale bewoners ze niet kenden.
Ondanks hun behulpzaamheid hebben wij als team maar 1 gevonden.
 

Voor de volgende opdracht moesten we knikkers zoeken op de bodem van een overvol zwembad, erg amusant om al die speurende, gebogen mensen door het water te zien lopen. Hopende dat de badmeester dat niet zou opmerken. Bij terugkomst heeft de vrouwelijk jeugd tot in de late uurtjes zich in de keuken ingespannen met heerlijke hartige taarten als gevolg. Midnight snack.
HONGER!!!!

 
 
 
  
Thuis gebeurde er natuurlijk ook van alles, er werd geschilderd, pijl en boog geknutseld, gelezen, gewandeld, gesport, gezwommen, gekookt, gegeten, spelletjes gespeeld, gemobield (wifi was natuurlijk snel gevonden!) en gewoon lekker gehangen.Het weer werkte niet elke dag mee, 2x moesten we zelfs binnen eten. Was toch ook wel weer gezellig, met de open haard aan. Vuurtje stoken.
 
 
 
 
 
We kookten om de beurt, ik heb o.a lekkere gevulde sardientjes gemaakt. Was wel even werk om ze te butterfly'en, maar 't resultaat was naar tevredenheid.
De foto maken was lastiger, hoe krijg je de Franse sfeer goed op de foto?
Niet dus.
 
 
Voor wat cultuur bezochten we Moissac, beroemd om z'n mooie oude binnenstad. Prachtige kerk, jammer dat de helft vd middenstand op vakantie was.
Aan de wandel dus, mijn husband beheerde de kaart. Levert altijd problemen op!
Zo liepen we opeens naar een uitzichtpunt buiten de stad, why?
Begon het ook nog te regen, hij was niet iedereens favoriet....
 
 
 Met z'n tweetjes bezochten we ook nog Lauzerte, prachtig gelegen op een heuvel. Heerlijk plaatsje en dat weekend vond ook nog een hun jaarlijks festival plaats: lichtprojectie op huizen en overal kunst en muziek tot in de late uurtjes. Spijtig genoeg konden we daar niet heen, de volgende dag hadden we een lange reis voor de boeg. Naar huis.
De grote vraag was natuurlijk: Qui est la taupe?????
Dit is nog steeds onbekend, op een nader af te spreken datum komen we allemaal samen voor de grote ontknoping!!!
Tijdens de vakantie is er veel beeldmateriaal verzameld van spelletjes en interviews, mijn schone zus heeft zichzelf weer overtroffen door daar een compilatiefilm van te maken.
Onlangs stuurde ze een voorproefje, een echte trailer! Ziet er bijna professioneel uit.
Annechien, bedankt voor je geweldige plan en uitvoering.
Zelfs een spelletjeshater als ik moet zeggen dat het een groot succes was, volgend jaar weer........?  (grapje)
 
 
  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten