woensdag 16 oktober 2013

Koket kroketje.


Ik ben niet zo vd frituur. Een hoop gedoe, vaak best ongezond, meestal niet lekker en door alleen de geur heb ik al gegeten en gedronken!
Zou het beter gaan als ik het helemaal zelf maak?
Laatst maar eens de proef op de som genomen, garnalenkroketjes from scratch!
Waarschijnlijk een eenmalige actie, wat een werk.
Maarrrrrr, lekker waren ze wel!

Voor recepten ging ik eerst maar weer eens speuren op internet, uiteindelijk koos ik een recept van good ol' Mister kroket/Holtkamp himself.
Moet toch het beste resultaat geven, toch?

Op de markt ongepelde garnalen gekocht, ik was even vergeten hoe zo'n pokkenwerk het was om deze te pellen. Uren later trok ik dus mijn eigen visbouillon van de garnaalpantsers, ui en kruiden. 't Begon al lekker te ruiken in de keuken.
Vervolgens een ragout gemaakt, op smaak gebracht met de kleingesneden garnalen en overige smaakmakers (scheutje manzanillasherry!).
Smaakte nu al lekker als bijv. pastasaus.
De vulling voor de kroket heette ondertussen trouwens salpicon.
Hoewel de ragout al best stevig was bond ik het geheel volgens recept extra met gelatine.


Na een nachtje opstijven in de koelkast kon het echte werk beginnen: kroketten vormen.
Hmm, volgende keer de ragout nog maar wat meer binden, wat een kliederwerk was dat zeg. Net als werken met te zacht deeg.
Na een tijdje had ik wel een systeempje, maar toen ik 6 had wilde ik echt wel stoppen. Ik had echter vulling voor +- 25! Nog maar 19 to go! Even op de tanden bijten.
En ik moet zeggen, eenmaal klaar was ik wel heel erg trots op mijzelf, ze zagen er bijna professioneel uit.
Omdat ik ondertussen echt geen kroket meer kon zien heb ik ze op een plaat in de vriezer gelegd. Voor betere tijden.
Afgelopen weekend dus, we gingen voor de full monty: mijn kroketjes, vlammetjes, frikandellen, patat en wat al niet meer. Om het af te leren.
De kroketten bakten perfect, knapten niet open (mijn grootste angst) en werden dankzij het pankobroodkruim lekker krokant.
De smaak was ook prima, er had meer vis in gekund (witte vis?) en de vulling was inderdaad iets te dun. Maar dat is zoals altijd perfectionistisch geneuzel.
We hebben ervan gesmuld. En van de rest, tot het onze oren uit kwam.
Alles wat overbleef belandde in de prullenbak (behalve mijn kroketjes natuurlijk), ik wil heel lang geen frituur meer zien!
Garnalenkroketjes à la Holtkamp
recept op blog van 'Eetlekker'.

Ook leuke technische info HIER

Enkele overpeinzingen:
-overleg met een bevriende ervaren krokettenmaakster leerde dat zij altijd de salpicon met een spuitzak in lange repen spoot.
Deze werden dan na het opstijven in porties gesneden en gepaneerd.
Van extra binden met gelatine had zij nog nooit gehoord!
-volgens het recept moet je bloem door het eiwit kloppen, bij mij werd dat 1 klontjesbrij. Volgende keer gewoon los bloem en los eiwit denk ik. Of de bloem weg laten, je hebt ook al fijne paneermeel.
-zelfgemaakte bouillon is lekker, maar je kunt bijv. ook garnalenbouillon van 'De kleinste soepfabriek' kopen. Heeft een ander het werk al gedaan!
-ik had veel teveel bouillon gemaakt, later in de week dus idd. een heerlijke vissaus voor tagliatelle gemaakt. Mjam.4 opmerkingen:

 1. Ja, veel werk, helemaal mee eens, maar zóóó ontzettend lekker. Voor mij is garnalen pellen geen moeite, ik had er eigenlijk mijn beroep van moeten maken. Maar ja, ik ben dan ook opgegroeid met zaterdaglunches met steevast een pondje ongepelde garnalen. Het recept is Holtkamp is natuurlijk wel meteen het neusje van de zalm, hè? Beter kun je niet hebben. Overigens hoor ik de laatste tijd steeds vaker van gelantine in een ragout in salpicon

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Nell, als kind pelde ik ook best aardig garnalen maar ik ben het echt helemaal kwijt!
   Ze breken continue, heb geen handigheidje meer.
   Gr, Gerry

   Verwijderen
 2. Heerlijk. Lijkt me erg leuk om dit te proberen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ze waren erg lekker, maar ik heb ze nooit meer gemaakt. Laatst wel Spaanse aardappelkroketjes met serranoham en manchegokass, waren ook lekker! Succes en gebruik zeker gelatine....

  BeantwoordenVerwijderen