Ja, goed gelezen, bounty-queen niet beauty-queen!!!!!!!
Tot over mijn oren zit ik de bounty fabricage. Dit weekend 90 stuks (voor 2 klanten)
Het begon eigenlijk rond Kerst. Vanwege een vegan nichtje besloot ik een veganproof lekkernij te fabriceren.
Met gedroogde kokos, gecondenseerde kokosmelk, beetje rijstestroop en wat water maakte ik de vulling. Gedipt in pure chocolade was een goede (betere) replica van de bekende sugarloaded versie.
Groot succes.
Ik werd gevraagd voor het verzorgen van een (alweer) suiker/lactose en glutenvrije verjaardagstaart.
De klant had ook het kookboek van de zusjes Hemsley (o.a bekend van de courgette spaghetti) aangedragen met het verzoek om 20 paradijsrepen te fabriceren.
Hm, die deden sterk denken aan bovenbeschreven lekkernijen. Kleine variant op de ingrediënten, maar 't idee was hetzelfde.
Veel te lang bleef ik het werk voor mij uit schuiven, stond uiteindelijk tot 01.00 uur nog te klooien met fout getempereerde chocolade.
De volgende ochtend ging het gelukkig opeens als een zonnetje en was ik netjes op tijd klaar. Niet te vaak zo doen, stress.
kokosparadijs (24 stuks)
200 gr creamed kokossanten, doosje
6 el kokosolie, zacht
3 el honing
1½ tl vanille extract
snufje zout
150g gedroogde kokosrasp
evt 2 el water/kokosmelk
200g pure chocolade (85%)
Haal de in plastic verpakte santen uit het doosje, laat het plastic dicht en heel.
Leg het blok santen in een schaal en giet er zoveel heet/kokend water bij tot de santen onder water staat. Laat 10 minuten staan, kneed dan een beetje soepel. Indien nodig proces herhalen tot de santen in de verpakking vloeibaar is zonder klonten.
Meng in een kom de overige ingrediënten, voeg de vloeibare santen toe en roer tot een smeuiige massa. Desgewenst nog 1 à 2 el. water voor een nattere vulling.
Laat mengsel 10 min. staan zodat de kokosrasp een beetje vochtig wordt. Kan in een koelkast zodat de kokosolie weer iets stevig wordt (anders wordt het vormen zo'n kliederig geheel), maar zeker niet te lang want dan is het keihard.
Vorm met een eetlepelmaatschepje een balletje en plat af tot bountyvormig (of dobbelsteen of hartje....., you're the artist)
Leg op een met bakpapier beklede bakvorm en plaats minimaal 30 min. in de vriezer.
Smelt de chocolade in een kom boven heet water (au bain marie), kom en water mogen elkaar niet raken.
De chocolade smelt bij 45-50 C, zet de kom in een bak met koud water en roer tot afgekoeld naar 28C, verhit dan weer al roerend tot 32C.
Zie heldere uitleg op http://www.patesserie.com/nl/chocolade-2/chocolade-tempereren/
Dip de koude/bevroren kokoshompjes 1 voor 1 in de warme chocolade en vis ze op met een langtandige vork. Schud overtollige choco eraf en plaats terug op de
koude bakplaat. Hou de chocolade op 32C, gewoon bijwarmen.Laat alle bounties-to-be opharden, geef ze weg, eet ze op, geniet ervan....
Koninklijke groeten.
PS. varieer met zout in chocolade, witte chocolade, drank in de vulling, nootjes erdoor etc.ect
Leef je uit in het cocoparadijs!
Oh, die zijn mooi geworden! Je bent echt een bounty queen! Maar even een rare vraag, wat is een doosje creamed kokossanten? (en dan voor de link!)
BeantwoordenVerwijderenHoi Tessa, vereerd dat je op bezoek komt!
BeantwoordenVerwijderenCreamed santen is de 1e persing van kokosmelk, opgehard tot een hard blok (niet in een blikje). Veel romiger dan kokosmelk (meer calorien). Handig voor gebruik in curries etc want het bindt aanwezig vocht en verdunt de smaak niet. Gewoon stuk afbikken en de rest terug naar de koelkast. Blijft heel lang goed.
Ik gebruik het ook (voorgesmolten met wat sinaasappelsap)in mijn carrotcakefrosting omdat het best zoet is zonder dat je suiker gebruikt. (en de tropische smaak past goed bij de gebruikte kaneel/ananas/sinaasappel)
Heb nog steeds ruzie met de chocolade, eenmaal opgehard zitten er soms zulke gekke strepen op, of allemaal spikkeltjes. Wat doe ik toch verkeerd?
Wat zien die er lekker uit! :) Waar kan ik creamed santen kopen, want ik heb er nog niet eerder van gehoord.
BeantwoordenVerwijderenHoi Zoetekauw, de creamed santen kun je in elke supermarkt kopen.
VerwijderenVaak bij de Conimex spullen etc. Ook bio in de Natuurwinkels etc.
Vreemd spulletje met een lekker resultaat. Mijn 1e manier met gecondenseerde kokosmelk (blikje bij bijv. AH, niet gecondenseerde gewone melk!) werkt ook heel gemakkelijk. Meer suiker, maar veel minder vet!
Kom per toeval op je blog. Ziet er allemaal lekker uit. Maar honing is toch niet vegan? Of was het recept de non-vegen variant?
BeantwoordenVerwijderenHoi Conny, je hebt helemaal gelijk wat betreft de honing. Ik moet er nog wel even aan wennen om zo te denken...
BeantwoordenVerwijderenVoor mijn nichtje had ik toen rijstestroop toegevoegd, gelukkig wel vegan dus....