vrijdag 5 april 2013

Stukjes en beetjes

Ik heb allemaal van die losse eindjes in mijn hoofd rondspoken, niet groot genoeg voor een eigen blogpost maar wel dingen die ik kwijt wil.
Gelukkig is er een oplossing: voorjaarsschoonmaak daarboven in de vorm van 1 groot verzamelblog over ditjes en datjes.


- Bij Xenos verkopen soms zulke leuke dingen voor bakken/koken. Zoals deze gave cakewrappers. Een soort koninklijk kroontje om je cupcakes te versieren, in verschillende kleuren. Geen idee meer wat het kostte maar het kan nooit veel geweest zijn.

- Op Goede Vrijdag gingen husband en ik gezellig Paasinkopen doen in Amsterdam, alsof er geen supermarkten bij ons zijn.
Fijn de Haarlemmerstraat afstruinen voor lekkere dingen.
Zoals bij Hollandaluz, een Spaans delicatessenwinkeltje. De eigenaresse is een rasverkoopster, als je niet oppast koop je alles. Nu wat serranoham, ingeblikte inktvis en straffe Spaanse wijn.
€ 14.00
Bij Deksels, kookspullenwinkel, trof ik tot mijn vreugde de messen van Herder (Solingen).
Mijn oma gebruikte de schilmesjes al en mijn moeder heeft exemplaren waarvan het lemmet voor de helft is weggesleten.
Superscherp door speciale slijpwijze en staalsoort. Niet roestvrij en niet vaatwasser-safe.
Ik ken alleen de schilmesjes maar het assortiment bleek zoveel groter. Na lang dubben kocht ik een mes met een iets langer lemmet, fijn als je bijv. door een bos andijvie wilt snijden. In the pocket.
Ook bij Caulis konden wij ons culinaire hart ophalen. Geen wonder, in 2012 zijn ze uitgeroepen tot lekker winkeltje van het jaar!
Dat zag ik er niet helemaal vanaf, best een klein assortiment, wel veel yuppige dingen. Zonder de cateringactiviteiten lijkt het mij geen dikke boterham.
We kochten boudin blanc-worsten (soort sauzijzen met room) van de bekende worstemakers Levie en Brandt. Ze vielen thuis erg in de smaak.
Minder enthousiast waren we over de meegenomen ganzenrilette van de Pasteibakkerij. Wij vonden 'm te zout.
Jammer want ik hou echt van rilette.

We hadden nog net plek in onze tas voor de laatste aankopen bij de winkel waarvoor we eigenlijk naar AMS gingen: Marqt, het ruwe neefje/nichtje vd Natuurwinkel.
Lokaal en lekker gaat hier voor keurmerken en stempels. Een deel vh het assortiment overlapt onze winkel, maar voor de rest is het aanbod wat luxer/culinairder.
Zo kochten we varkensvlees v Piet vd Berg, Texelse lamsbout, panko broodkruimels, desembrood en lekkere boerenpate.
Ook was ik erg gecharmeerd van de kroketten van bij Schiphol neergeschotten ganzen. Project van de Keuken vh Ongewenste Dier.
Ik heb ze laten liggen omdat ze onderweg zouden ontdooien, de volgende keer beter?
Vele euro's armer vertrokken we huiswaarts. Ik had nog veel langer willen blijven, 'k zag nog zoveel leuke zaakjes. Gelukkig binnenkort een herkansing (hè Stef?)

-Bij onze lokale 'Turk' verkochten ze kleine ananassen, superschattig.
Misschien wel minder handig om te eten, er is nauwelijks plek voor vruchtvlees!-Naast onze keuken bewaren we oud papier en lege flessen tot we het wegbrengen. Voor ons afgedaan, maar niet voor alles/iedereen! Zo bleek een koolmeesje de kartonnen dozen erg interessant te vinden, zaten er insecten op of was het nestmateriaal?


-Mijn theepost heeft een broertje/zusje gekregen!
Mijn erg geliefde theepot (lees hier) gaat de laatste tijd toch wel hard achteruit. Naast de beschadigde tuit is er nu ook een probleem bij het handvat. Het eind is in zicht!Tot nu toe was ik te zuinig om een nieuwe te kopen, maar nu werd het toch wel urgent. Stel dat ik geen andere meer kon vinden. De serie wordt niet meer gemaakt!
Gelukkig bestaan er servies-banken en Uw servies.nl  is gespecialiseerd in 2ehands Villeroy and Boch. En ze hadden de theepot op voorraad, op een extra groen streepje en een kleiner deksel (?) een echte kloon.
Nu heb ik er 2, de oude gebruik ik tot hij er bij neervalt (letterlijk?), maar de nieuwe staat ook te popelen.

Nou, ik ben alle losse eindjes kwijt in een verhaal waar je hopelijk wel een touw aan vast kunt knopen!

1 opmerking:

  1. Ik verheug me erop Gerry, heerlijk een dagje shoppen en kijken in Amsterdam!

    BeantwoordenVerwijderen