donderdag 31 mei 2012

Overflow.


Mijn blogritme is een beetje verstoord. Het komt er niet meer zo vaak van. Deels omdat een tijdje terug mijn werkdagen zijn gewijzigd en deels omdat ik mijzelf vaak gewoon geen tijd gun. Ik blog het liefst als niemand thuis is. Nou, er is bijna altijd wel iemand thuis!!
Dat vind ik (misschien) wel het grootste nadeel van pubers: de schooltijden. Of ze zijn het eerste uur vrij, òf er valt een les uit òf ze hebben gewoon maar les tot het 6e (14.00 uur?). Zijn mijn lagere school kids net weer vertrokken na de lunch komt er alweer een middelbareschool puber binnen zetten.
Van mij mogen ze niet de hele tijd achter de computer dus kan ik het zelf natuurlijk ook niet doen. Wèg middag. 's Avonds vind ik ook zo ongezellig voor mijn man (en hij denkt dan ook natuurlijk dat ik computerverslaafd ben).
Blijven dus maar weinig geschikte momenten over naast het huishouden/boodschappen/koken/relaxen. Ondertussen stapelt de inspiratie zich op want er komt natuurlijk wel genoeg voorbij waar ik over kan bloggen. Iets dat ik lees/ gekookt heb/meegemaakt heb/gefotografeerd heb. Aan de ene kant wel handig als reserve in tijden van writersblock, maar er ontstaat een beetje een overflow. En sommige items zijn seizoengevoelig en kun je later eigenlijk niet meer gebruiken. (daar ben ik goed in hè, problemen zien, perfectionisme).
Tijd voor schoon schip dus, de komende tijd ga ik proberen weer wat vaker te bloggen of mijn blogjes wat minder arbeidsintensief maken.
Zo had ik laatst in onze tuin foto's gemaakt van planten met een culinaire mogelijkheid. Een culinaire belofte. Sommige meer dan andere, neem bijv. de sering.


Fantastisch mooie boom, prachtige bloemtakken, heerlijke geur. De boom stond al in onze tuin en ik ben erg blij met de donkerpaarse kleur. Ook mooi voor een boeket binnen, maar dat plezier duurt nooit zo lang (ondanks 7UP/bleekwater etc.)
In een programma van Jamie Oliver zag ik dat je de bloemetjes ook kon eten. Er werden decoratieve ijsblokjes van gemaakt, heel mooi met een bloemetje binnen in. Nou, ik kan je vertellen, het is gewoon erg bitter! Geen succes.

Maar er was meer: bieslook.

Overal lekker in door het uiige smaakje en als bonus ook nog prachtige bloemen die je weer in een salade zou kunnen gebruiken. Ik neem mij ook steeds voor uien te gaan planten ivm de mooie bloemen.
Vorig jaar heb ik van mijn ouders een aalbessenboompje gekregen, toen geen bes gezien maar nu zitten er zowaar een paar trosjes aan. Ik hoop dat ik ze eerder kan oogsten dan de vogels!







oregano
Ooit had ik rozemarijn, tijm èn oregano, nu alleen nog oregano. Onverwoestbaar ondanks de strenge winters. Hoewel gedroogd eigenlijk een sterkere smaak geeft gooi ik af en toe wat blaadjes in een zomers gerecht, alleen al voor het idee!


Niet altijd blij ben ik met het zevenblad, het woekert overal en is bijna onuitroeibaar. Toch biedt ook deze plant culinaire mogelijkheden, laatst o.a pesto en soep gemaakt, wordt vervolgd......






Tot grote vreugde van onze jongste, Antal, hebben we dit jaar weer de braam op ons terras laten groeien. Enigszins onhandig met blote voeten, maar hij vond het echt geweldig stoer om met vriendjes even bramen te gaan plukken in eigen tuin. Daar hebben wij natuurlijk graag wat pijn voor over (hoewel..)


Tot slot hebben we nog steeds de vlierbes van vorig jaar. Maar aangezien de siroop ook nog steeds in de koelkast ligt, denk ik niet dat er dit jaar iets met deze boom gaat gebeuren, hebben de vogels ook iets!





maandag 28 mei 2012

Zomerkoning in de Lente



Af en toe doe ik mee aan de Foodblogevent , met deze maand natuurlijk de aardbei in de hoofdrol. Ik had mij echt voorgenomen om mijn best te doen voor iets bijzonders, maar de tijd is omgevlogen. Als ik de lange lijst van inzendingen bekijk en de recepten doorlees, mis ik gelukkig toch nog echt MIJN favoriete aardbeientoepassing, gewoon simpel: beschuit met aardbeien!
Je weet wel, alleen voor beschuit kom ik er uit!!!!
Mijn favoriet voor verjaardagsontbijten (gelukkig ben ik in Mei jarig), voor Moederdag (toevallig ook in Mei), maar het is natuurlijk altijd lekker.
Het is natuurlijk wel echt een Zomerkoning, in de winter smaken ze meestal toch minder lekker. Gelukkig maar, zo blijft het iets speciaals.
Naast de beschuit gebruik ik de aardbei natuurlijk ook graag in taarten, jam, salades en toetjes. Ik heb dit weekend ook nog een trifle gemaakt, maar die was niet echt fotogeniek (wel lekker), moet dus nog maar eens in de herhaling.


Beschuit met aardbeien

1 Bolletje beschuit
2 à 3 aardbeien, schoongemaakt, ontkroond
beetje boter
beetje suiker

Smeer de boter op je beschuitje. Snij de aardbeien in plakjes en verdeel deze over je beschuit. Strooi er naar smaak suiker over.

Aardbeien en basilicum schijnt een geweldige combo te zijn. Ik heb wel eens iets gelezen over basilicumsuiker (basilicumblaadjes vijzelen met suiker), deze lichtgroene suiker kan dus ook een leuke moderne twist zijn. Ik ben ouderwets.

donderdag 24 mei 2012

To love or hate!


Hè, hè, eindelijk lekker weer. Soms bijna te warm. Gisteren alle bikinivoorbereidingen gedaan maar ik hield het maar 10 min. uit in de zon. Veel te warm. Vandaag is beter en ben ik lekker vrij (door overwerken) en heb zin om naar het strand te gaan. Alle buufs zijn echter wel aan het werk en alleen is ook wel lekker, maar voelt nog meer als spijbelen. Spijbelen van het huishouden, de kids en het bloggen. Dus uit plichtsbesef zit ik nu braaf thuis, doe mijn klusjes en beloof mijzelf mòrgen naar het strand te gaan! Het avondeten heb ik al geminimaliseerd. We zouden verantwoord kip/sla en aardappeltjes eten (1e voor iedereen acceptabele maaltijd deze week), maar mijn man gaat als bedrijfsuitje zeilen en we eten nu dus tosti's (oud brood opmaken), stokbrood met lekkers, mozzarella/tomaat/basilicumspiesjes en fruisalade. Lekker gemakkelijk.
Wel moet ik vandaag de karbo's voor de BBQ van morgen alvast marineren want er MOET natuurlijk geBBQ'ed worden. (ter compensatie aten we deze week al een paar keer vega).

Eerder deze week heb ik een taart gebakken waar ik een dubbel gevoel bij heb, of eigenlijk niet: ik vond 'm bijna vies! Bitter. Of netjes gezegd: voor mensen met een acquired taste. Omdat ik het toch zonde vond 'm zo weg te pletteren heb ik voorzichtig, met de nodige kanttekeningen, een paar stukjes bij diverse buren uitgedeeld. En wat denk je, zij vonden het allemaal zalig! Mijn Engelse buurvrouw kan ik begrijpen, Engelsen houden van bittere marmelade en daar deed de taart mij aan denken, maar ook mijn Hollandse buren vond het perfect. Navraag leerde wel dat zij ook hielden van sinaasappel-chocoladesnoepjes terwijl ik die vroeger bij mijn oma altijd dapper wegslikte. Zo zie je maar, smaken verschillen.
Het is een supersimpel recept, sinaasappelen koken, pureren en dan alle ingrediënten mixen. Easy does it. Glutenvrij. Officieel moest er cacao in, maar ik was bang voor een vage beige kleur. Ik had nog een mengsel van gesmolten pure chocolade en room staan en besloot een marmer-variant te maken. Het was een goed besluit. Nu had de taart tenminste ook nog een sinaasappelkleur.
De taart wordt milder na een paar dagen, nu lust ik 'm bijna (na 5 dagen) en blijft lekker vochtig. Vanwege het amandelmeel doet het een beetje denken aan vochtige, rulle marsepein.
Met een bolletje kaneelijs en room is het waarschijnlijk een top zomerdessert, waar je natuurlijk ivm de bikini niet teveel van moet/kunt eten.


Sinaasappelchocoladetaart

2 hele sinaasappelen 
4 grote eieren
250 gr gemalen amandelen (amandelmeel)
200 gr suiker (ik deed nog wat extra witte basterd)
50 gr cacao (of 50-75 gr gesmolten pure chocolade)
1 tl bakpoeder

Kook de sinaasappelen met schil en al 1 1/2 uur in water. Af en toe omkeren als ze niet helemaal onder staan.
Laat afkoelen en verwijder eventuele pitten. Verwarm de oven op 175C. Pureer de sinaasappelen. Voeg alle andere ingrediënten toe en meng goed. Als je wilt marmeren meng je 1/3 of 1/2 vh beslag met de gesmolten chocolade (evt. wel wat extra bloem/maizena toevoegen). Giet het beslag in een met bakpapier beklede springvorm (of doe eetlepels beslag om en om in de vorm voor de kleurverdeling en maak daarna zigzag bewegingen met een sateprikker voor mooie marmering) en bak de taart ruim een uur. De buitenrand kan iets donker worden dus bak niet te lang. Laat helemaal afkoelen en wacht minstens een dag.

Bron: NRC, Marjoleine de Vos

zondag 20 mei 2012

Iedere dag Moederdag enzo.....

Ons Parijs-debacle hebben we maar omgezet in een paar dagen rond om het huis lummelen en opruimen. Ook best lekker relaxed. Gisteren was het zelfs prachtig weer en zijn we 's middags naar het strand gegaan. En daar gegeten. Mijn goede voornemen is dat dat ook direct de laatste keer dit seizoen was. Zó zonde van je geld, die strandhappen. Je kunt beter alleen wat borrelhappen en patat eten (met een roséetje natuurlijk). Maar het allerbest kun je picknicken op het strand, een lekkere pastasalade mee, fruit en koude kip en dan een gehaald ijsje als toetje. Kennissen gaan zelfs mini-BBQ'en op het strand. Dat mag geloof ik officieel niet, maar aan het eind vd dag doen ze niet zo moeilijk (als je maar opruimt). Nu nog mijn husband overtuigen!
Misschien schuiven we Parijs wel door naar volgend jaar als we toch al naar Frankrijk gaan, scheelt zó een paar 100 euro benzine. Dan wel lekker in een hotelletje midden in de stad, gewoon voor maar 1 nachtje. En route naar de soleil!
Ik had eigenlijk nog willen bloggen over Moederdag en de extra kado's voor mijn verjaardag en aangezien het toch elke dag Moederdag is (!?) kan dat nog steeds:
voor Moederdag doen wij eigenlijk alleen aan geknutselde kado's en van mijn jongste 2 (lagere school) kreeg ik leuke fröbels. Van Sacha een superleuke fotostandaard van piepschuim met een paar lekkere bonbons. Leuk hoe je met zulke simpele materialen zo'n leuk resultaat kunt halen.


Antal wilde zijn kadootje eigenlijk niet geven en toen ik het zag snapte ik wel waarom: het was een ( erg slordig geschreven) draaischijf met allemaal kleine klusjes die hij voor mij kon doen, daar had hij natuurlijk geen zin in! Pas toen ik beloofde dat ik hem er niet aan zou houden kreeg ik het overhandigd.

's Middags kwamen mijn ouders en broer + gezin op verjaardagsvisite en ik werd weer flink verwend. Mijn ouders namen naast verjaardagsgeld ook aardbeienplantjes mee en van mijn broer en Co. kreeg ik diverse kruidenplantjes, een mooie tuinchrysant en mini-abonnement op de Jamie! Daar heb ik nog lang plezier van! 
Ik had een jamtaart van Bill Granger gebakken, smaakte prima , maar was iets te droog. Nog een beetje oefenen dus! Recept volgt.



woensdag 16 mei 2012

Paris, je t'aime!!!!!!!


Het is al laat, maar nog snel even een mini-blogje. Ik had eerst nog willen bloggen over moederdag/verjaardagsweekend, maar er kwam weer niets van en nu komt er eerst iets leuks voorbij: we gaan een paar daagjes naar Parijs! Kamperen.
We wilden dit eigenlijk al in de Meivakantie, maar werden afgeschrikt door het weer. Nu zijn de voorspellingen ook niet formidable (zondag 9 mm regen), maar we gaan er toch maar voor.
Desnoods maar een extra museum in!
Ik heb er zin in (bij de kids eigenlijk alleen de dames, vooral vanwege de shoppotentie). Zin in een portie douce France.
We plannen in Bois de Boulogne te gaan kamperen, maar hebben niet gereserveerd.
De recensies zijn niet echt geweldig (vooral het sanitair), maar de camping is wel net overgenomen door een grote organisatie dus ik hoop op verbeteringen. Anders worden we maar een beetje clochards.
Het is nu bijna 23.30 en ik heb nog niets gepakt, het gaat weer als vanouds. Hopelijk kunnen we morgen toch een beetje op tijd vertrekken. We gooien het minimale in de auto (geen stoelen/kookspullen) want anders kunnen we er zelf niet meer bij.
Vive la France!

Laatste nieuws, donderdag, 11.30 uur, we gaan NIET naar Parijs!!!!
De weersvoorspelling is weer dramatisch gewijzigd. zaterdag èn zondag 9 mm regen. Ik zit al vanaf 09.00 uur achter de computer op zoek naar een betaalbaar fatsoenlijk hotelletje voor 6.
Toch willen we eigenlijk kamperen en een hotel is eigenlijk alleen leuk als je pal in Parijs zelf zit (ipv bij het vliegveld ofzo.) We willen best geld uitgeven, maar dan moet het wel leuk zijn, lekker slenteren in het zonnetje, terrasje pikken etc. Nu kost het nog steeds veel, maar je krijgt veel minder. We proberen het nu uit te stellen naar Pinksteren. Wel sneu voor de kids die soms erg leuke dingen hebben laten lopen omdat wij naar Parijs zouden gaan. Het kost mij wel even tijd om mij hier over heen te zetten. Ik ben niet zo gezellig vandaag vrees ik.

vrijdag 11 mei 2012

Uitbuiken na de high teaparty

best echt!

Hè, hè, poeh, poeh, eindelijk weer bloggen. Het lag al meer dan een week stil, een record. Gewoon geen tijd gehad! Door de Meivakantie, werken en natuurlijk door de voorbereidingen voor de high tea. Maar goed, dat halen we nu ruim in want dit gaat volgens mij een lange post worden.
We hadden voor de Meivakantie Parijse kampeerplannen, maar dat durfden we met het weer toch niet aan. Nu hebben we een paar stadse uitstapjes naar Amsterdam en Den Haag gemaakt. Vond ik niet verkeerd want nu kon ik zondagmiddag al voorzichtig beginnen met de 1e voorbereidingen.
Een carrotcake en black bean brownie gebakken. Maandagmiddag moest ik werken, maar 's ochtend heb ik roze macarons en een (mislukte) taartbodem gebakken. 's Avonds dus nog een keer de taartbodem. Dinsdag had ik vrij genomen om de hele dag te bakken. Dat ging natuurlijk niet door. Mijn baas is deze week met vakantie en diegene die mij zou vervangen bleek van niets te weten. De 2 aanwezige collega's wisten niet eens hoe de oven aanging dus ben ik maar weer gaan werken, uiteindelijk zelfs mijn gewone uren. Omdat alles toch een beetje anders liep (de baas van huis) was het best een chaotische ochtend en toen ik thuis kwam stond mijn hoofd echt niet naar bakken, dus de middag was ik ook bijna kwijt. Gelukkig aten we 's avonds toch al patat omdat ik niet wilde koken.
's Avonds de laatste dingen afgebakken, extra dingen geskipped, meubels verschoven en tafels gedekt. Veel te laat naar bed.

van Marktplaats (17 euro!!!!)


etagere vd kringloop. Tafelloper is een gordijnstaal vd Decorette (wilde ik ooit een rokje van maken)
's Ochtends lekker beschuitje met aardbeien, natuurlijk thee en goede kado's (o.a lens voor close up's) en toen weer an die Arbeit want de dames kwamen er bijna aan. Een aantal dingen wilde ik echt pas op het laatst doen, maar dat was natuurlijk veel teveel: bloemen in vaasjes, frosting op de carrotcake, vulling tussen macarons, merengueschuim op lemonpies en onder de grill, mascarpone en cacao op de tiramisucupcakes, jam en frambozen op de yoghurttaart, aardbeien dippen in chocolade, alles snijden en presenteren en niet te vergeten mijzelf optutten.
Ik was natuurlijk nog lang niet klaar toen de dames kwamen, maar rouge hoefde ik niet op te doen want mijn wangen waren rood genoeg!
Gelukkig was het helemaal niet erg, zelfs gezellig, een aantal ging helpen en de rest ging alvast zitten kletsen in de 'wachtkamer' (alle meubels verschoven naar kleine achterkamer).

let op de pinken
Toen alles klaar was heb ik de tafel geopend verklaard en gingen we allemaal gezellig high tea'en. Hoewel ik zelf vond dat niet alles optima forma was (gecraqueleerde macarons etc) waren de dames onder de indruk (het zag er ook wel erg feestelijk uit) en vonden ze alles lekker. Zelf liep ik natuurlijk af en toe rond als een kip zonder kop, voor mij is de voorbereiding eigenlijk al het feestje. Er werd goed gegeten, maar er was natuurlijk veel teveel. Niet getreurd, 's middags kwamen mijn schoonouders en hebben we de high tea nog eens dunnetjes overgedaan. Daarna uit eten bij de pizzeria en de dag was weer om! Het was een echte verjaardag (van het weekend komt zelfs nog meer visite). Ik ben goed verwend met leuke kado's en kaartjes (dank je Eefje, we moeten eens afspreken!)

bijna alle kado's, mijn nieuwe jurk heb ik aan!
Van de laatste restanten heeft mijn 2e zelfs nogmaals ge- high tea'ed met schoolvriendinnen dus het was maar goed dat ik nog geen tijd gehad/genomen had om mijn woonkamer weer om te bouwen. Toen was de koek echt op, alles is weer back to normal, alleen nog even taart bakken voor zondag. wat zal ik maken.....?

Detailfoto's (nog zonder nieuwe lens, schijn ik eerst uitleg voor te moeten krijgen).

black bean brownie en rabarberwijn-jelly's
yoghurt pannacotta-frambozentaart
lemon merengue pies


macarons en tiramisucupcakes en 2 alternatieve suiker carrotcupcakes

woensdag 2 mei 2012

Bijna jarig !!!!!

Nog precies 1 weekje en dan ben ik jarig! Klinkt een beetje overdreven en kinderlijk om daar al zo mee bezig te zijn, maar voor mij is dat altijd een mooie gelegenheid om actief uit te pakken. Thema, kaartje, feestje, alles bedenken en maken.
Dit jaar wordt het een high tea, niet bijster origineel, maar wel een goede kans om eens lekker te bakken. Omdat het 's ochtends is (zitten lekker alle kids op school) doe ik niet aan hartig/drankjes.
Ik heb trouwens nog even met mijn Britse buurvrouw overlegd en officieel kan dit door het tijdstip geen high tea heten, dat is altijd 's middags, officieel zelfs pas tegen 6'en. Zonder hartig heet het meer een afternoon tea.  
Morning tea was een optie, maar dat vond ik niet echt feestelijk klinken. Gewoon een poldermodel high tea dus.

Naast lekkere baksels en smaakjes thee krijg ik bij high tea altijd associaties van veel roze, kitsch, goud, parelmoer en bloemen. Dat moest dus ook op mijn uitnodigingen. Met dank aan de Xenos heb ik het volgende gefröbeld:

überkitsch
Let ook op de theezakjes: Forever Young (Yogi Tea) van mijn werk. Stinkt vreselijk naar kaneel, irritant bij het knutselen.
Ik wil veel soorten gebak bakken, minstens 5 à 6. Omdat ik bang ben dat de dames ivm de waistline niet snel meerdere taartjes zullen eten wil ik veel kleine soorten maken, éénhapstaartjes. In verschillende modelletjes voor de variatie.
Ik ben dus op woensdag jarig. Dinsdag heb ik vrij genomen, maandags moet ik toch echt 's middags werken. Vanaf zondagmiddag ga ik dus alvast wat voorbereidingen treffen, bijv. carrotcake wordt alleen maar lekkerder na een paar dagen.
12 dames heb ik uitgenodigd, hopelijk kunnen we lekker buiten zitten. Tot nu toe zijn de voorspellingen niet echt goed. Meestal regelen ze samen een kadootje. op mijn lijstje staan een abonnement voor een eettijdschrift of een leuk kookboek. 
Van één kadootje ben ik al zeker: een jurk van Manamea. Dit is het modelabel van de schoonzus van 1 van mijn buurtjes. Vorige week hadden we bij haar een kledingparty en nadat ik 2 jurken had gekocht zag ik nog een hele leuke 3e, maar vond dat eigenlijk teveel. Ter plekke kregen de dames het lumineuze idee om dat als kadootje te geven. Fijn.
In de tussentijd heb ik al veel plezier gehad van mijn eigen aankopen:

Beetje onhandige foto in ongeveer de enige spiegel in ons huis (puinhoopkamer van puberdochter). Eigenlijk normaal niet mijn stijl, maar ik werd direct vrolijk van deze jurk. Jammer dat er wel ook een echt jaren 60/70 hoofd boven zit!