zondag 22 januari 2012

Gelukkig Chinees Nieuwjaar!!!!

Draak in Assen ter gelegenheid van tentoonstelling in Drents museum
Morgen begint het Chinese Nieuwjaar (23 jan-6 feb), dit jaar staat in het teken vd Draak. De Chinese dierenriem bestaat uit 12 dieren waarvan de draak de belangrijkste is. De draak staat voor levenslust, grootschaligheid, vrijheid, onafhankelijkheid en is wars van regels. Een belangrijk jaar dus. Traditioneel probeert iedereen Nieuwjaar in zijn geboortedorp te vieren. Dit levert grote infrastructurele problemen op. Overvolle stations, treinen, bussen en vliegtuigen. Iedereen bepakt en bezakt met grote kado's want dat hoort bij Nieuwjaar. Duurder/grootser= welvaart.
Mijn man reist heel vaak voor zijn werk naar China. De locale agent van zijn bedrijf, Yanbo, komt soms ook naar Nederland. Soms komt hij dan bij ons thuis.
Best lastig: wat kook je voor een Chinees? Natuurlijk Hollandse appeltaart. Zeker geen 'Chinees' eten want dat lijkt natuurlijk nergens op. Chili con carne met wraps ging er goed in.
Soms gaan wij ook samen op stap, bijv. Anne Frankhuis en daarna eten op de wallen. Het is altijd erg komisch dat hij om allemaal gerechten buiten de kaart vraagt. Zo eten we dan het eten dat eigenlijk voor bijv. het personeel bedoeld is. Ook leert hij de kinderen met stokjes eten.

Met Kerst (ons Nieuwjaar) stuurde hij jaren een groot pakket met thee, koekjes en knuffels voor de kinderen. Gelukkig dit jaar alleen maar thee, wij weten namelijk soms niet meer wat wij terug kunnen doen.
Ook stuurde hij een mooie kaart, dom genoeg heb ik nu alleen nog de envelop. Wij stuurden hem deze leuke e-card:
 http://nl.seiza.ro/ecards/show/id/1499 (druk op play)

Bij feest speelt eten natuurlijk een grote rol, er bestaan dan ook speciale gerechten/gebak voor Nieuwjaar. Het leek mij leuk om deze koekjes uit te proberen hoewel mijn man zich ├╝berhaupt geen Chinese koekjes kan herinneren, wel snoepjes, vaak mierzoet.


Chinees Nieuwjaar walnootkoekjes (Hup Toh Soh)

 90 gr bloem
1/2 tl baking soda
1/2 tl bakpoeder

70-80 ml arachideolie
40 gr poedersuiker
1/4 of 1/8 tl zout
1/2 tl vanilleextract
40 gr (of meer) in oven geroosterde walnoten, in stukjes gemept
(evt druppels sesamolie)
1 losgeroerde eierdooier (evt verdunnen met water/melk)

Verhit oven tot 170C.
Meng de bloem met de bakpoeder/baksoda.
Roer in een andere kom de olie met de poedersuiker en het zout. Schep het bloemmengsel erbij. Kneed met de stukjes walnoot tot een deeg. Evt. wat extra olie als het niet bindt.
Maak echte mini balletjes (knikkers) en leg deze op een bakplaat met bakpapier. Duw met de bolle kant van een lepel de balletjes zachtjes tot schijfjes. Het is mooi als de randen scheuren vertonen. Bevochtig de bovenkant van elk koekje met het ei of evt. melk.
Bak 15-20 min. tot goudbruin.


Het recept was super easy. Het maken van de kleine balletjes niet. Door de stukjes noot lukt het soms niet om het deeg goed plat te duwen. De koekjes worden groter in de oven, ik eindigde met 2 euro-koekjes.
De smaak is bijzonder: zanderig zoet, maar ook zout. Mij leek een beetje sesamolie wel aardig (waarom kan ik ook nooit een recept volgen) en dat was ook zo. Mijn ei was op dus ik heb er melk op gesmeerd, iets minder mooi. 
links + sesamolie, rechts alleen walnootOrigineel recept (met foto's) en andere Chinese specialiteiten HIER 
Meer over Chinees Nieuwjaar: 
http://www.malaysiasite.nl/nieuwjaar.htm  
Chines dierenriem en  jaartelling:
 http://www.beleven.org/feesten/kalenders/chinese_kalender.php                  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten