maandag 25 april 2011

Napolitaanse Paastaart (en einde Masterchef amateurs 2011)

Het zijn rare Paasdagen. Normaal vieren we ook een beetje het begin van de Lente. Lammetjes, narcissen, tulpen en met een beetje geluk een waterig voorjaarszonnetje.
Nu is het de warmste Pasen ooit gemeten in De Bilt. We hebben al 2x gebarbecued en zijn vandaag zelfs naar het strand geweest (frisjes door een aanlandige=zeewind). Net zoiets als Kerst vieren in Australië, zonder sneeuw en kou maar met een Barbie (BBQ) op de beach omdat het daar dan hoogzomer is.
Toch een traditionele Paastaart gebakken. Naar oud familie recept van een Allerhande-lezeres.



Pastiera Napoletana


 Napolitaanse Paastaart ( Pastiera Napoletana)
3 schoongeboende citroenen (of biologische)
75 g boter
1 theelepel kaneel
150 g risottorijst
500 ml melk
350 g bloem
375 g kristalsuiker
8 eieren
2 sinaasappels schoongeboend
scheut Cointreau
goede kneep sinaasappelsap
klein scheutje sinaasappelbloesemwater (Marokaanse winkel)
2 x 250 g ricotta
beetje vanille-extract
poedersuiker

Rasp de schil van de citroenen. Voeg een derde van de rasp, 25 gram boter, een mespunt kaneel, wat zout en de risottorijst toe aan de melk. Kook de rijst in 20-25 minuten gaar (af en toe roeren en evt op een sudderplaatje zetten) Afkoelen.
Meng in de keukenmachine (of met de hand) de bloem met 175 gram suiker, de rest van de boter, 1 ei en 2 eierdooiers tot een glad deeg. Verpak het deeg in vershoudfolie en laat het 30 minuten in de koelkast rusten. Rasp de schil van de sinaasappels. Meng de ricotta met de sinaasappelrasp, de rest van de suiker,   de rest van de citroenrasp,  een mespunt kaneel, 4 eieren en 1 eierdooier, Cointreau, sinaasappelsap en sinaasappelbloesemwater.
Roer de afgekoelde risottorijst door het ricottamengsel, eventueel zou je nu kunnen pureren voor een homogene vulling. Verwarm de oven voor op 180 ºC. Verdeel het deeg in een grote en een kleine portie. Rol beide porties op een met bloem bestoven aanrecht uit tot ronde lappen. Bekleed de, beboterde 24 cm, bakvorm (ook de zijkanten) met de grootste lap deeg. Giet het ricotta-rijstmengsel op het deeg. Dek het geheel af met de kleine deeglap; druk de zijkanten goed aan. Bak de taart in het midden van de oven in 70-75 minuten goudbruin. Neem de taart uit de oven en laat 'm goed afkoelen. Bewaar de taart tot gebruik in de koelkast en bestrooi 'm voor het serveren met poedersuiker.
Bron: Allerhande 2007
In het oorspronkelijke recept werden gerstegrutten en reuzel gebruikt. Omdat je deze ingredienten in NL moeilijk kunt vinden zijn ze vervangen door boter en risottorijst.
De cointreau heb ik er zelf bij verzonnen, de oranjebloesemwater zou je waarschijnlijk ook wel weg kunnen laten, ipv vanille-extract kun je ook een zakje vanillesuiker toevoegen.
Het is een romige stevige taart. Een soort sinaasappel rijstevlaai met zanddeegbodem en deksel. Een klein puntje is al snel voldoende.
Het is erg onhandig om het deegdeksel precies op de vulling te leggen: als je het niet in 1 x goed doet kun je het niet corrigeren want het ligt in de drab. Mijn deksel was te klein. Ik heb het gepatched met losse stukken deeg. Het leek eerst erg slordig maar gaf uiteindelijk een rustiek uiterlijk. In de poedersuikerlaag heb ik een mooi rasterwerk gebrand door een lange metalen spies op het fornuis te verhitten en deze op de suiker te leggen ( werd caramel). Evt aandrukken met vorkje.

                    ********************************************************
Om nog even op BBC Masterchef terug te komen: morgen beginnen alweer 'The Finals'!
Zoals ik al eerder schreef zijn wij fervente BBC Masterchef-fans. Dit jaar was ik aanvankelijk iets minder enthousiast dan andere jaren. De format was een beetje veranderd: minder cuisine, meer emo-tv.
Omdat ook de frequentie lager lag (1x per week ipv 3 avonden per week) voelde je je ook minder betrokken, een paar keer waren we het zelfs bijna vergeten!
Toch zitten we er weer middenin, we gunnen het eigenlijk alle eindkandidaten.
Afgelopen week werd Jackie als laatste naar huis gestuurd. Beetje cynisch eigenlijk, als vegetarier wilde ze laten zien dat ze ook met vlees kon werken en dat deed haar uiteindelijk de das om. (misschien had ze niet geproefd).
Maandag (25 april, BBC1, 22.00 uur) beginnen the Finals! De laatste 3 kandidaten (The Final Three) Sara, Tim en Tom zullen 3 opeenvolgende dagen strijden voor de titel.
'K ben benieuwd welke beproevingen ze zullen moeten doorstaan en welke culinaire walhalla's ze zullen betreden!
Wij zitten er klaar voor.

BBC 1, 25,26,27 april, 22.00 uur (met de info die ik nu heb!)

Naschrift 28/4/2011: Tim heeft gewonnen!
Het is nu natuurlijk gemakkelijk te zeggen, maar wij wisten natuurlijk al heel lang dat hij 'the winner' was.
Volgens de juryleden was de kwaliteit van de finalisten misschien wel de hoogste ever. Ze hadden alle 3 kunnen winnen. Tim was echter toch een klasse apart. Door zijn creativiteit en bijzondere smaakcombinaties wist hij toch echt vernieuwende en unieke gerechten te maken.
Een soort foodwizzard!

5 opmerkingen:

  1. Ciao Gerry! Your rice pastiera looks very good! Here in Italy we have several kind of rice pie... I make torta degli addobbi, traditional in Bologna: http://www.ildiariogastronomico.com/2010/05/torta-di-riso-degli-addobbi.html
    it's easy and very addictive :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hey,

    Het is een goede taart, lukt makkelijk. Maar je moet echt wel even die drie citroenen in de lijst vermelden. Was wel even verrast toen ik bezig ging..
    Erg lekker is ie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Pieter, dom, dom, dom. Slecht gekopieerd van mij. Gelukkig kon je het recept herleiden naar de oorsprong! Ik ga het recept direct aanpassen. Ben wel blij dat je er achter kwam en de taart lekker was. Ik krijg bijna de neiging 'm weer te maken.
      Fijne paasdagen, gr, Gerry

      Verwijderen
    2. moet je zeker doen, een goeie taart verdient dat!
      de bovenste laag erop leggen was niet lastig, deeg uitrollen tot wat groter dan de springvorm. Dan oprollen op de deegroller en uitrollen over de springvorm.. aandrukken bijsnijden.

      En van de restjes natuurlijk koekjes bakken!

      Verwijderen