vrijdag 30 november 2018

Aan 't 'knoojn' voor de foodblogswap



't Is weer zover, de foodblogswap.
Deze keer kreeg ik het blog van 'Knoeien met Inge' toegewezen.
Inge, een 31 jarige reislustige Limburgse, noemde haar blog zo omdat ze altijd een grote rommel maakt tijdens het koken. Ik vond het wel grappig, want in het Gronings zeg je dat je aan 't 'knoojn' bent als je gewoon maar iets doet (of is het ook Nederlands, soms weet ik het niet meer)
Niet verkeerd dat knoojn, er stonden massa's lekkere recepten op haar blog. Kon bijna niet kiezen tussen curry en ravioli en cola kip, maar uiteindelijk bleef mijn oog hangen bij de dumplings met kip!

De gestoomde Noord-Chinese snack heet Jiaozi, hetzelfde woord als de Chinezen voor huis/familie gebruiken. Het samen dumplings vouwen/eten wordt gezien als het toppunt van familiegevoel, een must voor Chinees Nieuwjaar.
Ik ben dol op dimsum, een dumpling feestje. Heb zelf wel eens iets gemaakt met garnalen en varkensvlees, maar nooit echte gevouwen dumplings.
Natuurlijk ging ik 1 stapje verder dan het voorbeeldrecept, ik besloot mijn eigen deeg te maken!

Toeval of niet maar zelfs op 24Kitchen zapte ik langs een dumplingwedstrijd, this was meant to be!
Hm, wat een avontuur. Al speurend op internet belande ik in het een na het andere inspirerende blog. Ontdekte nieuwe ingrediënten (tarwezetmeel) en veel verschillende vullingopties.
Leuke weetjes/feitjes en verwonderingen: zo lees ik dat je met stokjes alles slechts in 1 richting om mag roeren. Why, is dit Ying/Yang of doet het iets voor het resultaat?
Ook verwarring al om, iedereen maakte het deeg net een beetje anders, warm/koud water, wel/geen ei, olie, alleen tarwebloem of met tarwe/rijst/mais/tapiocazetmeel?
Uiteindelijk heb ik 3x deeg gemaakt, steeds net een beetje anders.
All over waren ze prima te eten, maar ik sla een dimsum etentje nog niet af, moet waarschijnlijk eerst nog enige jaren oefenen....
De juiste elasticiteit van het deeg en het mooi vouwen zijn nog niet zo simpel, misschien maar studietripje naar China (of Japan/Polen, wherever)

de kunstgebitjes

dumplings met kip en chinese kool 饺子

deeg:
300 gr tarwebloem
200 gr net gekookt water
3 el maiszetmeel (maizena), 35 gr




Mix de ingrediënten voor het deeg in een kom/op aanrecht met een vork (heet deeg), kneed 10 minuten zodat de gluten goed ontwikkelen. Verdeel in 2 porties en rol beide tot een staaf van3 cm dikte. Laat minstens 1 uur rusten in plastic)

vulling:
250 gr kipgehakt
5 bladeren Chinese kool, zonder nerf, fijngesneden
125 gr shitake, fijngesneden
4 lente uien, fijngesneden
2 tenen knoflook, geperst
2 cm verse gember, geraspt
1 el sesamolie
1 el rijstazijn
2 el sojasaus
2 el water

Mix alle ingrediënten voor de vulling zonder te veel te roeren (wordt 't plakkerig)
Bebloem je aanrecht en deegroller
Snij van de deegslang een stukje van 1.5/2 cm en duw het plat, rol met je deegroller een grotere cirkel, het centrum vermijdend. Beweeg je roller en stop er roterend steeds een hoekje vd cirkel onder tot je een lapje hebt van 7 cm doorsnee?
Leg een ruime theelepel vulling in het midden en vorm je dumpling zoals in het filmpje.
Leg de klare dumplings op bebloemd bakpapier, gebruik ze direct of vries ze in porties in op het bakpapier. Eenmaal bevroren kunnen ze in een zakje/doosje bij elkaar.



Je kunt de dumplings stomen in een stoommandje (bakpapierbodem) boven kokend water, gewoon koken (moeten wel alle naden goed dicht zitten!!!) of eerst de onderkanten licht aanbakken in een beetje olie waarna je met een goede scheut water een stoombadje creeert. Deksel op de pan en misschien na een tijdje een extra scheutje water tot het deeg wat doorschijnend wordt. Nu heten ze potstickers of Guo Tie
Lekker met een dipsausje van sesamolie, matig zoute soja, matig rijstazijn, oestersaus, gembersiroop of loempiasaus.



Dit project heeft mij meerdere dagen bezig gehouden, onderzoek, deeg en vulling maken, vouwen en toen was er iedere keer slecht licht!
Op mijn vrije middag had ik met assistentie van Antal eindelijk aardige foto's gemaakt, zat ik achter de compu willen de foto's niet overgezet worden: de SD card moet eerst geformateerd worden. Tuurlijk, ben je gewoon maar alle foto's op je kaartje kwijt! Nieuwe foto's was geen optie want 't was ondertussen alweer donker.
Niet voor 1 gat te vangen heb ik weer het internet geraadpleegd, diverse forums bezocht etc. 2x een mogelijk hulpprogramma gedownload en eureka: daar stonden de foto's op mijn computer.
Snel het kaartje geformateerd en alles werkte weer..(3 uur later)  
Was zo blij met mijzelf.

                                          NEVER GIVE UP

Als je toch de velletjes wilt kopen, interessante info HIER , altijd de ronde!
Filmpjes met vouwtechnieken : HIER 
Leuke blogs:  HIER en HIER en HIER en HIER en HIER

Geen opmerkingen:

Een reactie posten