vrijdag 23 februari 2018

Buiten werking


Dit wordt een zeer magere blogpost, zo maakte ik soep en zo aten we het op!
Niks 100 foto's, 2 bijna identieke exemplaren that's it. Toch wilde ik het even kwijt want de soep was gewoon lekker en gemakkelijk.
Voedzaam en goed om te bouwen tot een geheel andere maaltijd, iets waar ik altijd dol op ben.

Het begon met ziekte en eindigde met ziek zijn.
Mijn husband kwam na een bizar reisschema (oost èn west in 2 weken) vermoeid en ziek thuis.
De luchtkwaliteit van China was zeker niet bevorderlijk geweest, zwaar verkouden en grieperig (net als half Nederland).
Zoals het zieke mannen betaamt was er veel ach en wee en uiteindelijk een verzoek om kippensoep, de bekende Joodse penicilline...
Eten we bijna nooit, ik sleutel altijd veel teveel aan soep.
Zo ook deze keer, ik had nog een stuk pompoen liggen, leek mij extra voedzaam..
Om de beetje weeige smaak te verbloemen leken kokosmelk en rode peper een mooi duo, geholpen door extra veel verse gember (ontstekingsremmend....) en eureka: Aziatische kippensoep.
Omdat er niet heel veel van gegeten werd (ook zieke dochter) werd de soep een dag later omgeturnd tot soto-variant met stukjes bloemkool, aardappel, Chinese kool en een ei. Ook lekker!

De man knapte op, de vrouw werd ziek.
Ik heb mij in alle Natuurwinkel-jaren nog nooit ziek hoeven melden en nu leek het er toch echt vt moeten komen.
Mijn eigen werkdagen redde ik nog net (zelfs met 2 taartbestellingen), maar toen was de koek op, ik kon echt niet zoals afgesproken extra uren draaien voor andere collega's.
Gelukkig sprong iedereen bij en kon ik lekker uitzieken, zeker wel 4 dagen in mijn mandje. Slapen, slapen (en hoesten).
3 kilo lichter en nog steeds hoestend en proestend komt alles langzaam weer op gang, misschien de soep nog maar eens maken...



pompoen-kokos-kippensoep

1,5 liter water
3 bouillonblokjes kip
2 kippedijen
1/2 blik kokosmelk
stuk rode peper
1 ui
evt 1 tl kurkuma/geelwortel
stuk verse gember (5 cm) in stukjes
1 grote teen knoflook
1/2 kleine pompoen met schil

Doe alle ingrediënten samen in een ruime pan en breng aan de kook.
Laat 1 uurtje zachtjes trekken, haal de kip (en rode peper) er uit en pureer de soep.
Snij de kippedijen in kleine stukjes en roer weer bij de soep.
Kook evt. nog 10 min. wat vermicelli of rijst in de soep gaar.
Evt. uit te breidden met eerder genoemde groenten voor nog meer voedzaamheid.

2 opmerkingen:

Haak en Pen zei

Oh wat naar. Maar hoe herkenbaar. Mijn lieve mijnheer K kwam ziek terug uit Japan. Tjonge een zieke man is wat. Maar goed. Ik had het hoestje daarvoor al gehad, dus hopelijk kom ik er mee weg. Goed uitzieken hoor want het is hardnekkig.
Lekker soepje !
Met warme groet Manon

Gerry zei

Hoi Manon, wat leuk dat je even langskomt. Het ziek zijn is wel voorbij, maar het hoesten blijft nog hangen. Vind ik niet heel erg, geeft het gevoel dat er iets opgeruimd wordt. De vrieskou van nu schijnt heel goed te zijn (=slecht) tegen alle virussen, maar ik kan niet wachten tot het lente wordt! Gr, gerry

Een reactie posten