maandag 23 maart 2015

Pizza Finocchio en de foodswap




Het is weer tijd, de hoogste tijd, voor de Foodblogswap van maart!
Deze maand kreeg ik het Belgische blog Teveel kookboeken.
Beheerder is Koen Verschaeren, lid van de mannelijke minderheid in onze bloggroep.
Sinds december 2013 blogt hij spannende recepten uit alle windstreken.
Ik moest wel een beetje slikken bij sommige combi's: linzen in een toetje, crumble met spicy garam masala. Niet mijn comfortzone.
Je kunt dat zien als een uitdaging, maar ik was toch wel opgelucht toen ik een aansprekende combo tegen kwam: pizza met venkel en kaas.
Met pizza sta ik altijd een beetje op een gespannen voet, het zegt mij niet zoveel.
Bij de pizzeria kies ik dan ook liever pasta of een vleesgerecht.
Misschien komt het ook wel door de veelgebruikte tomatensaus, witte pizza spreekt mij meer aan. Lekker met creme fraiche, mozzarella en veel groente.
De venkelpizza kwam in de buurt, geen saus, wel groente en kaas.
Andiamo!

Voor het pizzadeeg wordt een no knead recept gebruikt.
Heel interessant, met de brooddeeg-variant heb ik al leuke broden gebakken.
Het basisprincipe is dat je niet (zoals gebruikelijk) je deeg langdurig hoeft te kneden voor de glutenontwikkeling. Gewoon alles door elkaar roeren en het gist zijn werk laten doen.
Na 2 uur rees het letterlijk de pan uit!
Het deeg was wel een beetje onhandelbaar, er viel niets uit te rollen.
Zo kregen we dus een freeform pizza, heel modern.
Gaan we zeker vaker gebruiken!

Volgens het recept bakte ik de ui en venkel, echter toch eigenwijs: met knoflook, een 1/2 rode paprika en een scheutje sherry.
Samen met de 2 kaas soorten (fontina = Italiaans schapenkaas à la gruyere) en toch een plakje ham was het een smakelijke combinatie.
Ik was thuis wel de enige enthousiasteling, maar ik hou dan ook van venkel.
Het geheel had een beetje een te vettig mondgevoel en de venkel had misschien wat meer
al dente gekund, maar het was een goede basis om verder te experimenteren met bijv. blauwe kaas en/of noten voor een bredere smaak.
Misschien minder geschikt als volledige maaltijd, maar zeker leuk bij een visgerecht of als appetizer met een wit wijntje.
Op naar een hete zomer......



Venkelpizza (best veel)

1x no-knead pizzarecept, zie link in bovenstaande tekst, neem een grote kom!!!!!!  
1 venkelknol,in 1/2e ringen
1 ui, in ringen
2 tenen knoflook, gesnipperd
1/2 rode paprika, gesnipperd
scheutje sherry
evt. 100-200 gr plakjes schouderham
200 gr Fontina kaas, geraspt
100 gr Parmenzaanse kaas of andere oude kaas, geraspt
zwarte peper
evt venkelgroen
   
Verwarm de oven op de hoogste stand (220-250 C)
Bak de venkel, ui, knoflook, paprika en de sherry al omscheppend in de verhitte olie tot beetgaar.
Beleg een bakplaat met bakpapier.
Schep met je handen een deel van het deeg uit de beslagkom en duw het met je vingertoppen passend op je bakplaat.
Beleg het deeg desgewenst met de ham.
Verdeel het venkelmengsel over het deeg en bestrooi het daarna met de 2 kaassoorten.
Bestrooi met peper en evt. venkelgroen.
Bak de pizza gaar in 13-15 min.
 

3 opmerkingen:

  1. Die pizza herinner ik me nog. Die maakte ik een aantal maanden terug voor de FBS. Hij is erg lekker. Zeker als borrelhap, zoals je zegt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Marloes, toevallig dat we hetzelfde recept uitgekozen hebben. De andere combi waren voor mij soms iets te spannend....
      Gr, Gerry

      Verwijderen
  2. Si ustedes viven en Canadá, EE. UU. o cualquier parte del mundo y desean saber mas de la cultura Española, por favor visiten el siguente enlace:

    http://casadeespanamanitoba.blogspot.ca/

    Saludines,
    Luis Garcia

    BeantwoordenVerwijderen