dinsdag 24 juni 2014

Quick en easy met de foodblogswap juni 2014


 
De tijd vliegt, alweer eind juni. Bijna zomervakantie.
De kids hebben het druk met het schooleinde (toetsenweek) en ik met van alles en nog wat.
Zoals de foodblogswap!
Deze maand mag ik swappen met Verona Eekma, de officiele Miss Baksel (is wat anders dan misbaksel).
Leuke naam voor een blog.
Sowieso sprak haar blog mij direct aan, we hebben veel overeenkomsten:
ze komt uit 't Hoge Noorden (Groningen?) net als ik ooit.
ze heeft 4 kids, 2 jongens/2 meisjes, net als ik.
ze houdt van koken en bakken, net als ik.
ze is 32 jaar, net als ik (ooit.....)

Hmmm, na al mijn taartgeneuzel werd het weer eens tijd voor iets anders. Beetje uit mijn comfortzone: brood bakken.
Doe ik heel af en toe, met wisselend resultaat.
Verona had een paar interessante receptjes, ik heb er 2 geprobeerd, wederom met wisselend resultaat....


Bij het doorlezen van haar receptenindex (cat. broodjes) bleef ik direct hangen bij de 1 uur bolletjes en de uien-focaccia. Over de focaccia schrijf ik een andere keer.
'In 1 uur lekkere zelfgebakken bolletjes', wie wil dat nu niet?
Ik ging enthousiast aan de slag. Die stemming was van korte duur.
In het recept werd wel vermeld dat het om een plakkerig deeg zou gaan, maar na toevoeging v genoeg bloem (> 400 gr?) zou er mee te werken zijn.....
Goed, bij mij was het dus drama, net alsof je soezendeeg in je handen had.
Bijna gooide ik alles in de prullenbak, maar ik had toch een eindresultaat voor de blogswap nodig. Stug ploeterde ik verder.
Een stuk of 12 natte kledders gooide ik vertwijfeld op een bakplaat, op hoop van zegen.


En ik ben een gezegend persoon...., er kwamen fantastische bolletjes uit de oven! Iets aan elkaar gegroeid en misschien wat pukkelig, maar met een hele goede wattige kruim! Type kadetje.
Was ik even blij dat ik niets weggegooid had!
Alleen de smaak: door het gebruik van 50 gr. suiker zat er een zoete zweem aan het broodje. Net zoveel dat je door had dat het geen neutraal bolletje was, maar ook geen zoet broodje. Misschien zoiets als duivekater.
Niet mijn smaak, brood moet naar brood smaken en anders neem ik wel een krentenbolletje/kaneelbrood.
Misschien moest de gist goed geactiveerd worden in een korte periode, maar ik ga zeker de proef op de som nemen met een aangepast recept!
Waarom is het nooit zo easy als het lijkt.....?


Snelle bollen

1 tl. zout
240 ml. lauw-warm water (45°C)
50 gr. suiker, of minder?
80 ml. zonnebloemolie
2 el. gist
1 losgeklopt ei
400 gr. bloem

Meng de suiker, gist, olie en water in een beslagkom. Laat het gist zijn werk doen (schuimlaag, 10 min?)
Voeg het zout en ei toe.
Roer de bloem door het deeg. Het is een plakkerig deeg, misschien moet je meer bloem toevoegen om er mee te kunnen werken. (hoeveel?) Laat dit deegje afgedekt 10 min. rusten.
Verdeel het deeg in 16 bolletjes, laat ze op een bakplaat met bakpapier 20 min. rusten.
Verwarm ondertussen de oven tot 190C.
Bak je bolletjes goudbruin in 10 min. (dit verschilt per oven, check na 10 min. of ze je zo bevallen). Let ook op de onderkant!


Voor sommige foto's gebruikte ik een voor mij bijzondere broodschaal, namelijk die van mijn oma!!!!!
Ik weet nog precies hoe trots ze er op was, als ik 'm gebruik denk ik nog altijd even aan mijn omaatje. Het is geloof ik een vrij veel voorkomend exemplaar, maar voor haar was het speciaal. Fijn zo'n erfenis met goede herinneringen!
 
 
 

2 opmerkingen:

Veroon zei

Nou wat leuk!!! Je hebt gewoon de 1 uurs bolletjes gemaakt! Ze zijn inderdaad wat "zoet" en ja het plakt inderdaad.... Maar ik kan je vertellen als je ze nog eens maakt, dan zal het een stuk beter gaan. Terugkomend op je beginstukje ik ben geboren in Groningen en we wonen nu in Sneek/Friesland. Grappig...die overeenkomsten! Bedankt voor je stukje! Leuk, leuk, leuk ik word er altijd zó blij van! Geweldige foto's ook! Ga vlug even door je site neuzen ziet er goed uit! Nogmaals bedankt en tot swap?

Gerry zei

Hoi Verona, leuk dat je even langs komt. Gezellig hè, zo'n swap.
Ben trouwens nog wel steeds nieuwsgierig hoeveel bloem jij er bij doet, wil ze zeker nog een keertje maken!
Gr, Gerry

Een reactie posten