dinsdag 17 juni 2014

♫ Let's go party ♫.....


overbelichte me, myself en haring-selfie
Afgelopen woensdag had ik een bijzonder oepke naar Den Haag Scheveningen.
Ik was als 'blogger' uitgenodigd voor het Nieuwe Haring-event waar het 1e vaatje Nieuwe Haring 2014 geveild zou worden.
Niemand minder dan Alain Caron en Julius Jaspers zouden zorg dragen voor vernieuwende haringhapjes.
Zonnetje, hapje, drankje, muziekje en medebloggers, daar wilde ik wel bij zijn!!!!!

Mijn masterplan was eerst lekker shoppen en dan party'en. Het shop-plan ging de mist in omdat ik veel langer dan gepland met een bestelde taart bezig was. Ik gunde mij nog net tijd voor de foodcourt vd Marks&Spencer. Wat een walhalla, het is maar goed dat wij niet in Den Haag wonen.

In een grote hal  (niks zonnetje) midden in het rauwe havengebied werden wij feestelijk ontvangen met een drankje en een speciale vip-bloggersbadge.
Zo kon je tenminste andere bloggers spotten, het waren er iets minder dan bij andere bloggerevents, +/- 25.
Altijd weer spannend om op mensen af te stappen. Wel een leuk praatje gemaakt met de eigenares van Keizer Culinair!









Omdat om haring een beetje een stoffig imago hangt had het Nederlands Visbureau 'Kroon op het Werk' ingeschakeld voor een vernieuwende aanpak.

Het thema was dan ook:  met veel aandacht voor de social media. (daarom bloggers als VIP's).
Speciaal voor de jeugd is er een campagne opgezet, heel leuk vond ik de haring'selfie'!
Stuur ook een haring-selfie in en win onvergetelijke 'uitjes'! (vanwege het shoppen had ik alleen een slechte camera meegenomen, jammer)

Nog wat technische info over de Clupea Harengus, 'haring' voor intimi:
-na 2 à 3 jaar is de haring geslachtsrijp, het vormen van hom en kuit kost veel energie. Net in het voorjaar is de vis weer opgekrabbeld, vet genoeg voor de vangst. Vangstseizoen van mei-juli.
-een haring moet ivm de haringworm altijd eerst ingevroren geweest zijn.
-sinds 2013 wordt er op de Noordzee niet meer onder de Hollandse vlag op haring gevist.
-bij het kaken worden de kieuwen, ingewanden en keel verwijderd. Hierdoor kan de vis goed leegbloeden. Enzymen van de achtergebleven alvleesklier  veranderen de eiwitten in de haring met rijping tot gevolg. Door pekel en invriezen wordt dit proces vertraagd en onder controle gehouden.
-haring mag Hollandse Nieuwe heten bij het juiste vetpercentage en indien op de Hollandse manier gekaakt, gezouten en gefileerd.
ingevroren nieuwe haring heet na september maatjesharing
-perfecte nieuwe haring is goed ontbloed met blank visvlees, geen vissige smaak/geur maar zilt en fris. Het vet in de vis gaat onder invloed van zuurstof oxideren en wordt ranzig. Max. 1 dag houdbaar in de koelkast. Voorverpakte supermarkt-haring wordt daarom met stikstof verpakt.
-haring kent in NL regionale voorkeuren, met uitjes of ook met zuur, groot of juist klein, licht gezouten of zouter. Elke streek heeft z'n eigen haring-gewoonte.
-buiten het seizoen gebakken haring is magerder en wordt anders verwerkt: ingeblikt met tomatensaus, gerookt, gebakken of ingelegd in het zuur.

Stichting Bio
Elk jaar wordt de opbrengst van het 1e haringvaatje geschonken aan een goed doel, dit jaar was dat de Stichting Bio vakantiekampen.
Ooit in 1927 opgezet door de Bioscoopbond als vakantiekamp voor bleekneusjes (minder bedeelde stadskinderen). Onder bioscoopbezoekers werd daarvoor gecollecteerd.
Tegenwoordig zijn gezinnen met een gehandicapt kind de doelgroep, waarbij de specialiteit ligt in het aanbieden van therapeutisch paardrijden.
 

 
de gelukkige voorzitter van BIO vakantieoord
De veiling werd verricht door een heuse veilingmeester en opgesmeukt met Manuela Kemp.
Volgens Amerikaans systeem, de laatste bieder krijgt het vaatje.
Laat ik nu toch altijd gedacht hebben dat 1 bedrijf het hele bedrag betaalde!
De veiling duurde zeker een uur, langzaam kroop de veilingprijs omhoog.
A bit boring, dor en droog, maar met een mooi eind resultaat.
Bieders waren grote visbedrijven, reders en zakenlui. Uiteindelijk ging de MAKRO voor de hoofdprijs!

 
masterchefs aan het werk
Ondertussen waren alle bloggers allang van de bankjes verdwenen, allemaal samengeschoold (als haringen in een ton) om de werkplek van 'Masterchef' Soort masterclass.
Zij maakten speciale haringhapjes, met o.a doperwtencreme, passievrucht en wasabi, totaal 4 varianten.


het feestvarken

Erica Terpstra, de èchte VIP

Franse charme losgelaten op Hazel van 'Cookie Cottage'
Na de veiling konden we haring eten tot we groen zagen, als vishapje of au naturel aan de staart.
Ik moet zeggen, de haring smaakte heerlijk vol en zilt, ècht als nieuw!
Met goodie bag (5 Nieuwe Haringen voor thuis) vertrok ik verzadigd naar huis, v.a 12 juni is de Nieuwe Haring ook voor niet-VIP's verkrijgbaar!
M'n nieuwe zomerjurk en zonnebril liggen alsnog klaar voor een èchte haring-PARTY!!!!!!!!!!!!!!!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen