dinsdag 19 februari 2013

Hartig broodschoteltje



Wanneer je met een lege maag boodschappen gaat doen kom je vaak met veel teveel spullen thuis.
Soms zijn het niet echt onnodige dingen, maar verandert thuis opeens je eetplan of vergeet je gewoon dat je dat en dat ook nog gekocht had.
Zo worden bij ons vaak stokbroden vergeten. In de winkel (weekend) plan je daar een lekker kaasje op maar eenmaal thuis doe je het op een toastje of ga je gewoon direct eten omdat er kinderen zijn die nog ergens heen willen.
1 of 2 dagen later weer ontdekt is het natuurlijk niet echt lekker meer.
We gooien het toch nooit weg. We piepen het gewoon weer op (vochtig maken, verwarmen in de oven) of bakken het in de oven met kaas als grote tosti.
Kaasfondue is ook een idee en als last resort hebben we nog ons konijn en de vogels.
Na afgelopen weekend had ik zo 2 stokbroden over, dat was wel een beetje veel! Ik besloot het te veranderen in een avondmaaltijd, een hartige variant op wentelteefjes. Met een Italiaanse twist: gegrilde groenten, room en veel kaas.
1 stokbrood viel af, het verkruimelde direct toen ik het probeerde te snijden, direct naar de vogels dus. Niet elk stokbrood is geschikt dus.
Het voelde een beetje onzinnig alle ingrediënten te gebruiken om maar 1 stokbrood te redden, maar ik had ook geen pan B.
Het was een groot succes, het brood was nog wel een beetje soggy, maar dat gaf vreemd genoeg hetzelfde mondgevoel als spaghetti.
Samen met een salade hebben we er met 5 personen toch weer een smakelijke maaltijd aan gehad. Zo leidt restverwerking tot nieuw gerechten!







Hartig broodschoteltje

1 oud stokbrood (of Turks brood)
1 courgette, in dunne plakken (5 mm)
1 doosje spekjes (vegetarisch kan natuurlijk ook)
1/2 rode paprika, in blokjes
1 ui, gesnipperd
1 grote teen knoflook, gesnipperd
3 tomaten, in stukjes
Parmezaanse kaas, geraspt
1 bol mozzarella, in blokjes
pecorino, geraspt
2 of 3 eieren
ruime theelepel oregano
300-400 ml melk
dikke scheut slagroom 50 gr zachte geitenkaas nog meer Parmezaanse kaas
peper/zout nog meer pecorino verse basilicum

 
Verhit de oven tot 175-200C.
Wrijf de courgette in met wat olijfolie en gril de plakken in een grillpan.
Bak in een ruime koekenpan de spekjes tot zacht krokant, voeg dan de ui, knoflook en paprika toe. Kruid met peper/zout en oregano. Bak tot een lekker husseltje.
Snij het stokbrood in plakken (1 cm) en verdeel over de bodem van een baktray. Beleg met de courgette, kruid met peper/zout.
Verdeel daar de stukken tomaat over en bestrooi met geraspte pecorino en Parmezaanse kaas.
Spreid daar het groente/spekmengsel over. Klop de eieren los met de geitenkaas, Parmezaanse kaas, slagroom en peper/zout.
Giet gelijkmatig uit boven de vulling, nog eenmaal pecorino er overheen raspen en ongv 20 min de oven in tot de kaas gesmolten is en het eimengsel enigszins opgenomen! (korter/langer mogelijk)
Dien op met lekker veel verse basilicum, eet smakelijk!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten