maandag 20 december 2010

Smullen in de 'fly-thru'

  Kerstdiner in de sneeuw


Nog eenmaal een stukje over dierenvoeding in deze barre winter.
Vorig jaar hadden wij al het plan opgevat een keer zelf vetbollen te maken voor de vogels maar tot uitvoering is het nooit gekomen. Uiteindelijk de pakjes vast frituurvet maar weggegooid . Dit jaar herkansing! We waren vast niet de enige want nu was het vet uitverkocht, maar afgelopen zaterdag was het eindelijk zover:
Een vroeg kerstdiner voor onze gevederde vrienden!

Benodigdheden:
Vast frituurvet ( Ruitjes, 500 gr)
Plastic wegwerpbekertjes ofconserven blikje (zonder deksel)
stevig touw/veter
in geval van plastic bekertje: netje van mandarijnen/uien 
parkietenvoer/vogelzaad
bakje voor magnetron/pannetje
elastiekje

Smelt zoveel vet als in je vorm past in bijv een plastic bakje in de magnetron. Een pannetje op het vuur kan natuurlijk ook. Niet teveel want er moet nog zaad bij. Niet echt heel heet maken, gewoon net gesmolten.
Prik een gaatje in de bodem van je bekertje/conservenblikje. Haal hier de draad doorheen en leg aan de binnenkant een knoop die groter is dan het gat zodat het blijft haken. Giet je gesmolten vet over in je vorm en doe er zoveel vogelvoer bij dat er een stevige massa ontstaat. Goed roeren voor gelijkmatige verdeling.
Laat een nachtje opstijven, bijv. in de koelkast. De conservenblikjes zijn nu klaar voor gebruik.
De rand van de  plastic bekertjes met een mes insnijden en afpellen. Het netje van de mandarijntjes er omheen vouwen en vast zetten met een elastiekje/touwtje. Het overtollige eraf knippen. Evt. de draad nog door een paar mazen van het netje weven voor extra stevigheid. KLAAR!
Het is wel belangrijk dat je het hoog ophangt, op een plek waar geen katten bij kunnen komen.
Door de kleur van het netje en de uiteindelijke vorm was het net een kerstklokje geworden. Een soort kerstkransje in de kerstboom van de vogels.!
De eerste gast meldde zich al snel in onze fly-thru. Hij/zij vertrok echter zonder betaling, een foute gast dus!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten