dinsdag 9 november 2010

Marokkaanse twist.......


Zo ongeveer 1x per jaar geef ik een etentje voor 'girls only'. Een mix van buurvrouwen en kennisjes, meestal een stuk of 10.
Ik leef me uit op een kaartje en kies een buitenlandse keuken als thema en ben minstens 2 dagen aan het koken. De afgelopen keer stond in het teken van Marokko. Ik had lekker inkopen gedaan bij de Zwarte markt in Beverwijk en we begonnen met kleine hapjes (soort meze): geroosterde aubergine en rode paprika met kruidige fetavulling, met rijst gevulde druivenbladeren, bietenhummus (alles zelf gemaakt!) en diverse olijven.
Als hoofdgerecht een geurige stoofschotel van kippedijen met abrikozen, rode paprika, tomaat, ui, veel specerijen (kaneel, kardemom, kruidnagel en veel komijn, allemaal k's) afgemaakt met verse munt en veel koriander. Erbij een husseltje van kikkererwten, een couscoussalade (tabouleh) en gestoofde wortelen met komijn. 
Het toetje vond ik moeilijker. Ik ben zelf niet zo zoet aangelegd en veel Marokkaanse toetjes zijn mierzoet. Ik heb nog een poging gedaan om zelf filodeegrolletjes met notenvulling te maken maar dat was geen succes. Toen bedacht ik een chocoladetaart( altijd goed bij dames) met een Marokkaanse twist.


Aangezien één vd gasten geen gewone suiker eet heb ik een bij het thema passende vervanger gebruikt: dadelstroop!
Gemaakt van 100% dadels, smaakt fruitig maar tegelijk ook drop hartig: een beetje zoethout/appelstroop. Daarnaast heb ik een prutje gekookt van dadels en abrikozen en voor de crunch nog wat amandelen. Alles uit de losse pols, een beetje van dit en een beetje van dat! Het lukte wonderwel. Het werd een soort stevige fruitige brownietaart. Gelukkig had ik tijdens het experimenteren vluchtig aantekeningen gemaakt zodat het niet een eenmalig succes hoefde te zijn.

Marokkaanse chocoladetaart

150 gr chocolade, extra puur (76 %), in stukjes
3 el water
100 gr boter, kan plantaardig
1 grote hand (8-10) gedroogde abrikozen en 1 grote hand (10) gedroogde dadels (ontpit), ongv 150 gr. samen
beetje sinaasappelsap ( ongv 5/10/15 el)
4 el tarwe/maismeel (klonk leuk)
2 el zelfrijzend bakmeel (of 6x el en geen maïsmeel of juist alleen maar maïsmeel))
ongv 55 gr gemalen amandelen (amandelmeel, Natuurwinkel)
2 grote el dadelstroop (Natuurwinkel)
2 scheuten plantaardige olie (zonnebloem/mais) 3 el ofzo
1 el bakpoeder (1 el extra als je geen zelfrijzend bakmeel gebruikt)
5 eieren, gesplitst
snufje zout
+/- 20 gr geschaafde amandelen
75 gr chocolade, puur(% naar keuze) met enkele el water/melk
evt oranjebloesemwater


Verwarm de oven tot 180 C.
Maak de springvorm los, leg een stuk bakpapier op de bodem en klem de rand erop vast. Verwijder het overtollige papier. Beboter/olie de opstaande rand.
Snijd de gedroogde vruchten fijn, vooral de abrikozen. (max. uisnipper-formaat).
Verwarm de vruchten samen met de sinaasappelsap en de el's dadelstroop zachtjes tot het een beetje op stevige jam lijkt. Evt meer vocht toevoegen om aanbranden te voorkomen. Pureren tot moes is ook een optie.
Smelt de chocolade met het water in een pannetje op een zeer laag pitje of in de magnetron.
Roer de boter door het chocolademengsel tot een gladde saus. Doe de fruitmoes en chocolademix over in een beslagkom en meng er de gemalen amandelen, zelfrijzend bakmeel , geschaafde amandelen, maismeel en de bakpoeder door. Eén voor één de eierdooiers er goed doorheen roeren. Voeg de olie toe. Oranjebloesem geeft een authentieke twist maar is wel een aparte smaak, 1 à 2 tl zijn zeker genoeg. Klop de 5 eiwitten stijf met het snufje zout, spatel ze voorzichtig met een metalen lepel door het chocoladedeeg. Schep het mengsel in de springvorm.
20 min. in de voorverwarmde oven of langer tot een breinaald er droog uitkomt.
Wanneer de taart is afgekoeld kun je de springvorm verwijderen. Draai de taart om en haal het bakpapier eraf. Smelt 75 gr. chocolade met een paar el water/melk/sinaasappelsap en roer tot een glad mengsel. Laat de boter hier in smelten, goed mengen, iets opstijven in de koelkast/diepvries en giet het geheel over de taart. Beetje gladstrijken en evt. de zijkanten ook bedekken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten