vrijdag 6 april 2018

Paasdrukte

 
De Paasdagen weer achter de rug, beetje jammer van het miezerweer. Al die speciale Paasactiviteiten waarschijnlijk verregend en dat terwijl voor het komende weekend heel mooi voorjaarsweer wordt beloofd....




Uiteraard hadden wij een paasontbijt/lunch, eenvoudig met eiersalade, lekkere ovenbroodjes, gerookte zalm etc. Altijd lekker en gezellig.
Mijn grootste paasactiviteit bestond uit bakken, eerst een soort noten/chocolade paaskrans. Zwaar mislukt, zag er OK uit, maar was hard, droog en smakeloos, heb zelf niet eens geproefd, zo wegge***kerd.





Over naar project 2, een advocaat-sneeuwster.
Pure nostalgie, iets van oma en vroeger.
Mijn oma dronk geen alcohol, maar genoot op feestdagen ernstig van een klein borrelglaasje advocaat met slagroom. Je zag haar konen roder worden...
Mij sprak vooral de gele kleur aan, vond ik gewoon mooi bij Pasen/voorjaar passen.
De sterke alcoholsmaak verraste mij, hoewel logisch met brandewijn als basis..., gelukkig zou de smaak afgezwakt worden door slagroom en véél cake!


Geen gewone cake, maar moskovische, heel officieel zelfs blinde moskovische (zonder vruchtjes).
Braaf volgde ik de instructie van bakgoeroe Cees Holtkamp (YouTube filmpje met kleindochter Stella HIER)
The key thing is het gescheiden opkloppen van eiwit en eigeel en de toevoeging van maïzena en héél speciaal: de boter in erwtgrootte onbewerkt door het beslag geroerd!
Dit alles geeft een luchtige lichte cakestructuur, in mijn uitvoering nog niet luchtig genoeg naar mijn zin. Het moet bijna een hapje lucht zijn.

 

Met het stervormig ingesneden bepoederde bovendeel op de tussenlaag van slagroom en advocaat ontstaat het klassieke beeld, de sneeuwster.
Sneeuw in april kan eigenlijk toch best lekker zijn...



 Sneeuwster


110 gr bloem
20 gr maïzena (evt meer -40 gr)
100 gr zeer koude roomboter
5 eiwitten met 70 gr suiker en snufje zout
6 dooiers met 50 gr suiker en 1 el. citroenrasp

125-200 ml slagroom
1 zakje klop-fix
advocaat naar wens (50-75  ml?)

poedersuiker

20-23 cm springvorm
150C (geen fruit!), +- 25 min.

Vet de bakvorm in met boter en bestuif met bloem, klem een bakpapiertje op de bodem. (evt. uitstekend als opvang voor lekkende boter)
Zeef de bloem en maïzena bij elkaar. Snij met een groot mes de harde boter in kleine blokjes (0,5 cm, broodkruim) en schep door het bloemmengsel. Zet koud weg.
Klop de eiwitten stijf met de suiker en het zout. Zo ook de eierdooiers met de citroenrasp.
Leg de bloem + boter met de eierdooiers op de eiwitten en schep rustig door tot alles gemengd is, niet langer!
Schep het beslag luchtig in de klaarstaande bakvorm en bak de taart 25-35 min. tot veerkrachtig en gaar.
Laat 10 min. uitdampen in de vorm en keer dan om op een rek. Laat verder afkoelen onder de bakvorm (blijft korst zacht)

Snij de koude taart horizontaal doormidden, snij in het deksel een kruis (niet door de rand) en daartussen nog 4 snedes, totaal 8, onze ster!
Klop de slagroom stijf met de klop-fix. Nu hebben we 2 keuzes, slagroom en advocaat deels mixen (3/4 e puur, restant mixen) òf beide puur laten.
1. deels mixen: verdeel de pure slagroom over de bodem, laat aan de rand ruimte voor slagroom/advocaatmix. Top het midden vd taart ook hoog af met de mix, zo gaat de ster open staan.
2. verdeel alle slagroom over de bodem met top in het midden, verdeel de advocaat gelijkmatig over de slagroom.
Leg de taartbovenkant voorzichtig op de bodem en duw de ster een beetje open. evt. voorzichtig bijvullen met advocaat.
Minstens 1 uur koudzetten in de koelkast.
Voor het serveren ernstig bestuiven met poedersuiker, let op de ster.

 

 
 Leuk om te lezen: oud Huishoudschool kookboek




Na een paasmaaltijd van lamskoteletjes, raapstelen-stamppotje en voorjaarsgroenten kon ik aan de bak voor project nr. 3: appeltaartcreatie voor de jaarlijkse tractatie van mijn koorklant.
Onze laatste keer, hij stopt met zingen, kan zijn zelf opgelegde perfectie niet meer brengen.
Enige perfectie van mijn kant is dus ook gewenst (door mijzelf opgelegd), eerst een keertje oefenen/verzinnen dus. Bij ons thuis steunt iedereen dit loffelijke streven...
Met enige aanpassingen maakte ik 2e paasdagavond de taart voor het echie.
Alles leek goed te gaan tot ik de taart doorsneed, rauw beslag in het midden. Snel terug in de nog warme oven.
Veel te laat dook ik mijn bedje in, best vermoeiend hoor die Paasdagen.


 
 
PS. voor alle-dagen-Pasen hebben wij een nieuwe bank gekocht in het geel!
De zigzag is voor een potentieel eettafelbankje...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten