Deze keer My Happy Kitchen van Anne-Marie Otter, een actieve blogster.
Elke dag een nieuwe post, ik word al moe bij het idee!
Toen ik mij voorbereidde voor de swap bleek haar receptenindex tijdelijk uit de lucht, zo heb ik al scrollend nog geen enkel blog zo goed doorgewerkt.
Dat was geen straf, plenty enthousiaste reisverhalen (mijn softspot), veel leuke vaste rubrieken en aansprekende recepten.
Ik bleef hangen bij de Quiche Lorraine, hartige taart met kaas, ui en spek.
Mijn husband zit op het moment veel in het buitenland en dan is af en toe een gemakkelijke maaltijd erg aanlokkelijk (kat van huis etc).
Gebruikmakend van in huis zijnde ingrediënten gaf ik het recept een eigen sausje, gerookte kip ipv spek en prei ipv ui.
De korst van lekker, hoewel er stemmen waren om deze wat extra smaak mee te geven met bijv. kruiden of kaas. Schepje yoghurt geeft extra binding.
We hebben er met een frisse salade heerlijk van gegeten. Happy happie!
Quiche Lorraine
(4-5 pers.)
deeg:
250 gr bloem
125 gr (room)boter, koud
1 ei, los geklutst
2-3 el koud water
snuf zout
(Parmezaanse kaas of tijm/rozemarijn naar keuze)
(1 el yoghurt)
vulling:
1 verpakking gerookte kip (175 gr?), in kleine blokjes
1 hele prei, in reepjes (ook donkere deel)
1 teen knoflook, zeer fijn gehakt/geraspt
4 eieren, los geklutst
100 ml slagroom
4 el Griekse yoghurt
(evt extra 50 ml melk)
snuf zout
snuf tijm
snuf nootmuskaat
redelijk wat peper
100 gr oude/belegen kaas, geraspt
beetje boter
kartelvorm 28 cm, voorkeur met losse bodem
kleinere vorm geeft hogere taart, misschien wel bodem met 1/3e minderen
Rasp voor het deeg de koude boter in grove vlokken op een keukenrasp, werk met je vingertoppen door de bloem en zout tot grof zand.
Voeg het ei en water toe en kneed kort tot een bal. Leg in plastic in de koelkast.
Verwarm de oven tot 200C. Smelt een klontje boter in een koekenpan en roerbak de prei met de knoflook en tijm tot lichtgaar, kruid met zout/peper.
Laat iets afkoelen.
Beboter je bakvorm, goed in de hoekjes!
Haal het deeg uit de koelkast en verwerk je deeg tot een gelijkmatig dikke bodem. Prik met een vork gaatjes in de bodem.
Roer in een mengkom de vullingsingrediënten door elkaar, de prei als laatste.
Proef, de vulling mag redelijk op smaak zijn omdat de korst en de gare eieren veel smaak wegnemen. Extra melk mogelijk voor smeuiiger vulling.
Stort de vulling in de bakvorm en zorg dat het een beetje mooi verdeeld is, bak 40-45 min. in de oven. Indien de bovenkant te veel verkleurt dek je dit los af met aluminiumfolie.
Laat de quiche iets afkoelen voor je 'm uit de vorm keert zodat de korst wat steviger wordt.
Lekker warm/lauw/koud!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten