vrijdag 21 juli 2017

Uit de oude doos

 
Opruimen brengt naast verlichting soms ook mooie zaken aan het licht.
Veel van mijn kookboeken hebben jaren in dozen staan wachten tot ik een mooi plekje voor ze had.
Gevonden/gecreëerd...
Na onze verbouwing kwam er eindelijk schot in de zaak, 1 prominente plek voor de salonfähige exemplaren en 1 achteraf voor de iets mindere goden.
Het echte overschot wacht nog een onbekend lot in grote tassen.

 
richels gemaakt van stucprofielen
 



De laatste jaren probeer ik zo min mogelijk kookboeken te kopen, kook er toch nooit iets uit....
  
Vroeger was alles anders, in mijn eerste kookjaren (jaren '90) had ik een aantal boekjes van het Nederlands Zuivelbureau en 1 was wel mijn favoriet: koken met Mon Chou!
Toen heel vernieuwend en exotisch, stevige cream cheese.
Naast toetjes ook leuk voor hartige toepassingen. Net iets frisser dan slagroom en dikker dan creme fraiche.
Bij zeldzame dineetjes maakte ik een 'chique' recept: gevulde zalmforel uit de oven. Was mega-gemakkelijk, maar oogde/smaakte heel volwassen echt.

Dat boekje kwam dus uit de kast/doos en bracht direct goede herinneringen naar boven.
Tijd voor de schijnwerpers.





 
Zalmforel met krabsticks en Mon Chou

4 (zalm)forellen
2 sjalotjes, zeer fijngehakt of geraspt
100 gr krabsticks
100 gr Mon Chou
1 eierdooier
kneepje citroen
2 el fijngehakte dille, droog of vers
(selderij)zout
(cayenne)peper

Verwarm de oven tot 200C.
Spoel de zalmforellen van binnen/buiten goed af onder de kraan. Dep droog met keukenpapier, wrijf in met wat zout.
Maak de vulling door de krabsticks met de Mon Chou fijn te prakken, meng de mix met de overige ingrediënten tot een smeuiig geheel.
Vul de buik van de vis met de vulling. Beboter 4 grote vellen aluminiumfolie en verpak de vissen hier losjes in. Leg de pakketjes met de naden omhoog op een bakplaat. Bak 25 min. in het midden van de warme oven. De vis is gaar als de oogjes wit zijn en het vel gemakkelijk los laat.
Serveer de loeihete pakketjes met bijv. broccoli/groene asperges/peultjes en romige citroenpasta of zure room aardappelpuree.



                                       zo mooi, al die kleurtjes

 
Smaakoordeel van de jury: de kids vonden het errugg lekker, zelf vond ik de vulling niet sauzig genoeg. Ga de volgende keer de ui zeker raspen of misschien lente ui gebruiken, de stukjes gaven een beetje een roerei-effect.
Twijfel überhaupt een beetje aan de eierdooier, zonder is de vulling misschien sappiger.
Is denk ik extra lekker na toevoeging van bijv. pastis/witte wijn en peterselie.
 

 
2e rang: boekenkast/wijnkast-to-be/schoenenkast?/stofzuigerplekje

2 opmerkingen:

  1. Leuk weer je blog, ik dacht al even dat jullie al met vakantie waren maar die is zeker nu net pas begonnen. Leuk recept, ik heb ook nog dergelijke"reclame" kookboekjes van Brio en andere merken. Veel leuke dingen uit gemaakt. Ik ga de forellen ook eens proberen maar dan misschien met echte krab?
    Fijne vakantie!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hé Stef, leuk je even te 'spreken'.
      Voor mij pas de nep smaak van krabsticks hier prima in en is echte krab te vissig waterig (uit een blikje), maar ik heb het nooit geprobeerd.
      Ik moet bekennen dat ik wel een beetje een zwak heb voor de nepper...
      Doei Gerry

      Verwijderen