donderdag 28 mei 2015

Soort van Hollandse pot.


De 2e week vd verbouwing zit er alweer bijna op.
Elke dag is er weer iets nieuws te zien/beleven en morgen een hele belangrijke stap: het beton wordt gestort!
Kunnen we eindelijk weer 'normaal' door de gang/wc en tuin lopen.
't is leuk om de contouren te zien groeien, je kunt nu al de ruimte een beetje invoelen.


Met het mooie Pinksterweer hadden we nog ons eigen strandje, lekker zacht zand bij de keukendeur. Niet verkeerd.
Het koken gaat nog steeds prima, we hebben nog geen enkele keer geBBQ-ed (planning was elke dag), komt waarschijnlijk ook omdat mijn husband opeens voor zijn werk naar India moest.
Kon er ook nog wel bij. (scheelt ook weer een mond)
De/mijn planning loopt nog wel eens mis (moet er eerst afgewassen worden om te kunnen koken...) en is het opeens te laat om boodschappen te doen.
We eten dus wel eens 'al improvista', empty the fridge-style.

Een beoogde raapstelenstampot veranderde bij gebrek aan aardappelen zo in een nieuw pastarecept: ik trok een HEMA worst uit het vriesvakje, met de raapstelen, een verloren paprika en een aanwezig doosje ricotta hadden we een lekker maaltje.
Extra gezond met rucola en spinazie uit Antal's AH-moestuintje

                                                   

Het is echt leuk om te zien hoe enthousiast hij zijn gewassen bijna de grond uitkijkt.
We wachten nog even op de netjes ingezaaide worteltjes.



 
pasta met een Hollandse twist
 
2 uien, blokjes
2 tenen knoflook, gesnipperd
50 gr. ontbijtspek, gesneden
1 a 2 bos raapstelen of extra rucola/spinazie, gewassen en gesneden
1 rode paprika, in stukjes
1 hema worst, in stukjes
1 bakje ricotta, 250 gr?
peper/zout
boter
melk/water


Bak de uien en het spek in wat boter lekker aan, voeg dan de knoflook, paprika en worst toe.
Bak nog 10 min.
Roer de ricotta door het mengsel, zachtjes meewarmen.
Laat de raapstelen een beetje slinken in de warme saus of hou ze juist lekker knapperig. Evt wat melk/water erbij voor een dunnere saus.
Op smaak maken met peper/zout.
Lekker met spaghetti/tagliatelle.

vrijdag 22 mei 2015

Er is nog plek op de camping!

 


Ik zal proberen niet alleen maar over de verbouwing te bloggen, is natuurlijk niet voor iedereen interessant.
Maar, waar het hart vol van is......

onverstoorbaar (pré opruimactie hoor)
Alles gaat geloof ik voorspoedig, met de verbouwing en met ons.
We hebben gemakkelijk onze draai en ritme gevonden, ware kampeerders.
De woonkamer was natuurlijk een puinhoop met alle keukenspullen (altijd weer een wonder hoeveel er uit zo'n klein keukentje komt), maar ook dat vonden we eigenlijk geen drama.
Nadat ik op mijn vrije dag eindelijk tijd had om het een serieus te ordenen zei 1 v de kids dat het er al bijna weer normaal uit zag (was nog steeds megabende).
Bedankt, kun je nagaan hoe zo'n troep het altijd bij ons is (auw)


Vandaag zijn er megamollen in de tuin aan de gang geweest, de loopgraven voor de fundering zijn gegraven, het vrijgekomen zand ligt verderop in de tuin (willen we nog gebruiken). We hebben dus nu ook speelzand op onze camping.
De gang en toilet zijn begaanbaar, mits je oplet waar je je voeten neer zet!
En, niet iedereen heeft een catwalk in huis, toch?




 
Met het koken gaat het eigenlijk ook prima. Op de een of andere manier had ik in mijn hoofd dat ik alleen mijn campingpannetjes kon gebruiken (erg klein), maar mijn gewone pannen doen het ook prima. Wat een opluchting, nu kan ik (bijna) gewoon koken. Camping-kost. 
 
Deels binnen, deels buiten, in het zonnetje.
Maandag gingen we goed van start met afgehaalde patat, maar verder heb ik zelf gekookt: rijst met makreel in tomatensaus, tortellini in ham-prei-roomsaus en gisteren zelfs hutspot met slavink (ik had echt zin in aardappelen). Ging allemaal prima, afwassen met de hand is eigenlijk het grootste minpuntje.
Nog even corveeschema maken.
Zó houden we het wel 6 (?) weken vol!
 
 
makreel-tomatenrijst
 
1 ui, snippers
2 teentjes knoflook, fijngesneden/geperst
1 wortel, blokjes
1 stengel bleekselderij, blokjes
1 blik tomatenblokjes
goede scheut sherry
1/2 blokje visbouillon
1 à 2 kopjes water
restant gekookte rijst (4 kopjes?)
1 gerookte makreel, ontgraat, in stukjes
handvol gesneden peterselie
2 tl dille
zout, peper
gerookte paprikapoeder
olie
 
Fruit de ui en knoflook met de blokjes bleekselderij en wortel in de olie.
Laat een beetje zacht worden (10 min), voeg de tomatenblokjes, sherry, bouillon en water toe en laat sudderen tot een sausje (5 min).
Meng de rijst en vis erdoor en kruid met de peterselie, dille, paprikapoeder, zout en peper. Warm alles door op een klein vuurtje, af en toe omscheppen (10 min).
Naar behoefte meer water toevoegen.
Op smaak maken met extra kruiden/peper/zout. (of sherry!)
 


dinsdag 19 mei 2015

Daar gaat 'ie dan.....

 
 
Lang gewacht, toch gekregen: onze verbouwing!
Ruim 10 jaar hebben wij op plannen en mogelijkheden gebroed, voor's (grotere keuken en leefruimte) en tegen's (kleinere tuin en kosten) tegen elkaar afgewogen en uiteindelijk de knoop doorgehakt.
Tijdens deze lange voorbereidingstijd zijn onze plannen steeds meer uitgekristalliseerd en geoptimaliseerd tot een in onze ogen perfect plan.

rabarbertaart in wording
Toch was het wel even slikken van het weekend toen we onze keuken moesten ontmantelen, bijna kreeg ik spijt/heimwee.
De keuken was eigenlijk prima, zeer naar mijn zin, lekker vrolijk met veel geel. Had ik niet zo van koken gehouden was het gewoon een prima keuken geweest, nu kwam ik vaak best ruimte te kort.
Partir, c'est un peu mourir, snel nog maar wat heimwee-foto's gemaakt, een laatste taart en fatsoenlijk avondeten: 6 weken geen keuken!!!!







kabeljauw met venkel-tomaatsaus


Toch ligt ook daar weer een uitdaging: we gaan koken op een campingsetje en met de Dutch oven, net als op vakantie.
Met alle etenswaar in dozen en gelimiteerd bestek en servies (geen vaatwasser) heb ik eigenlijk sowieso al het bijpassende vakantiegevoel.
Vasthouden maar.....
Er werd goed gewerkt:
 




En de bouwers (slopers?) deden er nog een schepje op (slik), point of no return




 
 
 
Gelukkig kunnen we de woonkamer/wc gewoon blijven gebruiken, nu zelfs extra uitgerust met koelkast en geparkeerd fornuis!
't is een zootje, moet nog een beetje ge-fine tuned worden, maar gelukkig kan ik errug goed tegen rommel.....
Verstand op nul, blik op oneindig en denken aan het resultaat, want wat gaan we doen?
 
 
 
 
 
 
links oude situatie achtergevel, rechts nieuwe
 
Zoals je ziet kijken we er aardig wat leef en kookruimte bij, lekker.
Interne details zijn nog een beetje vaag, maar voor ons stond/staat voorop dat er gebouwd wordt in de stijl vh huis, jaren 30 dus.
Dit komt tot uiting in ramen, boeidelen en het afwijkende steenformaat.
Om de stenen heb ik al menig traantje gelaten, tot na de zomervakantie schijnt er geen passende steen meer uit de bakovens te komen.
Uiteindelijk hadden we alleen een non-keuze voor een niet geweldig matchende steen die we misschien nog wel zelf moeten vies maken (80 jaar verwering nabootsen) Jammer, jammer.
 
De invulling van de keuken houden we nog een beetje open, interesseert mij eigenlijk niet zoveel. Ruimte is wat ik wilde.
De keuken wordt simpel, we proberen misschien zelfs onze oude kastjes te hergebruiken. (bij het slopen begon ik wel aan de kwaliteit te twijfelen) en ook evt ook weer een multiplexplaat als aanrechtblad.
1 wand aanrecht en fornuis, andere wand volledig kast met apparatuur en genoeg ruimte voor al onze/mijn zooi.
Tegen de buitenwand plaatsen we een verrijdbare tafel die ook kan dienen als werkeiland, mijn extra meters.
In de bijkeuken komen de was/droogapparaten, diepvries en plek voor jassen en tassen (erg belangrijk).
De oude eetkamer wordt loungekamer (bank en tv) en de nieuwe eetkamer een ruime lichte eetkamer.
Alle nieuwbouw en de gang/wc krijgen een tegelvloer met vloerverwarming, wat een verwennerij in ons (tochtige) huis.
't wordt allemaal prachtig, zeker weten. Nu nog even de tussentijd overleven.
 
 
 

woensdag 13 mei 2015

Spannende tijden......

 
Afgelopen zaterdag vierde ik mijn verjaardag, 47(!!!!!) alweer!
De 50 komt zo toch wel héél dichtbij. Nog maar niet teveel aan denken.
Ik kreeg een mooie staafmixerset en vele andere leuke kadootjes.

We hebben het rustig gehouden met alleen van wederzijdse ouders en buurtjes als visite. (werd toch weer 02.00 uur)
Begin september zijn wij 20 jaar getrouwd en heeft ons huis een facelift ondergaan, mooi moment voor bruiloft/housewarming-feestje!

Van een buurman MOEST ik een carrotcake bakken, ook had ik een soort windmolentjes van bladerdeeg gebakken.
Mijn favoriete taart vd bakker, Breugheltaart, was uitverkocht (bijna Moederdag).
Flink balen.
Heel aso heb ik toen een hazelnootschuimgebakje voor mij alleen gekocht, lekker, je bent maar 1x per jaar jarig!

op naar de toekomst....
De grootste belevenis is op het moment natuurlijk het eindexamen van Marnix, de afgelopen jaren heb ik nooit kunnen geloven dat dit moment ècht zou komen.
Elk jaar kantje boord, hakken over de sloot etc.
Nu zit meneer toch wis en waarachtig voor zijn VWO-examen!
En al ingeschreven voor de lotingsstudie Psychologie, blijft nog even spannend dus. (meer voor mij dan voor hem geloof ik, ik droom op het moment héél vreemd)
Zijn 1e examen was Nederlands, niet echt een probleemvak.
Net als 6 jaar geleden bij zijn 1e tocht naar de brugklas heb ik snel een foto gemaakt, weer een memorabel moment.
Nu maar duimen, eerst de examenuitslag en dan de lotingsuitslag.
En ondertussen een megaverbouwing, helpppp!


windmolentjes

plakjes bladerdeeg, ontdooid
een blik abrikozen
beetje abrikozenjam
grove suiker
lange cakepop-stokjes (bakwinkel)

Verwarm de oven tot C 200-220.
Snij de hoeken vd plakjes bladerdeeg in zoals het voorbeeld, vouw ze om tot een molenvorm.
Leg een uitgelekte abrikoos op het kruispunt met de bolle kant naar boven.
Druk elke windmolen op een cakepopstokje, het begin onder de abrikoos.
Leg de windmolens op een bakplaat met bakpapier, ver uitelkaar en zonder dat de stokjes elkaar in de weg zitten. (max 4 per keer?)
Bak de molentjes 15-25 min tot goudbruin. Let ook op de onderkant.
Verwarm het beetje jam tot vloeibaar en bestrijk de warme molentjes.
Bestrooi met de suiker, laat afkoelen zodat ze steviger worden.

Voel je weer een kleuter voorop de fiets!
(jong v geest= jong v hart)



vrijdag 8 mei 2015

Met gepaste trots!

 

Weer een nieuw hoogtepunt in mijn blog/bakcarriere: enkele weken geleden werd ik gevraagd om een 'bruidstaart' te verzorgen!!!!!!
De bruid-to-be had weleens mijn koningsdaggebak gekocht en was ook klant op mijn werk.
Zei ze, ik had geen idee wie ze was, ik ken niet alle klanten bij naam.
Pas de dag voor de bruiloft maakte ik kennis en viel er een last van mijn schouders, 't is namelijk doodeng om voor zo'n belangrijke dag te bakken!
Toen ik eenmaal wist wie ze was, voelde ik veel meer zelfvertrouwen dat ik de sfeer en verwachting goed had aangevoeld.

Het idee was een intieme kleine bruiloft, gevierd aan het strand.
Puur en eerlijk, zo ook de taart.
Wegens een voedselgevoeligheid had ik enige beperkingen, daarnaast had vooral de bruid voorkeur voor een natuurlijke uitstraling en niet commercieel zoet.
We kozen voor een taart met lagen cake en kwark, versierd met aardbeien en eetbare bloemen. Bavarois was geen optie ivm rauwe eieren (zwangere bruid).
Voor de gasten was er ook carrotcake en Franse appeltaart, voor elk wat wils.

 
Beetje lastminute, de bruiloft was al 10 dagen later!!!!!!!
Dit zorgde wel voor de nodige tijdsdruk en stress.
Natuurlijk moest ik het eerst een keertje helemaal uitproberen, proefbakken.
Ik ben een thuisbakster, geen patissier, maar het moest er ook niet tè homemade uitzien.
En hoeveel suiker in de bodem/cake/vulling? Hoeveel gelatine, gepureerde aardbeien? Hoe kon ik de taart hoog maken, bleven de aardbeien wel mooi op kleur? Kon ik de streepjeslaag aan de buitenkant wel maken?
Genoeg risico's voor een generale repetitie, deze taart mocht niet mislukken.
Uiteindelijk was ik best tevreden, met was aanpassingen ging het goed komen.
Beetje jammer dat ik geen acetaatfolie had, nu moest ik zelf een mal knutselen en bekleden met huishoudfolie. (niet echt professioneel)
Minpuntje was ook dat ik gewoon moest werken, ook de dag vd bruiloft.
Dus bakken in de avonduurtjes en kon ik ook niet zelf de taart vervoeren. neerzetten en decoreren. Ultieme oefening in loslaten.
Gelukkig had ik met wat kunst/vliegwerk wel de bloemen net op tijd binnen.
 
Een dag vt voren kwam 'le moment suprême': de taart opbouwen met de kwarklagen.
Dat wilde natuurlijk voor geen meter. De onderste laag kwark wilde maar niet opstijven, daardoor konden de andere lagen er nog niet bovenop.
Echt 5 min. voor ik moest werken goot ik de laatste laag uit.
God zegene de greep, 's avonds maar zien of het goed gekomen was.
En het was goed! (voor zover ik kon zien zonder de taart helemaal uit te pakken)
Toen de taart eenmaal bij het bruidspaar was afgeleverd viel er een last van mijn schouders, so far so gut!
 
 
Op de dag zelf was het weer een beetje sombertjes (enige dag vd week!), maar dat kon vanzelfsprekend de pret niet drukken.
Van het bruidspaar ontving ik enthousiaste recensies en foto's.
Voor sommigen was de hoofdtaart niet zoet genoeg, maar de bruid vond 'm perfect.
Dat was waar ik voor ging!
Door enthousiaste bruiloftsgasten was de taart, niet geheel in stijl maar wel feestvreugde verhogend, gedecoreerd.
De aanzet tot een lang en gelukkig huwelijksleven.
Van harte en bedankt voor deze grote eer!!!!!
 
proefexemplaar
 



dinsdag 5 mei 2015

Eten in vrijheid


Eigenlijk wilde ik voor Bevrijdingsdag een mooi rood-wit-blauw toetje maken, bijv yoghurt met aardbeien en blauwe bessen.
Net op tijd sjeesde ik naar de supermarkt (alleen 's ochtends open) waar echter geen blauwe bes meer te bekennen was.
Dit weerhield mij niet om een hele lading andere boodschappen in te laden.
Keuzevrijheid etc.
Thuis gaf ik een andere draai aan het vrijheidseten-thema, ik had nog een restant gebraden 'Label Rouge' kip, kip met vrije uitloop!
Perfect voor een lunchsalade op een dubbel feestelijke dag (alweer een gratis vrije werkdag).

Kipsalade

gebraden kip-restanten (vh karkas), in stukjes gesneden
1/2 stengel bleekselderij, zeer fijn gesneden
1 sjalotje, zeer fijn gesnipperd
paar radijsjes, klein gesneden
1 rijpe avocado, in kleine blokjes
1 grote el olijfmayonaise
1 el yoghurt
evt. citroen
handje basilicumblaadjes, gescheurd
peper/zout

Meng alle ingrediënten in een kom, kruid op smaak met peper/zout en een kneepje citroen. Rooster 2 à 3 bruine boterhammen en beleg ze royaal met de lekkere salade.


Geniet in vrijheid!


vrijdag 1 mei 2015

Queen for a day


Kan nog net hè? Op de dag vd arbeid.
Tenslotte heb ik genoeg arbeid verzet voor Koningsdag. Zelden zo'n moeizame aanloop gehad.
Door onze verbouwingsplannen en de oorspronkelijk slechte weersvoorspelling twijfelde ik heel lang òf ik dit jaar wel ging bakken.
Jammer genoeg moest ik toevallig ook nog de zaterdag vt voren werken, weer een potentiële bakdag exit.
Toen echter steeds meer mensen gingen informeren of ik ging staan en iemand zelfs aanbood mijn eventuele restanten op te kopen, ging ik overstag.
Zaterdagavond en de godganse zondag heb ik mij dol gebakken (normaal 3 dagen).
Niet alles ging v een leien dakje en de laatste cake (01.15 uur zondagnacht) brak bij het omdraaien zelfs helemaal open.
Gauw weer in de vorm geduwd en snel naar bed voor een korte nachtrust (tot 06.00 uur)



Gelukkig had ik de toezegging voor en geweldig plekje, groot genoeg voor taart en rommel! (wel met vreselijk house muziek)
Het bleek een dag met prima weer te zijn, beetje fris, maar met een vrolijk zonnetje.
Dit bracht veel mensen op de been. Ik begon met alleen maar rommel, maar rond 10.00 uur vroegen mensen naar taart en toen ging het los!
Ik kreeg niet eens tijd om mijn stalletje leuk in te richten, alles werd onder mijn handen weg verkocht. Af en toe stond er zelfs een rij!
Om 13.00 was alles op. Zeker 150 stukjes taart en cake!
En iedereen vond het heerlijk, dagen later kreeg ik nog complimenten.

lief hè, helemaal opgaan in je spel

Omdat het nog steeds erg druk was en ik nog genoeg rommeltjes had ben ik lekker blijven staan. Dat was een goede beslissing, nog goede zaken gedaan.
Eind vd middag toch maar eens mijn tentje opgebroken en thuis lekker met de beentjes omhoog in het zonnetje uitgebuikt.
Vermoeiend hoor zo'n Koningsdag.