vrijdag 5 februari 2016

Moeilijke zaken



Op onze nieuwjaarsborrel vielen de hapjes goed in de smaak, zó goed zelfs dat een kennis mij vroeg of ik hapjes voor haar verjaardag wilde maken.
Natuurlijk was ik gevleid en zei ja.
Minpuntje was wel dat ik voor die zaterdag had afgesproken met een verre vriendin, pluspuntje was dan weer dat zij van huis uit kokkin is (1+1=........)
Naar mate de datum dichterbij kwam bleek hoeveel hapjes er verwacht werden: 180 hapjes!!!!!
60 van elk soort (loempia's, gegrilde gevulde aubergines en roti-flapjes), ahum, dat was wel veel meer dan waar ik mee gerekend had (1/3e of zo).
Maar ja, wie A zegt...

De hapjes waren niet echt ingewikkeld, alleen maar tijdrovend.
Eerst moest er voor alles een vulling gemaakt worden, daarna gevuld en gevormd en dan nog gebakken in batches (mijn oven is niet supergroot) 
Wat een mazzel dat mijn kokkin-vriendin op bezoek was. Naast een lekkere lunch en bezoek aan een lokale brocante markt zijn wij zaterdags de hele dag af en aan een beetje bezig geweest met de hapjes.
Om een beetje kleur tussen de bruine hapjes te zetten had ik ook nog maar plakjes komkommer met tonijnsalade gefabriceerd.
Ondertussen kneep ik 'm wel, wat moest ik rekenen als kostprijs? Hadden we het niet echt over gehad.
De ingrediënten waren niet schreeuwend duur, maar een hele vrije zaterdag knutselen moet toch wel iets opleveren.
Moeilijk, dat zaken doen.

Het was een gezellige Abraham-verjaardag en de hapjes vielen wederom goed in de smaak, bijna alles ging schoon op.
Toen ze de volgende dag de schalen terug kwamen brengen gaven ze aan een mooi bedrag over te maken, en dat deden ze!!
Zo kwam alles toch weer goed, zij het dat ik het eigenlijk weer teveel vond, voelde mij bezwaard.
Voor dat geld had ik liever andere dingen gemaakt (en meer variatie waardoor het leuker toonde) en zelf hadden ze dat budget misschien ook niet vt voren bedacht. Nog maar een taart beloofd, soort tegoedbon-actie.

Moraal vh verhaal: spreek vt voren verwachting en prijs af.
Het liefst zou ik volgende keer een budget krijgen en daar dan zelf invulling aan geven. Zo kun je arbeidsintensieve hapjes combineren met grote halen/snel thuis soorten, kunnen kleur en vorm afgestemd worden en hou je zelf de regie in handen. Iedereen happy.


Van de loempia vulling had ik wat ingredienten overgehouden en al snel dwaalde mijn gedachten (maag) af naar een mogelijke Pad Thai maaltijd.
Zo gezegd, zo gedaan.
Ilja werkte een tijd bij onze lokale Thai en kreeg vaak restanten mee naar huis, op een gegeven moment kwam dat echt ons echt wel de neus uit.
Pad Thai bleef echter favoriet, hoewel bedoeld als basis zoals witte rijst vond ik het heerlijk ansich. Ultiem comfortfood, (rijste)mie slierten met sappige, bouillonerige groentes.
Mijn versie was een goede kopie van het voorbeeld, zeer geslaagd met eenvoudige middelen.
En ook nog eens glutenvrij, ik dacht zelfs even vegetarisch tot de oestersaus weer in beeld kwam. Hm, er schijn ook een vegetarische oestersaus op shitakebasis te zijn.
Speurtocht op internet naar de master recipe leverde echter een grote schok op, Pad Thai zag er in Thailand heel anders uit: geen oestersaus, geen sesamolie, geen kool, eigenlijk alleen tauge, ei en bosui, soort tamarinde-vissaus en sojasaus.
Meer een soort Indonesische bami.
Ook lekker, maar niet mijn beeld van Pad Thai.
Moeilijk, moeilijk, zulke zaken.


Hollandse Pad Thai

400 gr platte rijstnoedels (toko, AH)
1/2 spitskool, in reepjes
grote hand snijbonen (200 gr?), in smalle reepjes
1/2 zakje wortelreepjes, kant/klaar (75 gr?)
1 teen knoflook, uitgeperst
1 cm verse gember, geraspt
2 eieren, losgeklopt
(scheutje sherry)
paar (5/6?) eetlepels goede oestersaus (toko)
2 el goede sesamolie (toko)
chili-olie/sambal/tobasco
arachide/slaolie
50 gr gehakte pinda's
bosje lente uitjes, gesnipperd


Week de noedels volgens de voorschriften, liever iets korter.
Spoel koud en zet weg.
Verhit de arachide/slaolie in de wok en roerbak de spitskool kort met de snijboon, knoflook en gember. Voeg aan het eind de wortelreepjes toe.
Schuif de groente naar 1 kant vd pan en giet de geklutste eieren aan de andere kant.
Laat een beetje stollen en roer dan kapot als een roerei.
Meng de koude rijstnoedels samen met de oestersaus en sesamolie door het groente/eimengsel en verwarm alles samen.
Maak op smaak af met de sambal opties, (sherry), extra oestersaus en/of sesamolie.
Bestrooi met de fijngehakte pinda's en stukjes lente ui.
Bestrooi met gehakte pinda's.

(zeker niet vega met gesnipperde gerookte kipstukjes of garnalen) 







2 opmerkingen:

  1. Zakelijk zijn is best ingewikkeld, Gerry. Het vergt durf en doorzettingsvermogen. Maar het went, na nog een aantal van dit soort gelegenheden, begin je het door te krijgen ;-))

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hm, ik weet niet of ik wel wil dat dit mijn business wordt....
      Ben meer vd maaltijden en natuurlijk taart!
      Maar je hebt gelijk, oefening baart kunst

      Verwijderen