woensdag 15 maart 2017

Slim voor Pi(e) Day!




Gisteren was het Pi(e) day.
Want: 14 maart wordt in Amerika genoteerd als March (3). 14 (th), het bekende pi-getal 3,1415926 etc.etc.
Het duurde bij mij ook een tijdje voor bij mij het kwartje viel bij 9/11!

Goed, en op z'n Engels uitgesproken zeg je 'pai', wat klinkt als taart.
Eureka, weer een slecht excuus om taart te bakken.
Deze keer niet door mij zelf en de taart is ook niet eens gebakken.
Afgelopen week had Ilja een eetafspraak met haar 'schoonmoeder' in Utrecht.
Allebei fan van de gezonde keuken kwamen ze uit bij SLA, de hippe kleine keten waar je los kunt gaan op biologische salades, sapjes, smoothies en gezondere taarten. Hip decor en verantwoorde leveranciers.
Laaiend enthousiast kwam ze thuis, naast een heerlijke salade had vooral de rauwe chocolade taart veel indruk gemaakt.
Best wel bijzonder heeft SLA bedacht dat ze hun recepten met iedereen willen delen, ze hebben een kookboek uitgebracht.
In het Utrechtse filiaal lagen de boeken echter gesealed en kon je het niet echt inzien.
Niet voor 1 gat gevangen spiedde Ilja op Bol.com naar de prijs en evt. recensie.
Er werd een inkijkexemplaar van een paar bladzijdes getoond, laat daar nu precies het recept van de taart tussen zitten!
Screenshot etc en ze was een leuk recept rijker.
De taart moest dit weekend natuurlijk direct gemaakt worden, zondagochtend ging mevrouw aan de slag.
't Was maar goed dat ik toen nog in mijn warme bedje lag want elk keukenapparaat leek er aan te pas te moeten komen.
Hakken, blenderen, mixen, arbeidsintensief geheel (vooral het afwassen), maar het resultaat mocht er zijn.
Cremig, chocoladig en crunchy bij de bodem.
Vegan en zonder geraffineerde suiker. Zeker niet caloriearm door de gebruikte noten.

beetje slordig aangesneden met een kartelmes

Vegan choco taart

bodem:
75 gr ongebrande hazelnoten
115 gr medjouldadels, ontpit en klein gesneden
50 gr kokosrasp
mespuntje (himalaya)zout

vulling:
125 gr ongebrande cashewnoten
60 gr medjouldadels, ontpit en klein gesneden
6 el cacao (rauwe = puurder/bitter)
2,5 el agavestroop
90 ml soyayoghurt/kokosyoghurt
115 ml amandelmelk of andere veganmelk
1 tl vanille-extract
125 ml (extra virgin) kokosolie, gesmolten (au bain marie)
4 el chiazaad

evt.
extra cacao
kokosVLOKKEN

springvorm 20 cm

Laat de cashewnoten min 6 uur- 1 nacht in ruim water weken.

Vermaal voor de bodem de ingrediënten in een keukenmachine pulsend tot een soort broodkruim.
Klem bakpapier tussen de bodem en de ring vd bakvorm, verdeel het notenmengsel en duw aan tot een stevige korst. Zet weg in de koelkast.

Spoel de geweekte cashewnoten af met koud water en laat ze uitlekken.
Pureer/blender de ingrediënten voor de vulling (behalve chiazaad en kokosolie) 2 à 3 min. tot een smeuiig glad geheel. Een blender geeft het beste resultaat.
Schenk de kokosolie bij de 'room' terwijl de machine draait en roer als laatste het chiazaad erdoor.
Schenk de vulling op de gekoelde bodem en zet de taart minimaal 6 uur in de koelkast (of korter in de vriezer).
Snij de taart los vd ring voor gebruik.
Decoreer evt. met gezeefde cacao en kokosvlokken.

Dit is het oorspronkelijke recept, omdat Ilja de hoeveelheid vulling wel erg weinig vond (lage taart) heeft ze alles met 1/3e vermeerderd. Voor grote springvorm kan waarschijnlijk alles wel met 1/2 erbij of verdubbelen (taart is wel machtig)

Het is in de veganistische keuken heel gangbaar om geweekte, ongebrande cashewnoten door pureren om te toveren tot roomkaasachtige substantie, maar ik had mij er zelf nog nooit aan gewaagd.
Klonk toch niet echt heel smakelijk en ik ben ook helemaal niet vegan.
Maar 't moet gezegd worden, bij een blindproeverij zou ik gezworen hebben dat het gewoon een stevige zuivel-chocomousse was.
Heel eigenwijs (van wie zou ze het hebben?) had ze besloten minder cacao toe te voegen (klonk zo veel), maar dat was jammer. We strooiden dus maar wat over de bovenkant.
Bij gebrek aan amandelmelk ging er rijst-kokosmelk in, ook prima.
Al met al een geSLAagd experiment, een eyeopener. Einde vooroordeel.
Binnenkort maar eens een dagje gaan shoppen/lunchen.
Een blog over een lekkere taart die ik niet eens zelf hoefde te bakken, best slim voor pi-dag, toch?

 
SLA, 9 locaties in 4 steden, WEBSITE
per april het nieuwe voorjaarsmenu
met beperkte bezorgdienst


donderdag 9 maart 2017

Trots op jou!



Je houdt er van of je hebt er niets mee: Nutella®
Goed, ik dus niets, moet er niet aan denken om er een boterham van naar binnen te werken, veel te zoet en overheersend.
Ik ben sowieso niet zo'n broodmens, maar in ieder geval altijd meer voor hartig.
Lekker dikdakken (familiewoord voor stapelen) met bijv. ham, mayo+mierikswortel, rucola, avocado etc waarbij het brood bijna alleen de drager is voor al het lekkers....
Thuis zijn de zoetliefhebbers ook nog verdeeld in pro-Nutella en pro-Duo Penotti, schijnt toch weer héél anders te zijn.
Wat ik wel leuk vind: bakken met Nutella. Door het suikergehalte en de notensmaak natuurlijk een ideale basis om te gebruiken in degen of als vulling.
Type bonbon praliné!
Kijk, dàt vind ik dan wel weer lekker.
Op de website van Nutella kom je veel lekkere recepten tegen en er bestaat zelf een heel kookboek van.

We misten laatst opeens een net gekochte pot. Navraag bij alle verdachte gezinsleden leverde niets op tot Ilja (student) thuis kwam voor het weekend.
Ze dacht dat zij het als enige lekker vond..., tuurlijk, daarom kochten we een nieuwe pot.
Wij gunden haar als hardwerkende student natuurlijk haar verwenmomentje, maar niet zonder kritische (hazel)noot.
Positieve noot.
In tijdschriften kwam ik wel eens acties tegen om het etiket te personaliseren, leuk voor een geintje of een compliment.
Via de website kun je (maximaal afnemers per dag) je eigen opschrift invullen, 'Helemaal voor jou alleen' bleek jammer genoeg te lang.
Leuke actie.
Het kan nog gemakkelijker, bij de DEEN spotte ik onlangs een rekje met allemaal voorgedrukte tekststickers.
Max. 1 per pot, burgerlijk ongehoorzaam nam ik er 3 mee (kon niet kiezen).
Als kadootje kreeg Ilja haar eigen pot met 'trots op jou' label, ziet ze elke ochtend dat we trots op haar zijn. Een 'zoete' opsteker aan het begin van de (zware) dag.
Megadruk met haar moeilijke Natuurkunde-studie. Met veel up/downs en narrow escapes op weg om Natuurkunde-lerares te worden.

Supertrots op jou!!!!