vrijdag 18 november 2016

Simpel lekker



Soms struikel je over een recept en blijkt het naast heel gemakkelijk ook nog heel lekker te zijn!
Dat had ik laatst bij deze feta-spinazie dip van Annabel Langbein, über gemakkelijk, handig voor een restje feta en weer eens wat anders.
Jammer genoeg dachten ze daar thuis anders over, niemand stond echt te trappelen voor een groen geitenkaasprutje...
Gelukkig heb ik dan een enthousiaste collega die altijd nieuwsgierig is naar nieuwe smaken en ook bijna alles lust.
Omdat ik niet weken mijn dipje wilde eten nam ik voor hem wat te proeven mee.
Met zijn mond vol vroeg hij: waarom is al jouw eten zo lekker???
Kijk dan heb je mij. Simpel van geest.
Op verzoek daarom hier mijn variant op het recept dat je bijna geen recept kunt noemen.

125 gr. feta ( ik had feta met een smaakje)
grote hand verse spinazieblaadjes
klein teentje knoflook (of 1/2)
snufje peper
evt. 1 el dikke (geiten?)yoghurt
evt. olie/azijn

Pureer alles in een staafmixerbakje en voeg naar smaak yoghurt toe tot een smeerbaar geheel.
Als je het verder verdunt met (olijf)olie/azijn kun je het ook leuk als dressing gebruiken!

Origineel recept: Annabel Langbein



maandag 7 november 2016

Best OK



Een tijdje terug kreeg ik weer de befaamde doos, de 'Kroon op het Werk'-doos met allemaal mogelijk blogwaardige levensmiddelen.
Nieuw op de markt of nieuw voor Kroon (foodmarketing)
Meestal zitten er producten tussen die ik uit mijzelf nooit gekocht zou hebben, teveel prefab met veel zout/suiker.
Soms word je aangenaam verrast, zoals met deze kip cervelaat.
Ik heb geprobeerd op te zoeken wat het verschil is tussen cervelaat, snijworst, salami en  metworst, maar verder dan dat salami altijd knoflook bevat kwam ik niet.
Meestal zijn het combi's van varkens en rundvlees met een speksoort met typerende kruiden en maling.
 
Het gebruik van kip maakt de worst geschikt voor niet-varkensvlees eters (ook al niet halal geslacht) of varkensvlees-gevoeligen zoals mijn buuf. 
Algemeen voordeel is in het lagere vetgehalte, volgens Stegeman 40% minder dan vergelijkbare worsten. Per 100 gr is het nog wel 314 kcal, maar dan eet je ook meer dan een halve worst.
Inspectie van het label leerde de aanwezigheid van vit. C (E 301) en natrium en
kaliumzouten ter verkleuring en bederf.
Deze stoffen zijn onontbeerlijk voor het maken van worst, maar staan ook in een kwaad daglicht ivm omzetting in de maag naar nitrieten.
Geniet met mate (geldt voor alle verwerkte vleeswaren)
 
Ik vond de worst best smakelijk, hij smaakte 'net als anders', wat een compliment kan zijn gezien het afwijkende vetgehalte.
Lekker bij de borrel of leuk toepasbaar in een bonenschotel (cassoulet), winterse soepen en stampotten, tapas en rijstschotels.
Mogelijkheden te over, maar niet te vaak dus!
 
 
Stegeman kip cervelaat, te koop bij diverse supermarkten