vrijdag 22 juli 2016

Zomerse groet!


 
Richting de vakantie probeer ik de (koel)kast weer leeg te krijgen.
Onze gezinssamenstelling wisselt continue (man op zakenreis, kinderen bij vriendjes of werken of op mini-vakantie), variatie van 2-5 personen. Ik ben geloof ik de enige constante, altijd aanwezig!

Druk in huis bezig met poetsen en opruimen (krijgen logees terwijl we weg zijn) gunde ik mij vd week niet veel tijd om 's ochtends voor mijn werk alvast de avondmaaltijd te bereiden. Mijn (krappe) tijdschema werd niet ruimer door een plotseling ingeplande konijninenting-afspraak na werktijd.
De laatste jaren entte ik ons konijn Blackie eigenlijk niet meer in, maar nu heerst er lokaal een nieuwe variant die je heel gemakkelijk aan je schoen uit het bos meeneemt. 'k Moet er niet aan denken...

De dierenartsafspraak liep mega uit (moest opeens gips om een hondenpoot) en bij thuiskomst trof ik een verassing aan: mijn broer kwam alvast de sleutel halen en bleef gezellig mee-eten.
Ik dook nog een keer goed de koelkast in, combineerde de maaltijdopties die ik gepland had voor de volgende dagen en sloeg aan het improviseren. (loving it!)
Op een echt mediteraan tijdstip (21.00 uur) aten we uiteindelijk een zomerse maaltijd van flammkuchen, pastasalade en wraps met komkommer, mierikswortel en zalm.
Voelde als mini-vakantie in eigen land met Zuid-Europese allure.
Waarom gingen we ook alweer weg?

 

Flammkuchen

Flammkuchen deeg, Tante Fanny, AH
1/2 bekertje creme fraiche
gerookte spekjes, 100 gr
1/4 spitskool in reepjes
1/2-1 ui in ringen
1/4 rode paprika in blokjes,
1/2 tl komijnpoeder
50 gr? oude geraspte kaas
verse koriander, gehakt



Verwarm de oven op 200-220C.
Rol het kant/klaar deeg met bakpapier uit tot een grote rechthoek en leg het op een bakplaat.
Bak de spekblokjes licht krokant.
Smeer de creme fraiche uit, verdeel de uienringen, spekblokjes en paprika over het geheel.
Bestrooi met de geraspte kaas en de komijnpoeder.
Bak de flammkuchen volgens de gebruiksaanwijzing 15 min tot gaar en krokant, let op de onderkant.
Strooi de koriander erover en geniet van de zomer!

m_flamm_NL
Mijn flammkuchendeeg zat in de Foodbox van KROON OP HET WERK.
Oorspronkelijk is het een streekgerecht uit de Elzas, soort witte pizza met dunne, knapperige bodem, bijna type cracker.
Klassiek is de uitvoering met creme fraiche, spek en uien, maar je kunt er alle kanten mee op. Zelfs zoet (appeltaart-idee of  room en chocolade etc.)

Info Tante Fanny
Gratis receptenboekjes


vrijdag 8 juli 2016

Bounty-queen



Deze week ben ik een echte bounty-queen!
Ja, goed gelezen, bounty-queen niet beauty-queen!!!!!!!
Tot over mijn oren zit ik de bounty fabricage. Dit weekend 90 stuks (voor 2 klanten)
Het begon eigenlijk rond Kerst. Vanwege een vegan nichtje besloot ik een veganproof lekkernij te fabriceren.
Met gedroogde kokos, gecondenseerde kokosmelk, beetje rijstestroop en wat water maakte ik de vulling. Gedipt in pure chocolade was een goede (betere) replica van de bekende sugarloaded versie.
Groot succes.



 
Onlangs kreeg het verhaal nog een twist en een staartje.
Ik werd gevraagd voor het verzorgen van een (alweer) suiker/lactose en glutenvrije verjaardagstaart.
Afbeeldingsresultaat voor hemsley hemsley boek
De klant had ook het kookboek van de zusjes Hemsley (o.a bekend van de courgette spaghetti) aangedragen met het verzoek om 20 paradijsrepen te fabriceren.
Hm, die deden sterk denken aan bovenbeschreven lekkernijen. Kleine variant op de ingrediƫnten, maar 't idee was hetzelfde.
Veel te lang bleef ik het werk voor mij uit schuiven, stond uiteindelijk tot 01.00 uur nog te klooien met fout getempereerde chocolade.
De volgende ochtend ging het gelukkig opeens als een zonnetje en was ik netjes op tijd klaar. Niet te vaak zo doen, stress.



kokosparadijs (24 stuks)
Afbeeldingsresultaat voor santen creamed coconut

200 gr creamed kokossanten, doosje
6 el kokosolie, zacht 
3 el honing
1½ tl vanille extract 
snufje zout 
150g gedroogde kokosrasp

evt 2 el water/kokosmelk

 
200g pure chocolade (85%) 
 
Haal de in plastic verpakte santen uit het doosje, laat het plastic dicht en heel.
Leg het blok santen in een schaal en giet er zoveel heet/kokend water bij tot de santen onder water staat. Laat 10 minuten staan, kneed dan een beetje soepel. Indien nodig proces herhalen tot de santen in de verpakking vloeibaar is zonder klonten.
 
Meng in een kom de overige ingrediĆ«nten, voeg de vloeibare santen toe en roer tot een smeuiige massa. Desgewenst nog 1 Ć  2 el. water voor een nattere vulling.
Laat mengsel 10 min. staan zodat de kokosrasp een beetje vochtig wordt. Kan in een koelkast zodat de kokosolie weer iets stevig wordt (anders wordt het vormen zo'n kliederig geheel), maar zeker niet te lang want dan is het keihard.
Vorm met een eetlepelmaatschepje een balletje en plat af tot bountyvormig (of dobbelsteen of hartje....., you're the artist)
Leg op een met bakpapier beklede bakvorm en plaats minimaal 30 min. in de vriezer.
Smelt de chocolade in een kom boven heet water (au bain marie), kom en water mogen elkaar niet raken.
De chocolade smelt bij 45-50 C, zet de kom in een bak met koud water en roer tot afgekoeld naar 28C, verhit dan weer al roerend tot 32C.
 
Dip de koude/bevroren kokoshompjes 1 voor 1 in de warme chocolade en vis ze op met een langtandige vork. Schud overtollige choco eraf en plaats terug op de
 koude bakplaat. Hou de chocolade op 32C, gewoon bijwarmen.
Laat alle bounties-to-be opharden, geef ze weg, eet ze op, geniet ervan....
Koninklijke groeten.

PS. varieer met zout in chocolade, witte chocolade, drank in de vulling, nootjes erdoor etc.ect
Leef je uit in het cocoparadijs!