woensdag 28 mei 2014

Dat mag in de krant!

 
  

Ik schreef laatst al dat ik met spannende dingen bezig was waar ik nog niets over kon/wilde zeggen.
Nu, het moment is daar, (tromgeroffel.......): ik verkoop vanaf nu huisgemaakte taarten.
Klinkt heel wat, maar het houdt gewoon in dat ik op verzoek voor iedereen een taart op maat kan maken.
Gewoon zoals ik ook voor onszelf zou bakken, lekkere taarten waarbij de smaak voorop staat.
Op mijn blog heb ik een pagina aangemaakt met een paar voorbeeldtaarten, in overleg met de taarteter kan ik de taart aanpassen door bijv. ander fruit, ander meel, andere suiker, bio, etc.etc. Taart op maat.
Bakkers verkopen natuurlijk ook prima lekkere taarten, maar zeker door mijn werk heb ik toch de ervaring dat er vraag is naar eerlijke homemade taarten.
Geen E-nummers of onnodige zaken.

Nu stond ik de afgelopen jaren natuurlijk al een paar keer op de Koninginnen-vrijmarkt, maar een eigen bedrijfje is toch andere koek.
Je gaat je verdiepen in allemaal onbekende zaken als Kamer v koophandel, vergunningen, domeinnamen, advertentiemogelijkheden, progameertaal, assortiment, verpakkingsmateriaal en allemaal kosten.
Van al deze zaken wordt je niet allemaal even vrolijk.
Maar, je moet er wat voor over hebben....


De 1e actie zit in de pijplijn, zondag a.s. sta met taart op een lokaal brocante marktje. Kleinschalig van opzet, voor het eerst georganiseerd door 2 zussen die brocante-liefhebbers zijn.
Bij het woord brocante kreeg ik countryfair-visioenen en daar hoort taart bij.
Brutaal informeerde ik naar de staplaatsen, bleek er nog net 1 (vd 15) kraampje over te zijn. Ze hadden zelf nog niet aan taart gedacht, maar vonden het een prima plan.
Al pratend bleek de organiserende dame gewoon een bekende klant van de winkel te zijn, wat weer een toeval (klein dorp). Extra leuk!
Ik vind het heel moeilijk om in te schatten hoeveel ik moet bakken, hoeveel mensen komen langs èn zijn ook nog in voor taart?
Hoe alternatief moet ik bakken? Wordt het lekker weer?
Is iedereen weg ivm de Hemelvaart?
Allemaal onzekerheden.

Om de bekendheid te vergroten heb ik contact opgenomen met het lokale suffertje voor een diepte-interview.
Dat had ook nog enige voeten in de aarde, ik moest zelf een tekst opstellen, foto aanleveren (als een gek nog taart bakken) en een advertentie afnemen (daar gaat mijn winst).
Heel spannend allemaal.
Uiteindelijk is het allemaal goed gekomen, héél goed zelfs:
ik heb mijn eerste opdracht binnen!!!!!!!!!
Een oudere mevrouw (met reuma) kon zelf niet meer bakken en wilde volgende week vrijdag voor een familiebijeenkomst een homemade taart bestellen.
Prijs was niet belangrijk en ik mag zelf bedenken wat ik maak, ideaal!
(hoewel ik dan bijna niet kan kiezen)

De kop is eraf! Mogen er velen volgen......
(ook weer niet teveel anders moeten we toch echt verbouwen)
Eerst maar eens lekker bakken, morgen ga ik beslissen wat precies.
U komt toch allemaal?????????



Lees HIER evt. de tekst vh krantenartikeltje (blz 21, inzoomen)

zondag 25 mei 2014

Foodblogswap mei 2014



Deze keer heb ik het echt goed geregeld, ietsiepietsie timemanagement:
omdat ik wist dat ik afgelopen weekend en deze week maar weinig tijd zou hebben had ik al vorige week voor mijn foodblogswap gekookt.
Regeren is vooruit zien (of zoiets)

Deze maand was mij het blog Eten ♡olgens mij van Sanneke Jansen toebedeeld.
Extra leuk want zij is 1 van mijn 107 volgers op Bloglovin. Ik was daar erg door vereerd want haar blog ziet er erg professioneel uit, ze is werkzaam bij een tijdschrift en heeft een eigen column in Fashionista magazine.
Echt een heel ander niveau in de blogwereld en dan volgt ze mijn gebabbel!
Ze schrijft over leuke eetadresjes, trends, interviews, ideetjes en recepten.
Haar blog is nog vrij jong ( jul 2013), maar omdat er soms bijna elke dag iets gepost wordt bevat het toch al veel recepten.
Omdat ik de laatste tijd toch al veel blog over zoetigheid koos ik nu bewust voor een hoofdgerecht. Het is fijn dat de receptenindex foto's laat zien, maakt de keuze visueler.
Een beetje gebaseerd op producten die ik nog in huis had koos ik voor de pastasalade met kip.
Die avond was het ook nog lekker weer om buiten te eten, helemaal perfect dus.
Ook na 2x shoppen bleek ik de rucola gemist te hebben en bij de 1e fotosessie zat er ook nog geen avocado in.
Zelf zou ik nog wel wat willen sleutelen aan de salade, maar ik moest van mijn dochter Ilja zeggen dat het zo overheerlijk was!


Pastasalade met kerriekip en pesto


- Kipfilets (2 stuks)
- 500gr pasta, spiraaltje/buisjes

- 2 handen rucola of meer naar smaak
- 1 rijpe avocado
- 1 bol buffelmozzarella (2 is ook lekker)
- 150 gr zongedroogde tomaten
- 100 gr cashewnoten

- 3 lenteuitjes
- 2 tl kerriepoeder
- 4 el of meer pesto
- scheutje olijfolie en meer
- peper & zout

- (balsamicoazijn/citroensap?)
- (verse basilicum?)

Kook de pasta al dente, meng er wat olijfolie doorheen en laat afkoelen in een grote slakom.
Snijd de kipfilet in kleine stukjes, bak in wat olijfolie. Kruid met de kerriepoeder en peper/zout.
Snijd de mozzarella, bosui, gedroogde tomaat en avocado in kleine blokjes.
Scheur de rucola, pluk de kipstukjes evt. nog wat kleiner. De cashewnoten grof hakken.
Voeg alles samen met de pesto bij de afgekoelde pasta, schep voorzichtig door.
Naar smaak afmaken met extra olijfolie, (balsamicoazijn/citroensap?), (verse basilicum) en peper/zout.
Ook lekker met gerookte kip ipv verse kipfilet.
Eet smakelijk!

Oorspronkelijk recept HIER

vrijdag 23 mei 2014

Herintreedster..


Zoals ik al beschreef zaten in de #foodybox ook 2 verpakkingen Nederlandse garnalen, 1x gepeld en 1x ongepeld. (van het Nederlands Visbureau)
Hartstikke goed natuurlijk, wij houden wel van een garnaaltje.
Wijzelf dan, de kids hebben er niets mee.
De dames vinden het vieze beestjes (qua uiterlijk), Antal is niet zo vissig (heeft een aquarium), Marnix houdt zeker van garnalen maar dan  in de vorm van gegrilde gamba's in knoflookolie!
Genoeg voor 2 dus, eerst de gepelde, lekker in een rijpe avocado met een zelfgemaakt cocktailsausje.
Zonder het te weten blijk ik al jaren een officiële saus te maken, de Marie Rose.
Combinatie van mayonaise, ketchup, drank (whisky/cognac), worcestersaus en citroen. Zelf doe ik altijd 1/2 mayo/1/2 yoghurt of zure room, de citroen laat ik dan ook wel eens weg. Snufje dille is ook lekker.


Voordat we van de ongepelde variant konden genieten moest ik eerst aan de bak: garnalen pellen!
Vroeger (> 40 jaar geleden) kocht mijn moeder ook vaak een pondje grijze garnalen, als kinderen (ik tenminste) hielpen wij dan mee met pellen.
Zo kon je tenminste ongemerkt af en toe wat in je mond stoppen.
Ik vond het best altijd een leuk klusje, de bult ongepelde garnalen werd steeds kleiner en je bakje steeds voller (als je niet te veel snoepte).
Ik had er ook best wel een beetje handigheid in, knakken, voorkant achterkant, klaar!
Hmm, die vaardigheid ben ik wel een beetje kwijt, het pellen ging voor geen meter. Ik was denk ik te voorzichtig, bang om de garnaal kapot te trekken.
Uiteindelijk is het gelukt, lekker op een zacht wit bolletje met een restje saus.

Heerlijk smullen, maar die baan als 'herinstreedster' kan ik wel vergeten!



Geweldig filmpje vond ik altijd!

maandag 19 mei 2014

Inhaalmanoeuvre.


Wat een heerlijk weer zeg, zeker in tegenstelling tot vorig weekend!
We maken overuren in de zon en Antal is al met vrienden naar het strand geweest.
Ik ben een tough cookie, ik zit binnen. Alles wat ik afgelopen weekend wilde doen, moet ik nu inhalen. Zoals bloggen.
Er liggen namelijk nog wat blogjes op de to-do stapel.
Ik heb helemaal nog niet verteld over het geweldige bloggers Paaspakket (#Foodybox) dat ik gekregen heb. Tijdens de Bloggers meeting van 'Kroon op het Werk' was ons dit wel toegezegd, maar toen het kwam was het toch weer een plezante verrassing!
Onze facebook-groep zoemde 's ochtends al over een ijskoud pakket, ik wist nog van niks.
Tot de pakketpost idd. een mega grote doos kwam brengen, gevuld met grote zakken, licht gesmolten, ijs.
Hilariteit alom op facebook, sommige pakketten stonden al de hele dag bij de buurman in de gang of waren bij het postkantoor afgeleverd.
Niet zo handig, gezien de inhoud:


-gepelde en ongepelde Hollandse garnalen (Nederlands Visbureau)
-doe het zelf hamburgerpakket (THE BURGER, vleemsfood.com)
-gevacumeerde entrecote (Waterlands Weelde, natuurvlees.nl)
-TonS Mosterd
-kruidenmengsel Bob's Green Garden(simplespices.nl)
-pot olijven van Jonnie Boer (Kesbeke)

Direct aan de slag dus, het toeval wilde dat Antal en een vriendje thuis waren. Het was de middag voor de Paasvakantie.
Natuurlijk wilden zij wel de hamburger maken en proeven!


Zo stonden 2 kokkies in de keuken de iets verwaterde gebruiksaanwijzing te lezen. Een kind kon echt de was doen, de 100% Hollands rundvlees hamburger werd gebakken in de grillpan.
De gedroogde uitjes lieten ze links liggen, wel vonden ze gelukkig wel dat er verse tomaat en sla op moest.
Binnen 5 minuten hadden de heren een heerlijk broodje klaar, zéker binnen 5 minuten was het op. Samen eerlijk gedeeld.
Ik kreeg niet eens tijd voor een foto vh eindresultaat.

Oordeel vd vakjury: lekker broodje hamburger, over de saus waren ze minder te spreken (smaakte niet naar ketchup, was te zoet)
Conclusie, een snel klaar, best leuk broodje, maar we vielen niet van onze stoel.
Voor de heren was het in ieder geval wel een geweldige start vd paasvakantie!
(hoewel ze het waarschijnlijk elke dag wel lusten)


vrijdag 16 mei 2014

Een jaartje wijzer....

 
Afgelopen vrijdag vierde ik mijn verjaardag, ik zal geen getal noemen, het zijn er al best wat jaartjes. Ik ben niet zo'n goede vierder, ik sta dit jaar niet eens op de foto.
De dag begon met een gezinsontbijtje en kadootjes. Ik werd goed verwend met een hakmachientje, beslagkom van Mepal (krijg ik met deze promotie alsnog de workshop van Petit Gateau?), bonbons en het mooie kookboek van José Pizarro (Spaans, ivm onze zomervakantie).
Daarna was het rennen en vliegen om het huis nog gastproof te krijgen voor mijn koffievisite en de laatste hand aan de taart te leggen (timemanagement). Omdat er nog mensen op (mei)vakantie waren iets minder gasten, maar het was zeker niet minder gezellig.

AH droeg bij aan de feestvreugde

zó leuk, krielkip-eitjes
Weer werd ik goed gefêteerd met een boek, bakvormpjes, lunchuitnodiging, buitenplanten en eitjes van eigen leg met kookwinkel-kadobon, bloemen, tijdschriften en bioscoopbon. Ik hoef mij de komende tijd niet te vervelen!  't was gezellig met taart en veel koffie (ik dacht dat ze allemaal thee zouden drinken, onze Clooney maakte overuren)






Bij het vertrek vd laatste gasten kwamen mijn ouders. Nonstop visite dus.
Zij brachten oa. geschenken in natura, grote bos rabarber en lavas uit eigen tuin. Heerlijk! De envelop, tuinplant en keukenspulletjes waren natuurlijk ook meer dan welkom.


Weer een goed excuus voor een stukje taart, gelukkig had ik genoeg gebakken!
Meestal kunnen we op mijn verjaardag wel lekker buiten zitten, nu zeker niet.
Het begon te hozen en zelfs te hagelen, 't is half mei!!!!!
's Avonds lekker chili con carne gegeten, comfortfood.
De volgende dag zetten we het feest gewoon voort met mijn schoonouders, wederom gezellig. Die avond ook nog door naar het verjaardagsfeest van enkele buurtjes, tot in de late uurtjes. ♪♪
Zondag puingeruimd en uitgebuikt, ik word ook een dagje ouder......
Maandagochtend op de valreep nog een geimproviseerde traktatie gebakken voor mijn werk. Gelukkig was het goed gelukt, anders sta je ook zo in je hemd met 'zelfgebakken'.
Ik ga lekker nagenieten van al mijn verwensels, toch wel leuk, dat jarig zijn.....

donderdag 8 mei 2014

Vervulling van (één) van mijn jeugdfantasien.....

































Als kind heb je vaak meerdere mogelijke beroepen in je hoofd, iets wat je wel zou willen worden. Omdat je iemand kent met dat beroep of omdat je er je eigen fantasie bij hebt.
Zo wilde ik altijd graag bij een slager werken, met je handen in het vlees zitten leek mij echt geweldig.
Van een hele koe/varken mooie stukken vlees maken, naturel of lekker gekruid.
Er was echter 1 serieus ding dat mij van deze toekomstdroom heeft afgehouden: bij een slager moet je altijd veel poetsen!
En... poetsen is niets voor mij.
Einde verhaal.

Jacobshoeve
 
Deze niet geheel weggeroeste liefde herleefde toen ik in ons lokale suffertje een workshop 'zelf worst maken' tegenkwam.
Gegeven door niemand minder dan Meneer Wateetons!
Misschien niet bij iedereen bekend, maar deze meneer is een bekendheid in worstland. Hij heeft namelijk het boek 'Over worst' geschreven, een gedetailleerde handleiding over zelf worst maken. Voor fanatieke leken.
In zijn 'Worstlog' beschrijft hij al zijn worst-belevenissen (ook de Engelse betekenis).
Zijn culinaire wel en wee komt aan het licht op zijn blog en hij is de 'Lieve Mona' van de Elle Eten. (problemsolver)
Uitzoeker, ontdekker en avonturier zijn ook zijn 'middle names'.
Hoezo pizzaoven kopen, die maak je toch helemaal zelf?
Proefondervindelijk, the hard way. Toch?

Goed, met die Meneer dus, gezellig samen met de gastvrouw (vd Jacobshoeve) en 6 andere worst-wannabee's.
Hun exacte beweegredenen ken ik niet, ik miste wel een introductierondje.
Geeft instant groepsgevoel.
1 persoon 'kende' ik echter wel, medeblogster Martine.
Wij opereerden dan ook als worst-duo. Zij had zelfs wat ervaring. Nooit verkeerd.




Onder het genot van stukjes worst, stokbrood en een wijntje werden we onderwezen over technische zaken en de valkuilen vh worstmaken.
Belangrijke zaken:

hand vd meester
-MENGKOUD, zorg dat al je materiaal (vlees en molen) koud zijn, zelfs aangevroren. Bij een te hoge temperatuur verandert de eiwitstructuur van het vlees en kun je nooit meer een mooie worst maken. Werk dus ook snel.
- ongv. 1/3e v je worst moet uit vet bestaan (of vet vlees) Varken schijnt het mooiste vet te hebben, op meerdere plaatsen met verschillende kwaliteiten.
- WORDT VRIENDEN MET JE SLAGER (voor speksoorten en verse darmen)
- na het malen kun je smaakmakers toevoegen. (in ons geval venkelzaad)
 
- gebruik nitrietzout tegen bacteriënbesmetting
- overvul de worst niet, bij verhitting krimpt de darm= kans op barsten.
- (bijna) alle combinaties zijn mogelijk, leef je uit!

 De tijd tikte door, werk ad winkel: recept uitkiezen, vlees portie afsnijden (koud zetten), specerijen afwegen (beetje onhandig dat receptuur v 1 KG was en wij werkten met 1,5 KG vlees! Even opletten dus, met een wijntje op een bijna nog lege maag), koud vlees malen naar wens (grof/fijn), kruiden toevoegen en kneden maar! Niet te kort, niet te lang, precies goed. Koud zetten.
Dan eindelijk het uur U, worst maken. 
Onder enige hilariteit stroopten we een darm om het pijpje van onze gehaktmolen, stopten ons gehakt in de vulopening en  toen: 'u vraagt, wij draaien'.
Ons bord vulde alras met een 1.5 meter lange verse worst.
1 van mijn favoriet momenten vd avond was het leren draaien v saucijzen.
Very easy, maar je moet het een keer gedaan hebben.

 
De worsten zagen er geweldig uit (lekenmening), maar hoe was de smaak?
Gelukkig draaide Meneer Wateetons ondertussen voor ons een overheerlijke maaltijd in elkaar: venkelsalade, gekruide couscous en onze eigen gebraden worsten.
En het moet gezegd worden: wij waren niet het efficiëntste, snelste groepje, maar we hadden wel de lekkerste worst! (nu maakt honger rauwe bonen zoet, 't liep tegen elven en we hadden nog geen avondmaaltijd gehad, op dat moment had ik alles wel gelust!)
Er was veel teveel worst, gelukkig kregen we het overschot mee naar huis.
Kon het thuisfront ook smullen!

Het was een leerzame, goede avond. Niet my worst nightmare.
Krijgt vervolg.
Ik weet wel wat ik voor mijn verjaardag vraag........!
Natuurlijk was dit maar een simpel beginnetje, je kunt ook leverworsten maken of gedroogde worst. Daar komt veel meer bij kijken.
Ik ambieer eigenlijk gewoon dit type worst, lekker met smaak naar eigen keuze.
Hoewel ik ook wel eens overwogen heb bij de gepensioneerde slager uit mijn opa/oma's dorp de recepten van zijn heerlijk bloedworst en Groninger leverworst op te vragen. Zodat ze niet mee gaan in 't graf.
Weer zo'n idieëel fantasietje.....

 
werkoverleg
 

Ook zelf worst leren maken: bijv. bij Meneer, en bij Wild Vleesch

PS: mijn andere beroepfantasie was schooljuf worden, lijden mijn kids nog dagelijks onder!                 

vrijdag 2 mei 2014

Bijna jarig!!!!


't Is weer de tijd van het jaar, alle vogels leggen een ei etc.etc.
Oftewel, ik ben alweer bijna jarig. Bijna weer een jaartje ouder/wijzer.
Behalve met familie vind ik het altijd leuk om iets te vieren met buurtjes/vriendinnen.
Soms met een hightea, een dinertje of een borrel en dit jaar met gewoon een koffievisite. (minder taart dan hightea...)
Op vrijdag zijn namelijk vooral de buurMANNEN vrij (papadag, je weet wel, lekker lang weekend etc.) en dat geeft toch een ander sfeertje, minder roze en zoet.
Omdat het op de basisschool nog meivakantie is, komen er waarschijnlijk ook nog wat kids mee. Ik hoop op lekker weer, buiten is meer ruimte voor ons allen.

Toen ik voor Koningsdag in de Xenos aan het browsen was voor tafelkleedjes etc had ik natuurlijk een nationalistische bril op.
De tafelkleedjes werden rood-met-witte stippen en blauw-met-witte stippen en ik kreeg daardoor inspiratie voor mijn verjaardagsuitnodiging.
Ik was helemaal in luv met de kleine houten knoopjes, zó schattig!
De ministrikjes en het zelfklevende textieltape pasten er perfect bij.
Helemaal de 'Holland'-look.
Ik was zelf ook erg in mijn nopjes met mijn woordgrap, maar ik werd door mijn kids (1 in het bijzonder) keihard uitgelachen! Dat was echt wel de slechtste humor ooit! "Ga weg Mam".
Gelukkig trek ik mij daar niet heel veel van aan, generatiekloof etc.