donderdag 27 maart 2014

Foodblogswap maart 2014



Weer enige radiostilte, teveel dingen aan mijn hoofd, spannende dingen waar ik nu nog niet over kan uitweiden..........
Maar, de foodblogswap gaat natuurlijk gewoon door, de 3 vh jaar alweer!
Deze keer mocht ik iets maken van het blog 'Wolferien' van Stefanie de Wolf.
Een leuke woordspeling op haar familienaam, met mr. Wolf en kind Wolfje.
Ik neem aan dat het een Hollandse variatie is op Wolverine, een bekend (mij onbekend) superheld stripboekpersonage (X-men).  Meer waarschijnlijk is echter het gegeven dat Wolverine de Engelse naam voor de veelvraat (soort bergkat) is. Leuk gevonden! Mevrouw 'de veelvraat'.

Wolferien is een jong blog (jan'14) en heeft daardoor nog niet zoveel recepten om uit te kiezen, ook is er niet echt een receptenindex wat het zoeken een beetje bemoeilijk. (heeft ze net aangepast, mijn tip werkte)
Bewust leven en eten staan in ieder geval voorop, veel aandacht voor alternatieve zoetstoffen, koolhydraatarm en superfood.
Geheel van deze tijd dus.
Past ook wel in mijn straatje, zeker door mijn werk.
Mijn oog viel al snel op de dadelbonbons, ik speelde al langer met dat idee.
Met weinig moeite maakte ik (h)eerlijk snoepgoed, gezonde verwennerij.

Ik heb wel weer gevarieerd op het oorspronkelijke recept, niet uit principe maar bij gebrek aan ingrediënten! Zo werden chiazaadjes ingeruild voor lijnzaad, ook gezond.
Mijn versie is erg goed bevallen en door de geforceerde afwezigheid van ei zelfs vegan te noemen (mits je rijst of soja-chocolade neemt).
Weer een  ☑ !




dadelbonbons (16-18)

8 dadels
3/4 klein limonadeglas bruine amandelen
1 tl kokosolie
1 tl lijnzaad
3/4 glas kokos

chocolade
slagroom

Pureer de dadels/amandelen/lijnzaad tot een grove pasta. Mag best nog een beetje stukjes bevatten, 't is geen babyvoeding.



Smelt de kokosolie (magnetron?) en mix door de puree. Vul aan met de kokos tot een stevig geheel. Zet de mix een tijdje in de koelkast.
Vorm balletjes ter grootte van een euro. (handig met maatschepje van 1 el)


Verhit/smelt 40 gr. pure chocolade met een paar el. water. (magnetron?) Roer op temperatuur (tempreren) met een beetje slagroom of soja/amandelmelk. tot een yoghurt dikke massa. Dompel de koude balletjes 1 voor 1 in de chocolade, laat ze opdrogen op wat bakpapier.
 


variatiemogelijkheden genoeg: gebruik andere noten, andere zuidvruchten, voeg kaneel/cacaopoeder/drank! toe, dip buitenkant in cacaopoeder of kokos


Oorspronkelijk recept: hier

zondag 9 maart 2014

Lekker hapje.....

 


Wat was het een mooi weer dit weekend, bijna 20C, de warmste 9 maart ooit gemeten (sinds het bijgehouden wordt) !!!!
Heerlijk, ik heb lekker in het zonnetje zitten lezen en luieren.
Antal begon zijn 'moestuintje' (1m²) zomerklaar te maken, onkruid wieden, omharken etc.
Goed voorbeeld doet natuurlijk goed volgen, dus ik ging ook maar aan de slag. Nu de planten nog klein zijn kun je overal goed bij en met dit mooie zachte weer schiet het onkruid uit de grond.
We hadden Blackie in de ren gezet, lekker op het gras.
Toen we klaar waren met wieden hebben we hem een portie onkruid gegeven, voor hem een lekker hapje. Hij blij, wij blij!
 (en no waste)

Heel ander onderwerp, maar er zijn weer een paar leuke programma's op de tv
die ik probeer te volgen.

- Hairy Bikers Asian Adventures, 2 ruige koks toeren op de motor door Azië. BBC donderdags, BBC 2 21.00 uur
- Michel Roux's service, ongeschoolde jongeren worden opgeleid tot ober/kelner met grote nadruk op ontwikkeling van servicegevoel. BBC2, deel 5 13.10, deel 6 14.10
-James Martin Home Comforts, in zijn eigen huis kookt de kok v Saturday Kitchen comfortfood. zaterdags, BBC 2, 12.30
-Mary Berry Cooks, de grand lady van British bake off ook vanuit haar eigen huis.
maandags, BBC 2 21.30 uur

en nog héél iets anders:

- Great British Sewing Bee, enthousiaste huisnaaisters krijgen hele gevarieerde opdrachten in deze leuke competitie. Vorig jaar groot succes!
dinsdags, BBC 2 21.00 uur

Je ziet, ik heb nauwelijks tijd om in de zon te zitten!!!!



********************  Nagekomen bericht, en natuurlijk niet te vergeten de 10e editie van Great British Masterchef, BBC1, meerdere dagen, 22.00 uur (wintertijd)
Met dan aan Annelies

donderdag 6 maart 2014

Nieuw begin....


Mijn kids zijn natuurlijk al helemaal groot, te groot voor babykleertjes.
Jammer, nu hoef ik niet meer over de babyafdeling te struinen.
(en nee, ik wil nog geen oma worden!)
Ik ben eigenlijk niet zo'n babymens, maar ben wel dol op alles wat er omheen hangt: babykamers (vooral behang), kleertjes en zeker geboortekaartjes.
De kaartjes voor onze kids heb ik dan ook allemaal zelf bedacht.
Onze kennissenkring is ook ruim uit de baby's, we krijgen dus eigenlijk nooit meer geboortekaartjes.
Gelukkig heb ik mijn collega Tijl, hij is net vader geworden van zoontje Marin.
Op kantoor hangt een mooi kaartje.
Ik misgebruik hem ook dankbaar voor een leuke actie van De Ruijter, bekend van het typisch Hollands zoete broodbeleg als chocoladevlokken, hagelslag, gekleurde/vruchtenhagel, maar ook zeker van de geboortemuisjes!
Al heel lang een kraamtraditie, beschuit met muisjes: roze/wit voor een meisje, blauw/wit voor een jongetje.
Het zijn anijszaadjes (met staartje) in een gekleurde suikercoating.
Anijs schijnt de zog (borstvoeding) te stimuleren.
Dat hebben we gelukkig niet meer nodig, maar we zijn nog steeds muisjes-liefhebber.


De Ruijter heeft een facebook-actie op poten gezet waarbij je een gepersonaliseerd verpakkingshoesje kunt bestellen, dus met de naam vd nieuwgeborene!
Leuk als kraamkadootje.
Als je over een facebook-account beschikt kun je op deze link de naam en geboortedatum invullen. (zonder facebook hier ). Je liked autmatisch de facebookpagina.
Kosten 2,75 voor alleen de hoes òf 7.75 voor hoes en pakje (kun je dus goedkoper zelf aanschaffen, winkelwaarde pakje 1.54)
Je kunt natuurlijk ook het adres vd nieuwbakken ouders opgeven.
Na 2 dagen had ik het al in huis, in een mooie blauwe plastic envelop.


Bij het openvouwen vh platte hoesje ontstaat wel snel een valse vouw (net naast de gezichtsbepalende hoek) en zelfs een klein scheurtje.
Jammer, het hoesje is ook het krapst juist aan de kant waar het strooituitje zit.
Ontwerpfoutje.
Toch, een hele leuke actie!
Ik weet alleen niet of mijn zeerbewuste, gezondetende, alternatieverige collega wel gecharmeerd zal zijn van dit zoete cadeau.
Maakt mij eigenlijk ook niet zoveel uit, ik heb er al veel plezier aan beleefd.



Een leuke variant als echt geboortekaartje:
(let op de ingrediëntenlijst en consumentenservice-info)

Verkrijgbaar via supergeboortekaartjes.nl