donderdag 27 februari 2014

Foodswap februari 2014

 
't Is weer tijd, de hoogste tijdvoor de foodblogswap (feb. 2014).
Ik was erg in mijn nopjes met het toegewezen blog: Baksels.net van Mannin.
Deze actieve Friese dame houdt van bakken: koekjes, taarten, brood en andere lekkernijen.
Ze bakt ook op bestelling en geeft sinds kort zelfs workshops! (misschien is dit mijn rolemodel?)
Een blog dat precies in mijn straatje past dus.

Verlekkerd bladerde ik door de receptenindex, alles klonk lekker.
2 recepten schreeuwden echter extra hard:
- de hazelnootschuimtaart, altijd al een grote favoriet.  Hazelnootschuim met mokkacreme, jammie.
Zou zelfgemaakt nèt zo lekker zijn als de 'hazelino' van bakker Gosselaar (Assen)?
- bokkenpootjes, jeugdsentiment en nog altijd zeer favoriete koekjes.
Toen ik 17 was (middeleeuwen) heb ik 1 zomer vakantiewerk gedaan in de koekjesfabriek van vd Heul in Assen. (nu Aviateur, vestiging wordt bijna gesloten). Het was een mooie zomer en door de ploegendiensttijden (6-13 of 13-19) kon ik altijd uitslapen, doorfeesten of naar het surfstrandje gaan. Goeie tijden!
Werken aan de lopende band was wel een eyeopener voor arbeidsethos, medewerkers verlieten af en toe hun werkplaats om naar het toilet (= roken) te gaan, zat je daar als beginneling. Alles wat je niet bij kon houden viel aan het eind vd band in grote bakken, basis voor kletskopjes. Ging mij aan het hart, hadden de vaste medewerkers geen last van.
Bokkenpootjes waren een drama om in te pakken, per vakje moest je 7 koekjes er instoppen. De hal rook verstikkend zoet en de band ging snel. Mijn liefde bekoelde snel. 
Het was ook ontluisterend te ontdekken dat exact de zelfde koekjes met verschillende folie's werden verpakt. Zó was het een Jamin-koekje en zó een huismerk Albert Heijn (verzonnen voorbeeld). Volksverlakkerij ten top!
Wel mocht je op vrijdagmiddag 2 pakken koekjes mee naar huis nemen, Bijzondere arbeidsvoorwaarden.

Mijn hart ging uit naar de schuimtaart, maar ik zag op tegen de benodigde hoeveelheid suiker en boter, en dan nog zonder verjaardag of zo.
Heb wel alles in huis gehaald, komt nog wel een keertje.
Ik ging dus voor de bokkenpootjes.
Lastig om in te pakken, ze bleken ook best lastig om te maken!




Bokkenpootjes (+/ 20 stuks)

Ingrediënten:
Voor de koekjes:
80 gram kristalsuiker
125 gram eiwitten (3 à 4 eieren)
20 gram kristalsuiker
30 gram bloem
180 gram broyage (90 gram amandelpoeder/meel + 90 gram suiker)
50 gram amandelschaafsel
ongv. 220 gram chocolade, mix puur/melk
 
Voor de vulling:
50 ml water
70 gram kristalsuiker
10 ml likeur naar keuze (bijv. marasquinlikeur)
250 gram marsepein (Dr. Oetker)
 
Werkwijze:
 

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Spreid 80 gram suiker uit op een met bakpapier beklede bakplaat.
Zet in het midden van de oven, 5 min.
Ontvet gardes en kom met citroen en klopt de eiwitten tot schuimig.
Voeg beetje bij beetje de 20 gram kristalsuiker toe.
Als het schuim mooi stevig is geworden, de verwarmde suiker beetje bij beetje onder voortdurend mixen toevoegen.
Klop tot een zeer stevig schuim dat klaar is als het in pieken blijft staan.
Meng de bloem met de broyage.
Spatel dit voorzichtig door de opgeklopte eiwitten.

 

Bekleed een bakplaat met bakpapier.
(misschien lijntjes trekken op het bakpapier en ondersteboven keren)
Doe een glad spuitmondje met een doorsnede van 8 mm in een spuitzak en vul de spuitzak met het eiwittenmengsel.
Doe de zak niet te vol, door de warmte van je handen zal het mengsel minder luchtig worden.
Spuit streepjes van ongeveer 5 cm lang op minstens 2 cm afstand van elkaar op de bakplaat.

Evt. in porties bakken (bij mij 2x)
Bestrooi de streepjes met het amandelschaafsel.
Bak de koekjes in 12-15 minuten in het midden van de voorverwarmde oven tot ze héél lichtbruin zijn.
Laat de koekjes op de bakplaat afkoelen en bak de eventuele volgende portie.
Maak de koekjes voorzichtig los als ze afgekoeld zijn.
 

Maak een suikersiroopje door het water en de suiker aan de kook te brengen tot de suiker opgelost is. Laat redelijk afkoelen.
Voeg de likeur toe.
Verdeel de marsepein in kleine brokjes en voeg toe aan de siroop.
Roer nu net zo lang tot je een gladde, spuitbare massa zonder klontjes hebt.Doe een glad spuitmondje met een diameter van 10 mm in de spuitzak en vul deze met de marsepeinmix.
Spuit een dun streepje vulling op de gladde kant een koekje en druk er vervolgens voorzichtig een tweede op met de gladde kant naar de vulling toe.
Herhaal dit tot alle koekjes gedaan zijn.
 

Breek de chocolade in kleine stukjes.
Doe 2/3 van de chocolade in een schaaltje en hang deze boven een pannetje met water, verwarm het water. (het schaaltje mag niet in aanraking komen met het water)
Verwarm onder voortdurend roeren de chocolade tot max. 45 graden (kookthermometer) en laat alle chocoladeblokjes smelten.
Haal het schaaltje van het pannetje af.
Blijf de temperatuur meten terwijl je de overige 1/3 van de chocolade toevoegt.
Blijf roeren en zorg dat én alle toegevoegde chocolade smelt en de temperatuur op 31 graden Celsius uitkomt. Dit heet tempereren, afgekoeld is de chocolade knapperig en glanzend. 
Als de chocolade te koud wordt, kun je het schaaltje weer even boven het pannetje water hangen en bijwarmen tot 31 graden Celsius.
Dompel de uiteinden van de koekjes in de chocolade en laat de bokkenpootjes met chocolade stollen op een rooster.
 

En toen was het donker....., kon ik geen mooie foto's maken, mocht niemand een koekje proeven. Er is nog nooit zoveel gezeurd om een koekje!
En toen het de volgende dag eindelijk mocht: viel het tegen....
Ze zagen er prachtig uit, waren krokant-taai, maar ondanks alle gebruikte suiker was het koekje niet heel zoet, de chocolade  te puur en misschien het laagje te dik.
De pure chocolade overpowerde de bijna neutrale koeksmaak.
Oorspronkelijk schijnt abrikozengelei als vulling gebruikelijk te zijn geweest, lijkt mij niet verkeerd.
Ik miste iets fruitigs zoet, paar druppeltjes oranjebloesemwater door de marsepein is misschien een goed idee, of grand marnier.
Waarschijnlijk ben ik gewoon teveel verpest door de goedkope smaak van de supermarkt-versie.

Ik ben blij dat ik ze gemaakt heb, weer een ervaring rijker.
De hazelnootschuimtaart roept nog steeds keihard. Ik ben jarig in mei, dat is het al bijna, toch...toch..?


vrijdag 14 februari 2014

Een ♥tig soepje!


 
Valentijnsdag 2014!
Ik had mij voorgenomen iets überkitsch te maken, maar nu is het 14 februari en ik heb niets in de pijplijn.
Door andere bezigheden (nog steeds vakantiehuisjes) heb ik mij niet goed in de materie verdiept.
Dus geen recept voor iets met veel chocolade en/of aardbeien, roze koeken of champagne-cocktails.
Wel heb ik nog een receptje voor een lekker soepje liggen, een tig soepje!
Doet het vast ook goed bij je Valentijn.


Eentig soepje

3/4e van een redelijk kleine pompoen, ontschild en in blokjes
olijfolie
1 blikje tomatenblokjes
3 bouillonblokjes (groente/kip/rund)
1.5 liter H2O (water)
1 ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, gesnipperd
stukje gember (1 à 2 cm)
laurierblaadje
1/2 bosje peterselie, fijngesneden
zout, peper
1/2 blikje kikkererwten
1 bakje spekblokjes
200 gr soepgroenten
evt. beetje maggi


Roerbak de pompoen, knoflook, gember en uistukjes in een beetje olie, voeg dan het water, het laurierblaadje, de bouillon en tomatenblokjes toe.
Laat alles aan de kook komen en minstens 30 min. sudderen tot de pompoen lekker zacht is.
Vis het laurierblad eruit.
Pureer de hete soep.
Bak de spekblokjes semi-krokant en voeg samen met het bakvet toe aan de soep.
Laat de soepgroenten, kikkererwten en peterselie 10 min. meewarmen in de soep.
Maak op smaak met peper/zout/maggi.


Op school werd er natuurlijk (commercieel) wel aan Valentijn gedaan, Antal had een Valentijns'bal' en Ilja kreeg een lolly van haar vriendinnen. (er gingen ook rozen rond).
Antal was bijna nog de 'belle van het feest' met zijn hartjes zonnebril (met ledlampjes) en zijn (kadoverpakking)strik op zijn/mijn witte blouse.
Hij werd overtroffen door een zelfgemaakt cupido-kostuum, eerlijk =eerlijk!

zaterdag 8 februari 2014

Slimme herfstige knolselderij-tomatensoep


Vorig jaar heb ik de knolselderij ontdekt en ik ben nu een hele grote fan.
En dan heb ik het niet over de erwtensoep (niet mijn favoriet).
Knolselderij is zo gemakkelijk inzetbaar in roerbakschotels, lekker geroosterd in de oven met andere wintergroenten, gemixt met aardappelpuree (minder koolhydraten), rauw in salades, in de bami, pasta's en ook vaak in de soep!
Zoals dit weekend, ik moest werken, de helft was niet thuis dus tijd voor een gemakkelijke maaltijd. Tomatensoep met restjes groenten en gevulde wraps.
Echt zaterdagavondeten, simpel, voedzaam en de koelkast ruimt op!

knolselderij-tomatensoep (3 liter)

1/2 knolselderij, geschild, in blokjes
1 ui, gesnipperd
1 teentje knoflook
hand peterselie, stengels en blad
1 medium wortel, blokjes
0,5-1 rode paprika, blokjes
hand broccoli, kleine roosjes
2 à 3 blikken tomatenblokjes op sap
(scheutje gembersiroop)
bouillon 1,5-2 liter (blokjes?)
snufje tijm
snufje oregano
peper/zout
olijfolie
laurierblaadje
 
Fruit de ui en rode paprika in wat olijfolie. Bak daarna de knolselderij en de knoflook lekker mee. Voeg de tijm, oregano, laurierblaadje, peterseliestengels in stukjes, bouillon en de tomatenblokjes toe. Breng het geheel aan de kook en laat daarna 20-30 min. pruttelen tot de groenten boterzacht zijn.
Vis het laurierblaadje en een grote soeplepel groenten uit de pan en pureer de rest met de staafmixer tot een glad geheel. Voeg de soeplepel gekookte groenten weer toe samen met de verse groenten. Kook het geheel nog 10 min. tot de nieuwe groenten beetgaar zijn. Op smaak maken met peper/zout en evt gembersiroop (als het te zuur is) en verdun naar wens met extra water/bouillon.
Serveren met verse, gesnipperde peterselie.

Knolselderij is ook nog eens een hele gezonde groente, het bevat vit. C, weinig koolhydraten, vit. B11 (foliumzuur) en een naar het schijnt unieke combi van calcium/magnesium/ijzer (voor een goed bloeddruk en sterke botten). Tevens bevat het choline, deze stof kan ontgiftend werken, is cholesterolverlagend en kan een positieve werking hebben op de hersenen/geheugen. (ik ben ook echt véél slimmer geworden de laatste tijd!!!!!)
De latijnse naam is Apium, wat zou wijzen op apex (hoofd). Vers geraspte knolselderij zou vermindering van epilepsieaanvallen bewerkstelligen. 

Desalniettemin: mijn kinderen vinden gepureerde soep echt heel erg vies.(erfelijk, het is de hoofdreden dat ik erwtensoep zo vies vond/vind). Om hen tegemoet te komen heb ik dus maar een deel vd knolselderij gepureerd. Ze vonden het nog steeds verschrikkelijk. Ik zelf vond het een hele aangename soep,  door de knolselderij extra voedzaam en zacht zoet/aards. Ingedikt zou het ook een prima pastasaus kunnen zijn.
Gelukkig voor de kids is er op zaterdagavond ook altijd chips en gingen ze dus niet geheel hongerig (en iets slimmer) te laat naar bed!

vrijdag 7 februari 2014

Time for tea!


Bij ons in het dorp had je een leuke gelegenheid, 't Oude Theehuys' genaamd.
Gevestigd in een schattig oud boerderijtje op het terrein van een psychiatrische instelling.
't Was blijkbaar tijd voor schaalvergroting want recent zijn ze op hetzelfde terrein naar een groter pand verhuisd, met als nieuwe naam 'De Oude Keuken'.
(het was ook echt ooit de instellingskeuken)
De initiatiefneemster en uitbaatster is een goede kennis en ik werd uitgenodigd voor de officiële opening.
Wat neem je dan mee als kadootje, bloemen zullen ze genoeg krijgen!
Ik had eerst de neiging iets lekkers te bakken, konden ze het ook nog verkopen.
Ik weet echter dat ze uit principe alleen gebak voeren van een sociale werkplaats en dat is natuurlijk zeer lovenswaardig.
Toch zag ik hier een kans om weer iets van mijn 'to do' lijstje te strepen: theezakkoekjes.

Zandkoekjes gemaakt in de vorm van een theezakje, gedipt in chocolade met een leuk zelfgemaakt labeltje eraan.
Aangezien ik van 0 of 100 ben moest het plaatje natuurlijk helemaal kloppend worden gemaakt met een theeblikje als cadeau-doosje.
Een korte speurtocht op Marktplaats leverde al snel het gewenste exemplaar op, precies zo eentje als mijn oma vroeger had. (mijn moeder heeft 'm nog bewaard, schijn ik te kunnen erven).




Koekjesrecept geplukt van internet, natuurlijk een beetje opgepimpt en toen kon ik aan de slag.
Ik moet zeggen, 't viel best een beetje tegen, meer werk dan ik had voorzien.
Ik wilde eerst proefkoekjes bakken, maar al snel besloot ik dat dit het gewoon ging worden.
Labeltje ontwerpen (logo verknipt), printen, knippen, deeg maken, mal maken, deeg uitrollen, koekjes uitsteken, gaatjes uitsteken, stokjes breken, koekjes bakken, in chocolade dopen, labeltjes aan touwtjes maken, touwtjes aan koekjes maken, doosje bekleden, koekjes er in, 100 foto's, KLAAR!!!!!!
Mocht ik ze ooit willen verkopen dan worden het hele dure koekjes!


Door mijn veranderingen aan het recept reageerde het deeg anders dan verwacht, ze groeiden in de lengte/breedte. Niet meer elegante theezakjes, maar boertige broertjes.
De chocoladeganache bleef door de kokoscreme enigszins kwetsbaar, de opgestapelde koekjes plakten deels aan elkaar. Met een beetje terugduwen en plakken redde ik wat er te redden viel. Het blikje dus maar gevoerd met bakpapier en ook tussen de koekjes kwam een laagje.
Toch ben ik zeer tevreden over het eindprodukt, het koekje was erg lekker, de labeltjes precies zoals ik voor ogen had en in het blikje helemaal het perfecte plaatje! De ontvangster was verrukt:
Missie accomplished!


Theezakkoekjes

100 gr roomboter
50-75 gr witte basterdsuiker
200 gr bloem (of 150 + 50 gr amandelmeel)
snufje zout
2 tl oranjebloesemwater
1 tl vanille-extract

reep pure chocolade (70 %), 100 gr?
scheutje water/melk
klontje kokoscreme (santen)

keukentouw
labeltjes, dubbelgevouwen. Denk er aan dat je dus 1 deel op de kop print!

Rasp de boter en kneed met de overige ingrediënten tot een lekker deeg.
Plat tot een schijf en bewaar min. een 1/2 uur in de koelkast.
Verhit de oven tot 170 C.
Rol uit (4 mm?) en snij met de mal koekjes uit. Rol restjes deeg steeds weer plat voor extra koekjes. Maak met een sateprikker /achterkant mes gaatjes in de kop vh koekje.(Niet te hoog ivm scheuren)
Breek de sateprikker in hele kleine stukjes (1 cm) en plaats een stokje in elk gaatje. Zet de bakplaat in de koelkast (15 min.)
Bak de koekjes 20-30 min, blond/goudbruin.
Uit de oven zullen ze opharden. Verwijder de stokjes en laat de koekjes geheel afkoelen.

Smelt de chocolade met het water en evt. de kokoscreme, roer tot een glad papje. Giet in een bakje/glas zodat het ongv. 3 cm. diep is. Laat de ganache afkoelen tot minder vloeibaar.

Breng in de vouwnaad van de labels wat lijm aan en plak hier de laatste cm vd touwtjes in.
Bevestig aan elk koud koekje een touwtje en dip stuk voor stuk 1/3e in de ganache, laat overtollige chocolade er goed af druipen. Leg op de rand van een rooster.
Verpak nadat de chocolade helemaal gestold is, evt met bakpapiertje ertussen!