dinsdag 9 juli 2013

Schoolvakantie.....


Het schooljaar 2012-2013 is voorbij!
De laatste loodjes wogen soms zwaar, maar ze zijn gelukkig allemaal overgegaan.
Ik hoop echt dat een niet nader te noemen persoon geleerd heeft dat er gewoon het hele jaar gewerkt moet worden!!!!!!!
Voor Antal was het een extra speciaal jaar, als groep 8'ter.
Hij is nu 'lagere school-kind' af.
En ik heb alleen maar 'middelbare school-kids', weer een fase afgesloten.
Na de Cito-toets werd er niet echt meer veel gedaan, schoolkamp en nog meer uitstapjes.
De laatste week heeft Antal alvast getrakteerd voor zijn verjaardag (10 aug.),
misschien wel de laatste keer ever. (daar gaat mijn inspiratiebron)
Ik had ooit een cake-ijsjesbakblik gekregen en die kwam nu goed van pas.
't Was natuurlijk weer veel meer werk dan voorzien, maar het resultaat was leuk en lekker.


De laatste schooldag was op een woensdag, gelukkig kon ik er op mijn werk even tussenuit piepen om hem voor de laatste keer naar buiten te zien komen.
Traditiegetrouw hadden alle overige leerlingen een erehaag op het plein gemaakt waardoor de groep 8'ters hun 'vrijheid' tegemoet renden, sommigen natuurlijk zelfs 2x. Ik liet bijna een traantje.




's Avonds was het echte afscheid met de eindmusical, Antal had 1 vd hoofdrollen.

De juf had de musical zelfgeschreven en de juiste typetjes gecast, Antal was dan ook een bijdehand betwetertje!
Na de musical was er nog een gezellig samenzijn voor de ouders en de kids.
Ook werd het groep 8-kado aan de school gegeven, de kids hadden met een paar ouders (oa een hovenier en kunstenaar) samen een geweldig bankje gemaakt.
Kan zo de markt op.


stukje vd bank


Toen was de koek echt op, hij kon gaan genieten van een extra lange zomervakantie.
Veel lummelen en hangen waarschijnlijk, bijna een echte puber!



8 jaar geleden, groep 1

nu, eind groep 8


donderdag 4 juli 2013

kippige curry




Wij houden allemaal wel van een lekkere curry, vol , niet te pittig maar met veel smaak.
Gemaakt met alleen groenten, met rundvlees, vis of kip, alles is lekker.
Mijn husband heeft ooit een kookboekje gekocht met 100 curryrecepten en hij maakt vaak een romige curry met kip, pittige kruiden, yoghurt, gebonden met gepureerde cashewnoten.
Afgelopen week heb ik daarop vrijelijk gevarieerd en ik was erg enthousiast over het resultaat!
Natuurlijk met een overload aan groentenen en lekker bij kleffe pandanrijst,  (jasmijnrijst).
Het is zo leuk om je eigen currypasta te maken, je kunt eindeloos variëren en het ruikt direct al heerlijk.
Ik was vergeten koriander te kopen en nam een gok door gekregen lavasblad (maggiplant) te gebruiken.
Gelukkig pakte dit goed uit, de aromatische zilte bouillonsmaak (maggi!) gaf de curry een lekkere ondertoon.
De cashewnoten had ik eerst kunnen roosteren voor een nog diepere smaak.

kippige curry (6+ pers.)

Maak een currypasta door de volgende ingrediënten te pureren in een staafmixerbakje: 
1/2 rode peper,
1/2 ui,
1 grote teen knoflook,
1 grote hand (geroosterde) cashewnoten,
zout,
stukje geschilde gember (1 cm),
handje lavas/koriander.
De structuur van je pasta bepaalt de structuur van de saus!

Roerbak de pasta op niet te hoog vuur in wat olie en voeg na 5 min. toe:
3 a 4 keffir lime leaves,
1/2 blik kokosmelk,
1/2 bouillonblokje,
1/2 el kerrie,
500 gr. gesneden kippedijenstukjes
en een scheut water.
(evt. blokjes aubergine )

Laat alles 15 min. lekker pruttelen.
Dan kunnen de redelijk grofgesneden groenten erbij:

2 middelgrote rode paprika's.
1 stengel bleekselderij,
1/2 courgette
de stengels van 1 struik paksoi
met misschien wat extra water in 10 min.beetgaar laten worden. 

Na 5 min.1 doosje schuingesneden sugarsnap-stukjes en het gesneden blad vd paksoi toevoegen..
Afmaken met zout/vissaus en misschien wat sambal en/of citroen.
Lekkerrrrrrr.