donderdag 28 februari 2013

Memory lane voor Foodblogevent van Februari



samen poffertjes eten bij oma, ik 2e v links

 't ken nog net: meedoen aan het foodblogevent van februari.
Deze keer met wel een heel intrigerend thema: bedenk met wie je fictief een dinertje zou willen hebben, wat je zou eten en waar je het over zou hebben?
Hmm, dat is best een lastige, ik ben niet zo van de fantasie (of sla direct door).

Ik zag leuke tafelgesprekken voorbij komen, met popsterren, wetenschappers, idolen, sommige reeds lang overleden.
Zelf dacht ik het eerst aan mijn oud-huisgenootjes uit Den Haag, ik werkend bij het reisburo, zij alle 3 voor het eerst op kamers voor hun opleiding.
't was een mooie tijd (ik was nog geen 20), veel gelachen, soms ook gehuild.
Ik at niet altijd met hen mee omdat ik toen al graag zelf bepaalde wat er op het menu stond. Wel keken we altijd samen GTST (was toen net nieuw!) en mocht ik van mijzelf mijn enige sigaret vd dag roken (had mijn pakje ter bewaring aan hen gegeven, calvinistisch hè?).
Toch wil ik niet fictief met hen dineren, ik moet het eigenlijk gewoon in real life organiseren. Hoe zou het met hen zijn?  
Sommigen heb ik daarna alleen nog op bruiloften/kraamvisites gesproken, ik weet dat eentje mijn blog regelmatig leest en trouw hele leuke kaartjes stuurt. Zelf heb ik haar adres niet meer, beetje eenrichtingsverkeer dus, sorry Eefje.

in vol ornaat
Met hen kan fictie dus gewoon werkelijkheid worden.
Een dinertje met mijn oma behoort echter niet meer tot de mogelijkheden, zij is in 1996 overleden, 89 jaar oud.
Mijn oma, de moeder van mijn moeder, was een echte oma-oma.
Precies zoals je je bij een oma voorstelt, zacht, lief, geïnteresseerd en enthousiast. Ik weet nog dat zij het altijd zag als je nieuwe kleren aan had. (voelde zo speciaal).
Mijn moeder was de 1 na jongste van 8 kinderen, ik heb veel neefjes en nichtjes. De meesten woonden in het Noorden en het was gewoonte om bijna elke zondag naar opa/oma te gaan. Zó gezellig, hutten bouwen op zolder (gordijnen over waslijnen), verstoppen in de schuur, foto's kijken etc.etc


elke verjaardag kwamen ze op visite, rechts mijn andere oma
ik naast mijn oma
Mijn oma was een laag opgeleide (alleen lagere school?) plattelandsvrouw met een grote nieuwsgierigheid naar de wereld om haar heen.
De voertaal was Gronings, maar mijn oma kon ook Hollands (zoals wij het noemden), mijn opa kon niet eens een gesprek houden met zijn kleinkinderen uit het Westen!
Als ze een woord niet kende zocht ze het op in het woordenboek, elke dag een nieuw woord leren was geloof ik ook iets van haar.
Ze deed kruiswoordpuzzels en las eindeloze streekromans. Ze was een echte glimekster, voorliefde voor alles dat blonk of glom. Denk aan theekopjes, vazen, koffielepeltjes en sieraden.
Mijn oma hield van reuring, ze zwaaide naar iedereen die voorbij liep en haar mooie planten in de vensterbank bewonderde. Ze was goed met alles dat groeide en bloeide. Tot op hoge leeftijd bezocht ze 'oude' mensen in het bejaardenhuis voor een praatje.
Ze was wel een krakende wagen, gevolg van een auto-ongeluk met een onverzekerde rijbewijsloze weggebruiker. Ze kon haar hoofd niet lang naar beneden houden, haar boeken had ze op een lessenaar voor zich. Ik heb nog lang de laatste trui bewaard die ze met veel moeite voor mij breide.

Op eetgebied was ze ook vooruitstrevend, ze gebruikte slasaus bij de sla (ipv edik, gronings voor azijn). Dat scheen best bijzonder te zijn op 't platteland. Mijn opa weigerde zijn hele leven groente te eten, hij was geen konijn.
Voor hem dus alleen aardappelen met een klein stukje vlees en veel jus. Lekker proezen (prakken) met zijn 2-tands vorkje (3e was afgebroken), opa was een nuchtere, praktische Groninger.

Goed, de gast is bekend. Wat staat er op het menu?

Allereerst een borrel- (voor mij een wijntje, voor oma een advocaatje of boerenjongens) hapje: natuurlijk de heerlijke Groningse grove leverworst, zoete ongebakken bloedworst en stukjes verse worst van Slager Wieringa.
Na het overlijden van mijn opa/oma zijn wij nog vaak speciaal omgereden om flink in te slaan. Toen de slager er ook mee stopte kreeg ik echt de neiging om de recepten op te vragen (voor ooit!???), niet gedurfd.

Vervolgens een soepje, wij kregen bij oma altijd heldere groentesoep met veel vermicelli en balletjes. Gewoon lekker.

Als hoofdgerecht natuurlijk omavlees, mijn oma had vaak langzaam gesudderde braadlappen, heel intens van smaak.
Wij noemen thuis draadjesvlees nog altijd omavlees, vaak is het dan een soort hachee.
Met sperzieboontjes en kruimig gekookte aardappeltjes. Haar grote oranje gietijzeren braadpan gebruik ik nog bijna elke dag! (update 2017, pan spijtig exit)
Wijn komt er denk ik niet bij, mijn oma is nu misschien al teut van haar aperatief-neutje.

Waarschijnlijk sluiten we af met een toetje, ik moet zeggen dat mijn oma geloof ik niet zo'n zoetekauw was. Ik herinner mij alleen schepijs of krentjebrij/watergruwel van Bessola. En tuttifrutti of abrikozen met slagroom. Een nachtje geweld op de verwarming en aangebonden met aardappelzetmeel, beetje zoet, beetje zuur. Hoorde eigenlijk als compote bij de hoofdmaaltijd, maar dat vonden we vies, zoet bij warm eten.

ik en oma
Ondertussen kletsen we natuurlijk over het dagelijkse leven, daarboven en hier op aarde. Hoe het alle kinderen/kleinkinderen en achterkleinkinderen vergaan is.
We zijn allebei kletskousen dus dat gaat wel lukken. We bedenken misschien wel een leuk gezamenlijk uitstapje. Mijn oma wilde altijd overal naar toe, maar mijn opa sliep het liefst in zijn eigen bed. Beperkte actieradius dus.
Toen mijn opa overleed was ze al te oud en had ze ook de interesse verloren.
Zeker de laatste jaren heb ik mijn oma veel te weinig bezocht, ik woonde in het Westen op kamers, werkte en had verkering. Als we 'thuis' waren zat de tijd al vol met ouders en vrienden, het ontbrak ons aan zin om nog 60 km v.v te rijden.
Daar heb ik nu natuurlijk spijt van, zeker nu ik zelf ook ouder wordt (poehpoeh, hèhè). Door het schrijven van dit stukje besef ik weer eens hoe zo'n leuke oma ik had.
Berouw komt met de jaren! Of was dat nou verstand?

Bedankt Gereon voor de aanleiding tot deze overpeinzing, ik heb lekker alle fotodozen weer eens overhoop gehaald (heb tot mijn schaamte eigenlijk geen goede foto's van mijn oma) en een heerlijk nostalgisch middagje gehad!


 

dinsdag 26 februari 2013

Kaneelbrood van Levine


Tijdens de vakantie lukt het mij nooit om te bloggen, ik kom niet in de writersflow met alle kids thuis.
Lekkere dingen koken en bakken lukt natuurlijk juist extra goed, genoeg fan's aanwezig!
Ik heb een paar pogingen gedaan om no knead brood te bakken, Antal maakte lekkere appelcumble-cupcakes, Ilja hield weer eens een hightea met vriendinnen en ik heb een zeer in de smaak vallend kaneelbrood gebakken.
Het werd letterlijk onder mijn handen weggegeten!
Het recept komt van de website van Levine en ook Caroline heeft er al eens over geblogd. Een winner dus!
Het was even werk, maar dan heb je ook wat. Zelf ben ik vooral blij dat ik weer eens met gist aan de slag ben geweest, ik blijf toch altijd nog een beetje bang voor de kans op mislukkingen.
Uiteindelijk ging de bakvorm pas om 22.00 uur 's avonds de oven in, dat was geen bezwaar voor de aanwezige kids, zij bleven gewoon nog wel even langer op om een stukje te proeven! Wat een opoffering!
Eenmaal na het bakken vond ik het brood hier/daar nog een beetje te zacht (ongaar?) en heb het laten nagaren in de warme oven.
De volgende dag vond ik het brood juist weer te droog (make up your mind!!) en realiseerde me dat de zachte plekken waarschijnlijk gewoon de nog warme botervulling was. Volgende keer dus minder eigenwijs zijn!
De kids vonden het brood nog steeds ERG lekker, er was zelfs zoveel van gegeten (uit de oven gejat) dat ik 's middags na mijn werk nog maar met moeite een leuke foto kon maken.
Het oorspronkelijke recept is voor 2 broden, 1 leek mij ook wel mooi, daar was natuurlijk later niemand het mee eens! 
Ik heb walnoten en rozijnen gebruikt omdat ik die voorhanden had.

Op de website van Levine vind je een gedetailleerde handleiding met duidelijke foto's. Als bijna prof ziet haar brood er natuurlijk veel mooier uit.
Misschien omdat ik het deeg met de hand moest kneden (minder luchtig) en  het waarschijnlijk niet plat genoeg heb uitgerold zodat er minder kringen/laagjes ontstonden. We gaan binnenkort gewoon weer eens oefenen.


Recept voor 1 kaneel-walnoten swirl

60 gr. water
60 ml melk
55 gr roomboter
50 gr suiker
4 gr gist
1/2 losgeklopt ei
260 gr bloem
4,5 gr zout

65 gr rozijnen
50 gr walnoten

25 gr zachte roomboter
50 gr suiker
1-2 tl kaneel (ik vergat dat ik er maar 1 maakte)

afwerking met restje ei en beetje melk.

springvorm 22 cm

dinsdag 19 februari 2013

Hartig broodschoteltje



Wanneer je met een lege maag boodschappen gaat doen kom je vaak met veel teveel spullen thuis.
Soms zijn het niet echt onnodige dingen, maar verandert thuis opeens je eetplan of vergeet je gewoon dat je dat en dat ook nog gekocht had.
Zo worden bij ons vaak stokbroden vergeten. In de winkel (weekend) plan je daar een lekker kaasje op maar eenmaal thuis doe je het op een toastje of ga je gewoon direct eten omdat er kinderen zijn die nog ergens heen willen.
1 of 2 dagen later weer ontdekt is het natuurlijk niet echt lekker meer.
We gooien het toch nooit weg. We piepen het gewoon weer op (vochtig maken, verwarmen in de oven) of bakken het in de oven met kaas als grote tosti.
Kaasfondue is ook een idee en als last resort hebben we nog ons konijn en de vogels.
Na afgelopen weekend had ik zo 2 stokbroden over, dat was wel een beetje veel! Ik besloot het te veranderen in een avondmaaltijd, een hartige variant op wentelteefjes. Met een Italiaanse twist: gegrilde groenten, room en veel kaas.
1 stokbrood viel af, het verkruimelde direct toen ik het probeerde te snijden, direct naar de vogels dus. Niet elk stokbrood is geschikt dus.
Het voelde een beetje onzinnig alle ingrediënten te gebruiken om maar 1 stokbrood te redden, maar ik had ook geen pan B.
Het was een groot succes, het brood was nog wel een beetje soggy, maar dat gaf vreemd genoeg hetzelfde mondgevoel als spaghetti.
Samen met een salade hebben we er met 5 personen toch weer een smakelijke maaltijd aan gehad. Zo leidt restverwerking tot nieuw gerechten!







Hartig broodschoteltje

1 oud stokbrood (of Turks brood)
1 courgette, in dunne plakken (5 mm)
1 doosje spekjes (vegetarisch kan natuurlijk ook)
1/2 rode paprika, in blokjes
1 ui, gesnipperd
1 grote teen knoflook, gesnipperd
3 tomaten, in stukjes
Parmezaanse kaas, geraspt
1 bol mozzarella, in blokjes
pecorino, geraspt
2 of 3 eieren
ruime theelepel oregano
300-400 ml melk
dikke scheut slagroom 50 gr zachte geitenkaas nog meer Parmezaanse kaas
peper/zout nog meer pecorino verse basilicum

 
Verhit de oven tot 175-200C.
Wrijf de courgette in met wat olijfolie en gril de plakken in een grillpan.
Bak in een ruime koekenpan de spekjes tot zacht krokant, voeg dan de ui, knoflook en paprika toe. Kruid met peper/zout en oregano. Bak tot een lekker husseltje.
Snij het stokbrood in plakken (1 cm) en verdeel over de bodem van een baktray. Beleg met de courgette, kruid met peper/zout.
Verdeel daar de stukken tomaat over en bestrooi met geraspte pecorino en Parmezaanse kaas.
Spreid daar het groente/spekmengsel over. Klop de eieren los met de geitenkaas, Parmezaanse kaas, slagroom en peper/zout.
Giet gelijkmatig uit boven de vulling, nog eenmaal pecorino er overheen raspen en ongv 20 min de oven in tot de kaas gesmolten is en het eimengsel enigszins opgenomen! (korter/langer mogelijk)
Dien op met lekker veel verse basilicum, eet smakelijk!


donderdag 14 februari 2013

Doorgeschoten cupido!




Ik was al best vroeg op dreef voor Valentijnsdag, had veel goede voornemens en inspiratie.
Misschien was ik tè vroeg want nu, op de dag zelf, ben ik er allang wel een beetje klaar mee.

Meerdere ideetjes mislukten namelijk, zo had ik ergens een recept opgescharreld van een bloedsinaasappel-merengue taart. Mooi contrast rood en wit.
De maizena waarmee de vulling gebonden werd maakte de kleur echter tot een soort ziekenhuis zacht oranje, 't zag er niet uit en lekker was het ook niet (zonde van alle eieren en boter). Zó de prullenbak in.

Vol goede moed ging ik over op plan B (of F of zo),
een magere mini-cheesecake gedecoreerd met hartjes. (geïnspireerd door mijn valentijns gelukskoekjes)
Natuurlijk gekleurd met puree van geroosterde bietjes.


Na aardig wat werk kon de cheesecake eindelijk in de oven, ik was best tevreden over het resultaat, de hartjes waren redelijk gelukt.
Minder tevreden was ik toen de taart uit de oven kwam: dwars door de hartjes liep een klassieke cheesecake-breuklijn, de taart was niet meer stralend wit en de hartjes een soort vleeskleurig!


Ik had nog hoop dat de smaak in ieder geval nog goed was, maar de bodem (van chocoladekoekkruimels) was soggy en pruttig en de vulling zo/zo.
Te ver door geschoten in mijn fantasie. De kids zaten er niet zo mee want aan het eind van de dag was de taart toch echt weer verdwenen!

Voor het eerst in jaren (ooit?) heb ik wel iets voor Valentijn ontvangen, mijn husband stuurde va India een foto vd bloemen op zijn hotelbalkon.
It's the thought that counts, hè?
Ik heb hem dus ook maar iets moois gestuurd:


HAPPY VALENTINE !!!!!!!!

maandag 11 februari 2013

Gezonde poffertjes!




In de week vd Cito stonden er ook poffertjes op het menu, ik vind dat zelf geen volwaardige maaltijd en zat dus een alternatief te verzinnen.
Toen ik een tijdje minder koolhydraten probeerde te eten maakte ik kennis met socca. Dit zijn pannenkoekjes gemaakt van kikkererwtenmeel, aan de Cote d'Azur en in Italië schijnt het straatvoedsel te zijn. (schrijf er later nog wel eens meer over)
Meestal met een hartige vulling, maar zoet zou ook kunnen.
Ik heb er al best veel mee geëxperimenteerd en vind het erg lekker.
Als je er pannenkoeken van kunt bakken dan moeten poffertjes toch ook kunnen?
Tijd voor een experiment.
Zoals altijd deed ik ook pompoenpitten in mijn beslag, dat bleek nu niet zo handig. Ze pasten natuurlijk niet door het spuitmondje van mijn poffertjesspuitfles. Met een lepel lukte het ook wel, maar de volgende keer doe ik de pitten wel bij de vulling!
De volgende keer? Ja zeker, het zag er leuk uit, was lekker en ook nog eens gezond.
De poffertjes zijn wel wat minder fluffy en droger dan de gewone.
Samen met geroerbakte groenten en wat geitenkaas heb ik gesmikkeld van mijn geslaagde experiment.

Kikkerertwenmeel-poffertjes

1 kop kikkererwtenmeel (natuurwinkel/toko)
1 kopje water
tl bakpoeder
snuf zout
1 tl komijn
1/2 tl kerriepoeder
snuf chilipoeder
scheutje olie

Doe het meel in een beslagkom, voeg zoveel water toe tot het lijkt op gewoon poffertjesbeslag. (roer met een garde de klontjes weg) Verhouding 1 op 1/2?
Doe de andere ingrediënten erbij en roer weer glad.
Zet een 1/2 uurtje weg, het beslag dikt een beetje in.
Na dit 1/2 uur doe je er weer een beetje water bij tot het een soepel yoghurtdik-beslag is. Giet in een dosseerfles.
Verhit je poffertjespan tot heet en kwast de holletjes in met plantaardige olie.
Spuit in elk holletje wat beslag en zet het vuur wat lager.
Bak de poffertjes net als de normale aan weerskanten tot ze goudbruin zijn.

Als groenten had ik een combi van pompoen, rode paprika, courgette, bleekselderij, ui en knoflook. Biet en pastinaak zijn ook lekker. Op smaak gemaakt met veel komijn, zout, kerriepoeder en verse koriander.
In de oven gegrilde groenten zijn het lekkerst.
Verdeel wat zachte geitenkaas en pompoenpitjes over de groenten en eet met smaak!




donderdag 7 februari 2013

Hoera voor de Cito-toets !!!!!!



Nu ik dit stukje schrijf is het eigenlijk alweer voorbij, geloof ik, onze deelnemer is gewoon niet thuisgekomen voor de lunch.
Afgelopen dagen had mijn jongste, Antal, op school de Cito-toets.
De jongen die altijd klaagt dat school saai en stom is had eindelijk iets te doen!
Naar verluidt is er in veel gezinnen veel spanning voor deze toets, bij ons niet, 't is tenslotte al de 4e keer.
Maandag werd ik echter op mijn werk door een medemoeder-klant op een idee gebracht om er toch iets bijzonders vt maken: haar kind mocht 3 dagen bedenken wat de hoofdmaaltijd werd.
Vond ik eigenlijk wel een leuk idee en ook thuis werd de suggestie met open armen ontvangen.
De 4 P's (pizza, patat, poffertjes en pannenkoeken) zaten natuurlijk al gauw in het complot.
We begonnen met pannenkoeken.
Omdat ik dat zelf geen avondeten vind heb ik voor ons ook wraps met kip gemaakt, naar idee van Jamie Oliver met 5 spice en chilisaus.
Lekker met veel ui, boontjes en rode paprika. Iedereen blij, een goed begin.
Voor de 2e avond stond pizza gepland, ook niet zo mijn favoriet.
Toen bleek dat het met de (culinaire)opvoeding van Antal toch wel meeviel, hij wilde ook 1 avond voor gezond kiezen (omdat ik het anders nooit goed zou vinden), hij koos voor kip uit de oven, gebakken aardappeltjes en komkommersla.
Altijd lekker en de pizza is naar vanavond verschoven.
Of waren het nou de poffertjes?
Ik moet nog even dubben wat ik ga eten want poffertjes zijn natuurlijk ook no-go's.
Hoewel, als toetje....?!
Ik heb de Cito ook als goed excuus gebruikt om een lekkere cake te bakken, kan er een stukje mee naar school als 10-uurtje.
"Dat deed je ook niet bij ons", zeiden mijn andere kids en dat is waar, maar er kan er maar 1 de jongste zijn, niet waar? Last but not least!!!!!


Deense droomcake/Drømmekage Fra Brovst

150 gram zelfrijzend bakmeel/bloem
 180 ml sinaasappelsap
  60 ml plantaardige olie
 100 gram fijne tafel/kristalsuiker
  1 tl bakpoeder
 1/2 tl baking Soda/zuiveringszout
 1/2 tl vanille-extract (geen essence)
 snufje zout

als topping
 
4 el roomboter (50-60 gr)
90 gr geraspte kokos
100 gr lichtbruine suiker  (kan best minder)
2 el melk

Evt. extra vulling: 1 1/2 fijngesneden appel
                                   goede hand rozijnen

Verwarm de oven tot 180C. Mix het meel, bakpoeder en baksoda en zet apart.
Vet je bakvorm in met olie en bebloem.
Roer het sinaasappelsap, olie en suiker en vanille-extract goed door tot 1 mengsel.
Schep hier het bloemmengsel en het zout door en roer tot een glad beslag. Als je de vulling wilt gebruiken kun je deze nu over de bodem vd bakvorm verdelen.
Giet het beslag er over uit en bak 25 min. tot goudbruin.
Maak ondertussen de topping, smelt de boter en meng met de overige ingrediënten tot een pasteuze massa.
Als de cake klaar is na 25 min verdeel je de topping voorzichtig over de cake terwijl deze in de oven blijft staan. Bak nog 8 min. op 200C (kan ook best gewoon op 180C). KLAAR

Geen idee waarom dit een droomcake heet, maar het was wèl een droom, heerlijk wollig, smeuïg en luchtig. De topping vond ik best wel zoet, zou wat minder kunnen, maar dat heb ik zelf niet uitgeprobeerd.
Natuurlijk kon ik mij niet helemaal aan het recept houden en heb ik wat appel en stukjes abrikoos op de bodem gelegd. De appel was heerlijk, maar de abrikoos werd door de caramelisering een beetje bitter. Rozijnen zijn misschien een beter idee .
In de winkel zijn er soms klanten die geen ei mogen eten, in deze cake zitten geen eieren!
Ik vind het echt geweldig dat ik nu een recept van een heerlijke cake heb!
Oorspronkelijk heeft de droomcake wel gewoon eieren en komt het uit de Brovst regio in Denemarken. Waarom speciaal daar vandaan, er groeien daar toch geen kokospalmen?
 Voor de maand Februari is deze cake de uitdaging voor Daring Bakers en het is heel leuk om te zien hoe iedereen het recept zelf invult. Gewoon met ei, met yoghurt, met silken tofu, met melk en azijn, ik heb van alles voorbij zien komen!
Toch hoef ik het nooit meer anders, deze cake was perfect.
De smaak is helemaal niet sinaasappelachtig, maar fris en zoet. Zelfs een beetje tropisch door de kokos.
Heb ik ook iets geleerd in de Cito-week.

recept en uitleg: HIER
meerdere recepten voor bakken zonder ei: HIER

maandag 4 februari 2013

Een ♥verwarmend soepje...!


Hoewel ik nog zit te broeden op meer Valentijnsdag-knutsels eerst maar eens een hartsterkend soepje. Op een lege maag kun je niet denken en de liefde van de man gaat volgens geruchten ook door de maag. Kunnen we die maar beter een beetje verwennen dus. (de maag hè!)
Met de regenkou buiten had ik echt zin in een tig soepje (sorry, beetje melig), iets met pit en een beetje zon.
Ik bleef wat op 2 gedachten hinken, werd het Spaans of meer oostblok, een mix van allebei dus.
Er had meer chorizo in gekund, maar dat vindt niet iedereen hier lekker.
Spek is ook een idee.
Ik heb echt een beetje de restjes opgemaakt, vandaar de gekookte aardappelen en ipv courgette zou je er ook heel goed sperzieboontjes in kunnen doen of meer paprika.
Een echte oostblok-touch zou het toevoegen van wat zuurkool zijn, maar dan moet er misschien ook iets suiker bij of meer kummel (zoetig).

Alles kan, alles mag, kook met jedan zit je altijd goed!



Witte bonen-chorizosoep (1,5 liter)

125-250 gr chorizoworst (blokjes)
1/2-1 ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, gesnipperd/geperst
1 potje witte bonen (uitlekgewicht 255 gr)
1/2-1 rode paprika
1/4 spitskool, fijngesnipperd
1/2 courgette
1/2 rode peper, zonder zaad
250 ml sugo
1 liter water
1,5 bouillonblokje
2 laurierblaadjes
1 tl tijm
1/2 tl kummel
1 tl gerookte paprikapoeder

2 el bloem
scheut olijfolie
goede hand peterselie, gesneden
evt. 4 gekookte aardappelen


Bak de blokjes chorizo uit in wat olijfolie. Neem ze uit de pan en bewaar. Bak de ui, paprika en knoflook in het achtergebleven bakvet (evt. extra olie erbij).
Voeg de ingrediënten tot toe en laat de soep lekker een tijdje (15 min?)pruttelen, als je de kool echt stevig wilt houden kun je het op het laatst toevoegen.
Als je de soep een beetje te waterig vindt kun je deze binden met een papje van de bloem en wat olijfolie (yoghurtdikte), eigenlijk een soort beurre manié.
5 min. mee laten koken.
Je kunt ook een deel vd soep pureren.
Voeg de blokjes chorizo, gekookte aardappel en peterselie toe en warm nog even door. Eet smakelijk!






vrijdag 1 februari 2013

Geluk zit in een klein koekje........!!!!!!!!





Ik blijf nog even hangen in Valentijn-sferen. Niet dat wij daar zelf echt iets aan doen, maar ik vind een thema altijd wel leuk.
Ik wilde al heel lang zelf eens Chinese gelukskoekjes maken, met gekke teksten op de briefjes natuurlijk. Leuk voor een dinertje of feestje.
Op internet kwam ik ze onlangs in Valentijn-uitvoering tegen, dat was de druppel, nu of nooit!
Ik heb alles compleet ge-copycat, recept en uitvoering maar ik ben verguld met het resultaat.
Het beslag is simpel en hanteerbaar, de koekjes prima eetbaar ook al had ik geen amandelextract. Voor de accentkleur heb ik een doseerflesje gebruikt (zoals vaak gebruikt voor icing of chocoladedecoratie)
Het maken van de koekjes is iets dat je even moet oefenen voor het beste resultaat.
Bij gebrek aan een silicone bakmat heb ik geëxperimenteerd met bakpapier (geen succes),  een met olie ingevet bakblik (gleden ze weg)en een bakblik met boter (werkte het best voor mij).
Omdat de koekjes snel hard worden kun je eigenlijk maximaal 2 tegelijk maken. De koekjes zitten ongveer zo'n 8 min. in de oven en daarna moet je bakblik weer eerst afkoelen (of je moet er meerdere hebben), time-consuming dus.....
De volgende keer zou ik geen witte accentkleur gebruiken, in de oven bakt het namelijk al snel naar vies beige. Ik deed de koekjes voor de foto steeds korter in de oven, maar of de mooiste exemplaren ook nog eetbaar waren?

 
decoratie-ideeën
Het decoreren was voor mij trouwens de grootste openbaring. Ik wist wel ongeveer hoe het moest, maar dat het zo gemakkelijk was....?!
Mijn hersenen maken trouwens overuren, ik zie zoveel mogelijkheden met de 2 kleuren beslag, stel je voor: pannenkoeken met decoratie of eigen naam.
Of vanille/chocoladekoekjes met ingebakken patroon of naam.
Mijn vingers jeuken!!!!!!!!





Gedecoreerde gelukskoekjes (10 stuks)

2 grote eiwitten
1/2 tl vanille extract (geen essence)
½ tl amandel extract
3 el plantaardige olie
½ cup, 60 gram bloem (evt. gezeefd)

1 ½ tl maizena (evt. gezeefd)
snufje zout
½ cup, 100 gr (poedersuiker
3 tl water
mespuntje rode/roze food coloring (pasta, kookwinkel)
glas
wegwerpkeukenhandschoentjes
strookjes papier met tekst, dubbelgevouwen
cupcake-bakblik

Verhit de oven tot 150 C.

Klop de eiwitten met de smaakmakers en de olie schuimig.
Meng de overige ingrediënten erbij. Klop met de theelepels water tot een glad beslagje. Vloeibaar, beetje stroperige yoghurtdikte.
Verdeel het beslag in 2 porties. Als je maar 1 hoofdkleur wilt bakken en de rest alleen voor decoratie is pas je de verdeling daar op aan. Doe de decoratiekleur in een spuit/doseerfles.
Vet 2 plekken op de bakblik in met beetje boter (ruim uit elkaar)
Maak 2 hoopjes van elk 1 el beslag. Smeer het met de achterkant vd lepel of een paletmes gelijkmatig uit tot een cirkel van 6-7 cm.
Mijn oven bakt achterin heter dus zorgde ik dat beide cirkels voorin de oven zaten.
Decoreer je fortune-cookies-to-be, suggesties en instructie HIER
Bedank wel dat alleen de decoratie aan de rand goed zichtbaar is!

Zet een glas klaar.Bak de koekjes ongv. 8 min (origineel recept 10 min.!), doe de laatste min. wegwerphandschoentjes aan.

Por 1 koekje met een paletmes voorzichtig van het bakblik. Laat de andere nog even in de open oven liggen (of in ieder geval op het warme bakblik).
Leg het tekststrookje in het midden en vouw het koekje soepel dubbel tot een halve cirkel. Knik de dichte kant op de rand van het glas tot een diepe gleuf.
Leg het halve maantje in de holte van een cupcake-blik zodat het de vorm behoudt. Ga dan snel verder met de 2e.
En begin dan weer van voren af aan........, veel geluk!!!!!!!!!

You tube instructie video HIER