zaterdag 29 december 2012

Klaar met Kerst.

Ilja's Sinterklaassuprise gepimd tot Kersttafereel
Omdat de Kerst en Oud/Nieuw dit jaar voor mijn werkdagen zo gunstig vallen, hoef ik in 2 weken maar 2 dagen te werken! Dat is eigenlijk gewoon vakantie.
Bijna zonder dat ik er erg in had is er echter al weer bijna een week voorbij!
Opgeslurpt door Kerstborrel/voorbereidingen en Kerstdagen.
Zo voorbij gevlogen.
De Kerstborrel was weer gezellig. Ik had mij culinair iets minder ingespannen dan voorgaande keren, maar de tafel was weer goedgevuld.
Naast oude bekenden zoals de rotiflapjes, pittige gehaktballetjes, auberginerolletjes met geitenkaasprutje en makreelmousse had ik wat nieuwe hapjes in elkaar geflanst.
Zoals een crostini met gerookte paprika, ricotta, rucola en geroosterde pompoen.


De minihapjes met spinazie/ricottavulling waren ook goed gelukt.
Hiervoor had ik plakjes hartige taartdeeg in 4'en verdeeld. Elk deel paste mooi in een minimuffinholletje. Vervolgens gevuld met een mengsel van ricotta, spinazie, feta, nootmuskaat, peterselie, dille, ei, pijnboompitjes, rozijnen en knoflook. Met wat geraspte Parmezaanse kaas bovenop werden het lekkere 1hapstaartjes!

De buurtjes hadden als kadootje allemaal een fles wijn gepimpd, met knutsels/gedichtje/Kerstwens. Ook hadden ze een groot gedicht met samenzang gemaakt. Real cheezy op de wijs van ♫ Last Christmas.....♫
Gezelligheid alom. Gelukkig hoefde ik de volgende dag pas om 13.00 uur te werken!

Op Kerstochtend vertrokken wij richting Drenthe met mijn ouders als 1e stopover.
Lekkere klassiekers als kalkoen met saus, boontjes, witlof, aardappelpuree etc. gegeten. 's Avonds nog de kerstklassieker 'Home Alone' gekeken! Blijft lachen.
De volgende dag vertrokken we na een uitgebreid ontbijt richting mijn schoonouders.
We hadden als 'kinderen' een kerstmenu samengesteld, iedereen kookte iets!
Omdat ik niet zo van een hele drukke keuken hou (met 1 oven/4 pitten) nam ik de gelegenheid waar alvast mijn deel te doen voor de anderen kwamen.
'Mijn deel' waren de sperzieboontjes in ontbijtspek (voor 20 man!), gecarameliseerde witlof en een cranberrycompote. 
Deze groenten werden geserveerd bij gebraden ossenhaas in paddestoelensaus en pommes Dauphinois/aardappelkroketjes/patat.
Vooraf: bieten-venkelsalade met gerookte zalm en kastanje-paddestoelensoep.
Toetje: 2 tarte tatin's (banaan en klassieke appel)
Voor de kinderen had Ilja een mooi puddingtaartje gemaakt.
Het was een drukte van belang in de keuken, ik was blij dat ik mijn deel klaar had! Wel heb ik nog een beetje EHBO verricht bij de te zoute saus (koken is nog niet zo gemakkelijk, hè hubbie?)
We hebben ons buikje rond gegeten.




Van te voren had ik mij voorgenomen veel te gaan doen in Drenthe (bij oude vrienden langs gaan, hè Willemien!) of door te rijden naar Groningen voor zoete bloedworst en èchte leverworst, maar er gebeurde niet zoveel. Beetje lezen, beetje kletsen en maar weer iets koken.
Gezamenlijk werden er 2 smaken lasagne's in elkaar geflanst met lekker veel salade erbij.
Ik maakte een simpel toetje door een cranberrysaus-cake te bakken. (restverwerking).
Klassieke quatre quart (200 gr bloem, 200 gr suiker, 200 gr eieren en 200 gr roomboter).
Wel met een kleine twist door 50 gr bloem te vervangen door amandelmeel en kardemom, kaneel en vanilleextract toe te voegen.
In de springvorm met een laagje cranberrysaus (waar ook lekker port en rode wijn in zat) een uurtje gebakken op 160C.
De taart bleef erg laag en ook lang wobbelig, ik dacht echt dat het volkomen mislukt was. Gelukkig hadden we een Ola Vienetta achter de hand.
Na een uur was opeens toch het wonder geschied, de cake was gaar!
Omdat de taart er zo simpel uit zag heb ik koekkruimels (van een door mij gebakken kerstvariant op cantuccini) er boven verkruimeld en het geheel rijkelijk bestoven met poedersuiker.
Met voor iedereen een ministukje, de Vienetta en slagroom hadden we een petit grand dessert! Alsof het nog steeds Kerst was.
Op naar Oud/nieuw!

vrijdag 21 december 2012

Leuk voor Kerst !!!!

 



Mijn Kerst is al jaren de Kerstborrel voor buren en vrienden. Ergens in de donkere dagen voor Kerst. Dit jaar is het de zondag, 2 dagen vt voren. Morgen ga ik los met het bedenken en voorbereiden.
Als de borrel weer voorbij is ben ik eigenlijk helemaal klaar met Kerst terwijl het echte feest dan nog moet beginnen. Het komt dus dan ook altijd heel mooi uit dat we voor de Kerst altijd bij onze ouders zijn, als gasten. Lekker een paar dagen relaxen, misschien hier en daar nog een beetje helpen met koken en verder niets.
Toch voelt het soms ook wel een beetje kaal, geen eigen kerstdiner. Mijn man opperde dat we in de vakantie gewoon nogmaals Kerst vieren, als gezins-ding.
Op chique. Daar hoort natuurlijk ook een lekkere salade bij!
Vandaag heb ik met een ideetje lopen knutselen en ik denk dat het heel leuk geworden is.


Ik heb laatst bij DOK in Den Haag een sneeuwvlok koekjesuitsteker gekocht, deze uitsteker kun je echter voor veel meer dingen gebruiken dan alleen maar koekjes.
Om in de Kerstkleuren te blijven heb ik sneeuwvlokken gesneden uit plakken gekookte rode bietjes. Prachtige kleur.
Van zachte geitenkaas heb ik roosjes gemaakt met een bonbonmal (Xenos), beetje noten erbij, dressing en klaar is je feestelijke Kerstsalade!



Winterse bietensalade

meerdere grote rode bieten, diameter groot genoeg voor de uitsteker
plak zachte geitenkaas, bijv. Bettine Blanc
diverse zaden/noten, bijv. pompoenpitten, walnoten, hazelnoten
olijfolie
witte balsamicoazijn/wijnazijn
evt. sinaasappelsap
tijm
peper, zout
gemengde sla

In het geval van rauwe bieten, kook ze ongv. 20-30 min tot je er een mes in kunt steken. Laat ze afkoelen en schil ze. Snij ze in plakken van 1/2 cm (ongv.) dik.
Vet de bonbonvorm in met een beetje olie, druk een klont geitenkaas stevig in de roosvormpjes, maak de onderkant glad.
Zet de vorm 15-30 min. in de diepvries.
Maak een lekkere dressing. Haal de geitenkaasroosjes uit de diepvries. Schenk warm water over de bovenkant vd mal zodat de roosjes gemakkelijk loskomen. Doe dit wel boven een schaal/bord!
Maak de borden op met de sla, bietensterren, geitenkaas-roosjes, de noten en sprenkel de dressing er overheen. Pas op voor het bloeden vd bieten (roze vlekken op de geitenkaas!)

Eet smakelijk

Kerstengel

Voor de kerstborrel probeer ik altijd een leuke uitnodiging te maken en dit jaar was ik geïnspireerd door Pinterest.
Het kostte enige tijd/moeite om alle benodigde spullen in huis te halen, maar uit eindelijk zijn ze goed gelukt. (vlinderpaperclips bij de kantoorboekhandel, kralen bij Xenos)
Ook hier zijn materialen anders toegepast dan hun eigenlijke doel.
Prachtig in z'n eenvoud.
Ook leuk in een combi met kleine Kerst-kadokaartjes.

Duidelijke tutorial hier




Fijne kerst !!!!!!!!


maandag 17 december 2012

Christmas is coming........!


Ik gun mij helemaal geen tijd voor een echte Kerst-blog. Ik ben eigenlijk ook nog helemaal niet met Kerst bezig. De kerstboom staat al wel, mooi versierd door de kids en man.
A.s. zondag geven we onze traditionele (8e ?) Kerstborrel voor vrienden en buren.
Dit jaar waarschijnlijk zo'n 20 man. Ik probeer nog even niet teveel aan mogelijke hapjes te denken.
Deze week eerst nog een paar misschien drukke dagen op het werk en dan va donderdag kom ik in de mood. Lekker een paar dagen verzinnen en koken (en huis opruimen natuurlijk).
Ik had zo'n leuke uitnodiging-idee op Pinterest gezien, maar strand tot nu toe bij gebrek aan benodigde kitsche kralen. Alvast maar eerst iedereen een mailtje gestuurd.
Wel kon ik mijn creatieve gevoelens kwijt in een kerstkrans.
Toen ik voor Antal's Sint-surprise op zoek was naar een oud fietswiel kreeg ik ook ergens een losse velg. (dus zonder spaken, maar daardoor al wel met gaatjes!)
Een potentiële kerstkrans! Met over-the-top kitsche versieringen.
Zo gezegd, zo gedaan. Bij Zeeman en Kruidvat lekker foute spullen gekocht en ik ben heel happy met het resultaat.
Het vloekt alleen wel een beetje bij onze smaakvol gedecoreerde boom (rood/goud). Mijn man had er moskee-associaties bij, nou ja, past ook wel bij de Kerstgedachte. Samen 1 Kerst.

dinsdag 11 december 2012

Eindelijk een Kitchen Aid !!!!

't is trouwens een Kenwood, zie ik nu!
 
Afgelopen zaterdag (8 dec.) hebben we, een beetje verlaat, Sinterklaas gevierd.
Omdat sommigen van ver moesten komen konden we pas om 23.00 uur beginnen en we waren pas om 04.00 uur klaar!!!
Dit was natuurlijk absurd en de volgende dag waren we ondanks enig uitslapen nog lang duf, maar het was weer erg gezellig.
Iedereen had erg zijn best gedaan origineel voor de dag te komen en sommige gedichten waren van erg hoge kwaliteit.
Ik móet even een korte samenvatting geven, al is het alleen om anderen te inspireren voor volgend jaar.
Volgend jaar? Ik moet er even niet aan denken. Ons huis is een puinhoop en stond zeker 2 weken in het teken van de Sint. Overal kranten en karton, was en afwas. Ik moet deze week hard aan de slag zodat ik weer opgeruimd kan beginnen aan mijn Kerstborrel-voorbereidingen. (waarom doet een mens dit allemaal?)

Mijn kunstzinnige schoonzus had voor haar zoon mobielhoesjes voor elke dag vd week geknutseld, variërend van type zipper-boterhamzakje, gevlochten gerecyceld chipszakje, jeans kontzakje tot smokkelboekje (verstopplek in oud boek zodat het in de les lijkt of je leest). Mèt geweldige gedichten.
Mijn neef(je) had een vunzige suprise gemaakt met een oude banaan en condoom, vergezeld van een delirium-stijl gedicht.


ik ben Klara Koe (rechtsonder) want zij bakt vaak taarten
Volgens mijn nichtje waren we een soort familie Duck en zij had een puzzel gemaakt van een alternatief familieportret. Alle stukken waren in huis verstopt en de gedichten gaven de clou's. De eerste aanwijzing ontving Antal in een echte Duck brievenbus (mèt blauwe envelop).

Mijn zwager had voor mijn man een uitvergrote kareokeset gemaakt waarmee hij zijn gedicht moest voordragen.
Mijn man had op zijn beurt voor hèm een wielren EHBOkoffer gemaakt. (Hij was afgelopen jaar uit de bocht gevlogen, gebroken sleutelbeen). Inclusief infuus (bestaand uit oa. een poffertjesspuit) of was het gewoon EPO?
Mijn oudste had voor zijn oma een kippenhok gemaakt met verrassingsei en speurtocht aanwijzingen.

Alles eetbaar

Mèt wachtende echtgenoot!
Mijn oudste dochter had zich culinair uitgeleefd, zij had voor haar shopaholic-nichtje een winkelcentrum van snoep gemaakt. Dit heeft haar uren gekost en mij veel snoep!
Voor de Kerst gaat ze 'm veranderen in een winterwonderland!
(voor de Christmas-shopping)




Ik had mijn jongste geassisteerd bij het maken van een puzzel. Deze verwees naar een brief waarop met onzichtbare inkt stond waar het kado lag. De inkt was citroensap en de tekst werd zichtbaar na verhitting (bijv strijkijzer).
Het kado was verstopt in een lief paard, meri genaamd, variatie op amerigo.



Mijn schoonouders hadden een soort Sint-verkleedpop gemaakt waarbij de mantel vele kado's verhulde.


Sacha had mij getrokken en ik had niet eens iets vermoed! Zij heeft mijn grootste wens in vervulling laten gaan door mij een keukenmachine kado te doen. Een mooie rode nog wel. 'k moet nog wel even uitzoeken hij 'ie werkt!




Zelf had ik voor mijn schoonvader een piano geknutseld. Mèt werkende toetsen (knijpers met verschillende spijkers tikten tegen een metalen strip).
Omdat mijn schoonmoeder elke dag minstens 1x ♫ When I'm 64... ♫ van de Beatles eist, staat deze bladmuziek op de piano!


met lijflied
Ik had mij ook nog ernstig uitgeleefd op 2 andere 'pinterest-geïnspireerde' zelfmaakkado's. Bij onze kringloopwinkel hadden ik leuk basismateriaal gekocht. Daar zit mijn schoonvader natuurlijk zeker niet op te wachten, maar ik had helemaal voor ogen hoe het eindresultaat zou worden. Na echter een paar dagen mislukte pogingen meerdere gaatjes in een dikke aardewerkenschaal te boren het ik deze ideeën maar uit het raam gegooid. Moest ik vrijdagmiddag alsnog opnieuw shoppen!

Voor de Sint met haar vriendinnen had Ilja een adventskalender gemaakt in de vorm van een stapel kerstkadootjes voor onder de boom. In elk 'kadootje' zat een kadootje!

Antal had voor een klasgenootje die van tafelen hield ( met een groep kinderen rond de tafeltennistafel van school rennen, tafeltennisend met een voetbal) een mini-versie gemaakt. Met het fietswiel die ik mijn klant had afgetroggeld.
Het ronddraaiend ding was een groot succes!

 
Het wiel maakt op het filmpje nog een ratelend geluid, maar dat hebben we natuurlijk vakkundig hersteld. Het net is een sinaasappelnetje!
Antal had voor de poppetjes gezichten uit tijdschriften geknipt, zo was zelfs Prins Willem-Alexander van de partij. Ik weet niet wie gewonnen heeft!

Nu uitrusten tot volgend jaar!

zondag 2 december 2012

Wil ik lekkers of wil ik de roe?

We zitten weer midden in de Sint-voorbereidingstijd, altijd een beetje ambivalente gevoelens.
Aan de ene kant wil ik er helemaal voor gaan, de hele dag knutselen, en aan de andere kant is het maar de Sint, hebben we nog 2 verjaardagen èn moet ik nog een uitnodiging voor mijn komende Kerstborrel in elkaar flansen. Wat zeker niet helpt is de (voor mij) nieuwe website die ik ontdekt heb: Pinterest!
Dit is een prikbord-website waar mensen allerlei ideeën op plaatsen, ik kies steeds de DIY (Do It Yourself) met knutselideeën.
Verslavend, ik heb er vanochtend alweer/maar 2 (!) uur achtergezeten. (mijn man leest mee)
Mijn hoofd zit propvol knutselideeën, ik wil de achterdeur op slot doen en alleen maar knutselen!
Voordeel is wel dat ik in de suprise-mood kom, ik heb alweer de wildste plannen. Ik zit er ook midden in, om mij heen ontstaan langzamerhand ook al interessante bouwwerken voor school en/of vriendinnenclubjes. Veel papiermaché.
Naast mijn eigen suprise(s) help ik Antal met zijn school en familiesuprise. Ik haal overal materiaal vandaan, van de bouwmarkt en zelfs van klanten! (een fietswiel (???!!!!) later de details).
Waarschijnlijk doe ik weer veel te moeilijk, maar dat is de aard van het beestje!



Gelukkig hebben we ook nog tijd om wat lekkers te maken.
Antal is dol op gevulde speculaas en wilde het graag eens zelf maken, ik had al heel lang een recept liggen dus we gingen aan de slag.
De spijs hebben we niet zelf gemaakt, misschien een ander keertje.
Wel hebben we goed gekeken of het wel echte amandelspijs was en geen bonenpasta met amandelsmaak. (zó nep!)
Met een hongerige maag begonnen we aan ons bakproject. Tot onze grote teleurstelling moest het deeg eigenlijk een hele nacht rusten zodat de specerijensmaken goed mixten, zolang konden wij niet wachten!
In andere recepten kwamen we een wachttijd van een paar uur tegen, dat klonk al beter. We besloten deze keer 4 uur te wachten (kon de taart net voor bedtijd uit de oven), als experiment. Viel het tegen dan zouden we de volgende keer gewoon langer wachten.
Het was best een moeilijk deeg, erg droog dus heb ik maar wat melk toegevoegd. Toen het uit de koelkast kwam was het keihard, dus maar weer een beetje gekneed tot hanteerbaar. Hier en daar een beetje up-patchen gaf de taart een rustiek uiterlijk. HOMEMADE !!!


De taart viel goed in de smaak, zo erg zelfs dat hij bijna op was toen ik om 19.00 uur thuis kwam van mijn werk. (was om 13.00 weggegaan en toen was 3/4 er nog!)
Navraag bij alle huisgenoten leerde dat iedereen toch maar echt een klein stukje gehad had. Jaaa, tuurlijk, maar dan waarschijnlijk wel heel vaak een klein stukje !!!!!


Onze pacman, zoveel was er dus over.......

Gevulde speculaas

225 gr bloem
1 tl bakpoeder
75 gr bruine basterdsuiker
3 el speculaaskruiden
snufje zout
150 gr boter, in blokjes
evt. scheutje melk

1 ei, losgeklopt
evt. ganeeramandelen

300 gr amandelspijs
1 ei, losgeklopt
scheutje slagroom
1 el citroensap

Kneed een deeg van alle deegingredienten, evt. met een scheutje melk. Niet te lang.
Verdeel het deeg in 2 gelijke ballen en druk deze tot schijven. Leg deze schijven in plastic in de koelkast. (4-12 uur)
Verhit de oven tot 160C.
Meng de ingrediënten voor de vulling door elkaar tot een smeuiig geheel.
Vet de springvorm (24 cm) met een beetje boter. Haal het deeg uit de koelkast en kneed tot een beetje hanteerbaar en en rol 1 schijf tot een lap die royaal in de vorm past (= bodem+wand). Bedek de bodem en de zijkant (+/- 3 cm) van de vorm. Gaten gewoon patchen. Verdeel de vulling over de bodem. Rol de 2e lap uit tot een ronde lap en leg op de vulling. Beetje aanduwen. Gaten patchen. Garneer evt. met amandelen. Bestrijk met een beetje losgeklopt ei en bak ca. 50 min. in de oven.
Laat goed afkoelen anders zakt de wand misschien door.

Bron: Boodschappen 11-2007

Doe mij maar dit lekkers! Fijne Sinterklaas!