maandag 30 april 2012

Het was weer gezellig!

hergebruik van een spiegellijst.
wie wat bewaart, heeft wat

Wat een heerlijke Koninginnedag, fantastisch weer en super gezellig. Lang vt voren (zie vorig jaar) en nee, die keuken is er nog niet,  had ik al grootse plannen voor mijn carrotcake en blackbeanbrownie. Toen ik vrijdag echter mijn 1e carrotcake klaar had vond ik deze niet volgens spec, hij kwam bij mij niet door de kwaliteitscontrole. Omdat ik zelf het recept in elkaar geflanst had was ik bang dat er ergens een foutje in de receptuur zat. Hij was veel te laag gebleven en niet luchtig genoeg.
Misschien had ik wel de verkeerde maat bakblik vermeld. Zoals altijd perfectionistisch heb ik zelfs mijn blogrecept even geblokkeerd. Zo durfde ik niet verder te bakken, als ze allemààl mislukten kon ik mijn baksel toch niet aanprijzen op de Koninginnemarkt?
Ik besloot dus niet te gaan. Ook wel lekker rustig, scheelde een hoop werk en kon ik de 30e tenminste iets uitslapen.
Tot gisteravond (zondag) mijn schoonzus uit Den Haag belde dat ze graag met mij haar meuk bij ons wilde verkopen. Omdat ze natuurlijk nooit supervroeg hier kon zijn besloot ik toch vroeg op te staan voor een plekje. En weer te gaan bakken, anders zat ik daar de 1e uren ook voor niets. Dus tot 12 uur gebakken.


's ochtend voor 6'en op en zelfs toen was ik bijna te laat voor een plekje. Gelukkig was het niet super koud (mede dankzij de thermomaillot onder mijn spijkerbroek).
Ik had gezellig buurvrouwen en de sfeer zat er al vroeg in (ik had nasi mee als ontbijt). Omdat er zo vroeg toch geen klandizie is voor cakewerk kon ik mooi zelf een rondje maken en potentieele aankopen scannen.
Rond 8 uur kwam mijn jongste melden dat mijn schoonzus bij nader inzien niet kwam. Grrrr. Het was natuurlijk een idioot plan, een uur rijden in de vroegte voor meukopruiming maar ik had er natuurlijk wel op gerekend.
Toch was onze afspraak voor mij net het duwtje dat ik nodig had gehad en ik heb geen spijt van mijn dagje: de zaken gingen voorspoedig. In een durp struikel je natuurlijk over de bekenden en ook elke Natuurwinkelklant heb ik aan zijn/haar jasje getrokken. In 2-3 uur was ik volkomen los (had ook niet zo veel als ik oorspronkelijk wilde) en alleen lovende reacties.
Daarna lekker nogmaals een rondje gemaakt en een paar kitsch kopjes gescoord voor mijn op handen zijnde hightea. (details volgen)
Een boek over Frances Mayes over Toscane liep ik net mis, jammer, jammer (hè Danielle), maar wel een fijne chicklit gekocht voor de zomervakantie.
Prima dagje!

vanwege de zon had is steeds maar een paar stukjes 'on display'

zondag 29 april 2012

Illegaal verkregen recept.

Soms kom ik bakrecepten tegen die ik heel graag zou willen uitproberen maar niet helemaal wil opeten. Gewoon 1 stukje om te weten of het een goed recept is.
De beste recepten koken & genieten special Bijv. een rabarberplaattaart uit de verzamelband van Koken & genieten.
Een oorspronkelijk Duits tijdschrift en dat komt soms door in de recepten/combinaties. In deze taart gebruik je bijvoorbeeld pakjes kookpudding, dat zou ik normaal nooit doen. Ook veel suiker en room, echt geen doordeweekse taart. En bij ons zijn ze ook nog niet dol op rabarber.
Gelukkig was gisteren mijn buurmeisje jarig. Ik had gevraagd of het goed was dat ik een taart mee zou nemen. Altijd welkom, was de reactie.
Dus eergisteren het recept er maar weer eens bijgezocht. Aandachtig doorlezend stuitte ik op een probleempje, 125 gr rabarber leek toch wel bizar weinig voor een hele bakplaat. Voor een RABARBERtaart.
Nu moet ik iets opbiechten: ik ben niet in het bezit van het originele recept. Ik heb het illegaal overgeschreven in de supermarkt omdat ik het boekwerkje niet wilde kopen. Het kon dus 1,25 kg (klonk zoveel) betekenen of de 1 moest een 7 zijn? Voor de zekerheid ging ik het nog even checken bij het boodschappen doen en wat denk je? Boekje weg. Ook bij een andere supermarkt en bij onze boekhandel. Zo komen de snoepers te pas, onderste uit de kan /lid op de neus etc. etc. Wat nu te doen, andere recepten gebruikten soms wel rond een kilo!
Maar daar komt ook veel vocht van af en dat zou ook voor problemen kunnen zorgen. Ik moest iets want ik had een taart beloofd, dus maar iets gegokt.
Ik heb het niet meer gewogen, maar het zal ongv. 500 gr. geweest zijn. Gewoon tot de hele plaat onder de rabarber zat. (de maat vd bakvorm had ik ook niet genoteerd). De kruimellaag wilde ook niet echt lukken maar mijn boter was ook niet hard. Nu had ik een soort appeltaartdeeg die ik maar in een soort spätzleflubbertjes er boven verdeeld heb.
Na de opgegeven baktijd was het geheel echter nog volkomen blubberig. Steeds maar weer 10 min. erbij tot we het genoeg vonden (20-30 min. langer). Desnoods de volgende dag maar iets nieuws bakken of door het stof gaan.
Het was niet nodig, na een nachtje rust bleek de taart prima te zijn. Voor mij veel te zoet en zeker te weinig rabarber maar iedereen vond het lekker. Mijn reputatie was weer gered!


Rabarber-plaatkoek

200 gr + 250 gr bloem
150 gr + 200 gr boter
125 gr + 200 gr + 75 gr suiker
1,25 kg rabarber (in kleine stukjes)
500 gr kwark (ik had volle)
300 ml slagroom
1 1/2 pakje roomkookpudding
rasp v 1 citroen ( ik deed ook sap)
4 eieren
zakje bakpoeder
snufje zout

Oven verwarmen op 175C. Bakvorm 23x33 invetten.
Bodem: 200 gr suiker met 200 gr boter romig kloppen. De 4 eieren er stuk voor stuk door kloppen. 250 gr bloem met bakpoeder en het zout erdoor spatelen.
Vulling: 75 gr suiker met de slagroom, de kwark en de citroenrasp (en sap?) mengen.
Topping: 125 gr suiker met 150 gr koude boter en 200 gr bloem tot kruimels maken.

Het cakebeslag op bodem doen, het kwarkmengsel erover uitstrijken. De stukjes rabarber verspreiden en tot slot de kruimellaag verdelen. Officieel 50 min. bakken, waarschijnlijk langer (tot de bodem gevormd is.)


Uiteindelijk vond ik in nog een andere super nog wel het boekje en het bleek idd 1,25 kg rabarber te zijn geweest. Lijkt mij weer erg veel ivm het vocht. De volgende keer zou ik dus misschien de onder cakelaag eerst 30 min. bakken.
De rabarber met wat suiker wegzetten en zeven schijnt ook vochtverlies te geven.(net als aardbeien)
Ook zou ik de slagroom misschien wel weglaten. Als je de pudding maakt volgens het pakje gebruik je gewoon melk. De kwark is romig genoeg denk ik.
Ik had ook het sap vd citroen gebruikt, als tegenhanger voor al de suiker. Je proefde er niets van, maar misschien wordt het teveel bij de juiste hoeveelheid rabarber.
Voor mij kon er dus veel minder suiker in, maar dat heeft misschien ook te maken met de afwezigheid van de zure rabarbersmaak.

woensdag 25 april 2012

Dubbel inzetbaar.



Het voordeel van foto's maken van je eten is dat je later nog weet wat je die week ook alweer gegeten had. Soms wordt het namelijk een beetje een blur. Vooral als ik aan het fröbelen raak met restjes of ter plekke verzonnen gerechten.
Deze week werd er o.a. weer druk gefröbeld. Ik had op mijn werk namelijk wat zachte rode paprika's en idem courgettes uit de groenbak gered (letterlijk, even goed afspoelen en eten maar). Ik had visioenen van goedgevulde Provençaalse vissoep.
Thuis dus de paprika's in de oven geroosterd en in bouillon gepureerd. Dit was de kleurige basis voor een zonnige soep.
Omdat een deel vd familie onverwachts (expres?) niet aanwezig was hield ik echter redelijk wat soep over. Niet getreurd, de soep kreeg na toevoeging van wat extra groente een 2e leven als pastasaus. Weer feest!

Provençaalse vissoep/saus

2 rode paprika's
2 courgettes, 1 blokjes
1 ui
1 teen knoflook
witte vis (200-400 gr, kan diepvries)
(surimikrab, 4 staafjes gesnipperd)
gekookte grote garnalen, 100 gr
grote hand diepvriesdoperwten
1/2 rolletje vermicelli
1/2 blokje visbouillon
1 blik tomatenblokjes
1 tl dille
paar takjes peterselie
(1 blaadje djeroek poeroet) /citroenschil
beetje sinaasappelsap (vers)
beetje tijm
gerookte paprika (pimenton)
scheut pernod/ouzo/ricard
scheut sherry
zout/ cayennepeper
1/2 + 1/2  liter water
olijfolie

Verhit de oven (200C) en zet de grill aan. Snij de paprika doormidden, haal de zaadlijsten/pitjes eruit. Leg de platgedrukte  helften met lekbakje onder de grill (10-15 min.) tot ze redelijk zwartgeblakerd zijn. Stop ze in een plastic zak en doe dicht.
Na 10 min. kun je de huid zó van de paprika's trekken. Snij in grove stukken.
Fruit de ui met de knoflook in de olijfolie. Doe de stukken paprika en de 1/2 van de courgetteblokjes erbij. Laat even meebakken. Voeg dan het bouillonblokje met het 1/2 water toe en laat alles 10 min. pruttelen tot de courgette ook zacht is.
Pureer het geheel met de staafmixer. Voeg nu de tomatenblokjes, extra water en vermorzelde vermicelli toe. Laat de soep aan de kook komen en zet dan zacht. Nu kan de witte vis (ontdooit wel in de soep), evt. de surimi en de drank/kruiden/specerijen erbij. Laat 10 min. sudderen. Voeg op het laatst de grote garnalen en de diepvries erwten toe en maak op smaak met sinaasappelsap/zout/cayennepeper. Garneer met peterselie.


Blaas een restje soep nieuw leven in door (in pastawater) gekookte broccoli toe te voegen.
Maak een stevig papje van 2 el bloem met een scheutje olijfolie en bind de soep hiermee (even opkoken en 5 min doorkoken). Eet smakelijk!

zondag 22 april 2012

Verkooptalent.



Afgelopen vrijdag was er een demonstratrice van Provamel bij ons in de winkel. Eén vd producten die ze ging promoten was de nieuwe tofusnippers. Van te voren ontvingen wij alvast een proefpakket.
Nou, zei mijn baas, jij houdt toch zo van koken?
Goed, ik moest er dus iets mee. Ze zijn bij mij thuis niet zo blij zodra het woord tofu valt, maar ze kennen het eigenlijk ook niet echt.
Die enkele keer dat wij geen vlees/vis eten hoef ik namelijk niet perse een andere eiwitbron/vleesvervanger in mijn gerecht, dan eten we gewoon lekker veel groente.

Mijn gedachten gingen direct uit naar een Thaise curry, lekker veel smaak om evt de tofu te camoufleren.
Dit bleek echter niet nodig: de tofu had nl. helemaal géén smaak. Compleet smakeloos (dit is een compliment), hoogstens misschien naar eetpapier.
Ooh, zei mijn man die vaak in China tofu eet, dan is er nog wel structuur.
Ook niet dus, het was gewoon een bakje niets.
Koud/rauw (?) doet het aan gekookte, geplozen kipfilet denken, zonder kipsmaak. (ideetje voor salade/spread)
Warm verdwijnt het eigenlijk in het geheel als een soort zuivel, cottagecheese of zo.
De curry was prima lekker (ongeacht de tofu), maar vooral door de aubergine niet echt fotogeniek, beetje grauwgrijs.

Toen ik verslag uitbracht bij mijn baas was hij blij dat ik niet de demonstratrice was want of smakeloos nou echt een verkoopargument is.....?

Vegetarische groene Thaise curry

1 bakje tofu snippers (provamel)
1/2 rode paprika, in blokjes
1 aubergine, in blokjes
1 courgette, blokjes
1/2-1 stronk broccoli
ui, gesnipperd
teen knoflook, gesnipperd
1 à 2 eetlepels groene currypasta (bijv. Koh Thai)
1/2 rode peper zonder zaadjes, aan 1 stuk
limoenrasp v 1 limoen
djeroek poeroet blaadjes
water 1 beker-1/2 liter afh. hoe dun je het wilt
1/2 groentebouillonblokje
2x zakjes kokoscreme (Conimex)
olie
sap naar smaak 1 limoen
zout
paar lente uitjes, gesnipperd

Bak de blokjes aubergine bruin in de hete olie. Voeg de overige groenten toe beh. de lente ui en roerbak lekker mee.  Voeg ook de kruiden toe en de kokoscreme met een beker water. Laat lekker pruttelen tot de groente gaar maar niet pruttig is. Vis de rode peper eruit voor het te pittig wordt.  Als het te droog wordt evt. nog wat extra water. Op smaak maken met zout en limoensap. Warm de tofusnippers mee. Snipper vlak voor het serveren de lente ui erover. Lekker met rijst. Voor niet vegetarisch kan er ook witte vis en vissaus (nam pla bij)

dinsdag 17 april 2012

A thing of beauty........

is a joy for ever. (J.Keats)
Deze 1e regel kende ik wel, maar vanochtend ook maar eens de rest van het gedicht doorgelezen. Gelukkig hoefde ik 'm niet uit mijn hoofd te leren zoals (vroeger) in Engeland het geval is/was.


Het past in ieder geval goed bij de ananasbloemen die ik laatst gemaakt had.
Zeker een 1/2 jaar geleden kwam ik de bloemen tegen op Tastespotting, meerdere varianten op een oorspronkelijk Martha Stewart idee.
Fantastische manier om een gezonde eetbare tropische decoratie te maken.
Het kost even tijd, maar dan heb je ook wat.

Verhit de oven op 100C.
Je hebt een rijpe ananas nodig. Deze ontdoe je van zijn/haar schil. Vervolgens peuter je met een klein meloenbolletjestekertje (weer zo'n Scrabblewoord) alle 'ogen' uit de ananas. (of je snijdt ze later uit de plakjes, zijn dan wel kwetsbaarder).
Vervolgens snijd je zo dun mogelijke plakjes (paar mm).
Leg de plakken op een (cake)rooster in de oven en droog de plakjes. Draai regelmatig om.
De dikte van je plakje bepaalt de droogtijd. Het zou tussen 30 min-3 uur kunnen duren! Je kunt de oven ook iets heter zetten, maar dan moet je zeker regelmatig checken of het niet te hard gaat (zoals bij mij).
Echt hard worden ze niet, eerder taai. Je kunt nu kiezen of je de bloem plat houdt/ in een ander modelletje snijdt/3D maakt.
Voor dit laatste leg je de gedroogde plakken in de holtes van een cupcakeblik, zo lang mogelijk. Kort voor gebruik er pas uit halen.
Details hier
Het resultaat: een prachtige versiering. Mijn exemplaren zijn niet het best gelukt, maar ik was er zelf verrukt van. Vooral het hart, net als een zonnebloem.

Deze bloemen worden vaak gebruikt voor Hummingbird (cup)cakes, soort combo van banana/carrotcake. Ga ik vast nog een keertje maken, maar hier alvast een recept:

Zó hoort het natuurlijk!
Hummingbird Cupcakes

Makes 24
Ingredients:
For the cupcakes:
2 cups all-purpose flour

1/2 teaspoon baking soda
3/4 teaspoon salt
1/2 teaspoon ground cinnamon
11 tablespoons unsalted butter, melted and cooled
1 1/4 teaspoons vanilla extract

1 1/3 cups sugar
2 large eggs
1 1/3 cups mashed ripe banana
2/3 cup crushed pineapple, drained
2/3 cup chopped walnuts, toasted (optional)
2/3 cup unsweetened shredded coconut

For the frosting:
8 ounces cream cheese

5 tablespoons unsalted butter, at room temperature
2 teaspoons vanilla extract

2 1/2 cups confectioners’ sugar, sifted
2 large pineapples, peeled (for the flowers)

Directions:
Preheat the oven to 350º. Line cupcake pans with paper liners. In a medium bowl, whisk together the flour, baking soda, salt and cinnamon and set aside. In the bowl of a stand mixer fitted with the paddle attachment, combine the butter, vanilla and sugar and beat until blended and smooth. On low speed, beat in the eggs one at a time, mixing well after each. Mix in the mashed banana, then the dry ingredients. Beat just until incorporated. Using a rubber spatula, gently fold in the pineapple, walnuts (if using) and coconut.

Fill each prepared liner about 3/4 full of batter. Bake for 20-22 minutes, until a toothpick inserted in the center comes out clean. Allow to cool in the pans for about 5 minutes, then transfer to a wire rack to cool completely.
To make the frosting, combine the cream cheese and butter in the bowl of a stand mixer. Beat on medium speed for 2-3 minutes, or until combined and smooth. Mix in the vanilla extract. Gradually add the sugar until completely incorporated. Increase the speed and continue beating until the frosting is smooth. Frost cooled cupcakes as desired.
Note: It is recommended increasing the frosting by 50% if you like higher frosted cupcakes.

foto+ recept: Annie Eats, sorry geen zin om te vertalen

Ook mooi!

En deze:

 2009_02_03-Pineapple.jpg

vrijdag 13 april 2012

Paasrestanten



We eten al de hele week à l'improviste, oftewel restjes. Te ruime paasinkopen gedaan. Het is ook lastig voor 10 man en dat in een vreemd huis.
Hoewel we afspraken hadden gemaakt denk je snel, laat ik dat toch maar kopen voor de zekerheid. Zo kwamen wij thuis met meerdere zaken. Geen probleem, we verzonnen er wel een gerecht omheen.
Zo aten we dinsdag nasitaart (kun je lekker veel groente in kwijt), woensdag een meer dan lekkere pasta met groene asperges, andere groente restjes, gerookte zalm, witte wijn en alle roomrestanten. Kom ik zeker nog een keer op terug, maar nu eerst de donderdag: pizza! (goed voor het kaasoverschot)
Ik ben niet zo'n pizzafan. De rest van mijn gezin wel. Uit eten betekent ook eigenlijk altijd de pizzeria. Gelukkig hebben ze ook een lekkere visrisotto.
In ons Toscaanse vakantiehuisje van deze zomer hebben we echter een echte pizzaoven (loeiheet) en dan moeten we natuurlijk al wel het perfecte pizzadeegrecept hebben.
Dus maar weer eens het internet afgespeurd. Altijd hetzelfde drama, iedereen beweert het meest geweldige recept te hebben, maar ze doen allemaal iets anders.
Ik heb zelfs nog gegoogeld op 'recetta di nonna' (oma's recept) en dat leverde wel veel leuke blogs op, maar nog steeds niet veel duidelijk.
Uiteindelijk met m'n ogen dicht maar 1 uitgekozen. Dat was van iemand die een stoeptegel als baksteen gebruikte (wilde ik ook) dus nieuwe tegel met olie ingesmeerd en op de hoogste stand (250C) proberen in te branden (net als wok).
Dit was geen groot succes. Het duurde uren tot de oven heet was, er kwam een enorme stank uit de oven en mijn man begon over de mogelijkheid van uit elkaar spatten van de steen. (je hoort een chamotte-tegel te gebruiken). Toen de (giftige beton?) lucht op mijn keel begon te werken hebt ik het loeihete geval maar naar buiten gewerkt.
Ondertussen was ik aan een poolish begonnen (voordeeg), officieel moest dat een hele nacht fermenteren, maar ik dacht dat een paar uur ook wel wat was.
Het gewone deeg zag er goed uit, prettige structuur, goed gerezen en tegen etenstijd besloot ik de poolish maar te skippen want we wilden eten!
En het ging als een trein, iedereen belegde een hoek en bakken maar. Het was een groot succes, we gaan nooit meer een deegmix gebruiken.
De korst was smakelijk, de structuur fijn en iedereen bleef maar eten (dat is dan wel weer een nadeel).
Alles paste natuurlijk niet tegelijk in de oven en omdat ik toch niet zoveel zin had liet ik iedereen voorgaan. Toen zij verzadigd waren was het mijn beurt: ik belegde een veel te grote lap (erg elastisch deeg) met tomatensaus, ham, knoflook, paprika, courgette, kruiden en geitenkaas. Toen het klaar was nog wat lekkere rucola er op en smullen maar!
Ik ben bang dat we in de nabije toekomst nog vaak pizza zullen eten, op zoek naar perfectie hoewel we natuurlijk niet weten wat het effect van de houtoven (hoge temperatuur) zal zijn.


Homemade pizza

Deeg voor 4 kleine pizzabodems
  • 225 gram bloem
  • 75 gram griesmeel (fijn)
  • 195 gram lauw water
  • 7,5 gram olijfolie
  • 6 gram zout (of meer)
  • 6 gram gedroogde gist
Gist oplossen in water.  10 minuten laten staan tot schuimig. Ingrediënten mengen, en goed kneden gedurende 5 minuten. Voordeeg erbij kneden  en nog eens 10 minuten kneden.(heb ik dus geskipped)  Verdelen in porties van ca. 175 gram, en 1,5 tot 2 uur laten rijzen, op kamertemperatuur ingevette huishoudbakjes (met een doek afgedekt).
Bloem op werkblad strooien, en deegbal tot schijf duwen/rollen. Pizzaschep bestuiven met griesmeel, en bodem erop leggen (of bakpapier op bakplaat). Bodem beleggen, en afbakken op 225 tot 235 graden op bakplaat/pizzasteen, of 400 graden in pizza oven, tot de korst goudbruin, en de kaas gesmolten is.

Mocht je toch voordeeg willen maken:
Voordeeg voor 4 pizza bodems
  • 75 gram bloem
  • 25 gram griesmeel
  • 65 gram lauw water
  • 2,5 gram olijfolie
  • 2 gram zout
  • 2 gram gedroogde gist
Gist oplossen in water. 10 minuten laten staan. Ingrediënten mengen, en goed kneden gedurende 5 minuten. In afgesloten huishoudbakje 24 uur laten staan in de koelkast. (andere recepten laten de olie weg en gebruiken meer water)


Ik heb uiteindelijk het voordeeg na een paar uur gemengd met het restje pizzadeeg en daar een broodbol van gebakken. Het was volgens mij iets te kort gebakken en misschien niet genoeg gerezen, maar mijn kids vonden het erg lekker, toch maar eens echt brood gaan bakken dus!

woensdag 11 april 2012

Bespaar je zelf een teleurstelling: deze hoef je niet te maken!


De Pasen was gezellig, eerst op familievisites daarna lekker niks. Nou ja, kletsen, lezen, eten en in mijn geval veel koken. Er is geen ei versierd/geen broodje geknutseld. Altijd te grote plannen en natuurlijk het liefst alles 'selluf doen' (kan niet zo goed samen werken).
In mijn hoofd zag het er simpel uit, maar dat kwam omdat ik gewoon niet alles overzag. Ook was het superhandig om de dames (kids) over te halen om ondertussen tiramisucupcakes te bakken en zelf ook nog mijn yoghurtpannacotta-taart (en dus ook jam) te maken. De amuse van gerookte aart eend heb ik dus maar geskipped.
Het hoofdgerecht bestond uit lamsbout, spinazietaart, sperzieboontjes, sla en een keuze uit aardappeltjes/pasta. Het recept vd lam was een combo van meerdere recepten en erg geslaagd. De verwarring over de braadtijd was echter groot.
Het ene recept sprak over 90C en braden tot kerntemperatuur van 55C, de ander van langzaam gegaard op 180C (?) in 3 uur. Onze lam (2,5 kg) was echter binnen een uurtje al op 55C met een oventemp van 150C. (goede temp voor de cupcakes). Wat te doen?
Uiteindelijk (bij kerntemp van 70C) toch maar uit oven gehaald en in warmhoudvak op 50C gehouden. De lam was prima te eten, maar zeker niet rosé maar viel ook niet vh bot. Volgende keer toch de kerntemp. geloven.
De spinazietaart was een groot succes. Ga ik zeker binnenkort nog een keer maken en dan met recept/foto plaatsen. Net als het lamrecept, maar dan in kipvariant, hmmm.


Vanwege het Paasontbijt was ik een beetje gefocused op broodrecepten, DE uitgelezen gelegenheid om toch eens brood te gaan bakken. Toen ik puddingbroodjes in de paasAllerhande zag staan leek mij dat een schot in de roos.
Niet dus. Of het recept klopte niet òf ik heb iets helemaal fout gedaan. Mijn broodvrees is weer helemaal terug.
Officieel moest je mix voor witbrood gebruiken, ik had bloem voor witbrood v Soubry. Het deeg wilde niet goed mixen met mijn deeghaken (goedkope mixer), dus verder met de hand. Wat een drama, alles kleefde en plakte. Ietsjes meer bloem toegevoegd (20 gr.).
Het rijzen was ook niet indrukwekkend, pas na de dubbele tijd enigszins. (in het recept stond niets over oplossen van gist in water, wel bij de algemene broodinstructie). Vervolgens moest je er een bakje van vormen (8x), dit lukte voor geen meter door de elasticiteit. Daar moest je het mengsel van creme fraiche/ei instoppen. Er was bij mij plek voor 2 tl/broodje en ik had een yoghurtkommetje vol! (3 eieren + 125 ml creme fraiche).
In de oven ging het broodje rijzen en liep de schamele vulling en ook nog af. Uiteindelijk zagen ze er best lekker uit, de helft heb ik ingesmeerd met boter/bruine suiker/kaneel naar 'sticky bun' idee.
De smaak? Redelijk droog vaagzoet wit broodje met onbestemde citroenige plakplek. En dat met veel eieren/boter/vet.
Misschien is het niet helemaal eerlijk, beter mixen is misschien ook wel beter rijzen= beter broodje, maar die vulling was dan nog steeds niet geweldig.
Iemand betere ervaringen?

Recept puddingbroodjes HIER


Ik dacht slim te zijn en de rest vd vulling te gebruiken voor een snelle citroentaart. Laatst was ik bij de Jumbo namelijk 3 soorten gekoeld kant/klaar deeg tegen gekomen en het zoete zanddeeg was ondertussen over datum, maar nog wel eetbaar. Oók direct de laatste keer dus, het deeg was vanille-ig, kinderlijk zoet. Soort babykoekje. De vulling voegde nog steeds niets toe en na een proefhapje heb ik alles weg ge*******. Klaar!

vrijdag 6 april 2012

Is Pasen de 2e Kerst?

(foto v Cooking classy)

Pasen staat weer voor de deur. Vanochtend (jaja, op Goede Vrijdag) hadden de jongste 2 hun Paasontbijt op school. Lekker bordje met paasservet, afbakbroodjes, aardbeien, choco paaskonijntje en spiegeleikoekje (mijn favoriet), veel meer dan ze normaal zouden eten. Altijd leuk.
Wij gaan Pasen vieren met mijn schoonzus en family.
Het menu is trouwens nog niet bekend. Ik probeer er zo min mogelijk aan te denken anders sla ik op hol. Dat is voor mij altijd het dubbele bij feestdagen: unieke kans om alles uit de kast te halen, maar je wilt niet de hele dag in de keuken staan, vervolgens is alles in een 1/2 uur weg en zit je met een mega-afwas. Je wilt ook relaxen, uitslapen, kletsen, naar buiten of ergens naar toe.
Ik denk dat we ons voornamelijk op de brunch gaan richten: geknutselde broodjes, eiersalade, miniquiche, zalm, paasbrood, dat soort dingen.
Voor 's avond toch wel iets met lam (grote bout in de oven, lekker gemakkelijk), groene groenten en asperges, een saus, salade, pasta/aardappelen en ik zag ook nog ergens een spinazietaart. Ooh, daar ga ik weer. Het wordt weer veel teveel en dan hebben we het nog niet eens over taart/toetjes gehad.

Pasen wordt steeds meer een commerciële hype. Tijdschriften staan er vol mee. In de Libelle (lees ik altijd stiekem in de supermarkt) zag ik zulke leuke versieringen, maar dat is toch echt een beetje over de top, toch? Slingers van lentepompom's, schalen vol versierde uitgeblazen eieren, Paaskransen en piepschuimkippen beplakt met lege eierschalen, zag er geweldig uit, maar wie doet dat nou? Kerst duurt tenminste nog een week! (23-31/12, zoiets).

Wij beperken ons maar tot servetten, veel narcissen, geknutselde broodjes, een paar geverfde eieren (zoals vorig jaar) en het traditionele eieren zoeken. C'est tout.

Of misschien nog de volgende ideetjes:

-zelf paaseieren maken door chocolade au bain marie te smelten. Kleine waterballonnetjes half op te blazen en dicht te knopen. De chocolade in smalle bekers (waar de ballon net in past) te doen en vervolgens de ballonnetjes (ingevet met olie?) in de chocolade te dopen. Laten drogen en weer dopen tot de korst dik genoeg is. Boven de gootsteen op de kop houden en het ballonnetje lek prikken. Pas op voor waterschade op je chocolade, direct droog maken. of ZO maken. Eieren vullen met bijv mousse/ vruchten/ pudding, zoals hier
- eieren verven met oude zijden dassen, erg mooi, hier en hier
- deze: hier 
- deze zijn ook leuk: hier, sowieso alles v Martha Stewart, maar deze ook: hier
- eiernestjes van vermicelli: hier

Genoeg te doen, volgend jaar toch maar een Paasweek houden?
Fijne PaasDAGEN

woensdag 4 april 2012

Hoera, mijn foodswap-verwenpakket ontvangen!

Enige tijd geleden had ik mij aangemeld om mee te doen met de foodswap van Es'Factory. Voor 30 maart moest je aan een jou toegewezen mede-swapper een gevuld pakket sturen. Dit pakket moest aan bepaalde inhoudsvoorwaarden voldoen zodat niemand te kort zou komen.
Ik moet bekennen dat ik die voorwaarden eigenlijk meer als suggesties had gelezen. Nu had ik een aardig pakket gemaakt met een klein potje vlierbessensiroop (waarvan de deksel natuurlijk is los gegaan, nogmaals sorry), minipotje bramenjam (allebei zelf gemaakt), mijn fameuse black bean brownie, chinees knijpzakje met jasmijnbol, Chinese rode thee en een zakje biologische kaneelbasilicumzaadjes, maar het had nog grootser gekund. 


Bijv. zoals het pakket dat ik mocht ontvangen van Renske. Ik heb trouwens gedegen speurwerk moeten verrichten voor ik wist dat zij twitteraar 'Greek Yoghurt' was.
Woonplaats Den Haag verklaarde in ieder geval de Haagse hopjes (favoriet bij man en enige kids). Het pakket was bijna professioneel verpakt met kartonsnippers en luchtgevulde stootkussentjes.
Naast de hopjes en kaartje bevatte het pakket nog:
- gedroogde aubergines van Baktat, ik heb al even gegoogeld en ga er een soort dolmes mee maken (met gekruide rijst vullen).
- zelf ingemaakte citroenen, nog nooit geproefd maar was al lang nieuwsgierig.
- kruidenmengsel za'atar, ook al lang op mijn lijstje
- speciale keukengadget waarmee je bloemen kunt snijden van bijv. komkommers. Leuk, ga ik zeker proberen.
- klein Boeddhabeeldje. Schijn je nooit zelf te moeten kopen, alleen ontvangen
- mix voor pompoenpannekoeken ter vervanging van een verbrand (mis)baksel. Ik hou van pompoen, dus prima.
- zeer verantwoord: gevriesdroogde aardbeienplakjes, gezond snoepen, ik vond ze lekker, zijn al op!

Je merkt, alles in het pakket viel goed in de smaak. Ik hou van de magrebkeuken. (Marokko etc.) Spekkie naar mijn bekkie. Dankjewel Renske.
Goed plan dus, zo'n foodswap!
 

maandag 2 april 2012

Rijstpuddingtaartjes Toscaanse stijl


Net met een noodgang mijn huis een oppervlakkig gekuisd. Was zwaar nodig want ik had het hele weekend niets gedaan. Nu mag ik van mijzelf weer bloggen.
Het hele weekend heb ik in de computer zitten turen. Bijna nonstop. Het zijn mijn reisburo-genen. Voor de 2e week van onze zomervakantie zoek ik nog een leuke acco. Eerst wilden we over de Provence terug (naar oude acco) zodat we al op weg naar huis zouden zijn. De mevrouw vd acco reageert echter niet, waren we zulke slechte huurders?
Ondertussen ben ik weer van gedachten veranderd, we blijven de 2e week ook in Toscane. Het is tenslotte de 1e keer voor de kids en voorlopig ook de laatste (ben zelf Francofiel). In 1 week hebben ze vast niet genoeg ijs en pizza gegeten en ik wil de Toscaanse gloed langer vasthouden.
Ik ben zulke leuke dingen tegengekomen, kan bijna een reisburootje beginnen.
Toch blijf ik zoeken naar de perfecte acco, want wij zijn een beetje verwend.
Wij (mijn gezin) willen graag een vrijstaand boerenhuis, zonder buren. Een eigen zwembad zou het summum zijn, maar dat is zeker in Toscane snel te duur. Agriturisme zou een leuk idee zijn, maar daar heb je voornamelijk appartementen en dat is no go.
Nu ben ik 2 hele leuke opties boven Lucca (N.Toscane) tegengekomen, met eigen zwembad. Nog net te doen qua prijs (minder toeristisch gebied) maar ik ben bang dat de sfeer minder Toscaans is, meer Zwitsers. Ook zag ik foto's van haarspeldbochten en donkere tunnels, brrr. Misschien is het weer ook wel wisselvalliger en hebben we bijna niets aan het zwembad. Zijn er ervaringsdeskundigen? Ondertussen blijf ik zoeken, heb een paar plekjes achter de hand.

Als voorbereiding op onze vakantie lees ik op het moment regelmatig diverse blogs van Toscanebewoners. (soms ben ik overgeorganiseerd). Tussen de regels pik ik tips/tricks op voor leuke restaurantjes/bezienswaardigheden. Zeker voor de 1e week (als we met z'n 10'en zijn) is het handig leuke eetadresjes te bespreken. Als het aan mij ligt gaan we ook zeker naar La Vialla, bijv. voor de lunch. Kunnen we eenmaal thuis alles nabestellen via internet.
In 1 vd blogs kwam ik een enthousiast verhaal tegen over rijsttaartjes uit San Gimignano en die moest ik natuurlijk maken.
Ondanks onvrijwillige aanpassing van het recept (ik had geen rijstebloem en was de extra suiker in de rijstepap vergeten) was het een leuk en lekker taartje.
Weer eens wat anders, deed een beetje denken aan mijn paastaart van vorig jaar.


Rijstpuddingtaartjes (+/- 16)

voor de rijstpudding:
1 liter volle melk
1 eetlepel vanilleextract/1 vanillestokje
300 gr dessertrijst
geraspte schil van 1 citroen (biologisch), en beetje sap
3 + 3 el ruwe rietsuiker/kristalsuiker

8 gr bakpoeder
2 eieren, gesplitst, eiwit uiteindelijk stijfgeklopt

voor het deeg:
200 gr (patent)bloem
100 gr rijstebloem (wit/volkoren), ik gebruikte 100 gr maizena
150 gr ruwe rietsuiker/kristalsuiker
150 gr boter, geraspt/blokjes
8 gr bakpoeder
1 tl zout
1 ei, losgeslagen

Eerst het deeg: meng de bloem met de rijstebloem/maizena, suiker, zout en bakpoeder. Maak met de botervlokjes een kruimeldeeg met je vingertoppen. Voeg het ei toe en kneed luchtig en snel tot een deegbal. Niet te lang, wordt te warm. Rol uit tot 1 of meerdere dikke plakken en leg in plastic in de koelkast.
Maak de rijstpudding door de melk, vanille en citroenrasp bijna aan de kook te brengen in een pan met dikke bodem. Als het mengsel bijna kookt kun je de rijst toevoegen, zacht gaar laten koken , af en toe roeren, ongv 15-20 min tot gaar/zacht en plakkerig. Voeg 3 el suiker toe en laat compleet afkoelen.
Wanner de rijstpudding geheel koud is voeg je de eierdooiers, extra citroensap, 3 el suiker en bakpoeder toe. Sla de eiwitten stijf en vouw in het rijstmengsel. 
Verwarm de oven op 170C. Rol het gekoelde deeg tot lappen van 5 mm en steek met bijv. een glas rondjes voor 16 muffinholletjes. Vet de holletjes in en misschien zelfs bakpapier op de bodem (zie onder). Drappeer het deeg zachtjes in de holtes en vul met rijstpudding.
Bak ongv 30-40 min tot gaar en mooie kleur. Serveer evt. met jam/mascarpone.

Bron: HIER geweldig mooi blog met veel betere foto's, ze heeft ook een kookboek geschreven!

Voordat ik de foto nam hadden we 4 taartjes lekker opgepeuzeld. Ze gingen goed uit de vorm en bij ons er goed in. Voor de foto (volgende dag) wilde ik de rest uit de vorm halen, maar dat lukte niet goed. Ze zaten allemaal vast. In stukken en brokken waren ze ook lekker, maar dat is natuurlijk niet de bedoeling! Misschien een ideetje om bakpapier op de bodem te leggen of ze binnen een 1/2 uur uit de vorm te halen.