zaterdag 30 juli 2011

USA, here we come!!!!!!

Eindelijk is het zover, morgen 30/7/11, vertrekken wij naar Amerika. Bepakt en bezakt want wij gaan echt kamperen. Dus is de tent mee, net als de matjes/slaapzakken en kookspulletjes. Aan de andere kant vd grote plas staat een 7 persoons auto klaar waar hopelijk alles in past. We hebben natuurlijk wel enige ervaring met onze Canada reis (2008), maar het blijft spannend!
In ieder geval gaan wij veel miles maken, overnachten soms in een hotel, maar voornamelijk wordt het kamperen (vaak primitief zonder stroom/water/wc).
Waarschijnlijk ook wel een beetje afzien, ook zonder stoelen, maar gelukkig staat in de meeste National Parks op iedere plek een picknicktafel/bankjes. Wij kopen er waarschijnlijk nog 2 regisseurstoelen bij. Ook gaan wij achter een Dutch Oven aan zodat we niet ieder avond op 2 pitjes hoeven te koken.
En natuurlijk uit eten. De kids verheugen zich erg op de ontbijten met pancakes (en alle cola). Ik weet nog niet helemaal waar ik mij op verheug, waarschijnlijk toch wel de bewoonde wereld vd West-coast. Chinatown in San Fransisco, de stranden, en alle boeken die ik ga lezen, zeker ook de supermarkten en speciale adresjes. Ik ben benieuwd waar ik allemaal mee thuis kom, in ieder geval iets culinairs voor de foodswap!
Voor onze familie en vrienden houden wij een apart blog bij, een soort reisverslag. Als het allemaal lukt ga ik ook af en toe een culinaire belevenis vermelden op dit blog, mits wij internetbereik hebben (in the outback).
Als alles volgens plan verloopt zijn wij 29 augustus weer 'home sweet home'.
('k ben niet zo'n vlieg-fan). Dus in ieder geval tot dan, maar waarschijnlijk tot eerder!



Vervolg: http://gewoonlekkergewoon.blogspot.nl/2011_08_01_archive.html
 http://gewoonlekkergewoon.blogspot.nl/2011/09/when-life-gives-you-lemons-make.html 
http://gewoonlekkergewoon.blogspot.nl/2011/09/end-of-story.htmlen
http://gewoonlekkergewoon.blogspot.nl/2011/09/bits-and-pieces.html

woensdag 27 juli 2011

Mijn bijdrage voor de foodblogevent juli 2011

Bijna vergeten: nog snel een bijdrage insturen voor het foodblogevent van juli 2011. Deze maand wordt het event ge'host' door Esmee van Es' Factory.
Zij had een zeer originele thema bedacht: 'waar rook is, is vuur', beschrijf een recept met een gerookt ingrediënt.
Hoe verzin je het. Er zijn natuurlijk diverse invalshoeken. Iets geBBQ-eds . Met gerookte tofu, rookworst, gerookte spek, bereidt in een rookoventje, en natuurlijk met gerookte vissoorten. Zalm, forel of zoals in mijn recept: makreel.

Oorspronkelijk was het een salade met gerookte forel, ooit gemaakt voor de Kerst. Ik kon echter later nooit meer het recept terug vinden en ben er dus maar een eigen draai aan gaan geven. Naar volle tevredenheid. Ook mensen die niet zo van vis houden vinden dit over het algemeen een zeer smakelijke variatie door de combinatie met de frisse citrussmaak vd salade.

Makreelcreme-crostini met rauwkostsalsa

1 (middel)grote gerookte makreel, ontgraat en uitgeplozen
1/2 blokje monchou
1 el creme fraiche/sour cream
goede kneep citroen
paar draaien peper

1/4e rode paprika
1/4-1/2 komkommer, geschild, zaadlijst verwijderd
1 stengel bleekselderij (niet te groot)
1/4e appel, geschild
1/4-1/2 ui
sap v 1/2 citroen (ongeveer, - kneep van makreelcreme)
ruime el verse dille, zeer fijn gesnipperd (gedroogde kan ook)
paar draaien peper
zout

Doe alle ingrediënten voor de makreelcreme in een staafmixerbakje en draai tot een smeuïge creme.
Snij de salsa ingrediënten zeer fijn en meng met veel citroensap. Door de hartige/rokerige smaak van de viscreme kan de salade aardig wat hebben/gebruiken zodat een lekkere balans ontstaat. Op smaak maken met peper/zout. Serveren op een stokbroodje. Toastje kan ook maar wordt snel slap door de citroen, op een plakje komkommer zou ook kunnen.

Omdat niet iedereen uit zichzelf de combo ziet zitten serveer ik het vaak al klaar gemaakt, ze weten anders niet wat ze missen.  Zelfbediening met een los schaaltje salsa kan natuurlijk ook. Of geen salsa, maar dan zou ik meer citroensap in de makreelcreme gebruiken.

maandag 25 juli 2011

Feest:altijd leuk!

lk ben nu druk bezig met de voorbereidingen voor onze vakantie, lange to-do-lijst afwerken, bijv. alles wassen wat los/vast zit, koelkast/keuken/badkamer poetsen zodat ons huis netjes achterblijft voor de konijn/post/vissen-oppas, voor als we niet terugkomen en zeker ook voor als we wel terugkomen want ik weet dat het fijn is als je na de vakantie niet eerst een erfenis hoeft te verwerken.
 
uitnodiging in stijl

Voor nà de vakantie ben ik ook al weer bezig geweest: wij houden de laatste zaterdag van onze schoolvakantie een buurt/vrienden een AFTER-BBQ. Gezellig bijkletsen over de vakantiebelevenissen en de zomervakantie afsluiten, klaar voor het nieuwe schooljaar! Op onze kerstborrel komen altijd alleen maar volwassenen, nu is het mèt kids! Ik zie daar wel een beetje tegenop: als iedereen komt zijn het 24 volwassenen en 32 kids(+4)! Ik ga mij nog steeds richten op de volwassenen want bij de kids weet je toch nooit wat ze lekker vinden, gewoon broodje hamburger/knakworst ofzo. En als het slecht weer is blaas ik alles af want >50 personen passen echt niet in ons huis!

Mijn eeuwig actieve-creatieve buurvrouw had trouwens ook een leuke verjaardagsuitnodiging gemaakt. Echt leuk, misschien was iets groter wel steviger, maar natuurlijk ook meer knipwerk.

 

3x raden wat ze gingen doen??!


vrijdag 22 juli 2011

Flonkerende robijnen.



Zijn ze niet prachtig, dit bakje vol eetbare edelstenen? En niet eens van de 'groentenjuwelier', maar gewoon uit mijn ouders tuin. Ik hou van rode bessen/aalbessen. Lekker sappig en fris zurig. Ik pak steeds een paar steeltjes om tussendoor van te snoepen. De pitjes zijn wel een beetje vreemd, je moet er ook niet op kauwen, maar ze een soort pletten met je gehemelte zodat het sap vrij komt en dan doorslikken. Bij mij thuis vinden alleen de jongste 2 ze lekker en mijn man alleen met veel suiker (er ontstaat dan een soort siroop die lekker is in de yoghurt).
Enige weetjes:
Familienaam: Ribes Sylvestre, bestaande uit rode en witte (zachtere smaak) aalbessen en na kruising met andere ribes zelfs een zwarte aalbes. Ze bevatten naast veel vit. C ook veel pectine waardoor je er heel goed jam van kunt maken.
Bekendste soorten hebben imposante namen als: Jonkheer van Tets (rood), Witte Parel (wit) en Baldwin (zwart).
In het Duits: Johannisbeeren; Frans: Groseilles; Engels: red currant; Zweeds: vinbär.

Naast de genoemde yoghurtvariant kun je er limonade, sap, saus en fruitsalade van maken. Ik wilde echter iets anders, nl: taart.
Naast een taart van alleen geklopte eiwit en bes had ik ook een lekker recept voor een bijzondere rabarbertaart. Omdat rabarber en rode bes allebei zuur zijn had ik het idee dat ik dat wel kon uitwisselen. Mijn enige twijfel betrof de pitjes, zou dat een vervelend mondgevoel geven als de besjes zacht/gaar waren geworden? Uitproberen dus!




Rode bessen cheesecake/taart

Deeg:    225 gr bloem, evt deels amandelmeel, bijv 75 gr
              100 gr koude boter, half roomboter/half margarine
               50 gr suiker
               1 eierdooier
               snufje zout
               1 à 2 tl water
Vulling: bakje geriste bessen (500 gr ongerist ofzo)
               150 gr suiker
               2 eieren, gesplitst
               250 gr kwark (ik had volle)
               100 ml slagroom
               1 tl citroenschil (of goede kneep sap)
               1 el maizena
Bereiding: Kneed van alle deegingrediënten een soepel deeg. Rol het uit tot een ronde lap en bekleed een ingevette springvorm. Maak ook een opstaande rand. Prik gaatjes in de bodem en zet een uur in de koelkast. Meng de geriste bessen met 50 gr suiker en laat een tijdje staan. Verwarm de oven op 200C. Bak de bodem met een steunvulling (bakpapier+gedroogde bonen) ongeveer 10 min. Verwijder de steunvulling en bak nog 5 min.
Klop de eiwitten (ook vd bodem, 3 dus) stijf met een beetje suiker. Roer de eierdooiers los met de kwark, suiker, slagroom en citroenschil/sap. Bestuif met de maizena en meng hier de stijfgeklopte eiwitten omzichtig doorheen. Laat de bessen uitlekken, vang de siroop op (lekker in een toetje) en roer de bessen door de kwarkvulling of spreid de bessen over de bodem en bedek met de kwarkvulling. Ongv. 35 min. in de oven tot de bovenkant mooi gekleurd is en de vulling stevig.

Origineel rabarberrecept van Smulweb

Resultaat: Een lekkere frisse moussige toetjestaart met een stevige zanderige korst. Ik maakte een cruciale fout: ik gooide de rode bessen met het suikersap in het kwarkmengsel: joegeldebom (Gronings voor dunne drab). Mijn vulling bleef dus eeuwen vloeibaar, ik heb de taart denk ik wel 3x teruggezet. Daardoor werd de bovenkant te donker, maar je proefde het niet. De vulling was door het sap wel mooi rose geworden. Na een dagje opstijven was het resultaat prima. De bodem zou ik misschien iets langer voorbakken, en de taart niet te hoog in de oven zetten ivm carameliseren van bovenlaag door verhit gril/verwarmingselement. Van de pitjes heb ik niets meer gemerkt!  Experiment geslaagd!




maandag 18 juli 2011

Bijzondere eetclub


Ik denk er wel eens over om mij bij een eetclub aan te sluiten. Kleinschalig, voor de gezelligheid, omstebeurten bij een ander te eten, of via een kookschool waar je gebruik kunt maken van een professionele keuken en op deze manier waarschijnlijk ook nog iets leert. Tot nu toe nog geen actie ondernomen, het blijft bij fantaseren.
Nu las ik vanochtend op AD.nl iets over een wel hele bijzondere tijdelijke eetclub: de Over Datum Eetclub! Met de volgende filosofie:
Op alle levensmiddelen in de supermarkt is een houdbaarheidsdatum aangegeven. Er zijn 2 varianten:
TGT, te gebruiken tot, voor vers voedsel als vlees/vis/zuivel/groente/fruit, als datum van uiterste consumptie ivm bederf/gezondheidsrisico's en
THT, tenminste houdbaar tot, voor droogwaren zoals rijst/meel/bonen/blikgoed, waarna de fabrikant de smaak en kwaliteit niet meer kan garanderen, maar er geen gevaar voor de gezondheid ontstaat.
Nu is de Amsterdams culturele instelling Mediametic van mening dat het met de TGT wel losloopt. Fabrikanten zouden een ruime slag om de arm houden (om risico's te voorkomen) en op deze manier zouden er dus veel nog eetbare producten door de onwetende consument weggegooid worden. Als protest tegen dit exces van de wegwerp/consumptiemaatschappij (en natuurlijk als publiciteitsstunt) worden er va 19 juli op 6 dinsdagavonden gratis diners georganiseerd met over de datum-ingrediënten.
Wel met enige voorwaarden: je moet zelf mee een ingrediënt meenemen, helpen koken, en het zelf op durfen eten (niet onbelangrijk detail!).

Hmm, ik weet niet zeker of dit de eetclub is die ik in gedachten had. Zelf ben ik niet zo moeilijk met de datum. Zeker als het nog ongeopend is. Maar wel graag mijn eigen verpakkingen waarvan ik weet hoe het behandeld is (steeds in de koelkast etc.) .
Als ik eters krijg gebruik ik natuurlijk voor de zekerheid wel alleen verse ingredienten, ik zou me doodschamen als er iemand toch ziek van zou worden.
Het is ook een kwestie van opvoeding, mijn schoonmoeder gooit denk ik al dingen weg vóór de TGT en dat doet mijn man dus ook.
Ik leer mijn kinderen eerst te proeven met neus/ogen: ziet het er nog lekker uit/ruikt het normaal? Soms verwarm ik iets eerst omdat je dan de geur beter kunt beoordelen. Wij zijn eigenlijk ook geen van allen ooit ziek, toeval of toch een regelmatige portie "penicilline"?

In onze winkel let ik wel erg goed op de TGT/THT, naast de boete die wij kunnen krijgen van de warenautoriteit vind ik het ook een teken van achterstallig onderhoud.
Gebrek aan aandacht voor je koopwaar. Ik loop dus altijd fanatiek te stickeren, zo zien klanten tenminste duidelijk dat de TGT nadert en kunnen zij zelf hun keuze maken. Niets vervelender dan thuiskomen met een onopgemerkt overdatumproduct (voor volle prijs).
Maar ik ben er van overtuigd dat wij tegenwoordig het contact met ons verpakte eten een beetje kwijt zijn, niet meer zelf nadenken, wij laten ons leiden door de datumsticker terwijl die vroeger natuurlijk niet eens bestond. Vroeger lieten ze vlees lang besterven voor een malse structuur, dat kennen wij al helemaal niet meer. (Vroeger? vroeger gingen ze ook eerder dood zou mijn man zeggen).
Van oud fruit kun je de rotte plekken afsnijden en er moes/taart van maken, 1 dag te oude melk snel gebruiken in een toetje of bechamel, je menu aanpassen op de TGT, maar misschien wel het belangrijkst is gepast inkopen doen zodat het geen kans krijgt om over datum te geraken.
Ben benieuwd naar de opkomst bij de eetclub!

vrijdag 15 juli 2011

Voorproefje Amerika

Best coleslaw ever!
Vorige week zondag, toen wij nog serieus dachten dat het zomer was (hoewel het vandaag ook weer prachtig is), gingen wij weer eens BBQ-en. Totaal onvoorbereid (geen weekendboodschappen gedaan ivm de quichewedstrijd).
Gelukkig wonen wij in een 'toeristendorp' (dan mag je 1 supermarkt/15.000 inwoners openen op zondag) en taaiden wij af naar de AH.
Normaal gesproken maakt mijn man zijn variant op de Ceasarsalad en die is erg lekker, maar ik had nu zin in iets anders. Ter plekke besloot ik te gaan voor een real american coleslaw (spreek uit sllòwh, mag ik niet zeggen van mijn nr.2, zij denkt dat ik heel overdreven sla zeg!) als voorzetje voor ons VS vakantie.
Ik was niet zeker van alle ingrediënten, maar zo'n zakje fijn gesneden witte kool leek mij toch vrij essentieel. 
Ik wist dat ik kortgeleden het ultieme recept gezien had dus thuis een kleine speurtocht. Opeens wist ik weer waar: bij Nigella Lawson in haar 'Nigella Express' tv-programma. Jammer genoeg had ik het programma al gewist (sommige bewaar ik voor de recepten, oa haar mashmellow/chocolade-expressmousse). Geen nood, snel gezocht en gevonden op het net.
Probleempje: ik had geen karnemelk en wortel.
Oplossing: second best recept gebruikt en een wortel geleend in de buurt.

Met een zielig restantje bleekselderij en olijfmayonaise (enige mayo in huis, gebruik normaal gesproken fritessaus) snel aan de slag. Ik hoopte maar dat white vinegar hetzelfde was als natuurazijn, in ieder geval eerst maar iets zuiniger toegepast, lastig met die cups.
Hoewel de schrijfster van het recept al aan gaf dat ze van een beetje zoet hield, voor mij was het echt te zoet. Dus wat meer azijn, beetje yoghurt, limoensap, ietsje mierikswortel, mosterd en limoensap, maar toen was íe ook geweldig, we hebben zo de hele schaal leegepeuzeld, zelfs de kids. USA, here we come!!!!

Best coleslaw ever!

  • 1/8 cup oil= (30 ml, bijv. zonnebloemolie)
  • 1/4 cup white vinegar (natuurazijn? 60 ml/minder)
  • 1/4 to 1/2 cup sugar (50-100 gr, afhankelijk v smaak, ik deed +- 50gr)
  • 1 tsp salt (officieel 5 ml, gewoon goede pinch)
  • 1/2 cup mayonnaise (amerikanen gebruiken erg vette, romige mayo)
  • (scheutje yoghurt)
  • (mespunt mierikswortel)
  • (mespunt mosterd)
  • (kneepje limoen/citroensap)
  • peper (paar draaien aan de molen)
  • 8 cups shredded cabbage (zakje gesneden kool, evt ook beetje rood)
  • 1/2 cup shredded carrot (2 dikke penen/1 winterwortel geraspt)
  • 2 TBLS minced white onion (zeer fijn gesneden sjalotje/klein uitje)
  • stengel fijngesneden bleekselderij (uit Nigella's recept, absoluut toevoegen)
Mix alle dressing ingrediënten goed doorelkaar tot een melkachtige, dunne saus. Giet eerst ongeveer 1/2 uit over de gemixte groenten en hussel goed. Laat bij voorkeur 1 à 2 uur in de koelkast op smaak komen. Evt extra dressing toevoegen.

Officieel hoorden er nog selderijzaadjes in, maar die had ik niet. Schijnen peperig accent te geven. Alternatief: extra peper en de mierikswortel.
Verse platte peterselie en stukjes pecannoot zijn ook favoriete toevoegingen.
Handige tip voor buffetten/partijen: gooi de saus en groenten in een schone plastic huishoudzak, knoop erin en 'we dansen de samba!' zingen.

PS. als je echt Amerikaanse mayo gebruikt, bijv Hellmann's, dan is de extra yoghurt/azijn/mosterd/mierikswortel/limoen misschien niet nodig en blijft de saus ook dikker, nu ging het een beetje splitsen door de groentesappen.

donderdag 14 juli 2011

Foodswap: ik ging op vakantie en nam voor je mee........!


Als je naar buiten kijkt zou je het niet zeggen, maar de ZOMERVAKANTIE staat voor de deur! (of is al begonnen).
Wat een hondeweer: storm en regen, regen, regen. Vooral de timing is zo sneu, na al die maanden heerlijk zomerweer. Ik heb zwaar medelijden met een ieder in een tentje op de camping. Zeker bij ons aan de kust met zon/zee/strand-verwachting.
Wel goed surfweer (voor mij alleen op het net).
Zo belandde ik gisteren op het blog van Inge van De Bakparade, waar ze haar 3 jarig blog-jubileum vierde. Gefeliciteerd!
Inge heeft een zeer informatief blog over gezond bakken (weinig vet/suiker), gezonde ingrediënten, vegetarisch en vaak veganistisch. Ook schrijft zij vaak kritische reviews over producten uit de supermarkt (smaak, ingrediënten, gebruik). Aangezien ik haar blog niet dagelijks volg, scrollde ik nog langs wat oudere blogposts en bleef hangen in haar oproep voor een foodswap.
Enthousiast besloot ik mij aan te melden en bovendien reclame te maken op mijn eigen blog.  

Ieder land/streek heeft zo zijn charmante, speciale culinaire producten. Eén van mijn favoriete vakantietijdbestedingen is dan ook het bezoeken van locale marktjes en zeker ook supermarkten. Uren kan ik dwalen langs alle gangpaden met voor mij onbekende potjes/pakjes/labels. Natuurlijk kopen wij daar ook iets van, voor thuis, ooit, een culinair vakantiesouvenir! (valt thuis soms tegen, zonder vakantie-emotie)
Meestal nemen wij ook iets mee voor onze konijnen/vissen/post-oppas, dus waarom niet eens iets voor een mede-foodie? !
Een paar regels:
- koop 1 of 2 typische producten (maximale totaalwaarde 5 euro)
- houdbaar is wel zo handig
- hou rekening met evt vegetarisch/vegan/????
- meld je aan bij De Bakparade en email je adres ivm verzending tzt
- na de vakantie stuur je jouw product naar een afgesproken mede-foodie en ontvang je er zelf ook één.
- inschrijfdatum wordt verlengd (heb ik begrepen)

Maak op deze manier kennis met een typisch product uit een land waar je zelf niet naar toe ging, er gaat een wereld voor je open!
Wij gaan zelf naar de VS, het land van de oneindige mogelijkheden, hopelijk ook op culinair gebied, in ieder geval op bakgebied.
Meld je snel aan en bij deze alvast een prettige vakantie gewenst!!!!

dinsdag 12 juli 2011

Nipte overwinning.

hartige taart met kip/pesto en gegrilde groenten
Afgelopen weekend nam ik deel aan een leuk culinair evenement: mijn nichtje van 12 had mij uitgedaagd voor een wedstrijd hartige taart-bakken.
Zij had namelijk eerder met een vriendinnetje thuis zo'n lekkere quiche gebakken dat ze het wel tegen mij durfde op te nemen. Die uitdaging moest ik natuurlijk aannemen.
Nou moet ik zeggen: ik ben niet zo van de hartige taarten. Ook bij mij thuis zijn ze niet zo gecharmeerd van de eiigge constructie in quiches etc.
Dus verzon ik iets dat meer een taart dan een quiche was.
Natuurlijk moest ik een keertje oefenen/proefbakken en besloot het deeg zelf te maken ipv kant-klaar plakjes.
Waarom kan ik toch nooit gewoon een recept volgen?
Ik had op internet iets van een kwarkdeeg gezien en vond dat wel verantwoord klinken. Vervolgens gooide ik er toch maar een ei bij, ook wat boter (ipv alleen olijfolie) en Parmezaanse kaas. Ik was super tevreden met een mooi soepel deeg.
TOT ik de taart ging blindbakken. Al het vet kwam naar buiten en de zijwand zakte in rimpels (zoals zo'n Shar-Pei hond), het was net kauwgom.
Snel trok ik het als kousen weer omhoog en besloot het maar gewoon eerst te vullen. Uiteindelijk was het resultaat aardig, maar veel te nat. Meer een ragout-taart. (vocht uit de tomaten/ gebakken kipfilet/ mozzarella/eimengsel?)
Voor de Grand Finale dus maar weer kleine veranderingen aangebracht. En het loonde: met een minimaal verschil (8.4/8.2) won ik de hoofdprijs, een leuk opschrijfboekje.

Klassieke quiche met ham en soepgroenten
Mijn nichtje en haar vriendin hadden erg hun best gedaan. En eerlijk is eerlijk: hun taart was meer een officiële quiche, met hamblokjes/soepgroenten en veel ei. Iets te laat uit de oven, maar de smaak was prima. Volgens het juryrapport (iedereen moest commentaar geven) was mijn taart iets vochtiger, maar ook een beetje flauw, zag er wel heel lekker uit en was de korst (te) stevig. Het was een gezellig samenzijn zo vlak voor onze vakanties en ik moet mijn schoonzus zeker nog het recept van de heerlijke bleekselderijsoep aftroggelen!
De volgende uitdaging staat alweer, nu voor de heren: verzin een culinaire spies voor de BBQ. Wij hebben al ideetjes, maar aangezien dit blog ook door de familie gelezen wordt kan ik daar hier niet over uitweiden!


eerdere versie
Hartige taart met kwarkdeeg, pestokip en gegrilde groenten
225 gr zelfrijzend bakmeel
150 gr kwark (ik had volle)
1 dooier
2 el olijfolie
(evt klontje boter)
20 gr Parmezaanse kaas (handje vol)
beetje zout

1 courgette
1 aubergine
paar plakjes ontbijtspek
1 kipfilet (klein gesneden)
3 el grove pesto
1 à 2 tenen knoflook(gesnipperd)
paar semi-gedroogde tomaten
paar verse basilicumblaadjes
paar EL kwark
1- 1,5  plak Bettine Blanc (of roomkaas)
2 eieren
grote schep creme fraiche
oregano
zout/peper

Verhit de oven op 180C.
Meng voor het deeg alle ingrediënten door elkaar en kneed tot een soepel deeg. Rol uit en bekleed een ingevette springvorm (bakpapier op de bodem).
Snij de aubergine en courgette in lange plakken, druppel er wat olijfolie over en smeer uit. Gril de groenten in een grillpan.
Bak de plakjes ontbijtspek lekker krokant in een koekenpan.  Bak de kipfilet met de knoflook semi-gaar en laat uitlekken. Pluk de stukjes tot klein en meng met 2 el pesto.
Prak de Bettine Blanc zacht en meng met de kwark, creme fraiche, eieren, 1 el pesto en peper/zout.
Vul de bakvorm met laagjes, tussendoor wat zout/peper/oregano. Bijv.  eerst de ontbijtspek (kleine vlokken), kip+ pesto, dan de aubergine, dan evt een beetje eimengsel, courgette, stukjes basilicumblaadjes, gedroogde tomaten en afsluitend het kaas-ei mengsel. Evt nog bestrooien met Parmezaanse kaas.  Zet ongeveer 30 min. in de oven tot mooi gekleurde, stevige bovenkant. Lekker met salade.

De zachte kipsmaak voegt niet heel veel toe en kan prima weggelaten worden, de ontbijtspek is wel belangrijk. Evt nog mozzarella en verse tomaat toevoegen, denk om vochtigheid.









 
 

donderdag 7 juli 2011

Jong geleerd, jong gedaan!



Ruim voor het bij ons op de TV kwam heb ik er al eens een klein stukje over geschreven: Junior Masterchef!
Geen idee wat het niveau was, had het nog nooit gezien.
Vorige maand zag ik in mijn statistieken op eens een toevloed aan Belgische bezoekers en zoekwoord Junior Masterchef. Na een klein internet-zoektochtje was het duidelijk: sinds eind mei zond de Belgische zender Vitaya (jammer genoeg niet door ons te ontvangen, fantastische verzameling kook-tv) deze Masterchef versie uit. Nu dus ook op de NL-se TV.
Eigenlijk ben ik een beetje Masterchef moe, maar ik heb toch even kort gekeken.
Ik moet zeggen, het zag er goed uit. Enthousiaste kinderen (en ouders) op hoog kookniveau. Ik weet niet of ze tijdens de wedstrijd gebruik mogen maken van kookboeken, maar je zou het haast denken. Het zou wel heel knap zijn als ze alle degen en sauzen uit hun hoofd konden maken. Chapeau.

Junior MasterChef: The Cookbook Volume 1 By MasterChefVoor mijn stukjes over Masterchef verzamel ik altijd links en daar ben ik ook goed in (reisbureau-reseach-ervaring), maar het vervelende is dat de websites hun inhoud aanpassen. Sommige leuke links werken dus niet meer of geven niet de gezochte info. Zo kom ik op de officiele Masterchef Australia site (waar ze alweer met serie 3 bezig zijn) nu bijna niets meer tegen over de junior versie.
Alleen wat foto's en een beknopte samenvatting vd afleveringen. Er is wel een kookboek uitgebracht met de toprecepten (info hier). Alsmede een kookspullen-lijn voor kids. Ook kun je misschien de recepten zoeken in de grote recepten index van Taste.com.au, zowieso leuk om te kijken. Australische tieners schreeuwen trouwens om een Teenage Masterchef (13-18).

Als je niet wilt weten wie heeft gewonnen, moet je zeker niet gaan kijken.
Ik zal alleen zeggen dat het een meisje is uit een echt kookgezin. Ik las dat bij de volgende serie (aanmeldingen gesloten, begint in September 2011) haar broertje gaat mee doen en zelf haar jongste broertje van 4 heeft kookambities. Ze heeft 15.000 dollar en een gezinsreis naar Japan gewonnen. Het geld wordt gegeven als een trustfund zodat ze het later kan gebruiken voor het opstarten van een eigen restaurant!

Sinds ik een jaar of 10 was wilde ik ook graag koken, maar mijn moeder vond dat maar eng met vuur enzo. Dus kookte zij en sneed en roerde ik. Pas toen ik op kamers ging en daarna au-pair begon ik echt te koken.
In theorie vond ik ook dat mijn kinderen va hun 12-13e moesten leren koken, bijv allemaal 1x per maand, maar in de praktijk vind ik dat toch lastig. Ze willen wel, maar het geeft altijd zo'n enorme puinhoop. Als ze willen helpen krijg ik de kriebels in onze kleine keuken. Voor mij is koken ook een rustmoment. Ik ben grote voorstander van gesloten keukens. Als het goed is gaan we verbouwen dus misschien gaat het dan beter.
Toch wordt er regelmatig wat gebrouwen: mijn oudste bakt zelf zijn kaasomeletten en tosti's (te pas en onpas) en appeltaart, nr.2 is van de roerei met groente, smoothies en baksels, nr.3 is in voor alles en helpt vaak mee roeren, snijden en snoepen en nr.4 is altijd te porren voor een baksessie.
Onderstaande cake is dan ook geheel zelfstandig vervaardigd door 2 (Ilja) en 4(Antal). Hij was heerlijk en de oude bananen van mijn werk kwamen tot een goed einde.


Bananencake
Bananencake
150 gr boter, half roomboter, half margarine
4 el diksap, tropische smaak (of vruchtensap met scheutje agavesiroop)
75 gr basterdsuiker (kan wit of bruin)
3 eieren
200 gr volkorenmeel (of 1/2 volkoren, 1/2 gewoon)
1 zakje bakpoeder
1 tl zout
3 zeer rijpe, bijna zwarte bananen (of 2 grote)
evt. kokos/kaneel/pecannootjes

Verwarm de oven voor op 160C. Maak de boter wat zacht boven heet water of in de magnetron, mix met de diksap en suiker tot 1 geheel. Klop er één voor één de 3 eieren doorheen. Mix de (evt. gezeefde) meel met de bakpoeder en het zout en schep in gedeelten door het botermengsel. Voeg evt. de geraspte kokos toe.
Prak de bananen/mix met de mixer tot moes en voeg de moes toe aan het beslag. Vet een cakevorm in met boter en bestuif met meel. Giet het beslag in de vorm en bak de cake in 50-60 min. gaar.

Het resultaat: een smakelijke vochtige cake. De rijpe bananen geven een beetje bananensnoepjessmaak en daarom is volkorenmeel een lekkere tegenhanger. Evt. nog gehakte pecannoten en/of tl. kaneel toevoegen voor een diepere smaak. Kokos past goed bij de exotische smaak, rum zou ook lekker zijn. Presenteren met geklopte slagroom en kaneel is ook een idee.

PS. Voor meer links over Australian Masterchef, in eerder blogs:

Als je gemiste afleveringen nog wilt bekijken kan dat via: http://www.net5.nl/web/show/id=1639524/langid=43, echter tot maximaal 7 dagen na de uitzending!

maandag 4 juli 2011

Eeerlijk zullen wij alles delen.......


Dit blog gaat over eten, en dat is natuurlijk een rekbaar begrip! Een tijdje terug maakte ik een video van ons konijn Blackie en nu zag ik weer iets leuks. Iedere ochtend zet ik, als goede moeder, een koekje, kwarten appeltjes en drinken klaar voor mijn kids.
Meestal nemen ze het braaf mee naar school, maar soms wordt het wel eens vergeten. Als ze het dan niet 's middags alsnog opeten ligt het nog dagen op het aanrecht.
De konijnen zijn er dan blij mee, maar vd week gooide ik een appelkwart op het terras voor de vogels. Een tijdje later zag ik dat vader/moeder merel zijn/haar jongen aan het voeren was! Zo schattig.
De jongen zijn volgens mij groter dan de vader/moeder, maar laten zich lekker voeren. Omstebeurten (ongeveer) kreeg ieder zijn deel. Ik dacht direct: voer voor mijn blog!

Snel pakte ik ons fototoestel en maakte een eeuw leuke opnames. Met onze videocamerara heb ik ook nog een filmpje gemaakt met zelfs 4 jongen, maar ik kan het stekkertje niet vinden om de video over te zetten naar de computer. Misschien later nog.


Mijn eigen 'jongen'zijn ook vaak druk in de weer met eten: Sacha had op een verjaardagsfeestje cupcakjes versierd. Of ik die snel kon fotograferen voor mijn blog zodat ze ze kon gaan opeten. Ik vind ze er geweldig uitzien. Heel creatief met een soort kneedmarsepein (niet echt lekker). It runs in the family!!